УКР РУС

Австрія зіграла внічию з Шотландією: Калайджіч дублем залякує Україну перед Євро-2020, але футбол "орлів" не вражає

26 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 1-го туру кваліфікації до ЧС-2022 Австрія та Шотландія розділили очки.

Австрія – мабуть, головний наш конкурент на Євро-2020, тож за формою "орлів" у відборі до Мундіалю необхідно спостерігати особливо уважно. Благо, їхня група є дуже цікавою – в неї потрапили і сильна Данія, і Шотландія, яка вийшла на Євро вперше за 22 роки. Саме на виїзді проти останньої австрійці і розпочали кваліфікацію до ЧС-2022.

ЧС-2022: Соломон не врятував Ізраїль від форварда Барселони, збірна Швейцарії розгромила Болгарію за 13 хвилин

Франко Фода виставив досить потужний склад, здивувавши відсутністю в основі Забітцера – хавбек РБ Лейпциг залишився у запасі. Крім того, тренер змінив голкіпера, замість Первана довірившись воротарю ЛАСКа Александеру Шлагеру. Крім того, другий матч в основі збірної проводив нападник Штутгарта Саша Калайджіч. Взагалі, усі польові футболісти гостей були представниками німецької Бундесліги.

Австрійці одразу захопили ініціативу, створивши дебютний момент вже на 3-й хвилині –Баумгартнер протягнув мяч лівим напівфлангом і викотив передачу на лінію штрафного, а Калайджіч пробив у ближній кут. Поруч зі стійкою! На 6-й подачу з кутового кволо замкнув Ільзанкер (неточно), а на 18-й класний обіграш Калайджіча з Баумгартнером завершився пострілом останнього метрів з 20-ти – Маршал парирував! На 25-й Алаба завдав удару з дистанції, але це було занадто просто для Маршала.

Шотландія за цей період взагалі нічого не створювала. Австрійці явно переважали територіально та виглядали швидше, але загалом темп зустрічі залишався середнім. Господарі, як правило, встигали закриватись, а в середині першого тайму вони почали діяти активніше і біля чужих воріт.

Так, на 29-й хвилині Армстронг вистрілив метрів з 22-х (м'яч зрізався з ноги), а на 31-й він же змістився на лівий кут штрафного й пробив у дальню дев'ятку – зависоко! Австрійці огризнулися на 35-й ударом Ксавера Шлагера, але його накрили.

Перед перервою Шотландія взагалі могла вийти вперед, а допомогти в цьому вирішив голкіпер Александер Шлагер. На 42-й хвилині він викотив пас прямо в ноги Дайксу, а той віддав передачу на Крісті – Раян вистрілив метрів з 10-ти, але Шлагер парирував ногою!

У компенсований же час Крісті пробивав з лінії карного майданчика після скидки від Мактоміная, однак це було занадто слабко. Шлагер спіймав м'яч. Зрештою, відпочивати футболісти пішли за нулів на табло.

Австрійці відверто відпустили шотландців у другій половині першого тайму, однак по перерві вони стартували надзвичайно агресивно. Господарі не вилазили з власної третини поля й сідали на жовті картки з перших хвилин. Зрештою, тиск "орлів" приніс успіх на 55-й: Гріллічу дали пробити метрів з 23-х у дальній кут, Маршал парирував, а Калайджіч опинився на добиванні – 0:1!

Шотландія практично одразу могла відігратись. Вже за хвилину після пропущеного м'яча Крісті впав у штрафному внаслідок явного фолу Ільзанкера – Штефан обхопив Раяна двома руками. Арбітр чомусь промовчав.

На 57-й зрівняти рахунок міг Армстронг, який увірвався на лівий край карного майданчика та потужно пробив у дальній кут. М'яч пролетів поруч зі стійкою!

У відповідь австрійці забили другий гол внаслідок подачі Алаби з лівого флангу та удару Калайджіча головою в протихід Маршалу – все було чисто, але арбітр віддав боржок скоттам за непризначений пенальті. Карлос Дель Серро Гранде свиснув дуже сумнівний фол проти Тірні при взятті воріт, не зарахувавши гол Австрії.

Після цього "орли" знову збавили оберти, чому неабияк сприяла страшенна злива над Хемден Парк. В якийсь момент навіть зникла трансляція матчу. Як наслідок, протягом 60-х хвилин команди не загострювали, а тренери змушені були вдатись до замін – Стів Кларк замість втомленого Армстронга випустив Адамса, а Франко Фода зняв непомітного Грбіча заради Шауба.

