УКР РУС

Баварія вшосте поспіль розгромила Барселону – Гнабрі віддав три асисти, каталонці не завдали жодного удару в площину

26 жовтня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона не змогла здобути другу перемогу в цьогорічному груповому етапі Ліги чемпіонів, зазнавши поразки від Баварії (0:3). Звіт читайте на "Футбол 24".

Барселона перед матчем проти Баварії переглянула поєдинок у Мілані, де Інтер розгромив Вікторію Плзень. Для каталонців це означало виліт у Лігу Європи в другому сезоні поспіль. Тим не менш, у підопічних Хаві залишалися особисті рахунки з мюнхенцями – "блаугранас" програли їм п'ять разів поспіль, пропустивши 19 голів (при чотирьох забитих). "Камп Ноу" вимагав перемоги.

Інтер вибив Барселону з Ліги чемпіонів, обігравши Вікторію, Яремчук і Соболь пропустили розгромну помсту Порту

Битва напіврезервів

Господарі виставили далеко не найпотужніший склад. Позицію правого фулбека через травму Серхі Роберто зайняв Бельєрін, а за відсутності Араухо й Крістенсена у центр оборони поставили Алонсо. Гаві, Рафінья й Альба залишились у запасі, поступившись місцем Кесьє, Де Йонгу й Педрі.

Юліан Нагельсманн не міг розраховувати на Нойєра, Сане й Ернандеса, але коуч Баварії притримав у запасі ще й Мюллера з Команом. В атаці з'явився Шупо-Мотінг, фланги оборони зайняли Девіс і Мазрауї, а у воротах вийшов Ульрайх. Зате мюнхенці виставили у старт грізну пару центрхавів Кімміх-Горецка.

Тактичне фіаско Хаві

Хаві спробував зіграти з Баварією у ризикованому стилі, персонально пресингуючи по всьому полю. Ризик полягав у слабкій лінії оборони й повільному Бускетсі в опорній зоні. Четвірка нападників гостей (Мане, Гнабрі, Шупо-Мотінг і Мусіала) могли розірвати каталонців завдяки високій швидкості й шикарній роботі 1-в-1.

Тренерський штаб гостей ще й надав Кімміху персональне завдання. Йозуа постійно зміщувався у фланг, заважаючи каталонцям обігруватись у флангових трикутниках. Крім того, німці максимально жорстко вступали у боротьбу після втрат. Наслідки цих тактичних рішень шокували "Камп Ноу".

Вперше увійти у штрафний футболістам Барселони дозволили аж на 25-й хвилині, а до перерви команда провела всього 8 дотиків у периметрі. При цьому підопічні Хаві завдали лише 1 удар – Лєвандовскі зі стандарту пробив у стінку. Крім того, на 44-й хвилині Роберт міг заробити пенальті внаслідок зіткнення з Де Лігтом, однак відеоповтор показав грубий фол з боку поляка.

Баварія показала клас

Щонайгірше для "кулес", Баварія забила двічі за стартові півгодини. Рахунок вже на 10-й хвилині відкрив Мане, який отримав розрізну передачу від Гнабрі й легко перекинув тер Штегена. Гол привіз Бельєрін, який не втримав лінії офсайду й не встиг за Садьйо.

На 31-й же хвилині мюнхенці вискочили у контратаку 3-в-2, яку Шупо-Мотінг завершив ударом з правого краю штрафного в дальній кут. 0:2. Гнабрі оформив другий асист.

Мане на 43-й хвилині міг і розгром влаштувати, вискочивши на рандеву з тер Штегеном. Сенегалець поставив корпус, розвернувся і пробив повз голкіпера, але Бельєрін на лінії воріт заблокував м'яч. А чогось більшого німці й не створили – команда завдала 6 пострілів у першому таймі, 5 разів влучивши у площину. Баварія нікуди не поспішала.

Мюнхенці добили приречену Барсу, нічого не зробивши

Другий тайм відверто розчарував. На його початку Барселона ще провела кілька непоганих вривань у карний майданчик, однак довести атаку до гострого завершення "блаугранас" не вдавалося. Відзначити бодай щось у грі "кулес" було неможливо. Що і говорити, коли при 6 ударах по воротах господарі так і не влучили у площину. Ульрайх відпочивав.

