УКР РУС

Барселона перемогла Сосьєдад: заміни Кумана вбивають "блаугранас", година класного футболу повертає Мессі і Ко в топ-5

17 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 19-го туру Ла Ліги між Барселоною і Реал Сосьєдадом на Камп Ноу завершився драматичною поразкою басків.

У Країни басків видався важкий мідвік – Атлетік у вівторок програв Реалу в Мадриді, а Реал Сосьєдад приїхав у Барселону в спробі перервати 24-матчеву безвиграшну серію на Камп Ноу. Крім того, сан-себастьянці мали і турнірні завдання – на вершині Ла Ліги їх наздогнав Реал, а у Атлетіко при рівності очок залишалось два поєдинки в запасі.

Новий клуб Мессі вже готує продаж футболок з його прізвищем, – ЗМІ

Таким чином, для продовження боротьби хоча б за Лігу чемпіонів необхідно було зачепитися хоча б за нічию з "блаугранас", однак каталонці мали свої плани на матч. Перемога над Реал Сосьєдадом наблизила б Барселону до топ-4 на відстань двох залікових балів – і це при наявності у "синьо-гранатових" матчу в запасі.

Барса одразу зі стартовим свистком захопила ініціативу. Вже на 3-й хвилині Мессі розрядив свою гармату неточним дальнім ударом, а на 9-й стався перший гольовий момент – це Грізманн вистрілив у дальній кут з льоту. М'яч розминувся зі стійкою. Ще за дві хвилини Педрі замикав подачу з флангу ударом головою метрів з 11-ти, однак сфера розминулася з площиною. На 22-й хвилині у Мессі пройшов удар з-за меж штрафного над поперечиною, а на 25-й Альба увірвався у карний майданчик, переграв чотирьох захисників і пробив з мінімальної дистанції – Реміро та офсайд врятували Реал Сосьєдад!

Оборона басків тріщала по швах. Здавалося, ось-ось Барселона відкриє рахунок, але на 28-й хвилині гості несподівано вийшли вперед: Ле Норман скинув подачу з кутового на Порту, а той з правого краю штрафного прострілив під замикання Вілліана Хосе – 0:1! Втім, вже за три хвилини статус-кво відновив Альба, який прийняв відскок після прострілу Грізманна з правого флангу та метрів з 14-ти потужно зарядив у дальню дев'ятку – 1:1! На цей момент Порту одразу відповів голом з центру поля, однак арбітри одразу ж зафіксували офсайд.

Барселона ж після цього розміну твердо вирішила придушити спротив Реал Сосьєдада ще до перерви. На 38-й хвилині це вилилось у вривання Грізманна на правий край штрафного, обіграш Реміро та потужний удар у поперечину порожніх воріт, а на 39-й віч-на-віч з голкіпером вирвався Брейтвейт – Мартін пробив на трибуни! Зрештою, на 43-й хвилині каталонці дотиснули басків швидкою атакою з прострілом на де Йонга та замиканням Френкі з лінії воротарського – гол спочатку не зарахували, але втручання VAR підтвердило його чистоту. 2:1! Саме з цим рахунком команди й пішли на відпочинок.

Другий тайм розпочався зі шквалу гольових моментів Барселони. Вже на 49-й хвилині забивати повинен був Мессі, однак його сильний удар в дальній кут з меж штрафного витягнув Реміро. На 55-й же Грізманн замикав простріл з лівого флангу у порожні ворота – Антуан якимось чином спрямував м'яч паралельно площині, точно в руки Реміро! Ще за дві хвилини француз увірвався в карний майданчик, поставив корпус і пробив у ближній кут – Реміро врятував Сосьєдад!

Грізманн не забив у порожні ворота Реал Сосьєдада – відео божевільного промаху в стилі Супряги

Після цього Барса дещо збавила в активності. До 60-х хвилин моментів не виникало, а Рональд Куман проводив заміну за заміною – в середині другого тайму на поле вийшли Трінкау, П'яніч і Аленья. Іманол Альгуасіл, своєю чергою, кинув у бій Наварро, Мугурусу та Ісака – і останній міг шокувати каталонців на 72-й хвилині, увірвавшись на правий край штрафного та вистріливши у ближній кут з мінімальної дистанції. Господарів врятував Педрі, який зіграв до кінця. На 78-й же Монреаль замкнув подачу з правого флангу потужним пострілом під ближню стійку з мінімальної дистанції – тер Штеген дивом парирував!

Відповіді на ці епізоди каталонці не дали. Сосьєдад явно перехопив ініціативу, тож стривожений Рональд Куман на 80-й хвилині вирішив випустити в оборону досвідченого і свіжого Лангле замість молодого втомленого Мінгеси. Втім, особливо зміст гри не змінився.

Барселона до кінця матчу так і не розродилася небезпечним моментом, а от Реал Сосьєдад міг врятуватись від поразки на 85-й хвилині, коли тер Штеген парирував потужний дальній удар Вілліана Хосе й не дав добити Ісаку. Чогось кращого баски, при всій старанності, так і не створили. Фінальний свисток зафіксував важку перемогу "синьо-гранатових".

Таким чином, Барселона набрала 20 очок і піднялась на п'яту позицію в турнірній таблиці Ла Ліги. Реал Сосьєдад, маючи в активі 26 залікових балів, опустився на другу сходинку за додатковими показниками.

Барселона на шляху до одужання

Реал Сосьєдад – дуже складний і непоступливий суперник, який по праву йде на вершині Ла Ліги. В поточному сезоні баски зупинили мадридський Реал, розділили очки з Вільяреалом і Наполі та вийшли у плей-офф Ліги Європи, та і на Камп Ноу підопічні Іманола Альгуасіла були близькими до сенсації. Словом, це – потужний колектив, однак Барселона у першу годину гри просто не помітила сан-себастьянців.

До 62-ї хвилини Барселона володіла м'ячем 60% ігрового часу й вела за ударами з рахунком 13:3, маючи чотири удари в площину, влучання в поперечку, два голи та низку залізобетонних шансів на кшталт епік фейлу Грізманна. Загалом, у цей відрізок каталонці награли аж на 2,54 очікуваних голів проти 0,93 у суперника, причому гол Сосьєдада на 0,86 xG виявився єдиним небезпечним епізодом біля воріт Барси – і він стався після кутового.

І це при тому, що "королівський клуб" не сильно поступався у кількості та точності передач, а на дриблінгу гості працювали навіть вдвічі активніше. Підопічним Рональда Кумана вдалося змусити басків грати від індивідуалізму та стандартів, а не командної роботи.

В штрафному господарів сан-себастьянці зробили всього 13 дотиків проти 28 у "блаугранас". Господарі легко розкривали оборону команди Іманола Альгуасіла, діючи швидко, агресивно й сміливо, обігруючи по чотири захисники та голкіпера. При цьому футболісти, яких критикували протягом останніх турів, виглядали прекрасно – зокрема, це стосується Мессі та Грізманна. Загалом, у грі каталонців відчувалася шалена заведеність, яка помітна навіть на фото.

Хотілось би сказати, що такої крутої Барси ми давно не бачили, однак всього кілька днів тому настільки ж ефективний на чужій половині та морально налаштований колектив ми бачили у матчі проти Леванте.

Ще однією ознакою поступового приходу Барселони до тями можна назвати відсутність у складі каталонців MVP зустрічі. У матчі проти Сосьєдада можна виділити і Альбу, і Грізманна, і Мессі, і Педрі, і де Йонга, і центрбека Мінгесу, і майже всіх гравців основи, однак у кожного з них немає інфернальних статистичних показників. Хтось був найкращим у єдиноборствах та в завершальній фазі, когось активніше залучали до просування атак, хтось шикарно відпрацював при дистрибуції м'яча, однак у футболі "синьо-гранатових" зникли звичні перекоси на користь одного вожака.

При цьому така рівність у статистиці пов'язана не з сірістю, а з великою самовіддачею футболістів у роботі без м'яча. Що вже й говорити – Мессі завершив матч з трьома успішними відбираннями. Коли таке згадаєш?

Перша година гри натякає, що Барса близька до повернення на топ-рівень. Протягом двох останніх турів Ла Ліги саме "блаугранас" показали найкращий футбол серед усього топ-5 іспанського чемпіонату. Роботи у Рональда Кумана ще багато, але він, схоже, натрапив на правильний шлях.

Паціента ще зарано виписувати з лікарні

Якимось чином Рональду Куману вдалося розворушити своїх підопічних, однак він сам же все й зіпсував. Низка замін в середині другого тайму не тільки зруйнувала баланс у грі каталонців, а й перегорнула зміст зустрічі.

В останні півгодини Барселона провела всього один кволий удар проти дев'яти у Сосьєдада – три епізоди басків виявились гольовими. Тепер вже баски тримали м'яч 60% ігрового часу, 27 разів зачепившись за м'яч у штрафному – третина дотиків сталася в шести метрах від воріт. Крім того, гості перевершили "блаугранас" за кількістю передач (190:119) – причому точність пасів господарів впала до критично низьких 78%.

Барселона не розсипалась лишень дивом. Так різко втрачати ініціативу в поєдинку проти команди, яка явно не має статусу гранда, для "блаугранас" неприпустимо – і тут питання потрібно ставити не тільки до провальних замін Кумана (вони сталися не в перший і навіть не в другий раз), а і до налаштуваня лідерів. Словом, про одужання говорити зарано – цей колектив все такий же нестабільний.

Реал Мадрид у більшості переміг Атлетік – "вершкові" наздогнали Атлетіко та Реал Сосьєдад на вершині Ла Ліги