На важкому полі особливе значення приймали стандарти. В них шотландці завжди виділялися, а на 71-й хвилині цей козир приніс господарям успіх: О'Доннел виконав подачу зі штрафного з центру поля, спрямувавши м'яч у карний майданчик, а Хенлі відклеївся від Ільзанкера й замкнув головою – 1:1!

Після цього команди розмінялися низкою небезпечних прострілів, а шотландці навіть забили гол на 77-й хвилині. Щоправда, він пройшов уже після свистка на фол. Загалом, атмосфера у матчі стояла нервова, але варто було завершитись дощу, як Австрія забила другий м'яч – це Калайджіч замкнув подачу Лайнера з правого флангу точним ударом головою. 1:2!

Втім, щастя гостей тривало недовго: після виносу на 85-й хвилині Крісті виконав скидку в штрафний, а Макгінн, уникнувши офсайду, замкнув її пострілом у падінні через себе – 2:2!

Шоковані австрійці до кінця поєдинку так нічого і не створили. Шотландія виглядала активніше, навіть отримавши шанс вирвати перемогу ударом зі стандарту – втім, Мактомінай пробив вище воріт.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував бойову нічию! У групі F лідерство захопила Данія, у якої три очки, а австрійці з шотландцями йдуть прямо за ними з одним заліковим балом. Стільки ж набрали Фарери та Молдова.

Калайджіч – крутий

Макгінн і Хенлі, звісно ж, молодці, але найкращим футболістом на полі був Калайджіч. 23-річний нападник Штутгарта вперше провів повний матч за збірну Австрії та всього другий раз потрапив у стартовий склад, однак проявив себе блискуче – в його активі два голи й ще один скасований, небезпечний постріл повз ближню стійку та пас під удар Баумгартнеру. Крім того, Саша двічі обіграв суперників на дриблінгу (з трьох спроб) й заробив на собі три фоли.

Особливо небезпечним Калайджіч був на другому поверсі, що й не дивно при зрості в 200 сантиметрів. Саша виграв аж сім верхових дуелей з дев'яти, двічі забивши головою (щоправда, один гол скасували), та і на землі він чотири рази переборов суперників (в десяти епізодах). Для збірної України цей факт є дуже серйозним – захисники обох наших грандів жахливо обороняються на стандартах та при подачах.

В очі також впадає величезний об'єм позиційної роботи Калайджіча – Саша бігав практично по всьому полю, обігруючись з партнерами у трикутниках, граючи у відтяжці й в якості центрфорварда. При цьому він всюди старався працювати в один-два дотики.

Щонайголовніше, подібний перформанс не є несподіванкою. Калайджіч проводить фантастичний сезон, забивши 16 голів та віддавши 4 асисти у 31 матчі. За останні 10 поєдинків він провів дубль Байєру та шотландцям, а також забивав Айнтрахту, Шальке, Герті, Кельну та Хоффенхайму. Лишень Баварія і Ґладбах стримали Сашу.

За різницею між очікуваними і реальними голами серед футболістів топ-5 європейських чемпіонатів 23-річний штюрмер Штутгарта поступається тільки Суаресу (+6,0), Мурієлю (+6,1), Льоренте (+6,2) та Лєвандовскі (+10,8) – австрієць має +5,7 очок.

Такий високий показник пов'язаний не з везінням, а з високою якістю ударів – у топ-5 ліг до 23 років краще за Калайджіча стріляють лишень дев'ять форвардів. Саша в середньому завдає 2,6 ударів за гру на 0,6 очікуваних голів. На карті знизу можна зрозуміти, що австрієць у своєму віці є нападником елітної категорії.

Натисність на картинку, щоб розглянути детальніше

У матчі проти шотландців Калайджіч влаштував справжню демонстрацію сили, хоча суперник був дуже жорстким і намагався працювати щільно. Тепер Австрія може залякувати не тільки Забітцером – в її складі є ще одна суперзірка. Для України вона навіть небезпечніша за Марселя.

Австрія не вразила

Матч проти Шотландії австрійська преса розцінила, як фіаско. Kronen Zeitung (найбільш тиражне видання країни) назвало цю нічию "гіркою втратою очок", газета Kurier вважає, що Австрія віддала перемогу, а Die Presse критикує національну команду за статичність та відсутність ідей. Зрештою, і головний тренер – Франко Фода – визнав, що команда втратила два залікових бали й могла уникнути двох пропущених м'ячів.

