УКР РУС

Барселона розгромила Ференцварош: урок для Динамо, Зубков – другий після Мессі, класний Харатін і проблемні "кулес"

21 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Поєдинок 1-го туру групового етапу ЛЧ між Барселоною та Ференцварошем завершився нищівною поразкою угорців.

Динамо свій матч у групі G програло, тож потрібно було очікувати на осічку конкурентів на Камп Ноу. В першу чергу, мова йшла про Ференцварош, в основному складі якого вийшли і Зубков, і Харатін. Каталонці також виставили найсильніший лайнап, за виключенням однієї позиції – замість Грізманна на правому фланзі вийшов Трінкау. Крім того, Бускетса у центрі змінив П'яніч.

"Фігу сказав мені, що Динамо знищило Барселону": Ребров пригадав феєричну перемогу над каталонцями у складі киян

"Фраді" прогнозовано з перших хвилин закрилися у середньому блоці, сподіваючись на швидкі контратаки. Барселона, однак, доволі легко проходила оборону угорців, що вилилось у два перспективних моменти до 8-ї хвилини – Мессі зі штрафного метрів з 20-ти пробив у ближню дев'ятку (точно в руки Дібушу), а Лангле замкнув подачу з кутового (вище воріт). Відповідь Ференцвароша шокувала: на 10-й хвилині Нгуен отримав передачу на хід, втік від Лангле у карному майданчику та розрядив гармату ударом в праву дев'ятку – втім, гол не зарахували через офсайд. Барса огризнулася ще одним штрафним, але Мессі вистрілив на трибуни.

Загалом, перша половина першого тайму виглядала дуже веселою. Команди носилися від воріт до воріт на високих швидкостях, що вилилось у фантастичний розмін моментами. На 18-й хвилині забивати міг Мессі, який завдав удару в дотик з лінії карного майданчика під ліву стійку – Дібуш врятував. Ференцварош відповів контрвипадом на 20-й: Нгуен зачепився за м'яч у штрафному, розвернувся навколо Піке та віддав пас на правий край під удар Ісаелу – той потужно вистрілив у хрестовину! Каталонці традиційно для цього матчу огризнулися стандартом, після розіграшу якого з лінії напівкола пробивав Коутінью. Вийшло неточно.

Наскільки круто виглядав Ференцварош до цього розміну, настільки ж сильно він скотився після. В другій половині тайму угорців возили по газону, як душа забажає, а підопічні Сергія Реброва нічим не могли відповісти. На 27-й хвилині це призвело до пенальті внаслідок зміщення Мессі з флангу – Ліонель ефектно пройшов Харатіна та отримав по ногах від Ковачевіча, а потім реалізував 11-метровий. 1:0.

Після цього моменти біля воріт гостей полилися, як із рогу достатку. На 30-й хвилині Фаті потужно стріляв з лінії штрафного – Дібуш впорався. На 36-й він же замикав простріл метрів з восьми – Дібуш парирував ногою! Ще за хвилину Мессі вилітав на побачення з голкіпером та поцілив у поперечину (але там був офсайд), а на 39-й Трінкау отримав передачу на правий край карного майданчика та вистрілив у лівий кут – Дібуш виставив руку й зупинив м'яч.

Втім, скільки ниточці не витися,а кінець один. На 42-й хвилині де Йонг виконав красивий черпачок на Фаті, а той, опинившись прямо перед воротарем "Фраді", пробив з льоту – 2:0. Саме з цим рахунком команди й пішли на відпочинок.

На старті другого тайму зміст гри не змінився. Барселона з легкістю плела комбінації на чужій третині поля й двічі загострювала ударами Трінкау – на 48-й хвилині він стріляв метрів з 15-ти дуже неточно, а на 50-й з-за меж штрафного португалець поцілив у площину (Дібуш спіймав м'яч). Зрештою, на 52-й справа дійшла до розгрому: Мессі увірвався у карний майданчик, віддав поперечний пас на Фаті, а той п'яткою перевів м'яч під удар Коутінью з лівого краю – Філіппе пробив точно під ближню стійку! 3:0. Ще за кілька хвилин Мессі міг і четвертий забити, але його прямий удар зі стандарту метрів з 22-х прийняла на себе стінка.

Ференцварош намагався огризатися передачами під ривки швидкого Нгуена. На 60-й хвилині нападнику на правому фланзі штрафного вдалося зачепитися за один з таких пасів, після чого Токмак викотив м'яч під удар Ісаелу з лінії напівкола – той запустив сферу на трибуни. Після цього тренери провели серію замін, і поступово гра сповільнилась. Здавалося, що "Фраді" вже змирилися з розгромом, але на 68-й хвилині сталося перехоплення в центрі поля та закидання від Зубкова на хід Нгуену – Токмака у карному майданчику збив Піке. Арбітр призначив пенальті і вилучив Жерара, а до "позначки" підійшов Харатін. 3:1!

