УКР РУС

Реал на виїзді переміг Аякс: фантастичний матч амстердамців, чемпіонський характер "бланкос" та суперечливий арбітраж

14 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал у дуже важкому матчі здобув перемогу над Аяксом в рамках першого матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Ліга чемпіонів УЄФА 2018/2019, 1/8 фіналу, перший матч

Аякс – Реал Мадрид – 1:2

Голи: Зієш, 75 – Бензема, 60, Асенсіо, 87

Аякс – Реал – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Перший тайм пройшов за колосальної переваги молодих аяксидів. В стартові 10 хвилин амстердамці взагалі не випускали Реал далі центру поля, змушуючи Каземіро та Бейла опускатися на допомогу своїм захисникам. Це працювало не завжди: так, на 9-й хвилині Мазрауї відібрав мяч на чужій половині поля, обігрався з Тадічем та пробив з правого краю штрафного – мяч пройшов в метрі від штанги! Через хвилину Ван Де Беєк цілком міг претендувати на пенальті, адже Кроос при метушні у воротарському майданчику відчутно врізався у нього, але свисток арбітра Даміра Скоміни мовчав.

Аякс – Реал Мадрид: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

"Вершкові" поступово змогли трохи вирівняти хід зустрічі. У складі гостей особливо виділявся Вінісіус, якого Мазрауї не міг стримати жодним чином. На 14-й хвилині бразилець отримав шанс вивести Реал уперед, на швидкості змістившись з флангу в штрафний та пробивши у дальню дев'ятку – Онана у красивому стрибку врятував Аякс. Втім, після серії контрвипадів без логічного завершення "бланкос" знову просіли, а амстердамці все частіше стали перехоплювати передачі й затискати суперника на чужій половині.

Успішний пресинг аяксидів на 26-й хвилині призвів до супермоменту. Господарі перехопили м'яч на фланзі, звідки пішов пас у карний майданчик на Тадіча; Рамос не наважився йти у контакт, а Душан вже у падінні пробив у дальній кут – штанга врятувала Реал! Наступний шанс відзначитись Аякс отримав на 36-й після красивої комбінації: Ван Де Беєк прийняв поперечний пас у штрафному та в дотик перевів круглого трохи вправо, відрізавши Регілона. Зієш опинився прямо перед Куртуа, але пробити воротаря не зміг! Втім, через хвилину Де Йонг замкнув подачу з кутового, Тібо врятував, а Тальяфіко добив – бути б голу, якби у Даміра Скоміни не було відеоповтору. Він переглянув його і скасував забитий м'яч через вельми сумнівний офсайд у Тадіча. Реал встояв.

Другий тайм розпочався з розміну фантастичними моментами. На 51-й хвилині Модріч з правого флангу віддав пас п'яткою на Карвахаля, а той виконав передачу в штрафний у спини захисникам – її потужним ударом у правий нижній кут завершив Бензема, але Онана врятував Аякс. У наступній же атаці Нерес вирвався віч-на-віч з Куртуа, відірвавшись від усього захисту гостей – Тібо скоротив кут обстрілу і парирував удар Давіда. Втім, після такої гостроти господарі відступили назад, давши Реалу можливість потримати м'яч.

Це було помилкою. Спочатку мадридці не знали, як подолати агресивний спротив аяксидів, але м'яч все одно рухався під їх контролем. На 60-й хвилині це принесло успіх у точці, де Реал мав найбільшу перевагу: Регілон закинув м'яч за спину Мазрауї, а Вінісіус відірвався від нього, увійшов у штрафний, обійшов весь захист Аякса та викотив під удар Бензема. Карім розстріляв дальню дев'ятку метрів з 9-ти – 0:1!

Вінісіус побив рекорд Рауля в плей-офф Ліги чемпіонів

Тут би Реалу й дотиснути недосвідчених амстердамців, але в наступні 10 хвилин нічого небезпечного на полі не відбулося. Аякс поступово відходив від шоку та став грати сміливіше, заробивши непоганий штрафний на 71-й хвилині – Зієш пробив у дев'ятку, але Куртуа все контролював. Ерік Тен Хаг випустив на поле Каспера Дольберга, і справа пішла: на 74-й він уникнув офсайду та з меж карного майданчика пробив вище, а через хвилину прийняв участь у голі своєї команди. Аякс перехопив м'яч на чужій половині поля, Нерес підхопив його та прострілив у штрафний, Дольберг пропустив, а Зієш замкнув у лівий нижній кут – 1:1!

