УКР РУС

ПСЖ перестріляв Баварію: феєричний фарт Парижа, геніальний матч Кімміха, тріумф Наваса, зіркова вистава Мбаппе і Неймара

8 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 1/4 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА Баварія зазнала поразки від ПСЖ.

Рік тому ПСЖ і Баварія розписали одну з найбільш цікавих тактичних дуелей у фіналі Ліги чемпіонів. Тоді Фортуна посміхнулася мюнхенцям, яким вдалося відсвяткувати мінімальну перемогу завдяки голу екс-парижанина Комана. Тепер у французів з'явився шанс взяти реванш за прикру поразку – жереб звів колишніх фіналістів вже на стадії чвертьфіналу.

Почеттіно: ПСЖ не планує мститись Баварії за фінал Ліги чемпіонів

До поєдинку в Мюнхені команди підходили на тлі феєричних кадрових втрат. Ганс-Дітер Флік залишився без травмованих Лєвандовскі, Кости і Толіссо, а Гнабрі отримав позитивний текст на COVID-19. Як наслідок, на вістрі атаки "рекордмайстера" опинився Шупо-Мотінг, який ще рік тому бігав за ПСЖ, а на лавці з лідерів опинились тільки центрбек Боатенг та фулбек Девіс. Посилити гру з банки Баварія просто не могла.

У Маурісіо Почеттіно втрати були ще більш феєричні. Через травми вилетіли Курзава, Бернат та Ікарді, в списку дискваліфікованих опинився Паредес, а коронавірус скосив Вератті та Флоренці – останні три футболісти критично важливі для футболу парижан. Крім того, французькі ЗМІ писали про конфлікт команди з Неймаром, однак бразилець у основу потрапив. На тлі Баварії у ПСЖ вигідно вирізнялася лава запасних, на якій знайшлося місце Кереру, Еррері, Кіну, Сарабії та Рафіньї.

Альянц Арена зустріла команди несподіваним квітневим снігопадом. Вочевидь, футболісти під ним трішки змерзли, адже одразу зі стартовим свистком команди увімкнули швидкості й почали створювати гольові моменти. Дебютний стався вже на 2-й хвилині: Ернандес обігрався з Команом і пробив з лівого краю штрафного (арбітри проморгали офсайд) – Навас парирував, а навіс з кутового замкнув Шупо-Мотінг. Поперечина врятувала ПСЖ!

Дивитися Лігу Чемпіонів на голодний шлунок – невдале рішення. Тож готуйся до перегляду матчів заздалегідь: замовляй крутий бокс для футбольного вболівальника від Pepsi та Lay's, щоб насолоджуватися не лише перебігом ігор, а ще й улюбленими смаками!

Гості ж у відповідь шокували мюнхенців. Неймар відкрився під пас Ді Марії у центр, протягнув м'яч до карного майданчика й віддав передачу на його праву половину під удар Мбаппе – Кіліан потужно вистрілив під ближню стійку, а м'яч рикошетом від Нойєра залетів у ворота. 0:1!

Розлючена Баварія пішла уперед, заробила кілька стандартів і ледь не забила на 9-й хвилині внаслідок серії заблокованих ударів та відскоку на Мюллера. Томас з мінімальної відстані спрямував м'яч у руки Навасу, а ПСЖ відповів другим голом! Мбаппе отримав передачу на хід, увійшов у штрафний і викотив пас під постріл Дракслеру метрів з 11-ти – Юліан пробив точно під ліву стійку! Втім, взяття воріт скасували через офсайд у Кіліана.

Матео Лаос грав не тільки за "червоних". Вже за хвилину м'яч після удару Горецки з лінії карного майданчика влучив у Маркіньйоса, а від нього влетів в руку Данілу – прискіпливий арбітр призначив би пенальті, але іспанець наказав грати далі.

В середині першого тайму Баварія почала відверто розривати парижан, створюючи момент за моментом. Так, на 19-й хвилині Горецка замкнув подачу Кімміха зі стандарту на лінію воротарського – Навас врятував ПСЖ! На 20-й Павар з правого краю штрафного вистрілив під ближню стійку, але Кейлор парирував. На 27-й хвилині Коман пройшов Дагба на дриблінгу й пробив з гострого кута, однак удар накрили. Подачу ж з кутового на дальній стійці ледь не замкнув Шупо-Мотінг. Підопічні Маурісіо Почеттіно взагалі нічим не відповідали. Все йшло до голу "рекордмайстерів".

Втім, вже на 28-й ПСЖ подвоїв перевагу в рахунку! Неймар підхопив винос від Шупо-Мотінга й одразу завантажив м'яч у карний майданчик з глибини, а Маркіньйос, уникнувши офсайду, вийшов віч-на-віч з Нойєром – 0:2!

Щоправда, одразу після цього капітан парижан попросив заміну через пошкодження привідного м'язу. Ганс-Дітер Флік, своєю чергою, несподівано замінив Горецку на Девіса.

Вже на 31-й хвилині ПСЖ міг довести рахунок до розгромного внаслідок вривання Неймара в карний майданчик. Люка Ернандес збив його, але Матео Лаос не помітив порушення правил. Мабуть, бразильцю було прикро, адже через шість хвилин Баварія відквитала один гол зусиллями Павара та Шупо-Мотінга – перший виконав шикарний крос, а другий головою спрямував м'яч під дальню стійку. 1:2!

Ще за п'ять хвилин після голу Ганс-Дітер Флік зняв з гри Зюле, випустивши Боатенга. На 44-й хвилині Жером міг зрівняти рахунок, замкнувши навіс Кімміха зі штрафного, однак в останню мить Діалло вибив м'яч на кутовий. У компенсований же час шанс "закамбечити" отримав Мюллер, який пробив головою з корнера – точно в руки Навасу! Зрештою, на перерву команди відправились за переваги ПСЖ у рахунку.

На початку другого тайму Баварія продовжила душити ПСЖ, однак перший гольовий момент створили саме парижани. На 52-й хвилині Мбаппе відібрав м'яч у Сане перед штрафним, увірвався в середину й зумів скинути сферу на Неймара – бразилець пробив у Нойєра, а добивання від Мбаппе накрили!

Після цього мюнхенці почали шматувати парижан: вже на 54-й Павар стріляв з правого краю карного майданчика (Навас виручив), на 56-й Данілу в останню мить врятував від верхового замикання Шупо-Мотінга, а на 56-й Сане завдав удару з гострого кута – вище воріт! Французи огризнулися на 58-й виходом Мбаппе віч-на-віч, але Кіліан не зміг переграти Нойєра, та ще й в офсайд заліз.

Баварія ж вже за хвилину дотиснула ПСЖ: Кімміх навісив зі стандарту на Мюллера, а той головою спрямував м'яч у дальній кут – 2:2! На 63-й же Томас міг і вперед вивести "червоних", пробивши у падінні через себе, але точності удару забракло.

Неймовірно, але всього через п'ять хвилин гості знову вийшли вперед! Мбаппе отримав передачу від Ді Марії на хід лівим флангом, увірвався на край штрафного й щільно пробив з-під Боатенга у ближній кут – 2:3! Щоправда, вже на 69-й Шупо-Мотінг міг відновити рівновагу – спроба вистрілити п'яткою метрів з десяти була заблокована, а от при ударі з відскоку м'яч спіймав Навас. Одразу після цього Маурісіо Почеттіно зняв з гри Ді Марію, кинувши у бій Кіна.

В наступні 15 хвилин команди взяли деяку паузу в активності. Мюнхенці продовжували володіти ініціативою, однак за цей період вони створили лишень шикарну комбінацію з виходом Шупо-Мотінга віч-на-віч – Ерік-Максім пробив прямо в Наваса, а лайнсмен ще й помітив у нього офсайд. Парижани, своєю чергою, намагалися підчатувати суперника на помилці, однак спроби контратак у гостей не проходили. Аж на 84-й хвилині Дракслеру вдалося перехопити м'яч перед чужим карним майданчиком, але подальший удар пройшов над воротами.

В ендшпілі зустрічі Баварія пішла на штурм. Вже на 85-й хвилині господарі могли зрівняти рахунок: Сане увірвався на правий край штрафного, викотив пас на Шупо-Мотінга, а той скинув сферу на лінію під удар Алабі – м'яч пройшов поруч з лівою стійкою! На 87-й Мюллеру дали пробити метрів з десяти з розвороту, але тепер сфера промайнула у сантиметрах від правої стійки! На 90-й же німці вимагали пенальті внаслідок влучання в руку Еррери, але Матео Лаос послідовно відмовився призначити його – влучання неможливо було уникнути.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував важку й дещо парадоксальну перемогу ПСЖ.

Перемога попри все

Матч на Альянц Арені нагадував минулорічний поєдинок 1/8 фіналу ЛЧ між Ліверпулем та Атлетіко, коли мадридці пропустили понад 30 ударів і забили аж три голи. Тоді всі писали, що це і є стихія "матрацників", однак навіть їм не так щастило, як ПСЖ у Мюнхені.

Парижани допустили 31 постріл по власних воротах (12 у площину), причому 21 спроба пройшла з меж карного майданчика гостей. За очікуваними голами Баварія виграла з рахунком 3,05 – 0,66. До того ж, господарі провели 37 передач у штрафний і зробили 96 дотиків у ньому!

Вперше доводиться спостерігати у матчі плей-офф Ліги чемпіонів 45% дотиків на третині поля суперника – а тим паче важко уявити в якомусь топ-поєдинку 59% дотиків на власній третині (саме такий показник набив ПСЖ). Показовою ж виявилась карта ігрових зв'язків, на якій різниця між футболом парижан і мюнхенців стає максимально шокуючою.

Ще яскравішою є карта передач із однієї лишень "зони 14" (центральної перед штрафним). Баварія звідси провела 36 передач (28 точних), з яких 5 пройшло у карний майданчик (3 точних). У ПСЖ за весь поєдинок було лишень три паси звідси.

Навіть у Бундеслізі рідко можна побачити настільки велику перевагу "червоних". Мюнхенці створили моментів на два матчі вперед, причому до 12-ї хвилини кожна позиційна атака німців завершувалась вриванням у карний майданчик. Команда Ганса-Дітера Фліка повинна була громити ПСЖ, однак у підсумку програла.

План парижан на гру був максимально примітивним. Маурісіо Почеттіно вирішив закритись і спробував розірвати Баварію на контратаках – французи повинні були витримати тиск, знайти Неймара чи Мбаппе у центрі й зіграти від їхніх індивідуальних якостей. Ідея нетривіальна, але раціональна.

Баварія так чи інакше тиснула б, однак у ПСЖ дуже хороша оборона – це помітно хоча б по перформансу Маркіньйоса, якому за 28 хвилин вдалося зробити 4 блокування (найкращий у матчі) та 7 виносів. У опорника Данілу за 90 хвилин було 13 виносів та 2 блокування. Тут варто розуміти, що під виносами статистичні портали розуміють будь-яку вибиту передачу в район штрафного, а не вихід з атаки через лонгбол уперед.

Проблема полягала в тому, що ПСЖ доводилося оборонятись у меншості, адже Мбаппе та Неймар не допомагали захисникам. Звісно, Маурісіо Почеттіно свідомо залишав нападників повище, аби вони розганяли контратаки, однак настільки пасивним при роботі без м'яча не буває навіть Мессі. Баварія часто проводила атаки 10 в 8, а то і 10 в 7, насичувала фланги й зони у штрафному величезною групою футболістів і просто не виходила з чужої третини поля.

Завдяки пасивності нападників ПСЖ мюнхенці продемонстрували фантастичні показники інтенсивності пресингу. На дистанції в 40 метрів від воріт вони не дозволяли парижанам провести більше 8 передач, а на дистанції в 50 метрів кожна п'ята передача гостей завершувалась втратою м'яча.

Навіть якщо ідея ПСЖ полягала в контратаках через Мбаппе та Неймара, план необхідно було корегувати ще до перерви. Перевага Баварії у всіх аспектах виявилась інфернальною – якби на полі був Лєвандовскі, то парижан би знищили хвилин за 30. Маурісіо Почеттіно, однак, продовжив гнути свою лінію. У підсумку він добився свого, але грати у такий футбол – це російська рулетка. Цього разу французи перемогли, але навряд чи команді так щаститиме на дистанції.

Що у ПСЖ виходило класно, так це контратаки та завершення. Тут нічого не скажеш: 6 ударів по воротах, 4 влучання в площину, 3 голи, ще 1 скасований + непризначений пенальті на Неймарі. При 0,66 очікуваних голів, всього трьох пасах у штрафний та 13 дотиках у ньому. Ефективність захмарна навіть для топ-клубів.

