УКР РУС

"Аве, Маріуполь": чому Бабич і Ко заслуговують на Лігу Європи попри статистичне знущання

9 серпня 2019
Автор: Ярослав Сиваківський

Ярослав Сиваківський вважає, що Маріуполь заслуговує на похвалу після першого матчу 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи проти АЗ (0:0). У грі азовців знайшлось чимало позитиву.

Матч Маріуполя з АЗ навряд чи приніс задоволення бодай якомусь українському вболівальнику. Азовці більшу частину ігрового часу провели у першій зоні, зрідка вибігаючи у контратаки. Нідерландський клуб повністю володів ініціативою, а статистика матчу говорить про знущання: 18:4 за ударами по воротах на користь "сирних фермерів". З погляду глядача, Маріуполь виглядав дуже непереконливо. Дехто навіть заявляє, що "з такою грою немає чого робити у Лізі Європи".

Маріуполь – АЗ, Ліга Європи: винахід українців, ідеально можливий результат, 36-річний супергерой і подив нідерландців

Такі висловлювання можуть стосуватися Динамо або Шахтаря. Маріуполь нижчий класом за АЗ, і Олександр Бабич обрав правильну тактику. Атакувати, не маючи в обоймі чистого форварда, проти суперника, козирем якого є швидкі випади – дурість. Тому азовці вирішили грати від захисту. До речі, азовці не просто "поставили автобус". Завдяки роботі Бабича азовці показали хорошу геометрію переміщень у лінії захисту, про що свідчать перехоплення гострих вертикальних передач. Суперник змушений був пробивати з дальніх дистанцій, але фантастичний Худжамов був на висоті. Маріуполь виконав завдання-мінімум проти сильного суперника, продемонстрував хорошу тактичну підготовку, а наприкінці матчу завдяки кращим фізичним кондиціям міг якимось чудом навіть вирвати перемогу.

Маріуполь – АЗ – 0:0 – відеоогляд матчу

Чи не найбільше сподобався лівий фланг азовців, де Горбунов та Вакула часто створювали незручності супернику. У центрі поля були присутні обрізки (чого лише вартує помилка Чеха), але за них якраз вартує похвалити, адже попри тиск суперника команда намагалася вийти вперед через пас, а не довгими передачами. Маріуполь вичавив із ситуації максимальний результат і заслуговує на Лігу Європи попри болючу статистику.

Українським середнякам, які виходять у плей-офф єврокубків, часто бракує наполегливості і концентрації протягом всього матчу. Бабич і Ко показали, що з цим у них все гаразд. На рівні УПЛ неможливо навчитися впевнено перегравати АЗ, це зовсім інший футбол, інші швидкості, інша тактична підготовка. Невдоволені можуть піти у тренажерний зал і після місяця занять замахнутися на 150 кг в жимі лежачи. Є відсоток людей, яким це вдасться, але більшість придавить штангою до лавки. Бабич обрав інший шлях і має шанс на перемогу.

Українським клубам потрібен досвід єврокубків, яким би він не був. Тоді є шанс, що Чех та інші молоді перспективні футболісти вже найближчим часом вирушать у європейські чемпіонати, і перемоги збірної України з рахунком 5:0 над класними суперниками не видаватимуться чимось надзвичайним

Зоря розписала виїзну нічию з ЦСКА Софія у ЛЄ – "армійці" не здивували, "мужики" не вразили, але залишились фаворитами