УКР РУС

Бенфіка розгромила Барселону: хороший матч Яремчука, деградація каталонців до рівня середняка й небезпека для Динамо

29 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона в рамках поєдинку 2-го туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА зазнала нищівної поразки від Бенфіки. Звіт читайте на "Футбол 24".

Барселону штормить на початку сезону. Після розгромної поразки від Баварії на Камп Ноу каталонці розписали нічиї з Гранадою та Кадісом, однак ефектна звитяга над Леванте на вихідних залишала привід для стриманого оптимізму – з таким футболом можна було сподіватись на успіх в ЛЧ. Тим паче, що в суперниках була не Баварія, а Бенфіка.

Барселона може вилізти з мільярдного боргу – знайшовся несподіваний рятівник

Рональд Куман виставив на лісабонців схему з трьома захисниками й довірився усім співвітчизникам. На вістрі атаки грали Люк де Йонг і Депай, в середній лінії мав творити магію Френкі, а позицію латераля закрив американець Дест, який виступав за Аякс. Жорже Жезуш своїм стартом не здивував – у старт повернувся провідний захисник Веріссімо, а Яремчук прогнозовано зайняв місце у трійці атаки.

Від Барси, як і від будь-якого гранда, очікували активного початку зустрічі. Ну, або хоча б контролю над ходом поєдинку. Втім, всі чомусь забули, що Бенфіка теж вважається грандом – і саме португальці понеслись уперед з перших хвилин. Вже на 3-й підопічні Рональда Кумана капітулювали: гості обрізались у центрі, після чого Вайгль запустив м'яч за спину Гарсії під ривок Нуньєсу – Дарвін увірвався на лівий край штрафного, хитнув Еріка й пробив під ближню стійку. 1:0! А ще через дві хвилини по воротах з лінії штрафного вистрілив Яремчук, змусивши тер Штегена виконувати дебютний сейв.

Вболівай, переживай справжні емоції під час Ліги чемпіонів разом з друзями та улюбленою Żubrówka! Żubrówka – відкрий легенду! Для тих, хто хоче справжнього! Дізнатись більше про Żubrówka тут.

Втім, каталонці доволі швидко прийшли до тями, ледь не зрівнявши рахунок на 10-й хвилині. Бути б голу, якби лідери не перемудрили – Френкі де Йонг при виході віч-на-віч не бив, а покотив на Люка, той стріляв у майже порожні ворота й влучив у Веріссімо, а добивання Педрі пройшло повз праву стійку. Ще за дві хвилини Френкі замкнув простріл з правого флангу, однак м'яч пролетів поруч з дальнім кутом.

В середині першого тайму гра йшла на зустрічних курсах. Барселона була гострішою: на 18-й хвилині Педрі небезпечно бив з дистанції (трохи неточно), на 27-й Версіссімо в останню мить накрив удар Депая з меж карного майданчика, а на 30-й Френкі де Йонг скинув м'яч під постріл Люку з близької дистанції – втім, він теж промазав. Бенфіка відповідала швидкісними ривками та єдиноборствами по всьому полю. Моментів не виникало, але гостям було дуже важко. Настільки, що Піке замінили вже на 33-й хвилині.

Остання третина першого тайму пройшла без гострих епізодів, але з великою напругою. В ній не витримав Лазаро, який отримав пошкодження – його довелося замінити на Жілберту. Зрештою, на перерву команди відправились за мінімальної переваги лісабонців.

У першому таймі Барселоні було важко, але у неї були шанси забити. В другому ж таймі каталонці почали плавно розвалюватись. Вже на 48-й хвилині у їхніх воротах міг відзначитись Отаменді, який потужно пробив метрів з 24-х – тер Штеген парирував. На 52-й же Нуньєс ледь не створив шедевр, покаравши тер Штегена за необачний вихід далеко на фланг. Дарвін пробив у порожні ворота метрів з 40, але влучив у стійку!