Особливо вражала впевненість, з якою Неймар і Мбаппе йшли в атаку. Якщо на полі був хоча б невеличкий коридор для проходу на дриблінгу – його використовували. Якщо хтось залишався один-в-один, то навіть значна фора захисника не рятувала його від обіграшу. Парижани розуміли свою індивідуальну перевагу над повільними мюнхенськими оборонцями й впевнено реалізували її. До того ж, форварди проявили просто фантастичне індивідуальне виконання – саме такої майстерності у завершальній фазі не вистачало Баварії.

Проблема полягає в тому, що п'ятиразова перевага в кількості голів над кількістю очікуваних – це ненормально. В одному матчі подібні історії трапляються часто, і навіть два поєдинки в такому режимі, в принципі, не здивують, однак далі з таким футболом робити нічого. Індивідуальне виконання – це лишень приємний бонус до структури гри, але бути основною причиною перемог у ЛЧ він не може.

Фантастичний матч Наваса

Мбаппе та Неймар зробили три голи ПСЖ, але перемогу зробив Навас. Кейлор частенько ловить кураж, але настільки потужний поєдинок все одно вразив – костаріканець виконав аж 10 сейвів, причому 7 з них сталася після пострілів з меж штрафного.

Мінімум п'ять разів голкіпер відверто врятував парижан від голу. Двічі він парирував постріли під праву стійку від Павара, також Навас взяв два удари з шести метрів від Мюллера та Горецки, а на самому старті зустрічі Кейлор витягнув удар Ернандеса в ближній кут. Крім того, в статистику не пішов момент з виходом Шупо-Мотінга віч-на-віч, де воротар теж виручив (там був офсайд).

До речі, у матчі проти Барселони воротар ПСЖ провів 9 сейвів. З Баварією було 10 – і це найкращий показник у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, починаючи із сезону 2003/04. Лишень Нойєру підкорялась така цифра на цій стадії – 10 сейвів він провів у 2017 році, в матчі проти Реала. Тепер вже Кейлор на коні. Браво! Вочевидь, це один з найкращих його поєдинків у кар'єрі.

Кімміх – монстр

За відсутності Лєвандовскі "рекордмейстерів" повинні були витягувати інші зірки. Їх у Баварії вистачає – і, в принципі, всі вони впорались із завданням (команді просто не пощастило з Навасом). Найбільше ж вразив футбол Кімміха, якому вдалося видати шалені атакувальні показники. Не факт, що бодай ще раз у топ-матчі плей-офф ЛЧ йому вдасться показати такі цифри.

Центрхав покрив всю чужу половину поля та віддав 79 точних передач зі 104-х – 32 були проведені на чужій третині поля, а 9 пішли у штрафний. При цьому Кімміх став лідером за кількістю пасів на просування (13), а 10 передач він викотив/навісив під удар партнерам – жоден інший футболіст не створив стільки моментів у цьому поєдинку.

Картинка клікабельна

Сумарна гострота передач Кімміха склала 0.67 xT (+0.85 со стандартів). У найближчого переслідувача (Комана) – 0,46 xT. До того ж, Йозуа зробив 28 дотиків до м'яча у карному майданчику, двічі пробив по воротах (обидва рази в площину), виконав асист на Шупо-Мотінга й двічі повернув м'яч своїй команді.

Як наслідок, на статистичних порталах Whoscored і Sofascore центрхав отримав найвищий бал – велика рідкість для команд, які програли поєдинок. Як правило, лідерами є автори голів. Браво!

Мбаппе – MVP зустрічі

Головною зіркою соцмереж і ЗМІ, звісно ж, став Мбаппе. 22-річний нападник оформив у цьому поєдинку дубль, забивши перший гол вже на 149-й секунді зустрічі – так швидко Баварія у плей-офф ЛЧ не пропускала з 2010 року (тоді Руні поклав гол на 63-й).

Другий гол Кіліана особливо сподобався, адже він не тільки відкрився під передачу, а й шикарно розібрався з Боатенгом – поклав корпус, немов для удару в дальній кут, а сам пробив у ближній поміж ніг Жерому.

