УКР РУС

Бельгія перемогла Англію у Лізі націй: відсутність бажання "дияволів", провал британців, яскравий матч Гріліша та Кейна

16 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Англія у виїзному матчі 5-го туру Ліги націй УЄФА зазнала безапеляційної поразки від Бельгії.

Перед матчем бельгійці лідирували у групі А1, маючи дев'ять очок у активі. У Англії та Данії було по сім залікових балів, тож в разі перемоги над "Трьома левами" та осічки данців в паралельній зустрічі підопічні Роберто Мартінеса виграли б квартет та вийшли у "фінал чотирьох". Додаткова мотивація "Червоних дияволів" полягала у реванші за не дуже логічну поразку на Вемблі. Саме тому господарі виставили всіх основних футболістів із заявки – як і гості.

Кейн втратив автомобіль вартістю 100 тисяч фунтів – поліція не змогла знайти злочинців

Перший тайм особливо цікавим не був. Команди почергово володіли ініціативою – бельгійці почали активніше, але англійці поступово заволоділи м'ячем та територією, чому неабияк сприяли два красивих голи "дияволів" на старті. На 10-й хвилині господарі відкрили рахунок: Лукаку зібрав на собі трьох захисників і віддав коротку передачу на Тілеманса, а той потужно зарядив у правий нижній кут метрів з 22-х – м'яч рикошетом від стійки влетів у ворота! Ще за десять хвилин де Брюйне заробив штрафний, а Мертенс красивим ударом з нього зарядив під ліву стійку – 2:0. "Три леви" були шоковані.

Щоправда, між цими епізодами Англія могла зрівняти рахунок. На 11-й хвилині Гріліш пробивав метрів з шести після флангової передачі, заробивши кутовий, а подачу з нього класним ударом головою в дальню дев'ятку замкнув Кейн – Лукаку головою ж виніс м'яч з лінії воріт. От, власне, і всі моменти у першому таймі.

В другій його половині Бельгія стала грати по рахунку, намагаючись зловити суперника на контратаці, а у британців володіння у гостроту не конвертувалось від слова взагалі. На 38-й хвилині вони ще й Чілвелла втратили – травмованого Бена замінив Сака. Зрештою, на перерву команди пішли за комфортної переваги "дияволів".

Перша половина друго тайму продовжилась у тому ж руслі. Бельгійці тримали рахунок і зрідка контратакували, а англійці володіли м'ячем без гостроти. У господарів до 75-ї хвилини взагалі не було нічого, окрім дальнього удару де Брюйне повз ворота, а от гості на 55-й та 57-й заробили два небезпечних штрафних в метрах 20-ти від Куртуа – втім, постріл Маунта відправився на трибуни, а спроба Тріпп'єра поцілила у стінку. На 60-й з меж карного майданчика вище воріт пробивав Гріліш, а дальній удар Даєра на 67-й заблокували. От, власне, і всі моменти.

На 70-й хвилині Гарет Саутгейт кинув у бій Санчо та Калверта-Льюїна. Англійці стали працювати з м'ячем ще краще й навіть дозволяли собі красиві фінти, але все одно не загострювали гру. Бельгія ж прокинулась на 75-й – це Лукаку пробив з центру карного майданчика після стіночки з Мертенсом, однак Пікфорд врятував "Трьох левів". Англія відповіла дальнім ударом Кейна на 82-й, але м'яч зрізався з ноги Харрі, полетівши кудись в бік кутового прапорця. На 85-й же Кейн намагався замкнути простріл Сака з лівого краю, але Вертонген встиг підставити ногу під удар британця з мінімальної відстані.

В ендшпілі зустрічі бельгійці виглядали цікавіше. У них нарешті почали проходити класні контратаки з красивими пасами та шикарними відкриваннями. Двічі це могло завершитись розгромом: на 87-й хвилині Вітсель завершив розмашисту атаку "дияволів" ударом з правого краю штрафного (над воротами), а на 90-й Лукаку хитнув захисника та пробив з лінії – вийшло неточно. Зрештою, забити бодай ще один гол командам у другому таймі не судилося. Фінальний свисток зафіксував перемогу підопічних Роберто Мартінеса.

Таким чином, збірна Бельгії набрала 12 очок, очоливши групу А1. Англія опустилася на третю сходинку, маючи в активі 7 залікових балів. Ісландія з нулем замикає квартет, а Данія йде другою з 10 пунктами в активі. Матч данців проти бельгійців за кілька днів вирішить, хто з них вийде у фінал чотирьох.

Бельгія не хотіла грати

Поєдинок між "дияволами" та "левами" мав гучну вивіску битви за фінал чотирьох, але переглянути його вдруге навряд чи хтось захоче. Матч виявився катастрофічно нудним – за 95 хвилин нічого, окрім двох хороших голів на старті, вболівальники не побачили. Бельгія взагалі зіграла так, ніби зробила усім послугу виходом на поле.

Підопічні Роберто Мартінеса провели всього вісім ударів по воротах, лише тричі поціливши у площину – два з цих пострілів пройшли з дистанції й перетворились у голи. Щонайгірше, ці три влучання в рамку виявились єдиними моментами господарів у зустрічі. Можна, звісно ж, згадати про постріли Вітселя та Лукаку на останніх хвилинах, але їхнє виконання підкачало. Та і все одно – цілу годину "червоні дияволи" банально відбували номер.

Відсутність бажання у бельгійців підтверджується смішною кількістю єдиноборств (27), спроб обіграшів на дриблінгу (8) та кутових (1). Такі цифри хороші команди набивають за півгодини. 45% володіння м'ячем і всього 84% точності передач – це також занадто мало для підопічних Роберто Мартінеса.

Подібна пасивність була характерною для їхніх товарняків зі Швейцарією та Кот-д'Івуаром, та і загалом команда в 2020 році стала прагматичнішою, однак сьогодні вона грала дуже сильним складом у битві за фінал Ліги націй і реванш. Схоже, для Бельгії ці поняття нічого не значать.

Англія провалилася

Якщо Бельгія не хотіла, то Англія – не могла. Спроби гостей загострити гру виглядали настільки безпорадними, що вже в середині першого тайму у редакційному чатику зайшла розмова про сірість і безликість англійської збірної протягом більшої частини її історії. Згодом дискусія перейшла у обговорення улюблених міжнародних чемпіонатів, а футбол у Льовені благополучно забувся – там нічого, окрім перекату м'яча на половині поля бельгійців, не виникало.

Важко відмовити гостям у бажанні. Підопічні Гарета Саутгейта тримали показник володіння м'ячем на рівні 55%, завдали 16 ударів по воротах і 22 рази йшли у обіграш на дриблінгу (11 разів – успішно). Зрештою, 40% часу гра проходила на третині поля господарів (проти 14% на третині Англії), але у підсумку маємо все ті ж три влучання у площину воріт та ще меншу кількість небезпечних моментів.

По суті, "Три леви" мали лише один реальний шанс відзначитись – на 11-й хвилині, коли Лукаку виносив м'яч з лінії. Ну, хай ще буде удар Кейна з гострого кута, який відбив Куртуа. Також вони мали п'ять-шість потенційно хороших моментів, коли бельгійці в останню мить накривали удари з меж штрафного або зривали атаку фолом прямо перед ним, але це вже притягування за вуха. Реально ж Англія не створила нічого при тотальному контролі гри й відсутності бажання з боку суперника. При цьому попередній поєдинок з бельгійцями пройшов у тому ж руслі, але тоді вже британці забили два "дурачка". Це – досить тривожні дзвіночки для фанатів "Трьох левів".

Провал у Льовені підтверджується і низкою антидосягнень. Так, збірна Англії пропустила два голи з-за меж штрафного вперше з 2017 року (тоді так забивали шотландці) – і це був перший за 11 років випадок, коли на перерву "леви" пішли з відставанням у два м'ячі. Поєдинок завершився другою поспіль поразкою острів'ян – попередня така серія траплялася у липні-вересні 2018 року. Для Гарета Саутгейта ж цей програш став 10-м у 48 матчах на чолі збірної Англії. Востаннє 10 матчів на цьому посту програвав Свен-Горан Ерікссон.

Гріліш вривається в еліту, Кейн підтверджує статус

У складі збірної Англії, та і загалом серед двох команд, дуже виділялися Джек Гріліш та Харрі Кейн. Від капітана хороший футбол очікувався за замовчуванням, а от для атакувального хавбека Астон Вілли цей матч став першим офіційним, в якому його випустили в основі. Джек не тільки не підвів, а і довів готовність до переходу на топ-рівень.

У зустрічі проти бельгійських зірок на їхньому ж полі Гріліш став найбільш яскравою персоною. Він зібрав на собі аж сім фолів, чотири рази обіграв суперників на дриблінгу (з шести спроб), виграв 12 єдиноборств з 14-ти та віддав 57 передач (51 точна), дві з яких відправились під удар. Крім того, він і сам тричі пробив по воротах: один постріл заблокували, але два інших виявились гострими – саме Джек замиканням з шести метрів на 11-й хвилині заробив кутовий, з якого Кейн пробив у дальню дев'ятку, і саме Джек завдав єдиний небезпечний удар з меж штрафного з гри.

Гріліш був учасником практично всіх атак збірної Англії, діяв швидко і навіть нахабно. Він дозволяв собі ефектні фінти та сміливо приймав нетривіальні рішення – як наслідок, він став головним героєм британських ЗМІ, а Гарет Саутгейт назвав футбол Джека визначним. Саме так і потрібно вриватись у основу збірної, хоча після такого матчу Гріліш може увірватися ще й у топ трансферних цілей грандів. Ягідка визріла.

Втім, англійські ЗМІ незаслужено обділили увагою Кейна. Між тим, Харрі підтвердив свій лідерський елітний статус – в його активі аж сім ударів (лідер у матчі, три влучання у площину), найкращий гольовий момент і чотири обіграші на дриблінгу (з восьми спроб). Крім того, він заробив на собі чотири фоли та виграв 10 з 16 єдиноборств.

Кейн відчайдушно тягнув на собі збірну, "но не получілось" (с). Якщо Гріліш був найбільш яскравим, то Харрі виявився просто найкращим.

Польща після перемоги над Україною безвольно поступилася Італії в Лізі націй, Данія залишила Ісландію з нулем