УКР РУС

Атлетіко у класичному стилі переміг Севілью: "матрацники" граються з вогнем, корисний Суарес та прекрасний Тріпп'єр

13 січня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках перенесеного матчу 1-го туру іспанського чемпіонату Севілья зазнала прикрої поразки на Ванда Метрополітано, покращивши шанси Атлетіко на чемпіонство.

Атлетіко лідирував у турнірній таблиці, випереджаючи Реал на одне очко, а Барселону – на чотири. Відрив невеликий, однак у "матрацників" був шанс відірватися завдяки двом матчам у запасі. Перший з них команда Чоло Сімеоне мала провести проти Севільї, у якої теж були високі завдання – в разі перемоги підопічні Хулена Лопетегі піднялись би у зону Ліги чемпіонів. На такий важливий матч обидва тренери виставили найсильніший склад без несподіванок.

Атлетіко – Севілья: онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – як це було

В перші 15 хвилин команди вели розвідку, а з моментами у них не складалося. Севілья володіла м'ячем і заробила низку стандартів, після одного з яких Ракітіч пробивав з гострого кута, а у Ен-Несірі пройшов дальній удар – повз ворота. От і все. "Матрацники" не мали і таких епізодів, але у досить банальній атаці на 17-й хвилині саме вони відкрили рахунок. Все почалося зі зміщення Лемара у правий напівфланг, після якого пішла передача на Тріпп'єра – Кіран одразу ж викотив поперечний пас у штрафний на Корреа, а той несподівано пробив з розвороту в ближній кут. Удар пройшов з більярдною точністю – 1:0!

Севілья могла відігратись на 22-й хвилині, коли Ен-Несірі відгукнувся на проникний пас і вирвався віч-на-віч з Облаком. Ян випередив Юсефа, однак відскок від голкіпера прийняв Акунья – Маркос вистрілив у практично порожні ворота метрів з 14-ти, але м'яч пролетів поруч з правою стійкою! Покарання за марнотратство ледь не реалізував Суарес, який на 25-й прийняв класне закидання від Тріпп'єра, опинившись прямо перед Буну, після чого поклав корпус і потужно пробив – Ясін парирував!

Це був останній реально гольовий епізод у першому таймі. У Суареса на 31-й хвилині ще був дальній удар, з яким Луїс поспішив (вийшло точно в руки Буну), а у Севільї взагалі нічого не виходило – хоча підопічні Хулена Лопетегі володіли м'ячем протягом 60% ігрового часу. Ближче до перерви на полі стало так нудно, що режисери почали по декілька разів крутити повтори голу та шукати щось цікаве за межами футбольного поля. Зрештою, відпочивати команди пішли за мінімальної переваги Атлетіко.

Другий тайм Севілья розпочала жваво, створивши момент вже на 47-й хвилині. Його співавтором став центрбек Кунде, який пройшов правим флангом і вирізав прекрасну передачу на правий край штрафного – Ен-Несірі прийняв її й пробив з гострого кута, але Облак спокійно парирував. На жаль, в наступні 25 хвилин на полі не виникло навіть натяків на гол – Атлетіко закрився й зрідка вилітав у невдалі контратаки, а Севілья, всією командою перебуваючи на третині поля суперника, не могла розкрити оборону. Виділявся лишень Кунде, який раз за разом дивував проходами правим флангом і заробляв стандарти. Вихід Оскара Родрігеса на 59-й хвилині атакам гостей аж ніяк не допоміг.

На 66-й хвилині заміни провів і Дієго Сімеоне – замість Лемара та Корреа на поле вийшли Феліш та Сауль. Моментального ефекту цей хід не дав, однак атака Атлетіко явно освіжилася. Це було помітно по тому, як Феліш почав збирати на собі фоли й тягати за спиною захисників Севільї у контратаках. На 71-й хвилині він набрав швидкість у 32,2 км/годину, але Акунья на швидкості в 32,7 зумів вибити м'яч в аут. Він виявився фатальним: після вкидання з нього Льоренте отримав закидання від Суареса на хід правим флангом, відірвався від опікуна й прострілив на лінію штрафного – Сауль же прийняв м'яч і вистрілив у правий нижній кут. 2:0!

Хулен Лопетегі одразу ж кинув у бій нападників Торреса, де Йонга та Ель-Хаддаді. Таке посилення могло відродити інтригу: на 81-й хвилині гості заробили кутовий, після подачі з якого стався відскок на Ен-Несірі – Юсеф пробив метрів з п'яти над поперечкою! На 87-й же Фернандо прийняв скидку з кутового від де Йонга й вистрілив з мінімальної відстані, однак влучив у стійку. Це був останній момент у зустрічі. Фінальний свисток зафіксував перемогу Атлетіко.

Таким чином, "матрацники" набрали 41 очко, залишившись на першій позиції у Ла Лізі при матчі в запасі та відриві від мадридського Реала у чотири залікових бали. Севілья, маючи в активі 30 пунктів, залишилась на шостій сходинці.

Атлетіко грається з вогнем

Атлетіко здобув чергову перемогу у своєму класичному стилі – команда віддала ініціативу, тримаючи м'яч 33% ігрового часу, ідеально відоборонялася та реалізувала два моменти з трьох. Мадридці провели всього п'ять ударів на 0,58 xG, але чотири пройшли у площину, а проникних передач було аж шість (проти семи у Севільї). При цьому "матрацники" навіть не намагалися накривати нервіонців високо, захищаючись в 11 чоловік перед власним штрафним, однак андалусійці при шаленій перевазі в активності лише раз прорвали оборону Атлетіко – коли Ен-Несірі не встиг вийти віч-на-віч, а Акунья пробив повз порожні ворота. Всі інші епізоди виникли після кутових та сумбуру, однак навіть при ударах з семи метрів сумарний xG Севільї не піднявся вище 1,2.

