УКР РУС

Баварія перемогла Севілью в Суперкубку УЄФА: ремейк Шахтаря-2009, тріумф Мюллера і Ко та прощальний подарунок Мартінеса

25 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Голи Леона Горецки та Хаві Мартінеса у важкому поєдинку проти Севільї в Будапешті допомогли Баварії виграти другий Суперкубок УЄФА (2:1).

Суперкубок УЄФА
завершено
-

Ганс-Дітер Флік виставив на поєдинок за Суперкубок УЄФА основний склад, в якому з несподіванок можна відзначити тільки відсутність Альфонсо Девіса – канадський вундеркінд не потрапив у старт в другому матчі поспіль, а замість нього вийшов Люка Ернандес. Крім того, в центр оборони повернувся Давід Алаба. Хулен Лопетегі, свою чергою, випустив усіх основних виконавців включно з Іваном Ракітічем. Варіанти могли бути тільки по позиції центрфорварда – тренерський штаб вирішив довіритись Люку де Йонгу.

Баварія – Севілья: онлайн-трансляція матчу за Суперкубок УЄФА – як це було

Вже на 1-й хвилині Баварія могла відкрити рахунок внаслідок перехоплення Горецки та пасу на правий край штрафного під удар Гнабрі – втім, Серж пробив дуже слабко. Севілью цей епізод аж ніяк не налякав; андалусійці сміливо пресингували Мюнхен по всій площині поля, провокували Нойєра на неточні передачі й заробляли стандарти, а на 12-й хвилині взагалі отримали право на пенальті! Його привіз Алаба, який відверто зніс де Йонга на лінії власного штрафного. Окампос ударом з "позначки" впевнено розвів м'яч і голкіпера по різних кутах – 0:1!

"Рекордмайстери" могли відігратися вже на 14-й хвилині, коли Буну підковзнувся при виносі м'яча, але захисники Севільї змогли підстрахувати свого воротаря. До 20-ї хвилини моментів у підопічних Ганса-Дітера Фліка взагалі не виникало, а команда Хулена Лопетегі виглядала навіть симпатичніше – втім, у другій половині першого тайму клас суперника дався взнаки. Перший "дзвіночок" пролунав на 22-й хвилині: Лєвандовскі уникнув офсайду, отримав розрізний пас і прострілив у центр штрафного, а Мюллер, випередивши Кунде, пробив у дальній кут – Жуль встиг зачепити сферу, завдяки чому вона пролетіла поруч зі стійкою!

На 26-й хвилині Мюллер протягнув м'яч між лініями й викотив передачу на правий край карного майданчика, де всі забули про Павара. На щастя для нервіонців, Бенжамен вистрілив повз дальню дев'ятку. Ще за чотири хвилини вихід віч-на-віч запоров Лєвандовскі, однак на 34-й Роберт зумів реабілітуватись гольовою передачею. Все почалося з Гнабрі, який віддав пас на Мюллера; Томас же шведою закинув м'яч у штрафний на Лєвандовскі, а поляк у дотик скинув його на Горецку – Леон же з одинадцяти метрів вистрілив у лівий кут. 1:1!

Севілья моментально відповіла другим взяттям воріт Нойєра – це де Йонг вийшов віч-на-віч, однак арбітри помітили у Люка офсайд. Це був останній небезпечний епізод "рохібланкос" у першому таймі, але й у Баварії реальних шансів вирватись вперед у рахунку не виникало. Зрештою, на перерву команди пішли за нічийного рахунку.

Другий тайм Севілья почала жваво, одразу ж створивши гольовий момент: Ескудеро прорвався лівим флангом та прострілив на ближню стійку, а де Йонг замкнув ударом у ближній кут – Нойєр врятував! Після цього андалусійці провели низку кутових, серйозно розсердивши суперника. Вже на 51-й хвилині класна атака німців завершилась знущальницьким голом: Сане закинув м'яч на лівий край штрафного, Лєвандовскі скинув сферу під удар Мюллеру, Том у дотик віддав назад на Роберта, а поляк розстріляв порожні ворота – втім, рахунок не змінився. Англійська бригада арбітрів на чолі з Ентоні Тейлором помітила на повторі офсайд.

Баварія продовжила тиск, тож Хулен Лопетегі провів подвійну заміну, замість Ракітіча та де Йонга кинувши у бій Ен-Несірі та Торреса. На декілька хвилин гра заспокоїлась, але в середині другого тайму мюнхенці по-дорослому притиснули "рохібланкос". На 61-й хвилині після хитрого розіграшу штрафного Гнабрі пробивав з кута штрафного над поперечиною (з рикошетом), а вже на 63-й прилетів гол – Лєвандовскі скинув подачу під удар Горецкі, той вистрілив низом, Буну ногами парирував на Сане, а Лерой добив у ближню дев'ятку. Втім, арбітр скасував взяття воріт, зафіксувавши фол Роберта проти Ескудеро при скидці. Ще за три хвилини Алаба міг забити зі стандарту, але м'яч після його удару з 21 метру пролетів зависоко.

Хулен Лопетегі у відповідь випустив Гуделя, а Ганс-Дітер Флік зняв з гри Сане, випустивши Толіссо. Корентен відверто розчинився, але його партнери на 70-х хвилинах провели серію класних моментів. Так, на 76-й Лєвандовскі замикав простріл Гнабрі на ближню стійку, однак з мінімальної дистанції по воротах поляк не влучив. На 77-й Ернандес завдав удару з-за меж штрафного повз дальню стійку. На 78-й він же прострілював на лінію штрафного Мюллеру, а той пробив у ближній кут – Буну спіймав м'яч.

На 80-х же хвилинах конкретики від Баварії поменшало, а на 87-й хвилині мюнхенці навіть могли пропустити внаслідок контратаки 2-в-2. У її завершенні Ен-Несірі вийшов віч-на-віч з Нойєром та пробив низом у лівий кут, однак Мануель врятував "червоних". Зрештою, з величезними труднощами Севілья дотягнула до овертаймів.

Андалусійці потужно почали додатковий час, вже на 91-й хвилині створивши супермомент: Ен-Несірі отримав передачу на хід у штрафний, прибрав останнього захисника (Алабу) та вистрілив у ближній кут з мінімальної дистанції – Нойєр перевів м'яч у стійку! Щоправда, у Юссефа був офсайд, який точно помітили б на повторі. Алаба вирішив одразу ж виправити свою помилку, пробивши зі стандарту, однак вийшло невдало. Ганс-Дітер Флік не витримав, знявши з гри Горецку з Ернандесом і кинувши у бій Девіса та Хаві Мартінеса.

Ендшпіль першого тайму був за Баварією. На 100-й хвилині Кімміх невдало замкнув простріл на ближню стійку, на 102-й Павар ледь не закинув м'яч з правого флангу за комірець Буну, а одразу після цього Толіссо пробивав з лівкого краю штрафного – точно в руки голкіперу. Зрештою, тиск мюнхенців дався взнаки: на 104-й хвилині Баварія заробила кутовий, подачу з нього винесли на Алабу, а той, протиснувши Наваса, завдав удару під поперечину – Буну парирував перед собою, однак Хаві Мартінес головою зіграв на добиванні. 2:1!

Одразу з початком останніх 15-хвилинки Севілья побігла рятуватися. На 107-й атака "рохібланкос" з подачею на лівий край карного майданчика завершилась неточним ударом Ескудеро у падінні. Втім, далі мюнхенці повернули ініціативу, що вилилось у низку непоганих моментів – найкращий на 115-й хвилині змарнував Лєвандовскі, з лінії штрафного пробивши над поперечкою. На 120-й Роберт виходив віч-на-віч і перекинув Буну, але м'яч пролетів повз ворота. Севілья нічим відповісти не змогла. Зрештою, фінальний свисток зафіксував важку перемогу Баварії.

Таким чином, Севілья програла п'яту поспіль битву за Суперкубок УЄФА, а Баварія завоювала цей трофей вдруге у своїй історії. Браво!

Ремейк Суперкубка Шахтаря

Севільї перед битвою за Суперкубок не давали жодного шансу, а слова Івана Ракітіча про бажання змусити Баварію страждати відверто смішили. В кращому випадку, були надії на куражний старт андалусійців та традиційний провал мюнхенців у перші 20 хвилин, але проти шаленого пресингу та темпу роботи німців поки що ніхто не знайшов протиотрути. Ніхто не вірив, що Хулен Лопетегі її знайде. Власне, майже всі прогнози і підтвердились.