"Синьо-гранатові" ожили в середині другого тайму, огризнувшись стандартом зі скидкою Араухо на лінію воротарського, однак Люк де Йонг з мінімальної відстані пробив головою неточно, а Педрі з метру примудрився замкнути в стійку. Щоправда, там був офсайд. На 66-й же Серхі Роберто з мінімальної відстані міг розстріляти правий кут воріт "орлів, однак Грімальдо на пару з голкіпером встигли кинутись під м'яч.

Ще через три хвилини Бенфіка вбила Барселону: Жоау Маріу увірвався на лівий край штрафного, обігрався у стіночку з Яремчуком і опинився прямо перед тер Штегеном – Марк-Андре парирував, але на добиванні опинився Рафа Сілва. Він вистрілив у дев'ятку. 2:0! Ще через хвилину Яремчук завершив контрвипад "орлів" ударом з правого краю, однак Рома не влучив у ближній верхній кут. На 76-й хвилині його змінив Таарабт.

Рональд Куман одразу провів потрійну заміну, кинувши у бій Фаті, Коутінью й Ніко Гонсалеса, але нічого не допомагало. Барселона розвалювалась під контратаками Бенфіки й доволі швидко отримала на власні ворота пенальті – це Дест підставив руку при замиканні Жілберто. Арбітр передивився повтор і вказав на "позначку", а Нуньєс забив третій гол "орлів". 3:0.

Бенфіка могла і четвертий забити, а останні 7 хвилин каталонці взагалі грали у меншості через вилучення Еріка Гарсії. Втім, Бенфіка зупинилася на трьох голах. Розгром! Здається, робота Рональда Кумана у Барселоні завершена.

Хороший матч Яремчука

Після двох голів у ворота Гімараєша питання виходу Яремчука в основі не варто було навіть обговорювати. Романа в принципі підписували під гру в стартовий склад, а тут українець ще й відверто заграв – за 7 матчів він забив 5 м'ячів, спровокував автогол у ворота Спартака й віддав асист. Наш співвітчизник швидко став помітною фігурою, хоча він ні мови не знає, ні принципи гри "орлів" до кінця не засвоїв.

Рома є одним із лідерів Бенфіки, однак цей статус необхідно підтверджувати в кожному поєдинку – особливо в єврокубках. З Динамо, однак, нападник не вразив (хоча і на явний провал його гра не тягнула), тож необхідно було демонструвати топ-рівень на тлі Барси. І Яремчук продемонстрував! Він не тільки взяв участь у вирішальній гольовій атаці, розпочавши її й ефектно зігравши у стіночку з Жоау Маріу, а і виявився одним із найкращих у складі "орлів".

Українець провів два хороших постріли по воротах (1 у площину) і виконав 22 точних паси з 32-х загалом – більшість були спрямовані назад і поперек поля (типова картина для форвардів), однак двічі Роман віддав передачу під удар партнерам. Ніхто у складі Бенфіки не асистував частіше. Ще дві передачі істотно просунули атаку "орлів". Крім того, Яремчук двічі обіграв суперника на дриблінгу (з двох спроб).

Надзвичайно круто він проявив себе у боротьбі. Рома виграв 5 єдиноборств із 6-ти і зняв 3 верхових м'ячі із шести – за кількістю переможних дуелей українець поступився лишень Жоау Маріу. Також Яремчук зібрав на собі три фоли, всадивши Піке на жовту картку – вона стала однією з причин ранньої заміни Жерара. Зрештою, варто не забувати і про 6 повернень м'яча.

Загалом, Яремчук був помітною фігурою на полі. Можливо, у нього було не дуже багато моментів, однак на загальнокомандному рівні Рома тримається у лідерах. Він приніс величезну користь своїм партнерам – і це у матчі проти Барселони! Молодець. Так тримати!

