УКР РУС

Баварія – Шальке: розкішний Хамес, мюнхенці скористалися втратами Борусій, Коноплянка відіграв на рівні

9 лютого 2019 Читать на русском

Шальке Євгена Коноплянки зустрічався з Баварією в 21 турі німецької Бундесліги. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Німеччина. Бундесліга, 21 тур

Баварія – Шальке – 3:1

Голи: Брума, 11 (аг), Лєвандовскі, 27, Гнабрі, 57 – Кутуджу, 25

Зустріч чинних чемпіона та віце-чемпіона Німеччини. Баварія в попередньому турі, поступившись Байєру, втратила переможну серію в Бундеслізі та опустилася на 3 місце. Шальке в цьому сезоні відверто розчаровує – нижня частина турнірної таблиці. До поганої гри "кнаппен" додалася епідемія травм. Євген Коноплянка потрапив у стартовий склад гельзенкірхенців у третьому матчі чемпіонату поспіль.

Коноплянці вже 3 сезони не дають можливості проявити себе проти Баварії – сьогодні українець отримає шанс?

Баварія захопила ініціативу зі стартовим свистком і вже на 12-й хвилині повела в рахунку. Набіль Бенталеб втратив м'яч у центрі поля, чим миттєво скористався Хамес Родрігес, вирізавши пас на Роберта Лєвандовскі. Захисники Шальке в боротьбі з поляком самі відправили снаряд у сітку.

Господарі домінували, володіння м'ячем на їхню користь доходило до 77%-23%. Гості з Гельзенкірхена виключно оборонялися, а переходили на чужу половину поля лише рейдами Євгена Коноплянки по лівому флангу. Баварія повинна була подвоювати перевагу зусиллями Сержа Гнабрі, однак Ральф Ферманн захистив ворота "кнаппен".

У середині першого тайму Шальке проти логіки матчу відігрався. Набіль Бенталеб виправився за свою результативну помилку, вигриз м'яч у мюнхенців і запустив Вестона Маккенні з Ахмедом Кутуджу в прорив. Перший віддав, другий реалізував вихід сам на сам зі Свеном Ульрайхом. Нічийний рахунок протримався лише дві хвилини – чергова обрізка в центрі поля спровокувала другий гол імені Хамеса та Лєвандовскі. Цього разу вони впоралися без допомоги оборони Шальке.

Родрігес дуже багато зробив, щоб Баварія втретє засмутила суперника ще до перерви, але "кнаппен" зберегли мінімальне відставання. Євген Коноплянка міг і відновити паритет, але його небезпечний удар з-під Жерома Боатенга після зміщення з флангу парирував голкіпер. Другий класний момент українця виник на 54-й хвилині, коли Вестон Маккенні чудово розігнав контратаку Шальке. Постріл нашого вінгера влучив у Свена Ульрайха.

На старті другого тайму Баварія також спокійно контролювала м'яч, але моменти створював Гельзенкірхен. Окрім епізоду за участі Коноплянки, був небезпечний кутовий, коли лише каркас врятував "ротен" після удару Джеффрі Бруми. Шальке своїми шансами не скористався, а мюнхенці закрили гру третім голом – Роберт Лєвандовскі бив через себе, а вийшов ефектний пас на Сержа Гнабрі.

За рахунку 3:1 команди припинили демонструвати будь-яке бажання: сонний футбол, нуль агресії, передачі поперек поля. Шальке регулярно постачав м'яч у чужий штрафний майданчик і навіть декілька разів пробив по воротах, але гостроти не було. Баварія відповіла хорошими шансами Роберта Лєвандовскі – один удар пролетів повз ворота, другий заблокували захисники, виправивши свою помилку.

Команди заколисували вболівальників до фінального свистка. Матч завершився впевненою перемогою Баварії. Мюнхенці набрали 45 очок. Невдачі дортмундської та гладбахської Борусій дали змогу рекордмайстеру піднятися на 2 місце та скоротити відставання від лідера до 5 очок. Шальке з 22 пунктами залишився на 13 сходинці в турнірній таблиці.

Борусії Д не вистачило переваги у 3 голи для перемоги над Хоффенхаймом, Фрайбург та Вольфсбург забили 6 м'ячів на двох

Хамес – головна креативна сила Баварії

Статистика колумбійця в першому таймі просто розкішна: найчастіше зустрічався з м'ячем, створив 5 гольових моментів, оформив асист (по суті – 2, адже автогол Бруми також з його передачі), завдав 3 ударів по воротах, виграв 67% дуелей. Хамес став найбільшою загрозою для Шальке. Якби Баварії краще склалося до перерви, доля зустрічі могла бути вирішена в першому таймі.

Всі знають про конфлікт Родрігеса та Ніко Ковача, після зимової перерви Хамес лише виходив на заміну. А коли в попередньому турі Баварія з ним у старті влетіла Байєру, здавалося, що хорватський тренер знову позбавить його місця в старті. Ні – наступні два матчі колумбієць відіграв з перших хвилин і виглядав дуже пристойно. Хороша статистика проти Герти в Кубку, а тепер статус MVP проти Гельзенкірхена.

Сьогодні його партнери по півзахисту Леон Горетцка та Тьяго Алькантара залишилися в тіні, але з таким сетапом у центрі поля Баварія може створити проблеми навіть Ліверпулю. Перший матч 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – 19 лютого на Енфілді.

Коноплянка зіграв проти Баварії весь матч – на рівні

Перед грою ми описували, що тренери вперто не давали Євгена проявити себе в поєдинках з "ротен". Сьогодні з'явився шанс і Коноплянка майже ним скористався, двічі пробивши по воротах Ульрайха. Українець змарнував свої моменти, але точно не провалив матч. У поганій для Шальке першій чверті лише він намагався бодай якось переходити середину поля та загострювати. Непогано обігрував, виглядав колосом у атаці "кнаппен", порівняно з Суатом Сердаром на іншому фланзі.

Гру Коноплянки ми розберемо в окремому матеріалі, а поки що відзначимо також роботу автора єдиного гола Шальке Ахмеда Кутуджу. 18-річний хлопчина вдруге за тиждень отримав роль основного форварда команди і загалом непогано впорався.

"Король Коно повернувся". У Німеччині захоплюються класним голом Євгена, а про трансфер з Шальке наразі треба забути

Цікаві факти

– Баварія не програє Шальке 17 матчів у всіх турнірах – тільки проти Вередера в мюнхенців довша серія.

– Роберт Лєвандовскі забив 100-й гол на Альянц-Арені.

– Йозуа Кімміх провів 100-й матч у Бундеслізі: 78 перемог, 13 нічиїх, 9 поразок, 8 голів, 22 асисти.