УКР РУС

Атлетіко – Реал: легенди "бланкос" роздувають скандал, Бензема затьмарив шоу "вигнанців", а тріумфує Барса

7 березня 2021 Читать на русском

Атлетіко та Реал розписали результативну нічию в рамках 26 туру Ла Ліги (1:1). Звіт мадридського дербі читайте на "Футбол 24".

Іспанська преса пафосно анонсувала тренерську битву двох елітних коучів, проте багато хто забув, що після історичних 7:3 (серпень 2019-го) "матрацники" не забивали у ворота Куртуа чотири матчі поспіль. Ба більше, у першому колі Реал буквально виніс принципового суперника (2:0) – без шансів, без варіантів. На Ванда Метрополітано "бланкос" раніше взагалі не поступались, а Сімеоне обігрував Зізу в основний час ще навесні 2017-го (півфінал ЛЧ). Психологічна перевага "королів" була очевидною, тим паче Карім Бензема відновився у рекордні терміни, потрапивши до стартового складу. Та Атлетіко дуже швидко показав, хто в домі господар.

Атлетіко – Реал: склади і онлайн-трансляція мадридського дербі

Попри колишні провали в дербі "кольчонерос" розпочали значно активніше. Постріл Коке з лінії штрафного заблокував суперник, а Суарес, заробивши на собі фол, поцілив у стінку. Підопічні Зізу за стартові 10 хвилин не провели жодної осмисленої атаки. Бензема у пошуках м'яча часто-густо відтягувався аж до центрального кола, тоді як Ансенсіо з Родріго інертно поводились на флангах.

Атлетіко – Реал Мадрид – 1:1 – відео голів та огляд матчу

За невиразний старт поєдинку "бланкос" поплатились на 15-й хвилині. Маркос Льоренте вивів Суареса на побачення з Куртуа, а той ефектно переграв бельгійського кіпера ударом шведою – це 12-й гол уругвайця у ворота королівського клубу та перший з сезону 2018/19. Символічно, що один з найкращих снайперів в історії Барси, якого прогнали з ганьбою, забиває у день виборів на Камп Ноу. Де Бартомеу, де?!

Реал довго приходив до тями, команді Зізу знадобилось 30 хвилин, аби вперше потривожити Облака. Каземіро потужно влупив здалеку – словенець навіть не пробував фіксувати, відбивши вбік. Модріч також шукав щастя дальнім ударом, але хорвату забракло влучності.

В кінці першого тайму Мадрид усім складом протестує через можливий пенальті біля чужих воріт. Після подачі Асенсіо м'яч знаходить руку Феліпе – рефері Ернандес Ернандес, переглянувши кілька відеоповторів, не помітив фолу. Вердикт доволі суперечливий: з одного боку – бразилець ненавмисне виставляв кінцівку, з іншого – не дозволив пробити Каземіро впритул. У підсумку Алетіко пішов на перерву із заслуженою мінімальною перевагою (1:0). "Бланкос" не створили майже нічого.

У дебюті другої половини Савіч прийняв на себе удар Васкеса метрів з 10-ти, Атлетіко ж відповів двома супермоментами, які дивом не завершились голом. У обох випадках Куртуа продемонстрував блискучу реакцію. Спочатку бельгієць виграв дуель в Карраско, який пробив низом з кількох метрів (Льоренте додав над поперечкою), а згодом – не дозволив Суаресу оформити дубль. Лемар розрізав оборону гостей передачею на Карраско, той прорався до лицевої та покотив на лінію воротарського, звідки "Ель Пістолеро" цілив у ближній – Тібо вчасно виставив ногу.

Зізу провів подвійну заміну (Вінісіус з Вальверде замість Родріго й Асенсіо відповідно), але гольові нагоди продовжує створювати лише одна команда – Атлетіко. Корреа, зокрема, дивом не відзначився на 61-й. Опинившись перед воротами Куртуа, аргентинець почав вигадувати велосипед – намагався пробити ножицями, але вийшло кволо і неточно. Сімеоне замінив Карраско на Феліша. Саме португалець організував момент для Суареса, який знову пробачив Мадрид, безхитрісно пробивши у Куртуа.

Атлетіко грався з вогнем, і ледь не догрався. На 80-й хвилині Бензема втратив космічний шанс зрівняти рахунок. "Бланкос" розігнали швидку атаку правим флангом, Вінісіус шведою випилив розкішну передачу на Бензема, а той не зумів переграти Облака. З добиванням француза впритул також впорався феноменальний словенець. Карім майже одразу стріляв зі штрафного – Облак знову виручив, перевівши сферу на кутовий.

І все ж рятується Мадрид на 88-й. Бензема з Каземіро буквально розібрали оборону господарів простенькою двоходівкою. Француз проскочив кількох суперників, віддав на бразильця, а той повернув вже у порожні. Фантастика! Модріч взагалі міг виривати для "бланкос" перемогу, але не влучив у рамку зі штрафного. У підсумку – справедлива нічия (1:1).

Атлетіко губить ще два пункти, а разом з ними – можливість збільшити перевагу над прямими конкурентами. Барса тепер на відстані одного тріумфу, Реал зберігає 5-очковий відрив.