Барселону перестали боятись

В певному сенсі Барселона провела непоганий поєдинок. У каталонців були моменти, у них непогана статистика, а гра пройшла на зустрічних курсах – втім, в цьому і полягала проблема. "Блаугранас" не домінували на Да Луж, а "орли", попри оборонну модель з контратаками, не відсиджувались позаду. В другому таймі португальці взагалі перехопили контроль над матчем, розриваючи гранда.

Будемо відверті: Бенфіка, при всіх своїх чеснотах – середняк. У Ла Лізі лісабонці не завжди б потрапляли у топ-4, а чвертьфінал Ліги чемпіонів для підопічних Жорже Жезуша є межею мрій. Барселона навіть у жахливій формі повинна домінувати над такими суперниками, створюючи вагон моментів і допускаючи поразки лишень з робочим рахунком. Каталонці ж не тільки заслужено зазнали розгрому, а і завершили поєдинок без ударів у площину. Ба більше – "блаугранас" завершують без влучань у рамку в другому матчі поспіль.

Бенфіка взагалі не боялася підопічних Рональда Кумана. Лісабонці працювали проти них сміливо, вигадливо, з куражем, не переживаючи за періодичне розкривання зон за спинами. Жоден момент Барселони на Да Луж не змусив "орлів" збавити темп. На жодному з ігрових відрізків каталонці не домінували – були лишень окремі серії моментів за короткий проміжок часу, але не було стабільного тиску.

За ударами Бенфіка була кращою (12:8, 9:6 з меж штрафного, 6:0 у площину). За точністю передач португальці відстали не сильно – 83% проти 87%. За пасами з гри в радіус 20-ти метрів від воріт гості перевершили суперника на дещицю (7:5). Аналогічна картина і в статистиці ривків з просуванням (3:2), а за дотиками в карному майданчику була рівність (30:30). І це при тому, що підопічні Жорже Жезуша старалися працювати від контратак.

Барселона опустилася на рівень середняка й була знищена через слабку психологічну готовність до таких поєдинків. Бенфіка знесла "блаугранас" на емоціях. Навіть коли підопічні Рональда Кумана створювали гострі моменти, від них віяло апатією. Це – плюс для Динамо. Мінус же полягає в тому, що після такого футболу Рональду не втримати крісло головного тренера.

Динамо зарано тішитись

Після розгрому Барселони деякі фанати в коментарях писали, що таку слабку команду переїде і Динамо. Навіть таке Динамо, яке ми побачили у Мюнхені. Дійсно, каталонці зіграли жахливо, однак тішитись українцям не варто. "Блаугранас" зарано списувати.

Необхідно розуміти, що тепер Барса прикута до стінки. У неї 0 очок у групі, 0 забитих голів і 6 пропущених. В таких умовах команда буде битись з відчаєм приречених, відкриваючи у собі приховані резерви. Між тим, матч з Бенфікою показав, що навіть у жахливій формі "синьо-гранатові" здатні продемонструвати дуже багато.

Відзначаючи загальну слабкість Барселони на Да Луж і заслуженість розгрому, необхідно також не забувати і про виходи віч-на-віч, удари в порожні ворота, замикання з мінімальної відстані, два влучання в каркас воріт і 7,5 PPDA в середині поля (це говорить про дуже інтенсивний пресинг в центрі). Проблема каталонців полягала не у кількості моментів. Вони створили достатньо для розгрому Бенфіки.

Слабкість каталонців полягає не у креативності і не в позиційній атаці. Загострювати цей колектив вміє на топовому рівні. Кількісні показники Барси на Да Луж були нормальними – проблема криється у тактичних перекосах, жахливому пресингу на чужій третині, психологічній нестійкості та неможливості захопити контроль над матчем. "Блаугранас" не бояться ні Бенфіка, ні Кадіс, ні Гранада, однак цей колектив і досі здатний влаштувати розгром середняку. Динамо буде дуже важко.

Динамо без варіантів програло Баварії в Лізі чемпіонів – розгром від зірок світового класу та мікроскопічний позитив