УКР РУС

Реал Сосьєдад – Атлетік: баскський фінал розчарував, Меріно – архітектор тріумфу "королівського клубу", драма Мартінеса

4 квітня 2021 Читать на русском

Атлетік у перенесеному фіналі Кубка Іспанії 2019/20 зазнав мінімальної поразки від Реал Сосьєдада (0:1).

Цей матч мав відбутися у травні 2020-го, але обидва баскських клуби домовились перенести його в надії на скасування карантинних норм та повернення вболівальників на трибуни. Пауза затягнулася на рік, за який Атлетік встиг вийти у ще один фінал Кубка Іспанії. Далі відтягувати фінал-2020 було неможливо, тож зустріч призначили на 3 квітня 2021-го. Її вирішили провести у Севільї на Олімпійському стадіоні.

Атлетік – Реал Сосьєдад – 0:1 – відео гола та огляд фіналу Кубка Іспанії

Обидві команди виставили максимально сильний склад, але перші півгодини матчу не вразили – баски не створили жодного цікавого моменту, обмінявшись кількома заблокованими ударами. Не в останню чергу на зміст гри вплинула затяжна злива, яка нависла над "Ла Картухою". Втім, назвати зустріч нудною теж не можна було, адже Атлетік і Реал Сосьєдад почергово проводили атаки й активно йшли у єдиноборства.

Перший реальний момент стався на 33-й хвилині – і який! Іньїго Мартінес перехопив м'яч на чужій половині, пройшов уперед і метрів з 25-ти вистрілив під поперечину, змусивши Реміро виконувати карколомний стрибок. Алекс врятував Сосьєдад від пропущеного голу. "Королівський клуб" огризнувся на 40-й хвилині непоганим прострілом з правого флангу, який на лінії воротарського був готовий замикати Ісак, однак Іньїго Мартінес накрив передачу. От і вся гострота за 45 хвилин. На перерву команди відправились без забитих голів.

На початку другого тайму зміст гри круто змінився. Вже на 48-й хвилині Реал Сосьєдад міг заробити пенальті внаслідок прориву Оярсабаля лівим флангом та прострілу, який рукою майже на лінії штрафного заблокував Іньїго Мартінес. Арбітр Хав'єр Естрада Фернандес витратив близько трьох хвилин на консультації з VAR, перш ніж відмовити у призначенні "11-метрового". Фол стався за межами карного майданчика.

Не біда! На 58-й хвилині Меріно вирізав шикарну передачу повз Мартінеса на хід Порту, а Іньїго збив Крістіана перед власними воротами. