УКР РУС

Баварія зґвалтувала Барселону вісьмома голами: історичний крах "блаугранас", фіаско Мессі, рекорди Мюнхена і Лєвандовскі

14 серпня 2020 Читать на русском

Чвертьфінальний поєдинок між Барселоною та Баварією завершився катастрофічною ганьбою "блаугранас" (2:8).

Барселона зустрічалася з грізною Баварією, тож Кіке Сетьєн вирішив підійти до матчу з оборонною схемою 4-4-2 та найстаршим складом в історії виступів "блаугранас" в ЛЧ. Середній вік гравців на старті поєдинку проти мюнхенців склав 29 років та 329 днів. Попри це, каталонці виглядали впевненими у своїх силах, а Артуро Відаль навіть наголосив, що Баварії доведеться зіграти проти найкращої команди в світі. Хансі Флік, тим часом, виставив у основі тих гравців, яких очікували в орієнтовних лайнапах.

Барселона – Баварія – 2:8 – відео голів і знищення каталонців

Фаворитом була Баварія, але на 3-й хвилині німці ледь не пропустили внаслідок грубої помилки оборони. Роберто виконав простріл з правого флангу на Суареса, який несподівано пройшов, але Нойєр у шпагаті вибив м'яч з-під ніг уругвайця. Покарання за марнотратство було миттєвим: на 4-й хвилині Девіс запустив по флангу Перішіча, той виконав поперечну передачу в зону перед штрафним на Мюллера, а Томас, обігравшись з Лєвандовскі, увірвався в штрафний та пробив у лівий нижній кут – 0:1! Здавалося, це початок погрому, але вже на 7-й хвилині Альба прорвався флангом і прострілив на Суареса, а Алаба у спробі вибити передачу спрямував її в дев'ятку власних воріт – 1:1. У соцмережах почали кепкувати про своєрідний фейр-плей від Давіда.

Барселона не зупинялась. На 9-й хвилині Нойєру довелося рятувати при виході Суареса віч-на-віч, а на 10-й Мессі з кутового закрутив м'яч у дальню стійку. Ще за хвилину Лео примудрився отримати жовту за зрив контратаки Баварії, а далі почався перформанс тер Штегена. Двічі поспіль він виносив м'яч точно на Алькантару, внаслідок чого мюнхенці отримували кутові. Захисники не відставали, регулярно втрачаючи м'яч на власній третині поля.

Деякий час каталонці трималися, а на 20-й хвилині Мессі навіть огризнувся слаломом з ударом по центру (Нойєр спіймав м'яч), однак вже на 21-й Мюнхен провів другий гол. Все почалося з Гнабрі: Серж відібрав м'яч у Роберто, після чого виконав пас повз Піке на лівий край штрафного – Перішіч прийняв його та з гострого кута потужно пробив у дальній. 1:2!

На 24-й хвилині чергове відбирання німців на чужій половині призвело до удару Алькантари з-за меж штрафного (над воротами), а ще за три хвилини Тьяго взяв участь у новому взятті воріт, віддавши вертикальний пас по центру. Горецка прийняв його й у дотик закинув м'яч за спину Лангле, а Гнабрі обійшов Клемана та розстріляв ворота.

На 29-й хвилині стався черговий привоз: тер Штеген віддав жахливу передачу на Бускетса, Лєвандовскі перехопив м'яч, вийшов віч-на-віч і пробив у ближній – голкіпер врятував! Втім, вже на 31-й прилетів четвертий м'яч: Кімміх прийняв подачу з лівого флангу на правий, прострілив на ближню стійку, а Мюллер випередив Лангле й забив – 1:4! Це був 12-й удар Баварії по воротах.

Думаєте, Барса одумалася? Ха-ха! Вже на 36-й хвилині тер Штеген потрапив під пресинг, віддав жахливий пас у бік Піке, а Жерар ще й не встиг до м'яча – сталося перехоплення у штрафному, після якого Перішіч спробував закрутити у праву дев'ятку. Неточно. Ще за три хвилини Лєвандовскі замкнув подачу з кутового ударом по центру – тер Штеген нарешті спіймав м'яч. Більше моментів у першому таймі не виникало.

У перерві Кіке Сетьєн змінив Серхі Роберто на Антуана Грізманна, але француз після виходу на поле залишався непомітним. Баварія ж не зменшувала обертів: на 49-й хвилині Лєвандовскі зібрав на собі захисників і викотив пас під дальній удар Перішічу (в руки тер Штегену), а на 51-й Кімміх прийняв м'яч на груди в штрафному й пробив з льоту – вище воріт! На 53-й дійшло і до голу Лєвандовскі, однак його скасували через явний офсайд. У Барси нічого не вдавалося, але на 57-й хвилині індивідуальний клас Суареса відродив інтригу: Луїс отримав передачу з флангу на лінію штрафного від Альби, красиво хитнув Боатенга й пробив у правий кут – 2:4!

Тут би піти уперед і забити втретє, однак у Барси нічого не вийшло. Кілька хвилин з'їли розмови з арбітром та фоли, а на 63-й хвилині Баварія покарала п'ятим м'ячем. Це був гол імені Девіса: Альфонсо красиво переграв Семеду й втік по межі поля до лівого краю штрафного, звідки покотив на лінію воротарського – Кімміх замикав у практично порожні ворота. 2:5! До 70-ї хвилини міг і шостий гол прилетіти, однак постріл Комана після пасу Мюллера на порожні ворота накрив Альба, а потужний удар Гнабрі після кутового парирував тер Штеген. Барса огризнулася нікчемним пострілом Мессі з дистанції та накритим ударом Грізманна.

В останні 20 хвилин Хансі Флік знімав лідерів, але Баварія продовжувала знущальницькі дії у карному майданчику каталонців. Барса зуміла огризнулися проривом Мессі на лівий край штрафного зі слабким пострілом в руки Нойєру. Далі сталося ґвалтування: на 82-й Лєвандовскі забив головою, на 85-й з лівого краю штрафного під ближню стійку точно пробив Коутінью, а на 89-й він забив ще один гол з метру – 2:8. Фінал.

Таким чином, Баварія вийшла у півфінал Ліги чемпіонів. Суперником мюнхенців стане переможець пари Манчестер Сіті – Ліон.

Історичний крах Барселони

Шукати тактичні причини поразки Барселони, коли рахунок на табло – 2:8 – така собі історія. Насправді, важливим є не факт такого гучного побиття, а факт очікування чогось подібного – варіант, при якому Баварія влаштовує розгром у 4+ голи, здавався цілком ймовірним, ніби в суперниках якась кризова Рома чи розібраний Шахтар у меншості.

Про відсутність цілісної гри, системності, дисципліни, адекватного менеджменту та купу інших проблем "блаугранас" писали ще рік тому, коли їх впевнено били карлики на кшталт Гранади – причому били, не дозволяючи створювати моменти біля власних воріт. Про це писали ще після Енфілда і навіть після Роми. Барселона при Вальверде та Сетьєні набрала критичну масу жахливих за якістю поєдинків – рано чи пізно це повинно було вилитись у щось особливо жахливе.

Кого ж призначити крайнім у історичній поразці 2:8? Можливо, рядових футболістів? Наприклад, тер Штегена, який відверто допомагав Фатерлянду катастрофічними передачами на власній половині – але німець не пропускав голів після власних помилок, та і рятував достатньо. Захисники? Так, каталонські беки програвали підбирання, були повільними, не встигали за своїми футболістами, але якщо переглянути індивідуальну статистику, то там не можна побачити чогось страшного. Семеду якісно обігрував, Альба організував два голи, Піке та Лангле знімали повітря й нормально виглядали в єдиноборствах – ніколи не скажеш, що це цифри з поразки 2:8.

Втім, важко оборонятися, коли Мюнхен десять пасів під удар проводить з третини поля Барси. Частину голів потрібно розділити із півзахистом: зокрема, перед м'ячем Перішіча каталонці не розбігалися, не створювали варіантів для передач, а Роберто взагалі стояв на місці прямо поруч з ним. Два скрішноти – нуль змін позицій. Як наслідок, пішло відбирання у виконанні Гнабрі та Лєвандовскі.

При третьому голі Барса була знищена двома вертикальними передачами по центру повз де Йонга та Бускетса, в п'ятому за Кімміхом не добіг де Йонг. Втім, той же де Йонг тричі обігрував суперника на дриблінгу та виконав три підбирання, а у передачах лінія півзахисту виглядала доволі точною. Та і взагалі – всі атаки суперника починаються від його воріт, а як їх можна накривати без двох футболістів у системі?

Відсутність Лео та Суареса в ціх діях є визнаним фактом – і в 2020 році це критична проблема. Навіть при повному підлаштуванні гри команди під звільнену від рутинних обов'язків приму суперники отримують колосальну перевагу, а у Барси одразу два футболісти ходять по полю й бігають тільки на атаку. Так, у своїй стихії вони геніальні, але коли вся ігрова модель руйнується, ми їх не помічаємо. А руйнується вона саме через геніїв.

Два друга і на тренуваннях перебувають в особливому статусі – вони дозволяють собі запізнюватись, недопрацьовують і, згідно інсайдів іспанської преси, очолюють табір "сенаторів", не задоволених високими фізичними навантаженнями. В ЗМІ давно гуляють чутки, що Лео активно захищав Вальверде саме за цю вольницю, на відміну від трудоголиків на кшталт Грізманна з де Йонгом – можливо, журналісти брешуть, але диму без вогню не буває.

Все це підводить нас до думки, що винен тренер. І дійсно, Кіке Сетьєн проявив себе жахливо. Вже один вибір схеми дивував: 4-4-2 створена з розрахунком на міцний компактний блок, де два передніх футболісти скеровують пресинг команди в потрібному напрямі – ніхто не просить йти у контактну боротьбу, але бігати без м'яча доводиться дуже багато. Невже Кіке не розумів згубність свого кроку при наявності в атаці Суареса та Мессі? Невже він не знав, що Мессі не можна залишати без м'яча, тому що він замикається й розчиняється? Про це говорив ще Дані Алвес за часів Гвардіоли.

На 4-4-2 переходив і Вальверде, однак це була доволі епізодична історія під конкретну фазу гри – і команді не вистачало потрібних футболістів для такої гри. Сетьєн пробував схему 4-4-2 ромб, заточену на контроль у центрі, але не оборонний лінійний варіант. Насправді, до цього все йшло, адже протягом останніх місяців Кіке сильно звалився до прагматизму – дійшло до того, що з тим же Наполі "блаугранас" просто відмовились грати у другому таймі, не завдавши жодного удару й не створивши жодної атаки. Але чи було це рішенням Сетьєна? Кіке за часів Бетіса та Лас-Пальмаса приїжджав на Бернабеу і бив Реал з позиції сили, а у Барсі несподівано став прагматиком а-ля Вальверде.

Однозначно відомо, що у Сетьєна та його помічника Сарабії є конфлікт з футболістами, основна причина якого – невміння працювати із зірками. Не можна кричати на них, не можна влаштовувати їм надважкі тренування. Їм навіть теорію не можна читати довго – така специфіка. Тим паче, коли ти за все життя виграв менше, ніж Мессі за півсезону. Тут ми підходимо до питання призначення Сетьєна й згадуємо про провал перемовин з Хаві, про ігнорування Ла Масії, про відверту війну керівництва з першою командою, безправність тренерів у системі клубу та серію катастрофічних трансферів, внаслідок яких на Баварію виходить найстарший склад в історії "блаугранас" в ЛЧ.

Що може зробити Сетьєн без авторитету в роздягальні та без футболістів, які вписуються у систему, а не лікуються чи грають у FIFA 19 з піцою у роті? Про який прогрес можна говорити, коли Коутінью за 140 мільйонів підписують, як нового Іньєсту, хоча в нього завжди була інша роль на полі?

Всі ці негативні процеси були запущені ще з часів президенства Сандро Роселя, який заради Неймара пішов на махінації й сів до в'язниці. Вже це повинно було насторожувати, але тоді була пікова команда з молодими легендами – та і з Неймаром Барса вгадала. При Бартомеу клубний проект остаточно звалився до популізму з яскравими лозунгами, трансферами "нових Іньєст", політичною боротьбою і повною відсутністю розуміння роботи футбольного клубу.

Зрештою, все це вилилось у три ганебних провали в ЛЧ поспіль, а квінтесенцією кризи стали 2:8 від Баварії – від клубу, який не сильно витрачався, шукав зірок у Канаді, правильно інтегрував у гру футболістів на кшталт того ж Коутінью, контролював вплив "сенаторів" і не ганявся за хайповими тренерами "з ДНК". Показово, що найкращим у складі "рекордмайстерів" став вихованець Ла Масії Алькантара. Тьягу став лідером за зустрічами з м'ячем та кількістю точних передач.

Всі проблеми Барси – від ігрових до управлінських – призвели до першого за 74 роки пропуску восьми голів та першого з 1951 року пропуску чотирьох голів за тайм. Ось так великий клуб з найкращим футболістом на планеті увійшов до історії.

Баварія – монстр

Баварія ще перед матчем проти Барселони мала одну з найпотужніших статистик у Лізі чемпіонів. 184 удари по воротах (23 в середньому), 3,2 xG за матч, 66% володіння м'ячем, дев'ять перемогу з рахунком 31:6 – мюнхенців не просто так називали одним з фаворитів. У Барселони статистика набагато слабша.

Втім, є статистика попередніх матчів, а є 8:26 за ударами, 10-кілометрова перевага в пройденій дистанції на полі та 33,4% ігрового часу на третині поля Барселони. Зрештою, є вісім голів у її ворота – за останнє десятиліття мюнхенці стільки ж забивали тільки Гамбургу та Санкт-Паулі. У Лєвандовскі за перший тайм було чотири удари проти трьох у всієї Барселони. Кімміх за цей час віддав 5 ключових передач – у всіх каталонців до перерви був всього один такий пас. Та про що говорити, коли в одній гольовій атаці за кілька секунд беруть участь два фулбеки з різних флангів.

А ось вам три хвилини з життя Альфонсо Девіса:

Баварія переїхала Барселону й побила купу рекордів. Зокрема, це була найбільша перемога в чвертьфіналі Ліги чемпіонів – попередній рекорд належав МЮ, якому в 2007 році вдалося знищити Рому з рахунком 7:1. Взагалі, найбільшим загальним рахунком в історії двоматчевих протистоянь у ЛЧ був саме 8:2 (Реал знищив АПОЕЛ), а Баварія провернула таке за один матч. До речі, Барселона ніколи не пропускала п'ять і більше голів у цьому турнірі.

Буде дуже несправедливо і абсурдно, якщо такий монстр вилетить вже у наступному матчі, однак в поточній ЛЧ шанси є навіть у Ліона. Втім, суто на папері Баварія є найсильнішим клубом в нинішньому сезоні.

Де Мессі?

Кілька років тому в мережі гуляв мем "Де Льоха?". У вирішальних матчах Ліги чемпіонів його можна переформатувати у питання "Де Мессі", адже Лео знову провалився. Це якось уже й не дивує, хоча у попередніх провалах з тією ж Ромою чи Ліверпулем аргентинець таки щось робив. З Баварією ж у нього сталася тотальна відмова.

Капітан Барселони непогано почав, влучивши у стійку й пробивши у площину на 20-й хвилині після крутого слалому, але на цьому його звитяги практично й завершились. Про те, що з Мессі щось не так, може говорити хоча б статистика обіграшів – 5 спроб, всього 3 успішних. Для Ліонеля це не цифри. Також була одна передача під удар на 65-й хвилині, але постріл накрили; Мессі і сам потім пробив один раз, але вийшло дуже слабко. Він не був схожим сам на себе. Його ніхто не бачив.

Це найгірший матч Лео у трилогії Рома-Енфілд-Баварія. Після нього спільнота заговорила про можливий кінець кар'єри Мессі у Барселоні – хоча б через той факт, що на нього знову накинуть усіх собак, ніби він один у всьому винен. От і Суарес цим погрожує, однак Мессі і справді повинен понести відповідальність – футболіст, для якого в клубі та команді створені ідеальні умови і який так чи інакше не дозволяє тренерам порушувати їх, повинен в таких матчах робити більше, а не зникати й тікати з корабля. Втім, ми також забуваємо, скільки топ-матчів кризової Барселони Ліонель витягнув на своєму горбу.

Хай там як, а фіаско з Баварією стало черговою плямою в біографії Ліонеля й остаточно закріпило його тьмяність у вирішальних матчах як систему. Про це згадуватимуть і після завершення кар'єри. Ну, і нехай.

Віддайте Лєвандовскі "Золотий м'яч"!

Роберт проводив шикарний сезон і повинен був вигравати омріяний "Золотий м'яч", однак організатори з журналу France Football в цьому році вирішили його скасувати. Максимально несправедливе до Лєвандовскі рішення – по суті, це справжня крадіжка! Втім, це аж ніяк не зупинило польску гольову машину Баварії.

У матчі проти "блаугранас" Лєвандовскі став лідером за кількістю ударів по воротах (6) та їхньою точністю (4 в площину), поклав два голи (один скасували), віддав асист, виграв найбільше верхових м'ячів (4) та побив низку рекордів. Забитий у ворота Барси м'яч став для Роберта 48-м у поточному сезоні – разом з дев'ятьма асистами він робить поляка одним з двох футболістів Європи, якому вдалося набрати 50+ очок за системою гол+пас. Крім того, це був його 14-й гол у поточній ЛЧ – за всю історію турніру лише Роналду забивав більше. При цьому він є ще й лідером ЛЧ за кількістю асистів (5).

Лєвандовскі забив у восьмому матчі ЛЧ поспіль, що вдавалося тільки Рууду ван Ністелрою та Кріштіану Роналду. Ще цікавішим рекордом є потрапляння у топ-5 бомбардирів, які в ЛЧ забили 50+ голів за один клуб – і він єдиний футболіст не з Реала чи Барселони.

Ось так грає футболіст, якого, схоже, так ніколи й не визнають найкращим на планеті за останній рік. Ну і нехай. "Золоті м'ячі" нехай полірує Мессі, а Роберт битиме рекорди й братиме ЛЧ. Хоча нагороду краще б відновити, адже Лєвандовскі без ЗМ – це абсурд.

Семеро гарантованих новачків, непріоритетність Мессі, головний тренер і Неймар – Барселона визначилась з усім