УКР РУС

Бенфіка розгромила Мітьюлланд – втрачена зірка Шахтаря і конкуренти Яремчука створили шоу, Роман мав гольовий момент

2 серпня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках першого матчу 3-го раунду кваліфікації Ліги чемпіонів Мітьюлланд зазнав нищівної поразки від Бенфіки на "Да Луж" (1:4). Звіт читайте на "Футбол 24".

Ліга чемпіонів УЄФА 2022/23, 3-й кваліфікаційний раунд, перший матч

Бенфіка – Мітьюлланд – 4:1

Голи: Рамуш, 17, 34, 61, Фернандес, 40 – Сісто, 78 (пен)

Протистояння між Бенфікою і Мітьюлландом мало велике значення для України – і справа не тільки в Яремчуку. І навіть не в етнічному українці Святченку чи екс-"гірнику" Нересі, якого випустили у старті лісабонців. Просто переможець цієї пари став би суперником Динамо у плей-офф кваліфікації Ліги чемпіонів (якщо кияни туди потраплять). Перша зустріч проходила на стадіоні Да Луж.

Зоозахисники просять відправити символ Бенфіки у заповідник – клуб Яремчука може залишитись без ефектної традиції

На жаль, Роджер Шмідт залишив Яремчука у запасі, довірившись атакувальній трійці Нерес-Рамуш-Сілва. В перші 5-7 хвилин здавалося, що цей вибір себе не виправдав, адже данці непогано захищалися й намагалися тікати в контратаки. Найкраща з них вилилась у вихід 3-в-2 – Сісто завершив її пострілом з лінії штрафного, але м'яч пройшов повз дальній кут.

Втім, його удар став єдиним для Мітьюлланда в першому таймі. Бенфіка оперативно підлаштувалася під суперника, почавши розтягувати його оборону затяжними перекатами м'яча. Досить швидко стало помітно, що "орли" серйозно переважають суперника в динаміці, а особливо ефективно португальці працювали на флангах. Господарі розігрували там хороші комбінації й виконували кроси. Після однієї з перепасовок Енцо Фернандес навіть стріляв з лівого кута карного майданчика, але вийшло занадто слабко.

Зрештою, Бенфіка добилася свого на 17-й хвилині: Нерес підхопив м'яч перед штрафним, обіграв опонента на правому краю й виконав подачу вздовж лінії воротарського – Гонсалу Рамуш точним ударом головою замкнув. 1:0!

Цей гол остаточно змінив хід гри. Лісабонці почали відверто домінувати, володіючи м'ячем 55% ігрового часу й не випускаючи Мітьюлланд за центральне коло. Свою перевагу команда конвертувала у моменти. Так, вже на 18-й хвилині Нерес стріляв з околиць штрафного (голкіпер Олафсмон парирував), а на 33-й Рамуш замкнув простріл з правого флангу – м'яч влучив у зовнішній бік сітки. Ще за хвилину Гонсалу святкував взяття воріт – і знову Нерес прорвався через правий фланг, виконавши точну подачу на голову нападнику. 2:0.

На 36-й хвилині Рамуш міг і хет-трик оформити, однак він не зміг нормально замкнути простріл від Рафи Сілви. На 39-й же Грімальдо шикарно приклався з дистанції, спрямувавши сферу під поперечку. Олафссон відбив, але подальший кутовий виявився фатальним для Мітьюлланда. Жоау Маріу подав на лінію карного майданчика, а Енцо Фернандес потужним ударом з лету (та ще й з відскоком) поцілив у дальній кут – 3:0.

На перерву команди відправились саме з цим рахунком. У роздягальні головний тренер гостей спробував зробити перестановки, замінивши Дреєра на Чілуф'ю, однак це аж ніяк не допомогло. В другому таймі Бенфіка почала грати ще потужніше, відверто розриваючи оборону Мітьюлланда. Вже на 48-й хвилині Рамуш пробив головою після навісу з лівого флангу, пробивши у Олаффсона й не влучивши під праву стійку з добивання.

На 50-й Жоау Маріу стріляв метрів з 20-ти над воротами. На 57-й Рамуш знову не зміг переграти воротаря у ближньому бою, а на 59-й Нерес вирвався віч-на-віч і сильно вистрілив у поперечину. Зрештою, на 61-й хвилині Бенфіка дотиснула данців: Нерес вкинув м'яч з ауту в штрафний, Рафа Сілва виконав передачу на Рамуша, а той, розвернувшись, пробив поміж ніг Олафссону – 4:0.

Рамуш на 63-й міг і на покер піти, бахнувши у ближній кут після прострілу з правого краю, але один із захисників врятував Мітьюлланд від такої ганьби. На 67-й же близьким до голу був Грімальдо. Алекс пробив зі стандарту в ліву дев'ятку, однак Олафссон парирував. Після цього гравці Бенфіки дещо збавили в активності, чому сприяла і відсутність замін – на 70-х хвилинах у складі данців було вже 4 свіжих футболісти, в той час як португальці грали стартовим складом. Зрештою, певна розслабленість "орлів" призвела до неприємних наслідків: Сісто на 77-й хвилині влетів у карний майданчика і заробив пенальті, який реалізував "паненкою" – 4:1.

Лишень після цього головний тренер лісабонців вдався до замін. На 79-й хвилині він кинув у бій Яремчука й Араужо, знявши з гри Рамуша та Рафу Сілву відповідно. Дещо згодом німець ще й випустив Шикінью замість Нереса. Ходи могли спрацювати: на 87-й хвилині Араужо влетів на правий край штрафного й вистрілив повз дальній кут, а на 90+1 Яремчук скористався вдалим відскоком після прострілу, пробивши головою метрів з шести – голкіпер парирував!

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Бенфіки з рахунком 4:1. Матч-відповідь, схоже, перетворюється у формальність. "Орли" перемогли занадто впевнено.

За Динамо страшно

Розгром Мітьюлланда легко недооцінити. Подумаєш, якісь данці з невиразною назвою. Ще не так давно їхнім топовим трансфером вважався юний і зелений Довбик. Втім, часи змінилися, причому давно.

Проти Бенфіки грав дуже серйозний опонент. Команда "вовків" майже повністю складена зі збірників (Данії, Швеції, Гвінеї), причому значна частина цих футболістів має досвід виступів на чемпіонатах світу та Європи. Колектив має досвід виступів на груповому етапі ЛЧ, ЛЄ та плей-офф ЛК. До того ж, успіхи Мітьюлланда не є випадковістю – за кількістю технічних та наукових інновацій цей клуб є одним із лідерів у Європі.

Можливо, "вовки" і не сильніші за Бенфіку, але така команда не повинна була програвати на "Да Луж" з розгромним рахунком ще у першому таймі. І бог з ним з рахунком – шокує статистична перевага "орлів". 24:6 за ударами, 16:3 за пострілами з меж штрафного, 12:1 за влучаннями у площину воріт (+ поперечка), 7:2 за явними гольовими нагодами. Португальці тримали м'яч аж 74% ігрового часу, вигравши 65 єдиноборств зі 118-ти.

Можна давати гарантію, що рік тому Бенфіка не влаштувала б подібний винос настільки міцному супернику. При Жорже Жезуші та Нелсоні Веріссімо лісабонці грали простіше, від вразливостей опонента, від контратак, з купою кросів, з явно більшим акцентом на оборону. Матчі проти рівних собі колективів давались "орлам" непросто, але зараз вболівальники побачили дійсно грізну силу. Підопічні Роджера Шмідта ведуть гру, демонструють високий темп роботи з м'ячем, перехоплюють ініціативу й самі створюють собі простір через грамотні переміщення.

