УКР РУС

Динамо U-19 розтрощило Баварію U-19 у Мюнхені – кияни забили чотири голи у другому поспіль матчі Юнацької ліги УЄФА

29 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Баварія в рамках поєдинку 2-го туру групового етапу Юнацької ліги УЄФА зазнала нищівної поразки від однолітків з Динамо (0:4). Звіт читайте на "Футбол 24".

Динамо U-19 розпочало виступи в Юнацькій ЛЧ з розгрому Бенфіки у Києві, хоча сам зміст гри киян залишав певні питання. Сам Ігор Костюк заявив, що це був футбол з 90-х, однак у 2-му турі довелося зустрітись із представником передової спортивної школи Німеччини. Кияни приїхали у Мюнхен на матч з Баварією.

Динамо U-19 знищило Бенфіку U-19 в матчі Юнацької ліги УЄФА – перемога в стилі Петракова з глибинною проблемою

Мало б бути страшно, однак у Юнацькій лізі УЄФА "червоні" стартували з поразки від Барси (0:2), а у чемпіонаті вони відстали від першої позиції аж на шість очок (хоча у баварців є матч в запасі). Зрештою, на молодіжному рівні поняття класу й статусу не має такої ж важливості, як на дорослому рівні, тож з Баварією можна було грати. Ігор Костюк виставив на неї той же склад, що і на Бенфіку.

Початок зустрічі мало відрізнявся від того, що побачили вболівальники у Києві два тижні тому. Суперник володів м'ячем, працюючи у дуже високому темпі, а Динамо низько сідало в очікуванні на контратаки. Доволі швидко стало помітно, що господарі при великому бажанні працювати швидко через короткий пас допускали не менш велику частку браку.

Вже на 7-й хвилині "біло-сині" могли покарати за нього. Після вкидання з ауту Яцик потужно пробив з лінії штрафного, удар накрили, а сфера відскочила на лівий край, який прикривав Нік Саліхаміджіч – втім, син легенди Баварії невдало прийняв м'яч, дозволивши Діалло обікрасти себе! Самба одразу ж пробив повз голкіпера у дальній кут, однак у ворота влучити не вдалося.

На 10-й хвилині Динамо створило ще один момент з контратаки. Цього разу Діалло опустився в глибину й віддав шикарний пас на хід Волошину правим флангом. Назар прорвався на правий край штрафного й пробив у дальній кут – м'яч пройшов поруч зі стійкою! Ще за шість хвилин Самба розігнав черговий контрвипад, віддавши пас під простріл Вівчаренку й завдавши удару з відскоку. Хюльсманн спіймав сферу. Всі ці моменти прилетіли з флангів оборони Баварії.

Мюнхенці огризнулися на 19-й пострілом Копадо у поперечку, однак після цього їхня гра в атаці взагалі розвалилася. Не в останню чергу це було пов'язано з підвищенням агресії киян – вони не тільки розривали Баварію на контратаках через фланги, а й дуже високо пресингували, змушуючи господарів раз за разом помилятись. Як наслідок, Нещерет нудьгував, а от захисникам "червоних" було непереливки. Зокрема, на 22-й хвилині Волошин стріляв з правого краю карного майданчика, замикаючи проникний пас від Яцика (Назар не влучив у дальню дев'ятку).

Зрештою, Динамо добилося свого на 33-й хвилині: Царенко на дриблінгу увірвався на правий край штрафного та подав на дальню стійку, а Діалло пробив головою з кількох метрів – 0:1!

Ще через п'ять хвилин Самба міг і дубль оформити, влетівши на лівий край штрафного, хитнувши захисника й вистріливши у ближній кут, однак Хюльсманн парирував. Крім того, на 41-й вінгер киян намагався п'яткою замкнути простріл Вівчаренка – неточно.

Втім, перед перервою Динамо могло і пропустити, причому доволі прикро. Так, на 40-й хвилині Дячук грубо обрізався перед власним карним майданчиком, дозволивши Денку пробити метрів з 20-ти (вище воріт), а на 44-й ніхто не завадив Саліхаміджічу увійти на правий кут та вистрілити в дальню дев'ятку. На щастя, м'яч пройшов над поперечкою. Зрештою, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги гостей.

На початку другого тайму Баварія зробила спробу притиснути "біло-синіх". Ті доволі впевнено відбивались, а вже за дві хвилини після поновлення гри підопічні Ігоря Костюка могли й другий гол провести – це Вівчаренко пробив з лівого краю штрафного після скидки від Діалло. Вийшло трішечки зависоко. Поступово хід зустрічі повернувся під контроль Динамо.

Мюнхенці все так же пропускали купу флангових контратак і постійно допускали помилки в середині поля. За це необхідно було карати – і кияни покарали! На 57-й хвилині Царенко перехопив м'яч й одразу ж запустив передачу на хід Діалло, а Самба, увірвавшись у штрафний, розхитав Лоуренса й потужно вистрілив у дальній кут. 0:2!

Не встигла Баварія зрозуміти, що сталося, як гості заколотили третій м'яч. Яцик на 59-й хвилині прорвався лівим флангом і прострілив, а Волошин замкнув потужним ударом в дальню дев'ятку – 0:3!

Мюнхенці були настільки деморалізовані цим подвійним ударом, що лишень дивом не пропустили четвертий гол у наступні 15 хвилин. Так, на 64-й Діалло увімкнув режим Мессі, влетівши у штрафний, перегравши двох захисників і спробувавши переграти третього (не вийшло). На 65-й він повернувся до старих знайомих, вирвавшись один на один з Хюльсманном – його удар голкіпер парирував, а добивання від Попова пролетіло повз порожні ворота.

На 72-й Царенко замикав простріл з правого флангу, спрямувавши сферу в руки голкіперу, на 75-й Попов пробив з правого краю штрафного у ближню дев'ятку (Хюльсманн перевів сферу в поперечку), а на 76-й абсолютно вільний Волощин стріляв з лету під праву стійку, завершивши навіс з кутового – трохи неточно. Після цього Ігор Костюк провів заміни, випустивши Горбача й Скрипника.

На деякий час гра заспокоїлась, але доволі швидко Динамо таки зробило те, що повинно було зробити. На 86-й хвилині Скрипник обігрався з Бенедюком на правому краю карного майданчика й легко прошив бідного Хюльсманна – 0:4! Саме з цим рахунком матч і добіг кінця. Кияни громлять Баварію, забиваючи чотири голи у другому матчі поспіль.

Діалло – діамант

У 18-річного сенегальця мало хто вірив. Переходи африканців в українські клуби завжди тягнуть за собою розмови про нефутбольну складову трансферу, хоча у Динамо не так давно був досвід роботи з Каргбо та Беніто – обидва доволі непогано виглядали в УПЛ. Втім, до рівня нинішнього Діалло їм дуже далеко.

Самба є найкращим футболістом чемпіонату U-19 за обіграшами на дриблінгу, ривками з просуванням та дотиками у штрафному, причому цифри гігантські – в середньому, вінгер робить 7,21 обводку за 90 хвилин, віддає 2,25 передач під удар і має високу гостроту пострілів по воротах (0,113 xG). За кількістю цих ударів він другий у Динамо після Волошина. Крім того, у Діалло просто астрономічні показники у пресингу, єдиноборствах, відбираннях, тощо. Можливо, це найкращий атакувальний футболіст в Україні на рівні юнацької першості.

Свою крутість він показує і в єврокубках. У матчі з Бенфікою вінгер забив гол і заробив пенальті, а поєдинок проти Баварії однозначно увійде до конспектів всіх європейських скаутів. Діалло просто знищив оборону мюнхенців: за 73 хвилини Самба створив або завершив 10 моментів Динамо, завдавши 7 ударів по воротах (всі з меж штрафного, 6 в площину) і віддавши три передачі під постріл партнерам – такої активності й ефективності в Динамо U-19 не було вже дуже давно.

Крім того, Самба надзвичайно часто обігрував на дриблінгу, всадив Денка на жовту картку й постійно вступав у боротьбу. Одну із атак сенегалець розігнав, підкотившись під суперника на чужій третині поля й вибивши м'яч на свого гравця.

Діалло при цьому не є традиційним бігунком – на відміну від того ж Волошина, він активно вступає у роботу в центральній частині поля. Юнак активно відходить вниз, створює трикутники й розвантажує захисників та опорників під час пресингу суперника.

Крім того, Самба завжди бачить партнерів, граючи з піднятою головою. Показовим став епізод на 16-й хвилині, коли сенегалець опустився на власну третину поля, отримав пас від захисника й другим же дотиком запустив передачу низом метрів на 40 під ривок Волошину.

Діалло демонструє інфернальний рівень футболу в Україні, а потім виходить проти Баварії й грає ще сильніше. Це настільки крутий гравець, що в голову починає закрадатися думка – а чи не "переписаний" Самба? Можливо, йому вже давно не 19 років? Втім, це конспірологія, якою займатись немає сенсу. Все покаже перехід на дорослий рівень, а зараз варто констатувати – у юнацькій команді Динамо зростає справжній діамант.

Класний результат, який не можна переоцінювати

Винос Баварії дещо шокував українських вболівальників. Не кожен рік доводиться читати новини про те, як кияни громлять грандів у дусі сезону 1998/99. Багато фанів в коментарях навіть пропонували Мірчі Луческу випускати юнацьку команду замість головного складу

Дійсно, перемога "біло-синіх" заслуговує на відзнаку, але варто розуміти два важливих нюанси – німці не грають виключно на результат у подібних турнірах, а на молодіжному рівні подібні виноси не є сенсаційними. Тим паче, що академія Динамо на футбольній карті Європи має солідний авторитет.

Це не означає, що "рекордмайстер" відбивав номер у матчі проти підопічних Ігора Костюка. Будь-який тренер вибудовує роботу так, аби його ігрова модель приносила перевагу на полі, а футболістам без характеру переможця в топові школи пробитись дуже важко. Мюнхенці бажали перемогти. Просто у Німеччині та інших топових чемпіонатах поєдинки молодіжок мають інше значення, ніж в Україні.

Це – лишень спаринги, в яких команда відпрацьовує стилістичні, тактичні та теоретичні засади футболу першої команди. Цифри на табло виступають одним із маркерів успішності роботи, причому не головним. Найважливішими є показники, які демонструють вишкіл вихованця та його готовність до гри на дорослому рівні.

Матчі Динамо U-19 в Юнацькій лізі УЄФА показують, що за сучасними тенденціями в клубі слідкують не дуже пристально. Підопічні Ігора Костюка розгромили Бенфіку й Баварію, зігравши на традиційних для України флангових контратаках – це максимально простий і швидкий спосіб просування м'яча до штрафного. Він особливо ефективний проти команд, які ставлять на володіння, однак ще не вміють працювати з м'ячем достатньо якісно. Всі голи "біло-синіх" прилетіли з дрібних помилок мюнхенців та закидань їм за спину під ривок вінгера.

Динамо прибило Баварію настільки сильно, що в останні півгодини "червоні" втратили навіть моральну готовність до боротьби. Як тренер, перед яким стоїть завдання перемогти Баварію, Ігор Костюк проявив себе блискуче. Футболісти, навчені працювати від контратак, продемонстрували шикарне розуміння своїх завдань та високу ефективність роботи у нинішній ігровій моделі. За це варто аплодувати.

Проблема полягає в тому, що на дорослому рівні такий футбол не підходить ні Динамо, ні сильним командам у Європі. Їм постійно доводиться мати справу із щільною обороною, яка не дає простору й часу. Щоб не загубитись на її тлі, потрібно демонструвати відточені навички роботи під високою швидкістю руху м'яча, однак у молодіжному чемпіонаті кияни критично відстають від рівня першої команди.

Юнаки дуже сильно поступаються в темпі передач, мають значно нижчу тривалість володінь (іноді вона опускається всього до 2-х пасів) і ведуть занадто багато єдиноборств, як для 60% володіння в середньому. Це проблеми ігрової моделі, а не віку. Основа і молодь Динамо рухаються в розбіжних напрямках.

Матчі проти команд рівня Баварії – шанс набратися досвіду з сильним суперником, прекрасно навченим за сучасними трендами, однак Динамо обирає простіші варіанти. Юних киян змушують грати на перемогу тут і зараз, працюючи від контратак – а потім виявляється, що у першій команді для вихованців немає позицій і завдань. Ті ж футболісти, які пробилися в основу, приїжджають на Альянц Арену й просто розвалюються в умовах, до яких мюнхенці звикали на рівні U-19.

Той же Царенко в поєдинку проти Баварії та у молодіжній першості продемонстрував фантастичні навички просування м'яча вперед. У юнацькому чемпіонаті України він є одним з найкращих футболістів в цьому аспекті (майже унікальним) – саме тому вже у 17 років Антон грає за U-19, розриваючи однолітків з Мюнхена. Кожен його четвертий пас спрямований уперед, але центральний півзахисник не дуже якісно відкривається й грає у режимі 3,48 передач за володіння. Основа Динамо звикла готувати атаки довго, через тривалі перепасовки та розкриття зон переміщеннями – юнаки ж на кшталт Царенка працюють від єдиноборств і простіших закидань на хід вінгерам.

Ігор Костюк в рамках тієї моделі, яку розвиває, намагається привчити до чогось сучасного. Зокрема, у поєдинку з Баварією сподобалося бажання киян високо пресингувати. Так, мюнхенці частенько відрізали групу в 4-5 футболістів одним пасом, але не менш часто вони втрачали м'яч перед власним карним майданчиком. Цей досвід знадобиться у дорослому футболі в будь-якій хорошій команді. Для більш масштабного осучаснення футболу Динамо потрібно відмовитись від ставки виключно на результат.

Перемога над Баварією U-19, як і тріумф України на ЧС U-19, необхідно навчитись сприймати правильно. Ці успіхи показують, що у нас є купа талантів, які вже зараз сильніші за однолітків з топ-клубів Європи – і саме даним фактом, а не цифрами на табло, варто пишатись. Втім, це лишень один із індикаторів стану молодіжного футболу.

Якість U-команд необхідно вимірювати не очками у групі Юнацької ліги, а кількістю готових до дорослого рівня виконавців, здатних швидко перейти у топ-клуб. Час покаже, скільки таких випускників дасть динамівська U-19, але тенденції поки що тривожні.

Інтер U-19 переміг Шахтар у Юнацькій лізі УЄФА – "гірники" отримали цінний досвід, але проявили національну проблему