Баварія по грі розтрощила суперника: 25:6 за ударами (10:1 з меж штрафного), 17:6 за передачами під них, два скасованих голи, понад 1000 пасів з точністю 86%, 35% ігрового часу на третині поля Севільї і тотальне домінування на тепловій карті говорять саме за себе – та і суто візуально було помітно, хто тут дрім-тім. Баварія тиснула, тиснула і ще раз тиснула.

Втім, є одна важлива відмінність між очікуваннями і реальністю – матч за Суперкубок не став одностороннім. Севілья дала Баварії бій, забравши перші хвилини кожного з таймів, створивши чотири гольових моменти і забивши скасований гол. Щонайголовніше, андалусійці витримали темп Мюнхена в мікромоментах, йдучи нога в ногу за єдиноборствами (114:109 за перемогами в них) та відбираннями (27:26 при 39:37 за спробами) – Кунде, наприклад, у дев'яти таких епізодах не доупстив жодної помилки. В гостроті ж німці не сильно й перевершили іспанців – за влучаннями в площину у команд майже рівність (7:5), а за обіграшами на дриблінгу "рохібланкос" навіть трішки випередили суперника (11:12, але у Баварії значно менше спроб).

Таким чином, Іван Ракітіч стримав слово – Севілья змусила "рекордмайстерів" страждати. Втім, було б неправильно натягувати сову на глобус, на основі статистики єдиноборств зробивши висновок про рівність поєдинку. Ні, Баварія домінувала, а Севілья просто грамотно закрилася. Просто це був не глухий автобус, а досить активний блок з інтенсивним пресингом, але в такій роботі у "рохібланкос" залишалися сили тільки на вдалий стартовий ривок та шальну контратаку.

Як наслідок, вболівальники отримали осучаснену екранізацію фіналу Суперкубка-2009 між Барселоною та Шахтарем. Тоді проти каталонців не було дієвих механізмів протидії в більш-менш активному стилі, тож "гірникам" залишалося тільки зариватися в глуху оборону з надією на кілька контратак – в наступні два роки вакцини від тіки-таки не знайшли, тож в окопи сідав навіть Реал Моурінью. Проти Баварії також ніхто не вигадав прийому: мюнхенці у 38 матчах при Гансі-Дітері Флікі продемонстрували найвищу інтенсивність пресингу в Європі й здобули 35 перемог, причому 23 з них – поспіль. Ніхто не знає, як реально можна зупинити цю машину, тож залишається тільки вести оборону й сподіватися на диво.

І в 2009 році, і в 2020-му підтвердилась важлива істина: грамотно вибудувана глуха оборона проти суперкоманди за наявності везіння дозволить дати гідний бій та дотягнути до овертаймів, але ширша лавка запасних та вища індивідуальна майстерність все одно принесуть перемогу фавориту. Севілья зіграла рівніше та яскравіше за Шахтар, але концептуально тільки повторила його шлях. Баварія, як і праймова Барселона, перебуває на іншій планеті.

Фантастичний поєдинок Гнабрі, Лєвандовскі та Мюллера, Нойєр підтвердив клас

Відзначити когось одного у складі Баварії в матчі за Суперкубок важко, адже майже всі відпрацювали шикарно. Втім, якщо виділити топ-3 польових футболістів, то на думку спадають Гнабрі, Лєвандовскі та Мюллер. Сане та Горецка – вибачте, але в моєму суб'єктивному топі ви перші після богів.

Найменш яскраво з цієї трійці проявив себе Гнабрі. Серж провів три удари по воротах, з яких один виявився слабеньким, другий заблокували, а третій рикошетом пролетів над поперечкою. Втім, екс-канонір дав Баварії необхідну динаміку й створював небезпечні моменти – в його активі п'ять успішних обіграшів на дриблінгу (з восьми спроб), передача під удар Сане та низка дуже якісних пасів на Лєвандовскі. Власне, саме Серж розпочав гольову атаку, віддавши пас на Мюллера.

