УКР РУС

Баварія – РБ Лейпциг: Нагельсманн зберіг інтригу, збитий приціл Вернера, найбажаніший бек Європи "з'їв" атаку Мюнхена

9 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Найкращі команди Німеччини не виявили сильнішого (0:0) в центральному матчі 21 туру Бундесліги. Огляд зустрічі читайте на "Футбол 24".

Лейпциг став осіннім чемпіоном Бундесліги, але відразу після паузи втратив лідерство. На вершину застрибнула Баварія, яка набрала прекрасну форму з яскравим результативним футболом. Всі попередні виїзди на Альянц-Арену завершувалися "сухими" поразками РБ. Сьогодні Юліану Нагельсманну також не прогнозували нічого хорошого, однак цей поєдинок був визначальним для нього в спробах нав'язати Мюнхену боротьбу за чемпіонство.

Байєр у грандіозному поєдинку перестріляв Борусію: герой долучився до 4 голів, слабкі сторони Дортмунда в усій красі

У складі Лейпцига з перших хвилин з'явилися два новачки – Дані Ольмо й Анхеліньо. Вони добре проявили себе на тижні в Кубку Німеччини, хоча й не врятували команду від вильоту. Гансі Флік, у свою чергу, не підготував з перших хвилин жодних сюрпризів. Додаткової інтриги наганяло протистояння найкращих бомбардирів чемпіонату – Тімо Вернера та Роберта Лєвандовскі.

Лейпциг в схемі з трьома центрбеками сів у глибоку оборону, а Баварія закріпилася на чужій половині з м'ячем. Господарі домінували, але моменти створювали переважно зі стандартів. Тьяго Алькантара здалеку намагався закинути в "дев'ятку", але Петер Гулачі дотягнувся. Добре працювали мюнхенські фланги – Альфонсо Девіс і Бенжамен Павар постачали небезпечні кроси у штрафний майданчик.

Володіння Баварії доходило до 80%, тоді як Лейпциг намагався дуже швидко переходити в атаку. По суті, все зводилося до закидань на хід Крістоферу Нкунку. У другій половині першого тайму гості дещо змінили стратегію, увімкнувши високий пресинг. Баварія вже не могла так вільно розігрувати м'яч, з'явилися помилки. "Бики" намагалися ними скористатися, однак моментів все одно було обмаль: неточний удар Тімо Вернера та підключення Лукаса Клостерманна.

Баварія перед відпочинком могла вийти вперед, коли гостру атаку двох організували Томас Мюллєр і Роберт Лєвандовскі – поляк на дальній стійці не замкнув подачу. А по перерві гра розкрилася. Лейпциг з ентузіазмом великими силами побіг вперед, Марсель Забітцер і Тімо Вернер ледь не відкрили рахунок.

"Ротен" прийняли цей виклик і почали користуватися розривами в редутах гостей. Томас Мюллєр віддав тонкий пас у штрафний майданчик на Роберта Лєвандовскі, а того збили захисники – пенальті. VAR перевірив ситуацію та вгледів офсайд у форварда, тому 11-метровий пробити не судилося.

Тепер вже Баварія високо пресингувала, а РБ шукав можливості скористатися високою лінією оборони. Такий шанс виник на 63-й хвилині, коли Крістофер Нкунку разом з Тімо Вернером вдвох вибігли на ворота. Француз прийняв розкішне закидання з глибини та вирізав ідеальний пас партнеру, однак Вернер все зіпсував – ударом у дотик дивом не влучив у ціль!

Гансі Флік підсилив свою атаку Феліппе Коутінью, а Юліан Нагельсманн випустив на поле Патріка Шика. Заміна РБ виявилася кориснішою: бразилець запоров кілька випадів неточними передачами, а чех загрожував грамотними відкриваннями в чужому штрафному майданчику. Втім, головний епізод кінцівки зустрічі виник біля воріт гостей.

Леон Горетцка через центр розірвав оборону Лейпцига "стіночкою" з Робертом Лєвандовскі. Він опинився сам на сам з Петером Гулачі, але переграти голкіпера не зумів. Грандіозний сейв угорця зберіг для гостей нічию. Фінальний свисток зафіксував рахунок 0:0. Команди залишилися на вершині Бундесліги. Баварія перша – 43 очки, РБ Лейпциг другий – 42 пункти.