При цьому Бенфіка систематично конвертує свою перевагу на полі у шалену результативність. Мітьюлланду відвантажили чотири м'ячі невипадково: на зборах лісабонці забили по три у ворота Ньюкасла та Ніцци, чотири – Жироні, п'ять – Фулхему. Лишень Редінг у найпершому спарингу пропустив два. Що характерно, "орли" практично в кожному матчі проводять по 2-3 голи за тайм.

Звісно, навіть настільки потужна Бенфіка не є ідеальною. Можна відзначити певні проблеми в обороні – навіть у тотально виграшних поєдинках команда пропускає хоча б один м'яч (такого не було тільки з Ніццою та Редінгом). Можна відзначити деяку одноманітність в завершальній фазі – практично всі моменти прийшли з флангів, після ривків та подач. Втім, це працює, як годинник.

Якщо Динамо пройде у плей-офф, то на 99,99999% нашим суперником стане саме Бенфіка. І ось тут лячно. У киян є відчутні проблеми в обороні, а особливо великі проблеми "біло-сині" мають на другому поверсі – згадайте гол Салая у Стамбулі. А Бенфіка після таких епізодів забила двічі й могла забити ще кілька разів. "Орли" дуже легко розкривають простір на флангах завдяки технічним і дуже швидким вінгерам.

Крім того, лісабонці дуже круто пресингують та працюють на нічийних м'ячах – майже всі підбирання, вкидання з аутів та більшість дуелей у поєдинку проти Мітьюлланда залишились за господарями. Динамо ж часто програвало підбирання у матчах з Фенербахче.

Словом, киянам може бути дуже важко. Втім, до можливого протистояння з Бенфікою ще далеко – можна відпрацювати що завгодно. Та і по "орлах" робити гучні висновки зарано. Команда дуже сильна і це помітно ще зі зборів, але поки що маємо лишень один офіційний матч. Виїзд у Данію дасть повнішу картину щодо вразливостей лісабонців.

Яремчук гідно вийшов на заміну

Роман провів на полі всього 15 хвилин, тож багато про його гру не скажеш. За цей період українець встиг провести 9 дотиків до м'яча й віддати 7 точних передач із семи спроб – причому одна була проникною після обіграшу з Нересом, а інша пішла під удар. Саме наш співвітчизник на 87-й хвилині віддав пас на Араужо, коли той стріляв з правого краю штрафного повз дальню стійку. Причому Рома асистував п'яткою!

Взагалі, взнаки давалося його бажання грати швидко й коротко. Більше одного дотику Яремчук практично не робив. При цьому він завжди намагався відкриватись під "стіночки" на лінії штрафного. Також в рухах Романа варто відзначити постійне бажання забігати за спину. Кілька разів йому віддавали передачі на хід, але до гольових ситуацій там було задалеко.

В епізоді з ударом на лінії штрафного Яремчук сподобався. Сам момент розпочався з його бажання відкритись під закидання з глибини за спини захисникам, однак атака пішла за іншим сценарієм. Важко сказати, наскільки було продуманим рішення залишитись на лінії воротарського, однак суто інстинктивно українець мав бути саме там – в зоні підбирання. Роман знайшов свій шанс і пробив якісно, в кут. На жаль, голкіпер врятував.

Загалом, за 15 хвилин маємо кілька хороших ривків, передачу під гольовий момент і майже гольовий удар. Виглядає вкрай пристойно. Взагалі, майже у кожному матчі Яремчук впливає на результат Бенфіки – у поєдинку з Ньюкаслом він віддав переможний асист, Жироні та Ніцці вдалося забити пенальті, а також був гол Фулхему. І цих голів та асистів могло бути більше. Як і в зустрічі з Мітьюлландом.

З таким підходом наш форвард може далеко зайти, але конкуренція у нього серйозна. Втім, лишень в ній можна стати сильнішим.

Ліга чемпіонів-2022/23: Монако врятував нічию з ПСВ, Пластун програв Динамо З, несподіване фіаско Рейнджерс