Ще один плюс Гнабрі – шалена активність у пресингу. Мініатюрний Серж став лідером за спробами відбирань (13, 6 успішних) та за кількістю єдиноборств (29, 12 перемог), а також чотири рази підхопив нічийний м'яч – дуже пристойний показник для цього матчу. Саме тому нападник і залишався менш помітним на тлі зіркових партнерів. У поєдинку за Суперкубок Гнабрі тягав рояль.

Натомість Лєвандовскі взяв участь вже в 11-му забитому м'ячі Баварії в останніх шести матчах (5 голів, 6 асистів). Могла бути і 12-та, і навіть 13-та участь поляка (з урахуванням передгольового пасу), однак Ентоні Тейлор був проти.

Роберт у поєдинку проти Севільї більше працював для партнерів, ніж для себе. Поляк провів всього три удари по воротах, запоровши вихід віч-на-віч у першому таймі й двічі неточно пробивши в овертаймах – втім, в активі Лєвандовскі асист та ще дві передачі під удар + фантастична перепасовка з Мюллером перед скасованим голом. І це при тому, що захисники діяли по нападнику максимально щільно, практично не залишаючи для нього вільного простору. Якщо поглянути на карту передач, то можна подумати, ніби нападник провалився – а він з такого мінімуму створив половину гольових шансів Мюнхена.

Нагороду Man of the Match отримав Мюллер. Здебільшого, внесок Томаса важко помітити при першому перегляді поєдинку – він зосереджується на позиційній роботі, атакуючи вільні зони або звільнюючи їх для партнерів розумними переміщеннями. Втім, у Будапешті колосальний вплив раумдойтера можна "пощупати": в його активі аж 8 передач під удар та три небезпечних постріли по воротах: один взяв Буну, інший стався після фактичного виходу віч-на-віч (Кунде врятував рикошетом), а ще одного разу Том намагався пробити в карколомному стрибку після кутового – поруч зі стійкою!

А подивіться на його карту передач. Яка всюдисущість!

Втім, навіть дії Мюллера могли б не принести Баварії щастя, якби не фантастичний Нойєр. Ману врятував мюнхенців тричі – на старті другого тайму він потягнув удар де Йонга метрів з десяти, наприкінці поєдинку "затащив" при виході Ен-Несірі віч-на-віч, а на старті першого екстра-тайму він перевів постріл Ен-Несірі з мінімальної дистанції в стійку. Севілья била дуже рідко, але кожен момент створювала саме тоді, коли це могло перегорнути хід зустрічі.

Голкіпер виручив. Крім того, було кілька моментів, коли висока позиція Нойєра дозволяла нівелювати перспективні виходи сам-на-сам, а на 30-й хвилині Мануель і сам вивів нападника віч-на-віч точним лонгболом – підвів Лєвандовскі. І це на тлі розмов про те, що Нойєр постарів і вже не такий, як раніше.

Великий голкіпер "витягнув" Баварію у фіналі ЛЧ та Суперкубку УЄФА. Здається, щось у цих розмовах про старого Нойєра не так.

Прощальний трофей від Хаві Мартінеса

Окремо слід виділити Мартінеса. Іспанський опорник весь рік просидів на банці, не скандалив, а на днях стало відомо про його швидкий відхід на батьківщину – на Хаві претендують Атлетік і Реал Сосьєдад. Bild навіть встиг написати, що хавбек вже покинув табір команди, однак він з'явивився у заявці Баварії на Суперкубок, вийшов на 99-й хвилині, а на 104-й забив переможний гол!

Для Хаві Мартінеса це вже не перший такий порятунок Баварії. У 2013 році в битві за Суперкубок УЄФА проти Челсі саме Хаві Мартінес перевів гру в серію пенальті точним ударом на останній хвилині. Тепер він забив у ворота Севільї – і це, мабуть, його останній гол за Баварію. На прощання він подарував клубу Суперкубок УЄФА. Восьмирічну кар'єру в Мюнхені з виграшем єврокубків та чемпіонств потрібно завершувати саме так.

Борусія Д ставить на дітей, життя після втечі Вернера та Хавеца, важливе питання до Баварії – прев'ю сезону Бундесліги