Сенсаційні лідери, космічний Лєвандовскі, гойдалки БД і австрійський страх за Україну – підсумки першого кола Бундесліги

Лейпциг заслужив залишитися в чемпіонських перегонах

У цьому сезоні команда Юліана Нагельсманна має хронічну проблему – проводить два різні тайми. Щось схоже можна сказати про виступ "биків" у Мюнхені. До перерви вони нічого не створили в атаці, а після – виглядали сміливіше й організували три гольові шанси. Різниця з попередніми матчами в тому, що сьогодні слабкий (перший) тайм не був провальним.

Стартові 25 хвилин команда сиділа в глибокій обороні, але не дозволяла Баварії конвертувати територіальну перевагу в моменти. Це походило на тренерський план, адже потім на вимогу Нагельсманна гості увімкнули високий пресинг і відсунули суперника в центр поля. Дуже сподобався пресинг Лейпцига – мюнхенці частіше обрізалися, ніж розбивали його через короткий пас.

РБ весь матч намагався скористатися високою лінією оборони Баварії. Але якщо в першій половині зустрічі всі спроби завершувалися офсайдами, то в другій – атаки проходили. "Бики" лише 30% часу володіли м'ячем і виконали менше ударів (11:9), але з меж штрафного майданчика стріляли вдвічі більше (4:8). На два супермоменти Тімо Вернера та Марселя Забітцера господарі відповіли єдиною нагодою Леона Горетцки.

Один реальний шанс біля воріт Петера Гулачі за 90 хвилин проти Баварії в такій формі – це серйозне досягнення. Критичний Юліан Нагельсманн роздає компліменти підопічним: "Я задоволений матчем. У нас був найкращий момент, ми могли навіть перемогти. Команда діяла сміливо, високо захищалася та добре керувала грою. Це хороший сигнал на майбутнє".

Лейпциг досі не програв у чемпіонаті жодному прямому конкуренту і першим зберіг проти Баварії свої ворота на замку. Одне очко відставання від лідера та показана сьогодні якість гри залишає "биків" у боротьбі за титул. Жозе Моурінью на власні очі побачив (португалець приїхав на Альянц-Арену), що його Тоттенхему буде важко в Лізі чемпіонів.

Нагельсманн з ненависним Лейпцигом очолив Бундеслігу, вивів суперників України на пік перед Євро-2020 та лякає Моурінью

Вернер і Лєвандовскі з нулями, Упамекано – топ

Два найкращі бомбардири Бундесліги пішли з поля ні з чим. Вернер двічі міг забивати, а ще двічі МАВ забивати. 5 його ударів потягнули на 1.35 xG. Перед матчем німецька преса зазначала, що поточна форма Тімо може коштувати Лейпцигу очок. Так і сталося. Статистика німця не вражає – за останні 3 тури він завдав 11 ударів і не забив жодного гола. Нереалізований на 63-й хвилині шанс став наслідком втрати впевненості. Раніше він такі моменти лузгав, як насіння.

У Роберта Лєвандовскі нормальної гольової ситуації не було взагалі – двічі він пробивав зі складних позицій. Оборона Лейпцига не дозволила поляку розгулятися. Добре відпрацювали Марсель Хальстенберг і Лукас Клостерманн – фулбеки, які діяли в центрі захисту. А головним героєм став їхній партнер Дайо Упамекано.

21-річний француз був зразком надійності, зупинив низку кросів у штрафний майданчик. Його статистика вражає: 2 відбори, 8 виносів, 10 підбирань, 3 заблоковані удари. Чудова позиційна гра та хороша робота в єдиноборствах (67% виграв). Єдиний фейл – пенальті проти Лєвандовскі. Однак врятував офсайд.

Барселоні, Манчестер Сіті, Арсеналу та іншим великим клубам приписують інтерес до Дайо. Упамекано проводить стабільний сезон, а тепер в топ-матчі показав, чому за ним полюють гранди Європи, а Лейпциг оцінює трансфер у 80+ мільйонів.

Захисна карта Упамекано: