УКР РУС

Барселона вирвала нічию з Інтером у перестрілці з 6 голами – Лєвандовскі й тер Штеген врятували "кулес" від вильоту з ЛЧ

13 жовтня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Інтер і Барселона в рамках матчу 4-го туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА переможця не визначили (3:3). Звіт читайте на "Футбол 24".

Барселона після двох поспіль поразок опустилася на третє місце в групі C, відставши від Інтера на три очки. Ще одна поразка знову відправила б каталонців у Лігу Європи, та і на нічию в таких умовах ніхто б із "блаугранас" не погодився. У поєдинку з міланцями на Камп Ноу була потрібна тільки перемога.

Барселона – Інтер – 3:3 – відео голів та огляд матчу

Після важкого матчу проти Сельти тренерський штаб Барси повернув у основу Піке, Еріка Гарсію та Серджі Роберто. Крім того, замість Ферана Торреса в старі прогнозовано з'явився Дембеле, який по ходу матчі мінявся з Рафіньєю флангами – але здебільшого грав зліва. Сімоне Індзагі, своєю чергою, виставив усіх доступних лідерів – а обходитись довелося без Лукаку, Корреа й Брозовіча.

В першому таймі Барселона володіла ініціативою, тримаючи м'яч 57% ігрового часу й завершивши його з рахунком 15:4 за ударами. Втім, у стартові 30 хвилин перевага каталонців була не такою очевидною – господарі були активнішими, але за гостротою і кількістю моментів Інтер зовсім не поступався.

Вже на 8-й хвилині Лаутаро увірвався на правий край штрафного й пробив під ближню стійку, влучивши у зовнішній бік сітки, однак там був офсайд.

На 17-й Джеко прийняв подачу від Чалханоглу зі стандарту й вистрілив у поперечку, від якої м'яч вилетів на лінію воріт. Де Врей намагався добити, але не вдалося. На 25-й досить щільний удар з дистанції вдався Мхітаряну, а на 28-й Дюмфріс завершив контратаку 3-в-2 – він опинився прямо перед тер Штегеном і пробив низом. В обох випадках голкіпер врятував Барсу.

Підопічні Хаві теж мали круті шанси. Так, на 9-й хвилині зустрічі Онана не зміг перехопити подачу Рафіньї з кутового, дозволивши Лєвандовскі замкнути ударом головою в порожні ворота. Міланців врятував Мхітарян, який стояв на стрічці. На 11-й Рафінья непогано стріляв з-за меж карного майданчика над поперечкою, а на 26-й Дембеле підхопив відскок на лінії півкола й красиво закрутив м'яч у дев'ятку – Онана дістав!

В останній третині першого тайму Барса зуміла притиснути Інтер, видавши один із найпотужніших ігрових відрізків у поточному розіграші ЛЧ. Моменти сипались, як із рогу достатку. Так, на 30-й хвилині Онана відбив перед собою лонгшот Серджі Роберто, а Лєвандовскі трішечки не встиг на добивання. На 36-й Рафінья отримав м'яку закидушку від Лєвандовскі, поклав корпус і метрів з 11-ти бахнув у лівий нижній – поруч зі стійкою!

На 39-й Педрі зачепився за рикошет після пострілу Дембеле, пробивши з лівого кута воротарського в Онану. Добити в порожні ворота не вдалося через падіння, за яке не дали пенальті.

Зрештою, на 40-й хвилині господарі дотиснули Інтер: Рафінья прорвавcя правим флангом крізь Ді Марко й виконав простріл на Роберто, той увійшов у штрафний і покотив вздовж лінії воротарського, а Дембеле замкнув – 1:0! На 43-й Усман міг і другий забити, закрутивши м'яч з дистанції у дальній кут, але точності забракло.

Відпочивати команди відправились за мінімальної переваги Барселони в рахунку й за колосальної переваги "блаугранас" в гостроті. За такого футболу "нерадзуррі" виглядали приреченими – і тим більш несподіваним став їхній гол на старті другого тайму. Бастоні на 50-й хвилині виконав подачу з лівого флангу, Піке не створив лінію офсайду, а Гарсія не встежив за ривком Барелли – Ніколо прийняв м'яч і другим дотиком вистрілив у ближню дев'ятку. 1:1!

Здавалося, що зараз Барса притисне міланців. Дійсно, вже на 52-й хвилині Педрі зачепився за закидушку з глибини й ефектно скинув м'яч потилицею на лінію карного майданчика. Лєвандовскі бахнув з лету в правий верхній кут, але не влучив. Втім, у наступні 20 хвилин гострих епізодів біля воріт Онана не виникало – а от Інтер раз за разом змушував Камп Ноу хапатись за голову.

Так, на 56-й хвилині Джеко отримав переведення на край штрафного й пробив з близької відстані, однак Гаві в останню мить накрив удар. На 57-й Де Врей замикав подачу з кутового, спрямувавши м'яч під руку тер Штегену, але Марк-Андре все одно парирував. На 60-й Дюмфріс виходив практично віч-на-віч з голкіпером – втім, замість удару Дензел виконав невдалий простріл.

Не забивши у кількох "вірнячках", Інтер забив з доволі випадкового епізоду. На 62-й хвилині Чалханоглу скористався обрізкою Бескетса, розігнавши контратаку з пасом на лінію штрафного в ноги Лаутаро Мартінес. Ерік Гарсія не зміг накрити аргентинця, а той вистрілив у правий нижній кут – м'яч влучив у стійку й від неї залетів у ворота. 1:2! У повітрі запахло вильотом Барселони в Лігу Європи.

Хаві одразу провів заміни. В наступні 10 хвилин на полі з'явились Де Йонг, Фаті, Бальде й Кессьє. Каталонці пішли уперед, однак створення моментів давалося дуже натужно.

До 70-ї хвилини пригадується тільки кволий лонгшот Дембеле в руки голкіперу та гол Лєвандовскі після відскоку від Дембеле – взяття воріт скасували через явний офсайд. На 72-й хвилині Лєвандовскі вже стріляв по-дорослому, спрямовуючи м'яч з правого краю штрафного в дальній нижній, але Онана парирував.

Сімоне Індзагі в середині другого тайму кинув у бій Госенса й Белланову. Не можна сказати, що це змінило хід зустрічі – Барселона все одно лізла уперед, не випускаючи Інтер за межі його третини поля. Тим не менш, удари каталонців втратили гостроту, а єдиний реально небезпечний епізод з потенційним виходом Дембеле віч-на-віч завершився офсайдом.

На 82-й хвилині господарям таки вдалося дотиснути Інтер: Лєвандовскі замкнув подачу з кутового й влучив у Де Врея, підхопив відскок і першим же дотиком вистрілив низом – м'яч рикошетом від захисника влетів у ворота. 2:2!

Втім, всього через сім хвилин Камп Ноу затих у шоці: Онана вибив м'яч уперед, Лаутаро зачепився і протягнув його вперед, після чого виконав простріл – Госенс же замкнув його. 2:3! Всі міланці вибігли з технічної зони святкувати вихід в 1/8 фіналу ЛЧ.

За передчасне святкування гості були покарані. Ні, не картками. Голом! Неймовірно, однак всього через три хвилини Ерік Гарсія завантажив м'яч у карний майданчик, а Лєвандовскі перестрибнув захисників і пробив головою в ближню дев'ятку – 3:3!

Тепер тріумфували каталонці, але вже на 90+5-й Лаутаро Мартінес створив контратаку з розрізним пасом на свіжого Асслані – міланці вийшли 2-в-1 на ворота тер Штегена, Асслані пробив у дальній нижній кут. Марк-Андре парирував ногою!

Зрештою, ця фантастична перестрілка була завершена. Фінальний свисток зафіксував результативну нічию. Інтер залишається на другій позиції з 7 очками, а Барса йде третьою з 4 заліковими балами. "Блаугранас" все одно близькі до ЛЄ, але шанси на плей-офф ЛЧ зберігаються.

Барселоні не щастить

Нічия з Інтером – нехай і настільки яскрава – стала болючим фіаско для Барселони. Підопічні Хаві були зобов'язані перемагати. Тепер же у каталонців негативна статистика зустрічей з міланцями, а значить для прориву на другу позицію їх необхідно випереджати за очками.

Попереду в обох колективів зустрічі з Вікторією та невмотивованою Баварією. Єдиною перевагою для "кулес" є той факт, що з мюнхенцями команда гратиме вдома.

Баварія й буде вирішувати, кому грати в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Існує дуже велика спокуса запустити шакалячий експрес, адже виліт у Лігу Європи в другому сезоні поспіль є надзвичайно вірогідним. Тим не менш, було б несправедливо забути про статистику матчу проти Інтера.

"Блаугранас" зробили достатньо, аби виграти. 25-11 за ударами (17-9 з меж штрафного), 23-12 за просуванням м'яча в район штрафного, 69-30 за дотиками в периметрі, 2,42 vs 1,31 за очікуваною гостротою передач, 80-66 за відсотком точності передач – за цими показниками Барселона домінувала.

Крім того, команда видала просто шалену інтенсивність пресингу (5,5 PPDA). Зрештою, господарі забили три голи.

Карта усереднених позицій та зон, звідки проходили гострі передачі, яскраво демонструє територіальну перевагу "кулес".

Не менш показовою є карта передач в штрафний.

Так, Інтер теж забив три голи, причому теж заслужено. За кількістю явних гольових нагод та очікуваних голів міланці мають певний відрив від Барси, але все ж таки: перший гол прилетів після грубої індивідуальної помилки Піке, та і другий великою мірою виявився наслідком вдалої гри 1-в-1 – та ще й з влучанням міланцям пощастило.

Звісно, гості на голи награли, однак їх могло й не бути – так само, як не сталося голів Барси у першому таймі з Баварією. Там трішечки не пощастило попереду, тут не пощастило позаду, а в Мілані ще й арбітраж був жахливим.

Підопічні Хаві в останніх трьох матчах створили більш ніж достатньо моментів, аби перемогти хоча б раз. Вони зробили на полі більш ніж достатньо, аби розбити своїх опонентів – якби каталонці зараз мали 5-7 очок, то ніхто б не вважав це несправедливістю. Можливо, вони б цього й добились, якби не епідемія травм у збірних, жертвами якої стали три провідних захисники "кулес".

Барселона все одно сама винна у своїх бідах

Разом з тим, було б несправедливо списати фіаско з Інтером на одне лише невезіння. "Нерадзуррі" на Камп Ноу працювали за доволі простим планом – команда закривалась на власній половині й виходила в контратаку суто через довгі передачі. Саме тому їхня точність становила 66%.

Буквально всі дії основної групи футболістів Інтера були заточені на організацію довгих закидань за спину Піке й Гарсії. Характерно, що Онана у підсумку став футболістом з найбільшою кількістю передач із просуванням. Це говорить про те, що Лаутаро й Джеко вміло чіплялись за лонгболи, хоча здавалося б – що може бути важкого в обороні проти таких просувань?

Тим не менш, "кулес" залишали їм багато свободи. Показово, що перед другим голом Лаутаро опинився в ситуації 1-в-1 проти Гарсії. Барселона ніби й перемагала у єдиноборствах, однак при цьому слабко контролювала перехідні фази – Інтер долав півполя за 2-3 передачі. Велику роль в цьому плані зіграли переміщення Барелли.

Подібна проблема не є новою для Барселони. Навесні "блаугранас" вилетіли з чвертьфіналу Ліги Європи, програвши перехідні фази Айнтрахту, та і в чемпіонаті каталонців кошмарять контргрою. Стиль Хаві вимагає втягування великої групи гравців на чужу третину, але проблемні захисники та повільний Бускетс створюють розриви – саме туди і йдуть всі виноси та вривання суперників.

Втім, в атаці у Барселони теж не все круто. У поточному сезоні каталонці демонструють труднощі з контролем гри – команда регулярно вимикається на тривалі відрізки, не створюючи нічого небезпечного. Особливо часто це відбувається в середині другого тайму. Саме в цей період Інтер і перегорнув хід зустрічі. Також актуальною залишається проблема одночасного використання Рафіньї та Дембеле. Зліва обидва втрачають у якості.

На трекері атакувального тиску помітна уривчастість активності Барселони. Відрізки цього тиску в Інтера були тривалішими й масштабнішими.

Барселона демонструє дуже цікавий і агресивний футбол, однак проект Хаві досі залишається сирим. Інтеграції новачків у систему заважають травми, на деяких позиціях є перебір виконавців, а на інших – недобір (як не дивно). Саме ця сирість створює матчі на кшталт вчорашнього.

Прикро тільки, що Барселона втрачає очки у матчах з колективами, яким також далеко до ідеалу. Цьогорічні Баварія та Інтер – це лише тінь команд із попереднього сезону. У них теж купа своїх проблем і вони теж дуже багато дозволяли каталонцям. Все могло піти інакше, якби каталонцям трішечки більше щастило хоча б у кадровому плані.

Баварія вийшла у плей-офф ЛЧ, Ліверпуль розніс Рейнджерс з блискавичним хет-триком Салаха, успіх Тоттенхема