Все це – типова картина для Атлетіко. З Алавесом у підопічних Дієго Сімеоне було лишень чотири моменти (+ удар зі штрафного), з Хетафе був тільки гол Суареса та 70 хвилин гри від оборони, а з Сосьєдадом вони створили лишень два епізоди з гри – і виграли 2:0. Половину чемпіонату "матрацники" пройшли саме у такому стилі, впевнено захопивши лідерство у Ла Лізі й ставши найкращою командою Європи за темпом набору очок.

Для будь-якого колективу такий атакувальний оверперформанс виглядав би тривожно, адже настільки часто щастити з реалізацією не буде, а створених моментів аж занадто мало. Втім, з Атлетіко маємо унікальний випадок – підопічні Дієго Сімеоне грають так уже дев'ять років, двічі граючи у фіналі ЛЧ, вигравши ЛЄ та чемпіонат Іспанії. Це найкраща захисна команда останнього десятиліття, хоча і з атакою у мадридців завжди було все в порядку. Виграти з рахунком 3:0 при двох власних ударах та понад 30 ударах у суперника – це і є суть Атлетіко.

Проблема полягає в тому, що на дистанції такий підхід є дуже небезпечним. Після того ж Енфілда стався банальний виліт від РБ Лейпциг, а у поточному сезоні Атлетіко, граючи у своїй манері, програв дербі з Реалом – свої два моменти команда не реалізувала, а "бланкос" свої півтора несподівано перетворили у 2:0. Навіть Локомотиву в 2020-му вдалося відібрати очки у "матрацників". Якби іспанські гранди не були такими нестабільними, то про шанси Атлетіко на чемпіонство ми б зараз і не говорили.

Щоправда, про ігрові проблеми підопічних Дієго Сімеоне говорити не доводиться – команда блискуче збалансована в тактичному та кадровому плані. Вона ефективно захищається і забиває, коли потрібно – у різних стилях та за різних умов. Гол Корреа у ворота Севільї взагалі прилетів з нічого, а другий гол став наслідком замін та переваги у швидкості. Коли необхідно, Атлетіко вмикається і робить різницю, а далі грає по рахунку.

Це приносить успіх, але чи зможуть "матрацники" виграти чемпіонат у такому стилі? Як показало мадридське дербі, Атлетіко з таким футболом грається з вогнем. Навіть Севілья могла покарати підопічних Сімеоне зі стандартів, однак поки що Фортуна на стороні ідей Чоло.

Луїс Суарес – корисний, Тріпп'єр – найкращий

Суарес провів досить неоднозначний матч. Як форвард, Луїс не вразив активністю – він зібрав на собі всього один фол, програв п'ять із семи єдиноборств і сім разів втрачав м'яч (при 30 дотиках), а за участю в роботі без м'яча уругваєць награв аж на 0,17 очікуваних голів. Лише одна з 17 його передач була спрямована вперед на дистанцію більше, ніж п'ять метрів, та і візуально нападника не можна назвати помітною фігурою на полі. Втім, таких взагалі у складі "матрацників" не згадати, та і сам футбол Атлетіко не сприяв перформансу в атаці.

З іншого боку, варто зазначити, що Суарес виконав аж п'ять повернень м'яча – більше тільки у Коке та Тріпп'єра. Стільки ж зробив і Лемар, однак він підхоплював "круглого" тільки біля власного штрафного, а Луїс робив це у центрі поля. При цьому саме уругваєць мав найкращий момент у зустрічі, шикарно відкрившись під закидання Тріпп'єра й вирвавшись віч-на-віч з Буну. Зрештою, саме Луїс асистував Кірану після вкидання з аута – далі англієць віддав передачу на хід Льоренте, після чого стався другий гол.

Таким чином, Суарес досі залишається розумним, хитрим і корисним нападником. Він класно читає гру й допомагає в ключових зонах, та і з голами у нього проблем немає – уругваєць є другим бомбардиром Ла Ліги після Мессі та Жерара Морено. Втім, у матчі з Севільєю найкращим однозначно варто назвати Тріпп'єра. Це помітно навіть за кількістю згадок Кірана у попередньому абзаці.

Саме Кіран асистував на Корреа перед першим голом, віддавши пас у дотик на лінію штрафного, і саме він вчасно запустив у гольовий прохід Льоренте. Крім того, один з його прострілів зачепив руку захисника у штрафному, а за участю в атакувальній роботі правий захисник став найкращим – у нього 0,47 xGChain (з м'ячем він другий після Суареса, у якого 0,51) та 0,39 xGBuildUP (без м'яча він став безумовним лідером).

В обороні англієць також зіграв шикарно – у нього п'ять виграних єдиноборств із шести, три відбирання, шість підбирань та два виноси, хоча двічі його обіграли на дриблінгу. Не дивно, що на статистичних порталах саме Тріпп'єра визнали MVP матчу з Севільєю. Молодець!

Почеттіно за крок від першого трофею, шанс МЮ на лідерство в АПЛ, старт Реала і Барси в Суперкубку – топ-матчі мідвіку