Барселона створила собі проблеми на рівному місці, але розвинути успіх Ференцварошу не вдавалося. Угорці старалися відродити інтригу, перехопивши ініціативу й навіть комбінуючи на чужій половині, але дрібні паузи, вихід Бускетса та офсайди гальмували атаки "Фраді". Нічого цікавого підопічні Сергія Реброва за десять хвилин так і не організували, а на 82-й хвилині все було завершено: гості пропустили контратаку з прострілом Дембеле у спини захисниками, а Педрі замкнув передачу ударом в лівий нижній кут – 4:1. Саме цих гравців Рональд Куман випустив у середині другого тайму.

Ференцварош намагався забити ще й ледь не зробив це на 88-й хвилині, коли Маку дали пробити з лівого кута штрафного в дальній нижній кут. Нето парирував, а Барса покарала за марнотратство на 89-й: Мессі отримав передачу в карний майданчик, розвернувся та викотив пас під удар Дембеле з правого краю – 5:1. Це був останній гол, хоча вже у компенсований час Ліонель міг забити зі стандарту – Дібуш витягнув м'яч з-під поперечки.

Таким чином, Барселона після першого туру групового етапу ЛЧ очолила групу G. Ювентус з трьома очками йде другим, а Ференцварош і Динамо замикають квартет з нулем в графі набраних балів.

Сергій Ребров дає уроки для Динамо

Ференцварош сподобався. На тлі Динамо, яке тотально віддалося Ювентусу в надії витерпіти тиск та отримати шанс з неба, угорці виглядали дуже сміливо й старалися грати у футбол – з передачами, володінням, високим пресингом у першій фазі розіграшу м'яча та підготовленими варіантами виходу в атаку. Зрозуміло, що більшу частину зустрічі команда все одно провела в глухій обороні, але блок "Фраді" виглядав рухливо – якщо кияни основні зусилля зосереджували на руйнуванні, а далі вже діяли по ситуації, то у підопічних Сергія Реброва м'яч після відбирань рухався дуже швидко та продумано. У гостей завжди виникали варіанти обіграшу при виході з оборони.

Після цього обіграшу стався скасований гол "Фраді"

В контратаках ідея тренерського штабу угорців зосередилась навколо гри по надзвичайно високій лінії оборони. У Барселони тут завжди виникають проблеми – центрбекам не вистачає жорсткості та обережності, а фулбеки занадто сильно втягнуті в атаку. В обороні вони також не вражають. При цьому контрвипади угорців виглядали ґрунтовніше підготованими, ніж бездумні закидання на Супрягу в Києві – м'яч постійно виводили у вільні зони, звідки є час підготувати якісну передачу, а Зубков та Ісаел дуже грамотно працювали по фулбеках, витягуючи їх увагу на себе швидко зміщуючись до нападника в разі чіпляння за передачу.

Так, моменту з влучанням у поперечину передувало створення ширини та ривок Ісаела на правому фланзі – за ним одразу ж висмикнувся Дест. Далі той разом із Зубковим створили глибину, поки в центр проривався Шигер. Фулбеки почали зміщення в зону м'яча – і якщо Роберто свідомо змістився в лінію, залишивши Зубкова за спиною, то Дест просто просто втратив позицію, впустивши Ісаела на правий край.

В моменті з голом атака сталася після перехоплення Зубкова. Тут проявилася націленість угорців на гру у швидкий вертикальний футбол – Олександр не став вовтузитись, чекати партнерів та гальмувати, а сміливо пішов у обіграш у правильну зону, звідки вже можна було віддати підготовану передачу за спину Піке.

Не так вже погано "Фраді" відпрацювали і в обороні. Якщо поглянути на голи та моменти Барселони, то стане очевидно – більшість з них пройшли на індивідуальних діях футболістів "блаугранас". В тому ж голі Коутінью у штрафному Ференцвароша проти чотирьох каталонців діяло вісім угорців, однак Мессі, Фаті та Коутінью просто показали клас.

Десь захисникам не вистачало реакції на постійні ривки нападників, які створювали розриви, але у практично всіх небезпечних епізодах гості закривали зони для вривань та ударів. Непогано працювала і підстраховка – каталонці часто обігрували один-в-один, але тільки пенальті та гол Педрі стали наслідками проходів на дриблінгу. Як правило, такі епізоди суттєвого покращення позиції не давали (майже всі вони сталися на правому фланзі), але що ти зробиш, коли Мессі проходить трьох футболістів за раз? "Блаугранас" показали клас, але Динамо проти такого грамотного захисту буде значно важче.

Словом, завжди обережний Сергій Ребров зіграв проти Барселони дуже сміливо та продумано. Так, Барселона все одно задушила його команду. Так, 40% ігрового часу пройшли на третині поля Ференцвароша, але інакше й бути не могло – занадто великий розрив у рівні команд. Втім, за такий розгром угорцям соромно не має бути, а проти Динамо з таким футболом вони можуть сподіватися і на впевнені три очки. Коронувати киян на Лігу Європи зарано.

Зубков прогресує, Харатін – на своєму рівні

Українці з Ференцвароша на Камп Ноу сподобались. Обидва були максимально залучені до руху м'яча "Фраді", що помітно по карті пасів – RCM та LW (Харатін і Зубков) стали найвижливішими футболістами в цій роботі. Ігор взагалі став другим після центрбека Блажіча за кількістю передач (69 загалом, 64 точних, 10 в останню третину) й першим за точністю. Всі чотири його довгих передачі знайшли адресата.

Зубков віддав всього 24 передачі, 19 з яких виявились точними, але більшість з них так чи інакше була спрямована вперед. При цьому він сміливо йшов у обіграш на дриблінгу, ставши найкращим футболістом після Мессі за цим показником – чотири спроби, три успішних. Саме прохід П'яніча з подальшим черпачком у виконнані Олександра призвів до пенальті, та і загалом український вінгер був залучений до більшості атак угорців. Причому не обов'язково користь була пов'язана з безпосереднім загостренням – Зубков просто дуже грамотно працював позиційно, створюючи ширину / глибину, пресингуючи захисників та нервуючи Роберто.

Слабким місцем українців стали єдиноборства: Харатін програв три з чотирьох і був обіграний двічі з трьох спроб (один з епізодів завершився пенальті), а Олександр у дев'яти єдиноборствах виходив переможцем лише чотири рази – і це ще хороший показник, адже "Фраді" тотально провалилися в цьому аспекті. Іх 95 єдиноборств гравці Ференцвароша виграли тільки 35.

Загалом, помітно, що наші співвітчизники в Угорщині швидко прогресують. Ті ж Шигер (атакувальний хав) та Лайдуні (партнер Харатіна) провалилися на Камп Ноу капітально, а от українці продемонстрували дуже хороші цифри й дуже грамотний з тактичної точки зору футбол. Особливо вражає сміливість та якість в атакувальній роботі у Зубкова, якого після Парижу не критикував тільки лінивий – мовляв, ну яка збірна? Зараз же очевидно, що саме він, а не Коноплянка, повинен виходити на нашому лівому фланзі.

Барселона не вразила

Каталонці отримали сатисфакцію за поразку Хетафе та нічию із Севільєю, влаштувавши побиття міцного Ференцвароша. Угорці точно не загубилися б у Ла Лізі й могли б бити обох кривдників Барселони, але не судилося – попри хороший футбол, рахунок на табло. Та і статистика на боці "синьо-гранатових": вони частіше обігрували (12:5 за успішними спробами), перевершили суперника за ударами (22:8 загалом, 11:2 у площину), переїхали гостей у єдиноборствах, провели 40% часу на третині поля суперника та переграли "Фраді" за всіма метриками очікуваних голів. При цьому два м'ячі підопічні Рональда Кумана провели вже у меншості.

Прогрес на тлі попередніх провалів очевидний, але при більш прискіпливому погляді можна помітити, що нічого неймовірного каталонці й не створили. Грубо кажучи, вони лише довели, що індивідуальний клас та командна швидкість Барселони вищі, ніж у Ференцвароша – це був секрет Полішинеля. Більшість атак була пов'язана саме з майстерністю виконання, а не розривами блоку суперника – господарі круто звільнялися з-під опіки за рахунок дриблінгу, фінтів та природньої різкості дій, з якою "Фраді" ніколи не стикалися.

Системними були лише обіграші на дриблінгу на правому фланзі, куди постійно звалювався Мессі і де діяв технічний Трінкау. Власне, саме з них прилетіли пенальті, третій і четвертий голи, а також момент з виходом віч-на-віч у Трінкау на 39-й хвилині. Найбільш "ігровим" став лише другий гол, в якому Фаті забули на лівому краю штрафного, однак взагалі не віриться, що бодай один середняк Ла Ліги допустить такий провал у матчі проти Барселони. Навіть Динамо не повинно допускати таких помилок.

Про захист взагалі нічого говорити. Навіть Ференцварош робить з ним все, що заманеться – варто тільки прорвати середню лінію, а далі забігай за спину Піке чи Лангле. Якщо не вийдеш віч-на-віч, то точно заробиш якийсь стандарт та всадиш на жовту картку. У матчі з Сельтою так вилетів Лангле, а тепер черга дійшла і до Піке. Втім, і до центрхавів Барси виникають серйозні питання – Ференцварош занадто швидко пролітав центр поля, де частенько виникали розриви.

Клас Барселони дозволив не помітити ці проблеми при загальному огляді, але з таким футболом перший же серйозний суперник приб'є каталонців. Власне, Хетафе вже досяг цього, а Севілья відібрала очки в команди Кумана. Поки що говорити про якийсь прогрес "блаугранас" зарано.

Динамо – Ювентус: Луческу не скористався супершансом в ЛЧ – 2 головні позитиви, несподіваний прогрес і 4 розчарування