УКР РУС

Байєр – Баварія: непримітний герой Мюнхена, сум без Хаверца, рекорди та передостанній крок до чемпіонства

6 червня 2020 Читать на русском

Леверкузенський Байєр поступився мюнхенській Баварії (2:4) в центральному матчі 30 туру Бундесліги. Огляд поєдинку читайте на "Футбол 24".

Баварія мчить до чергового чемпіонства, маючи солідну перевагу над конкурентами. Поєдинок з Байєром – передостанній серйозний бар'єр для рекордмайстера. Інтрига перед матчем була, адже Петер Бос виграв дві попередні зустрічі проти Баварії. Господарі вийшли на гру без лідера – Кай Хаверц отримав м'язову травму. Гансі Флік виставив максимально прогнозований склад.

Сане зробив вибір між Гвардіолою та Мюнхеном – Баварія дає мізерні гроші, Манчестер Сіті у безвиході

На старті зустрічі Баварія заволоділа ініціативою, закріпилася на чужій половині та шукала підходи до воріт суперника. Байєр грав за схемою з трьома центрбеками та агресивними флангами, вміло стримуючи натиск фаворита.

На 9-й хвилині Леверкузен несподівано відкрив рахунок. Бейлі вкинув аут, а Баумгартлінгер проштовхнув у вільну зону на Аларіо. Аргентинець скористався провалом в обороні гостей і розстріляв Нойєра. Арбітри вгледіли офсайд, але після перегляду VAR гол зарахували.

"Аптекарі" посмілішали: вирівняли відсоток володіння, час від часу вмикали високий пресинг. Діабі та Бейлі розганяли швидкі атаки, які створювали для Баварії проблеми. Лише в середині першого тайму Мюнхен повернув собі м'яч і почав створювати моменти.

Баварія витягувала опонентів у центр поля і старалася використовувати вільні зони за лінією оборони розрізними передачами. У центрі уваги був Мюллєр. Томас вирізав суперпас у штрафний майданчик, але Лєвандовскі з Команом не розібралися.

На 27-й хвилині "ротен" відігралися. Горетцка запресингував Діабі в центральному колі, відібрав і кинув у прорив Комана. Француз майстерно переграв голкіпера. Різкий агресивний пресинг Горетцки не здивував – він це зробив не вперше. У дебюті гри Леон аналогічно вигриз м'яч і вивів на удар партнера.

За нічийного рахунку команди заспокоїлися, грали досить обережно, обмінюючись легкими ударами. Баварія все ж виглядала краще та продовжувала створювати гостроту вертикальними передачами. Мюллєр і Коман красиво розіграли, після чого Горетцка з лінії штрафного майданчика точним ударом у протилежний кут вивів Мюнхен вперед.

Баварія ударно провела кінцівку першого тайму та могла до перерви влаштувати розгром. Гнабрі вискочив сам на сам з Градецкі, однак переграти голкіпера на ближній стійці не зумів. Втім, у компенсований час Кімміх класним пасом з глибини подарував Сержу ще один шанс. З другої спроби вінгер забив, елегантно перекинувши воротаря Байєра.

Петер Бос у перерві провів потрійну заміну – на полі з'явилися Демірбай, Вірц і Венделл. Байєр перебудувався на 4 захисники з Драговічем в ролі правого фулбека. Леверкузен взяв м'яч під контроль, але побудувати осмислену атаку з ударом не вдавалося.

Баварія всі спроби суперника присікала, а також сама гостро відповідала. Мюллєр цілив з лінії штрафного у нижній кут – м'яч трішки розминувся з воротами. Коман і Девіс розривали фланг повільного Драговіча. Гнабрі змарнував ще один шанс, пробивши над "дев'яткою".

На 66-й хвилині гості зняли всі питання про переможця. Відібрали м'яч на чужій половині, створили Мюллєру вільну зону для пасу, а Томас ідеально вирізав на голову Лєвандовскі. Поляк забив 30-й гол у чемпіонаті. Наступний матч Бундесліги (проти Гладбаха) два лідери атаки Баварії пропустять – вони сьогодні заробили по п'ятій жовтій картці.

Байєр мав ще низку моментів до фінального свистка – Паулінью та Діабі виходили майже сам на сам з Нойєром, але якісно завершити епізод не могли. А от 17-річний Флоріан Вірц забив дебютний гол у Бундеслізі! Забив Баварії, Нойєру! Тренери дали ігровий час нещодавно травмованим футболістам: Алькантарі, Мартінесу, Фолланду. Матч завершився з рахунком 2:4.

Баварія набрала 70 очок і зробила черговий крок до чемпіонства. Попереду в мюнхенців лише один серйозний матч – з Борусією М. Гандикап перед конкурентами великий: +7 від Дортмунда та +11 від Лейпцига. Байєр залишився в турнірній таблиці п'ятим – однакова кількість балів з Гладбахом.

Борусія Д – Баварія: шедевр Кімміха дарує Мюнхену титул і підписує вирок Фавру, канадський монстр, сумний вечір Холанда

Байєр спробував використати слабкість Баварії – все перевернулось проти нього

Петер Бос у двох попередніх матчах обіграв чемпіона, не соромлячись трішки відійти від своїх принципів. Замість агресивного пресингу та боротьби за тотальне володіння Леверкузен стримував Баварію щільним захисним блоком і робив ставку на швидкі атаки. Сьогодні матч розпочинався схоже – господарі неодноразово тікали за спини високій лінії оборони Мюнхена.

Байєр обрав для агресії правий фланг Баварії, де грали відносно неповороткі Павар і Боатенг. Аларіо навіть забив, скориставшись провалом у цій зоні. Якби ж Діабі та Бейлі, які перевантажували бровку, краще розпоряджалися м'ячем у фінальній стадії. Юний Вірц вийшов на заміну й проявив себе найкраще – він став наймолодшим автором гола в Бундеслізі.

Однак Баварія також знайшла підхід до воріт Байєра. Гості почали витягувати суперників на себе, створюючи розриви у редутах "аптекарів". Щоб зберігати компактність, весь Леверкузен мусив грати вище, зокрема підняти й останню лінію. А далі підопічні Фліка грали так, як опонент хотів проти них.

Моменти створювалися після вертикальних передач з глибини (щонайменше 5 супершансів на ворота Градецкі виникли саме так). Коли на полі Алаба, Боатенг і Кімміх – це гарантія вишуканих закидань. Два моменти Гнабрі наприкінці першого тайму – найяскравіший приклад.

Баварія зжерла суперника в центрі поля – втрата Хаверца далася взнаки

Кімміх, Мюллєр і Горетцка провели якісний матч. З першими двома все зрозуміло: Йозуа керував атаками, Томас здійснював фірмові ривки. Детальніше хочеться зупинитися на Леоні. Гол і результативна передача – наслідок прекрасної гри хавбека, чиї зусилля завжди залишаються в тіні. Горетцка вмикав пресинг і просто знищував візаві (так і виник гол Комана). Він 6 разів вступав у відбір – 5 з них на чужій половині.

Середня лінія Байєра виглядала бідно – якщо через фланги проходили непогані атаки, то в центрі "аптекарі" не придумали нічого. У попередніх матчах дуже допомагали відкривання та відтягування Кая Хаверца (він грав "фальшиву дев'ятку"). Однак наслідний принц німецького футболу пропустив поєдинок через травму.

Якщо проблеми в роботі з м'ячем можна виправдати відсутністю лідера, то бездарну гру без м'яча – в жодному разі. Байєр пропускав голи після грубих помилок. Горетцка пресингує Діабі й в один дотик розрізає всю оборону господарів – ті абсолютно не розуміють, як рухатися після втрати, як розташовуватися позиційно. В епізоді з другим голом хлопці Боса настільки безграмотно поодинці вистрибували на м'яч, що загубили між зонами трьох (!) мюнхенців. Коман, Мюллєр, Горетцка, а ще Лєвандовскі та Гнабрі не зустріли нормального опору.

Пункт захоплення Баварією, Лєвандовскі та Мюллєром

З чемпіонством все стало зрозуміло ще після Der Klassiker. Примарна інтрига жевріла завдяки матчам проти Леверкузена та Гладбаха, які переграли Фліка в першому колі. Байєр цього разу склав зброю, Борусія М ще попереду, однак у Баварії 7 очок гандикапу за 4 тури до фінішу. Без варіантів.

У другому колі "ротен" недобрали лише 2 очки. Гансі Флік має кращу статистику, ніж Гвардіола, а Баварія встановила новий рекорд результативності за підсумками 30 турів – 90 голів. У середньому 3 на матч. Фантастика.

Томас Мюллєр віддав сьогодні дві результативні передачі та повторив рекорд Бундесліги – 20 асистів. Кевін де Брюйне встановив це досягнення в сезоні-2014/15. Роберт Лєвандовскі забив 30-й гол у поточному чемпіонаті, 44-й гол у сезоні ("персонал бест") та 300-й у кар'єрі на клубному рівні. Поляк у топ-формі – проти Байєра він розвинув швидкість у 34,8 км/год. Шкода, що наступний тур вони пропускають.