УКР РУС

Бундесліга – космос! Баварія розписала приголомшливу нічию з РБ Лейпциг: сплановані голи, Коман – MVP, сходження зірочки

5 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Мюнхенці поділили очки з саксонськими гостями (3:3) в центральному матчі 10 туру Бундесліги. Огляд поєдинку Баварія – РБ Лейпциг читайте на "Футбол 24".

Дортмунд продовжив буксувати, тому Баварія та Лейпциг підійшли до очної зустрічі в статусі лідерів Бундесліги. "Бики" за 4 попередні матчі в Мюнхені не забили жодного гола, хоча позитивна динаміка намічалася – 3:0, 2:0, 1:0, 0:0. Баварія була фаворитом зустрічі, адже Гансі Флік, на відміну від Юліана Нагельсманна, завчасно вирішив усі завдання в Лізі чемпіонів і міг вивести у пріоритет битву за вершину Бундесліги.

Команди дуже активно розпочали матч і зчепилися в інтенсивному футболі. Чудово працював пресинг Лейпцига в центрі поля, завдяки якому виникли ранні моменти біля воріт Нойєра. Забітцер вистрелив у поперечину, двічі на оперативний простір виривався Нкунку: спершу завадив рикошет, потім Крістоф трішки недокрутив в "дев'ятку".

РБ Лейпциг все ж конвертував свої контратаки в гол і відкрив рахунок. Гості відібрали м'яч біля власного штрафного, дві вертикальні передачі від Айдара та Форсберга, помилка Боатенга – і Нкунку обігрує Нойєра, щоб пробити по порожніх воротах! Справедливий підсумок стартового відрізка, протягом якого Баварії не вдавалося доводити свої комбінації до ударів (з фірмовою гарматою Павара впорався голкіпер), а оборона провалювалася.

Біди мюнхенців продовжилися з травмою Мартінеса. Тренерський штаб прийняв ризиковане рішення та випустив замість нього 17-річного Мусіалу. А вже через 5 хвилин юний Джамал зрівняв рахунок розкішним дальнім ударом у протилежний кут, скориставшись вільним простором в опорній зоні Лейпцига!

Баварія незабаром вийшла вперед, коли Мусіала, Лєвандовскі та Коман серією хитрих передач вперед створили прекрасний момент для Мюллєра. Томасу залишалося всього лиш переграти Гулачі. Однак перевага "ротен" не протрималася й двох хвилин. Алаба та Зюле помилилися в захисті, а Айдара та Клюйверт організували гол. Джастін вперше відзначився за Лейпциг в Бундеслізі!

Баварія – РБ Лейпциг – 3:3 – відео голів та огляд матчу

Гойдалки продовжилися відразу по перерві. "Бики" оперативно забили третій гол. Анхеліньо зліва виклав ідеально на голову Форсбергу, а того центрбеки загубили у воротарському майданчику. Швед головою впритул розстріляв Нойєра. Катастрофічний провал оборони Баварії.

Баварія встановила тотальний контроль над м'ячем, а Лейпциг діяв обережніше, захищаючись щільним середнім блоком. Господарі перепасовувалися, але до гольових нагод справа не доходила. Відігратися вдалося лише за 15 хвилин до завершення основного часу, коли мюнхенці розтягнули структуру суперника, ізолювали Комана справа та наситили штрафний майданчик під подачу – Мюллєр замкнув навіс.

Тренери підсилювали гру замінами, але вирвати перемогу нікому не вдалося. Кінцівка зустрічі була за господарями, вони активніше насідали на ворота, однак не поставили перед Гулачі по-справжньому складне завдання. Матч завершився шаленою нічиєю – 3:3! Баварія набрала 23 очки та зберегла лідерство в Бундеслізі. РБ Лейпциг з 21 балом йде другим.

Баварія третину сезону топила себе, але все одно взяла "золотий дубль" – коли в Німеччині буде новий чемпіон?

Нагельсманн – великий молодець, Бундесліга запалює

Черговий топ-матч у Німеччині подарував яскраве шоу. Баварія цієї осені двічі перестріляла Дортмунд у рівних поєдинках завдяки класу виконавців, але з Лейпцигом таке не пройшло. Юліан Нагельсманн знову відібрав очки у Баварії, а "бики" нарешті забили на Альянц-Арені. Чи справедливий підсумок? Цілком.

Лейпциг скористався слабкими сторонами Баварії. Мабуть, вже всі знають, що це висока лінія оборони з повільними захисниками (віковий Боатенг, неповороткий Зюле). "Два голи ми забили, як і планували. Перший – використали простір за спиною захисту Баварії. Третій – з використанням ширини на фланзі, бо ми знали, що в таких ситуаціях вони обороняють вузько", – сказав після гри Нагельсманн.

Додайте до цього агресивний злагоджений пресинг в центрі поля – ось і запорука успіху. Саксонці наситили півзахист трьома роботоздатними хавбеками (Айдара, Адамс, Забітцер), а Баварія втратила Кімміха – без нього проходити такий пресинг вкрай важко. Мюнхенці губили м'яч у центрі, а задня лінія не встигала страхувати. Як наслідок – 4 гострі контрвипади за перші 20 хвилин.

Нагельсманн підлаштувався під Баварію, але не грав по її нотах. Анхеліньо, який зазвичай левову частину матчу проводить на чужій половині, сьогодні зберігав низьку позицію та пильнував фланг, а коли ледь не єдиний раз підключився в атаку – партнери створили іспанцю ідеальну позицію для навісу на голову Форсбергу.

Несподівана поява Еміля в ролі центрфорварда також спрацювала. Швед провів прекрасний поєдинок, доповнивши значний обсяг роботи голом і асистом. І ще одне. Лейпциг традиційно страждає на стандартах біля власних воріт. Баварія подала 10 кутових, однак лише два з них завершилися ударами.

Флік – також топ, він не винен у провалах

Якщо один тренер молодець і все прочитав, то іншого, мабуть, потрібно критикувати? Аж ніяк. Гансі Флік побудував потужну команду, яка виграла в цьому році всі турніри. Висока лінія оборони – це необхідна жертва, щоб механізм працював настільки добре. Час від часу траплятимуться провали – і тренер на це згоден. Просто сьогодні помилок було занадто багато і вони були занадто грубими (як в третьому пропущеному).

Зюле і Боатенг провалили матч. Жерома тримають на полі заради розкішних передач з глибини, але в цей вечір не йшли й вони (40% точності). До Зюле тренерський штаб мав претензії щодо самовіддачі. Алаба вимушено повернувся на фланг (Девіс і Ернандес не готові) і відіграв так, ніби вперше в житті отримав роль фулбека. Якщо сам Девід в центрі страхує флангових партнерів, коли ті затримуються в атаці, то його страхувати не було кому. Кіпер-свіпер Нойєр половину дотиків до м'яча сьогодні зробив за межами штрафного майданчика, але помилявся навіть він.

Півзахист осиротів без незамінного Кімміха. Мартінес не тягне інтенсивність рівня топ-матчів, а Горетцка потрібен вище, а не в опорній зоні. Іспанець травмувався, а Флік замість того, щоб випустити нового опорника Року, ввів у гру 17-річного атакувального хавбека Мусіалу, щоб краще долати пресинг Лейпцига. Результат – Джамал взяв участь у всіх гольових атаках і забив красивий гол. Англієць фантастичний на м'ячі. Сміливість, майстерність, бачення поля, відчуття партнерів. Сходить справжня зірочка. А Флік довіряє молоді. Давно тренери Баварії не інтегрували юнаків так сміливо в першу команду (наприкінці зустрічі замість Боатенга вийшов американський тінейджер Кріс Річардс).

Отож, Флік – заручник обставин. Гансі показав, що його футбол здатен бути найпотужнішим у Європі, але травми та втрата форми деякими гравцями вносять корективи. Перше і головне – видужання Кімміха. Далі – відновлення Девіса та Ернандеса. Ще далі – адаптація Роки та Ньянзу. А також придбання солідного правого захисника, щоб можна було використовувати Павара в центрі. І це вже буде не повільна оборона, для якої кожне закидання за спину перетворюється на пожежу. А півзахист буде стійким до пресингу та не підставлятиме захисників втратами.

Коман – MVP матчу і найкращий вінгер Баварії

Не можна проігнорувати головного героя зустрічі. Кінгслі Коман виконав три асисти. Два з яких повноцінні, важливі. Мюллєр своїми голами повністю завдячує французу.

У Баварії грандіозна конкуренція на флангах – Сане, Гнабрі, Коста, Коман. Кінгслі в останні місяці найкращий з них – постійно забиває і роздає гольові передачі.

Для Комана визнання дуже важливе, адже багато хто вважає його просто збирачем трофеїв, а не ключовим елементом чемпіонських команд. Однак зараз француз перетворився в зірку Баварії. Гол у фіналі Ліги чемпіонів вже не сприймається випадковістю.