Реал спробував вирвати перемогу, але нічого більш гострого за удари Асенсіо на 79-й хвилині повз ліву штангу підопічні Сантьяго Соларі не створили. Аякс також не відсиджувався, але сил дотиснути мадридців молодій команді не вистачало. Здавалося, все завершиться нічийним рахунком, але на 87-й хвилині після перехоплення центрі поля Реал провів атаку з передачею Карвахаля з правого флангу на дальню штангу. Онана пролетів повз м'яч, а Марко Асенсіо замкнув у порожній кут – 1:2! Втім, перед пасом на Карвахаля Васкес відверто фолив у центрі поля, але Дамір Скоміна, послухавши помічника з відеоповтором, вирішив зафіксувати гол. Ймовірно, у кімнаті VAR подумали, що Де Йонг не приймав участь у обороні.

Після цього Аякс вже не прийшов до тями. Реал довів матч до переможного фіналу, але доля виходу в чвертьфінал буде вирішуватись на "Сантьяго Бернабеу".

Фантастичний матч Аякса

Аякс і так був андердогом поєдинку проти Реала, а після розгрому від Феєноорда (2:6), чотирьох пропущених голів від 15-ї команди Ередивізії та поразки скромному Ераклесу амстердамський колектив поховали практично всі вболівальники. Тим не менш, підопічні Еріка Тен Хага зуміли зібратися й видати, мабуть, найкращий свій матч у сезоні.

19-річний захисник Аякса Де Лігт встановив унікальний рекорд Ліги чемпіонів, перевершивши Фабрегаса

Аякс не просто гідно грав проти "вершкових", а переграв їх практично за всіма показниками. Господарі більше били (19:13), краще обігрували (15:7), зробили 16 ключових та 8 розрізних передач (у Реала – 10 і 0 відповідно), мали 15 моментів проти 10 у суперника, влучили у штангу, двічі виходили віч-на-віч з голкіпером та забили два голи – мінімальний офсайд Тадіча, через який скасували один з них, погоди у цій картині не робить. Амстердамці переатакували чемпіона світу, Європи і просто іспанський топ-клуб – цікаво, чи знайдеться у футболі ще одна команда із середнім віком в 24,9 років, яка буде настільки переконливо виглядати з Реалом.

Особливо успішним був пресинг аяксидів. Ключову роль у ньому займав Ван Де Беєк, який при позиційній обороні не відходив від Каземіро, часто вимикаючи бразильця з оборони Реала.

Ван Де Беєк блокує Каземіро, Аякс спокійно тисне на Модріча й відбирає м'яч

Коли ж Аякс перехоплював м'яч, Ван Де Беєк йшов на лінію з нападниками, перевантажуючи центр захисту Реала (в основному Начо, який схильний нервувати під тиском). Він, здебільшого, і починав контратаки своїм відбором – частіше вигравав єдиноборства лише Мазрауї.

Ван Де Беєк організував найкращі моменти Аякса. Саме він відрізаючим пасом виводив Зієша віч-на-віч двічі за гру й міг вивести ще раз. Донні виконував роль одного з головних акселераторів атак: так, на 6-й хвилині він встиг повернутися з-за спини Каземіро та перетворити обрізку Онани в комбінативний контрвипад, в завершенні якого Ван Де Беєк також прийняв участь.

З подібним тиском можна було б миритись, якби не надзвичайно смілива гра Аякса. При позиційному наступі Ван Де Беєк йшов уперед, його місце займав один з центрбеків, а на флангах атаки розташовувались фулбеки Тальяфіко і Мазрауї. Форварди могли відтягуватись для обіграшу або перевантаження зон.

Все це змушувало Реал сідати глибше, а фулбекам не дозволяло діяти сміливіше. Так, Карвахаль у першому таймі старався діяти понижче й не йти зайвий раз уперед, залишаючи Начо під тиском і знаючи про проблему з підтримкою Каземіро. Більшість ТТД Дані та Регілон у стартові 45 хвилин виконали на своїй половині поля.

Тут Карвахаль віддасть м'яч назад, хоча міг спробувати вийти в атаку

Ефективний пресинг і ризикований стиль дозволили Аяксу на повну використовувати свою головну зброю – швидкісні атаки та індивідуальну майстерність нападників. Зієш зробив 5 вдалих обіграшів з 8 спроб, Тадіч – 4 з 5, Нерес – 3 з 4, а Мазрауї з 2 спроб обіграшу двічі мав успіх. Подібна нестримність в купі з інтенсивним тиском дозволила завершувати атаки з мінімальних дистанцій – 13 з 19 ударів Аякса пройшли з меж штрафного майданчика. Блискуча робота. Браво.