Дотепно, що у цьому матчі Мбаппе нічого, крім голів, і не продемонстрував. В його активі всього один вдалий обіграш, нуль передач під удар, всього два власних постріли й 9 втрат при 25 дотиках. Втім, статистика дещо оманлива, адже в неї не пішли низка шикарних ривків, кілька хороших обіграшів з партнерами, момент зі скасованим голом та офсайдний вихід віч-на-віч. В будь-якому випадку, першочерговим завданням нападника є реалізація моментів, а кількість іншої роботи, як правило, визначається загальною структурою гри. З голами ж Кіліан не підвів.

У свої 22 роки француз взяв участь вже у 42 голах в ЛЧ при 43-х матчах – 25 він забив, а ще 17 разів форвард асистував партнерам. У складі ПСЖ статистика виглядає ще більш круто – за 34 матчі "черепашка" забив 21 гол і віддав 16 гольових передач в ЛЧ.

При цьому в останніх чотирьох поєдинках у турнірі Кіліан забив аж вісім голів – чотири Барселоні й по два у ворота Баварії та Істанбула. За системою гол+пас у поточному розіграші Мбаппе поступається тільки Холанду (11 проти 12).

Серед французьких бомбардирів у плей-офф Лізі чемпіонів Кіліан тепер йде на другій позиції. В його активі – 13 голів, а більше тільки у Бензема (19). За спиною вже залишився Анрі. В цілому ж, у поточному сезоні він провів 8 забитих м'ячів – стільки ж мали лишень Бен-Єддер у сезоні 2017/18 та Трезеге в сезоні 2001/02.

У свої 22-роки чемпіон світу зібрав солідну колекцію стадіонів, на яких вдалося забити в Лізі чемпіонів. Альянц Арена, Енфілд, Вестфаленштадіон, Бернабеу, Селтік Парк, Олд Траффорд, Камп Ноу, Ювентус Стедіум – вражаючий список, чи не так? А дехто і досі вважає, що Мбаппе нічого не показує й сяє тільки в Лізі 1.

Неймар – архітектор перемоги ПСЖ

Втім, несправедливо було б обійти увагою і Неймара. Бразильця дуже не люблять ЗМІ та вболівальники – особливо на пострадянському просторі, де модні зачіски й ексцентрична поведінка досі вважаються елементами піжонства й егоцентризму, а спроби роздмухати расистські скандали тим паче не поважають. Та і на Заході люблять обговорити скандали за участі паризької Примадони. Він і справді є шаленим егоїстом та складною людиною, однак всі топові форварди страждають цим. Неймар же не просто топовий – він геніальний.

У матчі проти Баварії бразилець знову це довів. Саме він сконструював перший гол, розігнавши контратаку й віддавши пас на Мбаппе. Другий же його асист – це справжнє мистецтво. Навіть Бастіан Швайнштайгер був у захваті: "99 зі 100 футболістів повернули б м'яч назад на голкіпера. Одна з найкращих передач, яку я бачив за довгий час. І це слабкою ногою...", – заявив колишній капітан "рекордмайстерів".

Неймар запускав Мбаппе у прохід перед скасованим голом, виходив віч-на-віч з Нойєром і цілком міг заробити пенальті. Та і перед третім голом саме Неймар висмикнув на себе Боатенга, давши Кіліану зайву секунду для ривка та вільну зону.

Крім того, із польових футболістів ПСЖ лишень бразильцю вдалося увійти у топ-8 за передачами на просування (чотири штуки). От вам і егоїст. Взагалі, з моменту його дебюту в ЛЧ у сезоні 2013/14 жоден гравець не перевершив Неймара за кількістю гольових пасів (26).

Щоправда, у цьому перформансі необхідно пам'ятати про відсутність нападників в оборонній роботі – це дуже болісно б'є по команді. Маурісіо Почеттіно просив Неймара разом із Мбаппе працювати по лініях передач Кімміха, але статистика Йозуа яскраво говорить про якість цієї роботи. Хоча Кіліан впевнений, що він разом з бразильцем впорався.

Так чи інакше, в атаці Неймар зробив різницю, в черговий раз виявивши свій геніальний рівень. Переможців не судять – а коли віддають такі красиві асисти, то тим паче не слід заморочуватись над тактикою. Варто просто насолоджуватись.

Реал присоромив Ліверпуль: системний крах "червоних", заявка Мадрида на тріумф в ЛЧ, шоу Вінісіуса, Крооса і Ко