УКР РУС

Барселона – Еспаньйол: Мессі панєнкою зі штрафного творить історію, хоча екс-голкіпер Реала був близький до дива

30 березня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Барселона обіграла Еспаньйол 2:0 завдяки голам Мессі в каталонському дербі. Рахунок і огляд матчу 29-го туру чемпіонату Іспанії 2018/19 читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Барселона – Еспаньйол, стартував на "Футбол 24" о 17:15. Після 29-и турів Прімери команда Вальверде на всіх парах мчить до чемпіонства. Барса на 13 очок випереджає Атлетіко і на 15 – Реал. Еспаньйол же посідає 14-е місце. "Папуги" набрали 34 очки, що на 35 менше, ніж у їхніх каталонських сусідів. Від зони вильоту, як і від місця в ЛЄ, команду Рубі відділяють 9 балів.

Мессі – автор найкрасивішого гола в історії Барселони за версією фанів

На 9-й хвилині Мессі відвозив усю оборону Еспаньйола, але снаряд з рикошетом полетів вище. Варто відзначити, що в тому епізоді арбітри не помітили очевидний офсайд. Якщо не зважати на декілька зблисків індивідуального генія Лео, номінальні гості без особливих проблем стримували атакувальні потуги Барси у стартові 20 хвилин. Суарес з Ракітічем перервали нудний перебіг матчу комбінацією, яку започаткував Мессі. Хорват мінімально не влучив у дальній кут. Суарес після простріл Альби також схибив. Мессі зі штрафного подав так, що екс-голкіпер Реала Лопес в останній момент врятував партнера, Віктора Санчеса від автогола.

Еспаньйол втратив нагоду провести разючу контру, а у відповідь захисники змушені були валити капітана Барси всіма силами. Небезпечний штрафний, але Мессі влучив у голову Роки, який сміливо став на шляху м'яча. Після того, як суддя зіграв на перехопленні, гості організували швидку і дуже перспективну атаку, однак завершити її ударом не вдалось. Суперник подарував Лео, який уже опинився в офсайді і не планував брати участь в епізоді, удар без перешкод з кількох метрів – знову повз. Як наслідок, команда екс-форварда донецького Шахтаря Факундо Феррейри (аргентинець пропускає дербі через травму), вистояла в першому таймі (0:0).

Мелендо на 54-й завдав першого влучного удару в матчі. Не дуже сильно і важко для тер Штегена, але сам факт – жахливі цифри Барси за майже годину гри! Вирішувати проблеми перед аудиторією Камп Ноу в майже 93 тисячі Вальверде вирішив замінами. Центральний півзахисник Артур поступився місцем на полі форварду Малкому, а замість Семеду вийшов Роберто – тут заміна по позиції. Це ледь не спрацювало вже на 63-й хвилині. Коутінью розрізав захист пасом на Малкома, і лише Дієго Лопес зупинив удар/простріл бразильця. За ударами у площину Барселона вирівняла становище 1:1.

Коутінью з кількох метрів дав вище, а Мессі знову обійшов усіх, нарвавшись на фол на межі пенальті. Ліонель з 18 метрів пробив над стінкою – воротар тягнуся за м'ячем, а свій же захисник Санчес йому завадив, скинувши головою у ціль. Курйозне взяття воріт. Дві небезпечні флангові атаки Еспаньйола завершились класною грою Лангле у відборі. А на 89-й Мессі оформив дубль. Малком використав розкішний пас Ракітіча з глибини (атаку взагалі почав тер Штеген, викинувши снаряд руками в центр) і видав на Лео ідеальну останню передачу.

Мессі виграє самотужки, але без подарунку суперника не обходиться

Нова п'єса одного з найвизначніших драматургів футболу в усій історії завершилась щасливим кінцем для його команди. Барса немовби гралася з командою, бюджет якої значно менший, ніж прибутки навіть Жерара Піке. Відсутність влучних ударів до 63-ї хвилини, а потім 2 постріли від Мессі в голову захисному організмові. Якщо говорити про перше взяття воріт, то у прямому сенсі – в голову.

Лео забив переможний завдяки відчайдушному польоту Віктора Санчеса, який ще в першому таймі "намагався" замкнути штрафний удар аргентинського суперника. Узагалі 31-річний капітан Еспаньйола зіграв якось дивно. Він настільки боявся пропустити від Мессі, що цілком міг оформити дубль голів у свої ворота. Наразі обидва м'ячі оформили на Лео, але по-хорошому там автогол.

Хоча капітан Барси знову зробив усе сам. Протягнув м'яч через захисників, які зупиняли його ледь не так, як в американському футболі. Потім цей м'якенький, але дуже підступний удар. Панєнкою. Зі штрафного! Ну і завершальний акт теж не обійшовся без його почерку. Смертельний удар, який забрав у принципового суперника останні надії.

Історичний рекорд, до якого причетні 2 екс-голкіпери Реала

Мессі вперше з сезону 2011/12 забив одному воротарю тричі за сезон зі штрафного. Колишній кіпер Реала Дієго Лопес був близьким, щоб завадити цьому, але третій сейв, він же вирішальний, здійснити не вдалось. Відтак 37-річний ветеран повторив долю Беньята з Бетіса та Вараса із Севільї.

А ось інший колишній страж воріт Реала Ікер Касільяс тепер заочно ділить з Мессі історичний рекорд – у цих футболістів по 334 перемоги у Прімері, більше за будь-кого іншого.

Нарешті Мессі забиває 40 голів (у всіх турнірах) уже 10-й сезон поспіль.

Чемпіонство на 99% у каталонському дербі?

Барса виграла не те щоб легко, але доволі солідно. З реалізацією майже всіх своїх ударів у площину. З хірургічною нейтралізацією будь-якої шкоди від Еспаньйола. З геніальним Мессі, який разів 3 знущався над обороною суперника, обходячи всіх і кожного.

А ще з неймовірним баченням поля Ракітіча – хорват просто феєрив у центрі поля. І нарешті з джокером Малкомом. Бразильцем, якого Вальверде вперто не бачить у стартовому складі, хоча він зробив для перемоги більше, ніж той же суперкоштовний Коутінью. Такі матчі зазвичай роблять чемпіонами. Барселону можна починати вітати.