Баварія ж не відмовилась від футболу в економ-режимі. Гості майже нічого цікавого в основний час не створили, однак забили третій гол – це Гнабрі на 55-й хвилині прийняв шикарну передачу від Кімміха й з правого краю штрафного пробив під дальню стійку. На щастя для каталонців, взяття воріт не зарахували через офсайд.

Наприкінці зустрічі Барса виглядала відверто приреченою. Баварія ж, спокійно розкатуючи м'яч на чужій половині, таки довела справу до розгрому. На 90+4-й хвилині тер Штеген парирував удар Мане під поперечину, але подальша подача з кутового завершилась скидкою Гнабрі на дальню стійку під замикання Павару – Бенжамен розстріляв ворота з кількох метрів. 0:3.

У підсумку, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Баварії. Мюнхенці розбили "кулес" у шостому матчі поспіль і вийшли у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів з першого місця.

Барселона – команда рівня Ліги Європи

Говорити по матчу з Баварією абсолютно нічого. Середняки Бундесліги у цьому сезоні чинили мюнхенцям серйозніший спротив. Хаві прогадав з тактикою й не виправив нічого по ходу зустрічі. Але чи міг він хоч щось зробити за наявної кадрової ситуації та шаленої переваги суперника в організації гри?

Це питання можна поставити і до всього виступу в ЛЧ. Частково каталонців можна виправдати – по ходу розіграшу турніру Хаві залишився без трьох провідних захисників, не кажучи вже про проблеми зі здоров'ям фулбеків – наслідки цих втрат можна було побачити у домашньому поєдинку з Інтером (особливо при першому пропущеному м'ячі). Десь "блаугранас" і не щастило – як у першому таймі в Мюнхені чи в зустрічі у Мілані.

Втім, на інших позиціях кадрових проблем майже не було. І що ми побачили? Наприклад, те, що Хаві так і не зміг визначитись, як використовувати Рафінью й Дембеле в одному матчі. Вони обмінювались флангами, але обидва краще виглядають на правому краю. Усман отримував більше уваги, але в цілому фланги Барси залишались нестабільними. Особливо сильно це било по ефективності Рафіньї.

Каталонці демонстрували дуже інтенсивний пресинг, але його організація шкутильгала. Здебільшого, Хаві намагався працювати 1-в-1 по всьому полю, однак не вистачало читання гри. Барса майже не використовувала такий елемент, як скеровування руху м'яча суперника у зону з найслабшим футболістом. Команда агресивно вступала у відбір, але сама не провокувала опонента на втрати.

Шкутильгав і перехід з режиму контрпресингу в режим позиційної оборони. Під тиск "кулес" підлаштовувались усі, а кульмінацією цього процесу став матч Баварії на Камп Ноу. Взагалі, системі Хаві при роботі без м'яча критично бракувало балансу, що було помітно ще по матчу з Айнтрахтом навесні – німці з-під інтенсивного пресингу Барси одразу виходили на простір. На величезний простір.

В атакувальному плані від Барси також очікували значно більше. Команда входить у топ-3 в Лізі чемпіонів за відсотком володіння й за кількістю повернень м'яча на чужій третині, але за показником очікуваних голів "кулес" аж чотирнадцяті. За кількістю явних гольових нагод Барса тримається одинадцятою. В той же час Інтер і Баварія йдуть в топ-3.

Втім, проблема навіть не у кількості моментів, а в сирості організації. Барселона допускає багато помилок на стадії підготовки атак. Показовим став епізод у матчі з Баварією на Камп Ноу – "блаугранас" довго возились з м'ячем під тиском мюнхенців, протягом хвилини не помічаючи відкритого Бальде.

Барселона до цьогорічної ЛЧ підійшла з кадровими проблемами, із негнучким пресингом, слабкою обороною та сирою організацією атак. На окремих відрізках підопічні Хаві демонстрували шикарний футбол, однак Інтер і Баварія змогли адаптуватись під їхній стиль – як наслідок, жоден із чотирьох поєдинків проти фаворитів не виглядав переможним для "блаугранас".

Барселона, Хаві й клубне керівництво. "Блаугранас" не витримали іспит Лігою чемпіонів. Як і рік тому, каталонці залишились на рівні Ліги Європи.

Атлетіко вилетів з ЛЧ з божевільним кінцем (пенальті після фінального свистка), Тоттенхем вийшов в 1/8 на кілька секунд