Сталевий характер Реала та грамотні дії Соларі

Перший тайм мадридці повністю провалили, але у другому гра перегорнулася. Цьому сприяв цікавий тактичний хід від Сантьяго Соларі: у першій фазі атаки Кроос відходив вліво на лінію з центрбеками, Каземіро діяв проти Ван Де Беєка, Регілон та Карвахаль знаходились по флангах, Модріч та Бензема підігрували, а вінгери робили забігання за спини.

Це створювало ізоляції для фулбеків і дозволяло використовувати швидкісні якості Вінісіуса та Бейла на повну – як і вміння Модріча та Бензема заповнювати потрібні зони. Саме так Реал створив супермомент на 51-й хвилині – Модріч змістився на правий фланг та обігрався з Карвахалем, відрізавши Де Йонга; вінгери навантажили захисників, а Бензема шикарно відкрився у штрафному й пробив у дотик. З другої спроби все вийшло простіше: Регілон закинув за спину Мазрауї, а далі Вінісіус і Карім показали себе у всій красі, забивши гол.

В обороні Реал також став діяти агресивніше, накриваючи Аякс у кожному напівмоменті в центрі великими силами. Тепер повернення в оборону Бейла і Вінісіуса ставали ефективними. Втім, висока лінія захисту з яскраво вираженою атакувальною позицією латералів іноді розкривала свої мінуси – саме завдяки цьому фактору Ван Де Беєк вивів Зієша віч-на-віч на 53-й хвилині.

До 70-х хвилин Реал досить впевнено вів поєдинок, тримаючи напад Аякса у відриві від півзахисту. Третину від всіх втрат у матчі господарі зробили між 46-ю та 74-ю хвилинами – і переважна їх кількість була на чужій половині поля. З виходом Дольберга Аякс прийшов до тями та знову став ефективно пресингувати на чужій половині поля, але ціною втрати одного центрхава. Реал влаштовувала гра на контратаках – вже через дві хвилини після голу Васкес прорвався центром та пробив над воротами з класної позиції.

Аякс – Реал: Рамос проводить ювілейний поєдинок за мадридців та потрапив у топ-7 гравців клубу за кількістю матчів

Другий гол Реала викликає сумніви з точку зору логіки й справедливості, але точно розкриває добротну сторону команди Соларі. Там, де мадридцям важко з тактичної точку зору, вони добирають характером. Після 76-ї хвилини "вершкові" зробили 7 ударів по воротах (у Аякса лише 4), з яких 5 належали резервісту Асенсіо, а також оформили 4 ключові передачі (у Аякса 3) і, зрештою, виграли.

Аналогічна ситуація у Реала була в чемпіонаті з Бетісом, де мадридці витерпіли фантастичний тиск і вирвали перемогу шальним ударом; так само в Ель-Класіко Реал витримував домінацію Барси та забирав кінцівки таймів. З Аяксом "бланкос" знову проявили клас і характер топ-клубу. Молодці.

Суперечлива робота арбітрів

Цей матч повинен був відсудити Шимон Марчиняк, але в останній момент його перевели у кімнату VAR, а працювати в полі відправили не менш досвідченого Даміра Скоміну. Його робота навряд чи буде оцінена як слід у Амстердамі – нині він там ворог №1, адже скасував взяття воріт Реала та зарахував йому сумнівний гол.

Насправді бригада арбітрів хоч і приймала суперечливі рішення, але точно дружила з логікою. У скасованому голі Тальяфіко на 37-й хвилині Скоміна, схоже, розібрався правильно: офіційний твіттер УЄФА пояснив рішення судді тим, що Тадіч перебував у офсайді та приймав активну участь в епізоді, заважаючи Куртуа грати в м'яч або мати можливість зіграти в м'яч.

Момент з голом Асенсіо УЄФА не пояснив, але можна зробити два припущення, чому бригада арбітрів не прийняла до уваги грубу гру Васкеса в центрі у вирішальній атаці. Перше – Де Йонг не приймав участь у моменті, не встигаючи відоборонятись, хоча загальний план залишає в цьому сумніви. Друге – Де Йонг і сам фолив проти Васкеса, адже той міг вирватись у атаку.

Крім цих двох епізодів, Дамір Скоміна прийняв суперечливе рішення на 10-й хвилині, не давши пенальті Аяксу після контакту Крооса та Ван Де Беєка в штрафному Реала.

Втім, тут у нього також був привід мовчати: Донні деякий час тримався на ногах і впав, коли вже втратив м'яч остаточно, а межа між грою корпусом та фолом тут зовсім неочевидна. Поставити пенальті в такій ситуації означало б гарантований скандал – втім, Скоміна його все одно отримав.