УКР РУС

Баварія розтоптала Борусію Д: мертві "джмелі" не гудуть, з Мюллєра та Ко скинули кайдани, сенсаційний 19-річний герой

10 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Чемпіон Німеччини впевнено переміг дортмундську Борусію (4:0) на власному полі в центральному матчі 11-го туру Бундесліги. Огляд гри читайте на "Футбол 24".

Der Klassiker – головне протистояння сучасного німецького футболу. Однак у цьому сезоні фаворити на титул виступають непереконливо. Баварія минулого вікенду через незадовільні результати попрощалася з Ніко Ковачем – тимчасово команду очолює Ганс Флік. Борусії дорікають у відсутності чемпіонського менталітету, однак в останні тижні Дортмунд виправився та здобув низку перемог.

Баварія і новий тренер: сенсація, тінь Динамо, фаворит фанатів – 5 людей на 1 клуб, що 33 дні тому принизив фіналіста ЛЧ

Команди обережно розпочали матч. Баварія віддала м'яч гостям, сіла на свою половину та намагалася вибігати в контратаки, використовуючи дальні передачі на Лєвандовскі. Дортмунд контролював м'яч, але зайти у штрафний майданчик не міг.

На 17-й хвилині господарі нарешті організували осмислену атаку. І відразу забили – прем'єрним ударом у матчі. Перша хвиля мюнхенської атаки захлинулася, але Павар відразу повернув у м'яч у володіння суперника. Оборона Борусії на мить втратила концентрацію та загубила Лєвандовскі. Роберт головою покарав черговим голом – він забиває в кожному турі.

Повівши в рахунку, Баварія почала домінувати. "Ротен" змусили гостей опуститися до власного штрафного та грати на відбій. Перевага Мюнхена зростала – виникали хороші моменти. Коман недокрутив під поперечину, а потім не попав нормально по м'ячу після пасу Лєвандовскі. Ще був потужний удар Гнабрі, з яким впорався Бюркі. Серж навіть забив, але з офсайду.

Борусія взагалі нічим не могла відповісти. Господарі заспокоїли гру та пішли на перерву лідерами. "Джмелі" ж не вмикали пресинг і втрачали м'яч у початковій стадії атак. Першого удару Дортмунд завдав за 2 хвилини до кінця тайму – Геррейру невлучно пробив зі штрафного. Рафаел, до речі, рано вийшов на поле замість Санчо.

Баварія – Борусія Д – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Друга половина зустрічі розпочалася з другого гола Баварії. Мюллєр зліва відкрився під класний пас з глибини, протягнув м'яч по флангу та прострілив вздовж воріт. На лінії передачі було два партнери – Лєвандовскі пробити не зумів, а от Гнабрі без жодного опору загнав м'яч у "шістку". Арбітру знадобився VAR, щоб виправити помилку лайнсмена, який зафіксував офсайд.

Борусія продовжувала інертно захищатися, не отримуючи у своє розпорядження м'яч. Коман чудово закинув на дальню стійку – Гнабрі забракло зовсім трішки для акцентованого удару. Згодом Кінгслі розрізав оборону пасом на Лєвандовскі – поляк не влучив у ближній кут.

Люсьєн Фавр спробував змінити гру – на заміну вийшли Ройс і Алькасер. У Пако виник момент після рідкісного рейду та прострілу від Хакімі, але він не зумів нормально вдарити. Натомість Баварія нестримно душила суперника, забивати могли Коман і Мюллєр. На 76-й хвилині рахунок все ж став розгромним, коли Лєвандовскі зачепився за пас з глибини, обігрався з Мюллєром, отримав пас у відповідь перед порожніми воротами й ефектно розстріляв Бюркі.

Мюнхенці навіть не думали збавляти оберти – Коутінью та Перішіч освіжили атаку. Вони ж організували четвертий гол: бразилець розігнав атаку, хорват прострілив з лівої бровки, а Хуммельс зрізав м'яч у власні ворота. На цьому все – 4:0! Без варіантів.

Останні виїзди BVB на Альянц Арену в рамках Бундесліги завершуються крахом – 5-та поспіль поразка із загальним рахунком 2:24. Баварія набрала 21 очко та піднялася на третє місце Бундесліги. Борусія з 19 пунктами опустилася на п'яту сходинку турнірної таблиці. Поки що позиції досить умовні – на вершині чемпіонату висока щільність.

Мертва Борусія не показала нічого – просто жах

"Вони зіграли значно краще за нас. Деяких футболістів просто не було видно на полі. Ми виглядали настільки погано... Неймовірно", – сказав після матчу Люсьєн Фавр. У розборі матчу можна обмежитися цим коментарем, але наведемо ще декілька красномовних цифр.

17:2 за ударами, 3.91xG на 0.61xG за якістю створених моментів. Навіть не моментів – у Дортмунда він був один, один на 90 хвилин. Не було агресії попереду, не було пресингу, не було натяку на ігрову ідею – ні з м'ячем, ні без нього. Навіть за рахунку 0:2 гості інертно позначали відбір, а кожна їхня контратака обривалася на 2-3 передачі. Навіщо було випускати не повністю здорового Санчо – загадка. Чому настільки незграбним був Азар – теж відкрите питання.

Аксель Вітсель перед матчем сказав, що для перемоги на Альянц-Арені потрібно мати яйця, але сьогодні він і його партнери показали жахливу імпотентну гру. Не спробували потурбувати експериментальну оборону Баварії, де жоден з чотирьох захисників не грав на своїй позиції! Футболісти Борусії назбирали 8 дотиків до м'яча в чужому штрафному майданчику, здійснили 3 точні передачі в карну зону господарів. Це просто смішно. Про провали на флангах захисту годі й говорити. Перефразовуючи відому пісню: "Мертві "джмелі" не гудуть".

Флік спустив Мюллєра з ланцюга – той розриває, а тренер дає босам час

Томас, напевно, найбільше чекав звільнення Ніко Ковача. Хорватський тренер не міг знайти йому місце в основі, а потім під тиском громадськості почав випускати, але на фланг. Ганс Флік повернув Мюллєра на улюблену позицію "десятки", і той розцвів. Проти Олімпіакоса віддав 5 передач під удар, сьогодні оформив два якісні асисти.

Приклад Мюллєра показовий, але зі зміною тренера впали кайдани з ніг у всіх футболістів Баварії. Забігання з глибини, нестандартні загострення, націлені простріли – Мюнхен показав ефектний футбол. У німецькій пресі з'являються інсайди, що атмосфера в команді покращилася. Ганс Флік проводить особисті розмови з гравцями, мотивує їх. Навіть Коутінью та Алькантара, яких тимчасовий наставник запроторив у запас, на тренуваннях сповнені натхнення. За два матчі з Фліком статистика Баварії вражає – 5 ударів у сторону воріт Нойєра, жодного в площину. І це з авантюрною обороною Павар – Мартінес – Алаба – Девіс.

"Гансі Флік працюватиме головним тренером доти, поки буде потрібно. У його розпорядженні було два матчі й він виконав своє завдання блискуче. Ми спокійно продовжимо шлях з ним", – каже Карл-Хайнц Румменігге. Улі Хьонесс запевнив, що тренерське питання вирішиться протягом двох тижнів, однак керівництво може не поспішати й підшукати хорошого коуча на літо – Флік чудово справляється.

Девіс – герой матчу, Коман допоміг

Ви чули про 19-річного канадця Альфонсо Девіса? Він був найкращим у Klassiker. Найкращий за відборами (7), найкращий за підбираннями (12), 2 передачі під удар, 3 вдалі спроби дриблінгу, 93% точних пасів. Не варто забувати, що хлопчина діяв на лівому фланзі оборони. Так, його давно там награють у Баварії, але це не рідна для Девіса позиція – він вінгер.

Захисна та атакувальна карти Девіса:

Перед матчем за ліву бровку Баварії було боязно, адже там мали творити Хакімі та Санчо. Втім, Девіс на пару з Команом просто з'їли опонентів. Надійно відзахищалися та возили суперників попереду. Вони разом виграли 20 єдиноборств з 25. "Альфонсо – дуже молодий футболіст. Він виконав грандіозну роботу. Я вражений, наскільки потужно він виглядав у дуелях. Дуже задоволений його виступом", – прокоментував гру хлопця Ганс Флік. А ще Девісу після матчу респектнув Рібері.

Про Комана також варто сказати пару хороших слів. Борусія зовсім не встигала за маневрами Кінгслі, який був дуже гострим попереду. При цьому француз щоразу відбирав м'яч у суперників, коли повертався на власну половину для допомоги обороні.

Щоб висловити захоплення Робертом Лєвандовскі, бракує слів. Він відзначився в 11-му турі поспіль, він забив 15-й гол у чемпіонаті (в усіх інших гравців Баварії – 11), він йде на рекорд Герда Мюллєра. Сьогодні поляк забив двічі, а міг і тричі, якби Шульц не порушив на ньому правила. Неприємно, що Роберту потрібна операція. Не хочеться, щоб він випадав з такого ритму навіть на 10 днів.

Лєвандовскі – машина: забиває в кожному матчі, віддає "досконалі" пенальті Коутінью, підтримує неймовірну форму