Австрійці дійсно могли показати більше. В основі збірної вийшло 10 провідних футболістів німецької Бундесліги, в той час як у шотландців лишень Мактоміная, Тірні, Макгінна та Робертсона можна було виділити із сірої маси. У Стіва Кларка, при всій талановитості та міцності, зібрана доволі посередня за можливостями команда, яка більше бере характером, ніж майстерністю. Виявилось, що цього характеру разом із простенькою тактикою достатньо для нічиєї з нашим суперником по Євро-2020.

В обох таймах Австрія здорово починала, однак хвилин через 15 "орли" збавляли оберти. Проблема полягала у відсутності простору – попри вищу індивідуальну та командну швидкість, гостям не вдавалося відкрити зони в центрі поля та в штрафному.

Шотландія встигала перебудовуватись, оперативно закриваючи усі діри. Підопічні Франко Фоди просто не розуміли, як прорвати британський блок, катаючи м'яч поперек поля. Кілька разів короткі обіграші в центрі призводили до небезпечних проривів, але загалом можна було констатувати провал у позиційній роботі.

В обороні австрійці теж розчарували. Маючи тріо потужних і високих центрбеків (від 184 до 189 сантиметрів зросту), "орли" провалили стандарти – шотландці провели п'ять ударів після них, двічі забивши гол (особливо "вразила" гра Ільзанкера при голі Хенлі). Причому гості програвали не тільки подачі, а і підбирання.

Втім, ще більше вразила позиційна оборона – підопічні Стіва Кларка кілька разів класно накривали захисників і розкривали зони в штрафному, що вилилось у чотири удари з гри з його меж. Дайкс і Армстронг при цьому точно повинні були забивати.

З іншого боку, варто відзначити здатність австрійців карати на класі. Навіть на тлі досить проблемної гри вони забили шотландцям тричі, причому в їхньому ж стилі – головою або з добивань. Щоправда, на другому поверсі виділявся тільки височенний Калайджіч, а стандарти у "орлів" не пішли. Та і загалом вони старалися тримати м'яч внизу, уникаючи кросів.

В цілому, у своїх чеснотах Австрія не здивувала. Це швидка й технічна команда із сильними виконавцями рівня німецької Бундесліги. Якби вийшов Забітцер, то вона б додала і в позиційній роботі, однак загалом "орли" виглядала симпатично – за ними було цікаво спостерігати.

Втім, за цікавість очок не дають. Команда Франко Фоди занадто легко сповільнюється щільним блоком і не вирізняється різноманітністю ідей – Україна зі своїми експериментами протягом останніх двох циклів в цьому аспекті виглядала значно сильніше.

Проти такої Австрії на Євро необхідно грати на перемогу. Втім, варто поспостерігати за нею в наступних турах – важко повірити, що це і був істинний рівень "орлів". Вони точно повинні додати.

У Австрії проблема з голкіперами

Основним голкіпером збірної Австрії в останніх шести матчах був Павао Перван, який є другим воротарем Вольфсбурга. В попередньому сезоні в нього назбиралося вісім матчів, але в поточному він з'явився на полі всього раз – саме тому Франко Фода вирішив провести ротацію. Його вибір не здивував: Ціцан Станковіч (РБ Зальцбург) та Хайнц Лінднер (Базель) були основними у відборі на Євро-2020, але з 10 лютого поточного року перший пропустив 9 голів, а другий – 11. Александер Шлагер за цей же період пропустив всього чотири, граючи за ЛАСК.

Александер і восени підпускався до основи Австрії в двох матчах, але зараз був шанс увірватися в старт "орлів" надовго. Не можна сказати, що Шлагер провалив цю можливість – він активно грав ногами (віддав 36 точних передач і з 47 загалом), а в голах його провини не було. Втім, воротар виявив відсутність впевненості, помиляючись під високим пресингом шотландців. Одного разу це вилилось у пас в ноги Дайксу в межах власного штрафного.

Словом, своїм шансом Шлагер скористався не у повній мірі. Після такого матчу конкуренти Александера повинні отримати можливість увірватись в старт – і це не дуже добре для Франко Фоди. У нього і так неідеальна оборона, а відсутність основного голкіпера б'є по зіграності.

В будь-якому випадку, жодний австрійський кіпер за останні два роки не проявив чогось неймовірного, тож Україні на Євро варто частіше стріляти по воротах та високо пресингувати при розіграші від них. Шотландія довела ефективність цього підходу.

Відбір на ЧС-2022: Греція шокувала Іспанію, Італія переграла британців, Ібрагімовіч переможно повернувся у збірну Швеції