Бензема та Каземіро нівелюють шоу "вигнанців"

Атлетіко провів феноменальні 60 хвилин і не повинен був доводити справу до валідольної кінцівки. Команда Сімеоне розтоптала Мадрид в першому таймі (високий пресинг, швидкі фланги, блискавичний перехід з оборони в атаку), а відразу по перерві – втратила ще кілька стовідсоткових нагод. Луїс Суарес, який виявився непотрібним Барсі, пробачав найчастіше. Уругваєць став одним з найкращих, отримав від Ла Ліги суб’єктивний титул MVP, але його подальші промахи – фактично коштували "матрацникам" перемоги. Так, Карраско з Корреа змарнували не менш хороші нагоди, проте обидва ніколи не вважались гравцями світового рівня, на відміну від Луїсіто, який розчаровано покидав поле. Шкода, адже Суарес з Льоренте проводили черговий топовий поєдинок.

Якщо якісною грою "Ель Пістолеро" вже нікого не здивуєш, то Маркос – справжнє відкриття сезону. 26-річний іспанець вкотре довів, що Зізу помилився з його трансфером в Атлетіко за 40 мільйонів. Кантерано "бланкос" під керівництвом Сімеоне перетворився у тотального футболіста. Льоренте встигає усюди, виконує багато чорнової роботи, та його атакувальний потенціал – це щось неймовірне. Саме екс-хавбек Реала був архітектором м’яча Суареса – обійшов Начо, а потім розрізав оборону гостей однією передачею. У той момент не один прихильник "королів" рвав на собі волосся. Якого ж гравця втратили. А тепер уявіть, як Маркос позує з чемпіонським кубком… Бідолашний Флорентіно ніколи не пробачив би собі.

На щастя, один з фаворитів Переса вчасно увімкнув рижим бога, врятувавши очко у всіх сенсах. Бензема залишив Реал у чемпіонських перегонах. Завдяки французу Мадрид переграв Атлетіко у завершальні 20-25 хвилин. Карім повів команду за собою і створив справжній шедевр. Не даремно Зізу нахвалював свого співвітчизника перед матчем, мовляв, не варто оцінювати його за голами, Карім дає значно більше. І тренер не помилявся. Бензема змусив партнерів повірити. Однак нічого б не вийшло без Каземіро.

Бразилець підтвердив реноме чи не найкращого футболіста "бланкос" у нинішньому сезоні. За результативною передачею на Бензема ховаються абсолютно феноменальні цифри. Статистичний портал Sofa Score, а також провідні видання Мадрида – AS та Marca – ставлять його вище за Каріма. 6 відібраних м’ячів, більше половини успішних єдиноборств (15/8), 3 перехоплення на чужій половині, 1 заблокований удар та 2 виноси з власного штрафного – усе це допомогло "бланкос" уникнути значно серйозніших проблем. Ба більше, саме руйнівник Каземіро, а не Кроос або Модріч, асистував Бензема у порожні. Такого майстра хотів би кожен тренер.

Рефері вистояв під тиском Реала, що роздуває скандал

"У першому таймі трапився ключовий момент. Захисник Атлетіко зіграв рукою, VAR попередив Ернандеса Ернандеса про можливий фол, а той вирішив по-своєму. Ми вважаємо, що це очевидний пенальті. Нам знову не пощастило з арбітром. Гра могла б повністю розвернутись, якби рефері прийняв інше рішення", – скаржиться генеральний директор Реала Еміліо Бутрагеньйо, якого підтримує інша легенда королівського клубу Гуті.

Скандал на рівному місці, адже навіть мадридські експерти встають на бік судді. Андухар Олівер (Marca) вважає, що м’яч знайшов руку, а не навпаки. Авторитетний Ітурральде (AS) висловлюється більш категорично: "Ніколи в житті за це не призначать пенальті". І лише читачі Marca думають інакше – 68% опитаних наполягають на помилці. Зрештою, нові роз’яснення правил, опубліковані Ла Лігою, повністю виправдовують Ернандеса Ернандеса. Про жоден "одинадцятиметровий" не може бути й мови.

Барселона аплодує результату

Хто б міг подумати восени, що каталонці боротимуться за титул, але у 2021-му – це найкраща команда ліги за набраними очками (30 з 33-х можливих). Атлетіко лише в 6-ти останніх матчах втратив 9 (!). При цьому, "матрацникам" доведеться їхати на Камп Ноу, де апріорі несолодко усім. Розрив між першим та другим місцем складає 3 бали, хоча команда Сімеоне провела на один поєдинок менше. Але хто зараз гарантує, що мадридці обіграють божевільний Більбао на чолі з Марселіно? Реал поступається лідеру 5-ма пунктами, проте з тою ж Барсою зіграє вдома. Гігантська перевага Атлетіко (13 очок) розтанула, наче сніг під променями теплого весняного сонечка. Усіх нас очікує фантастична розв’язка. Viva La Liga!

700 мільйонів, золотий Боїнг, 300 автомобілів та Кріштіану – в іспанському футболі з'явиться нова сила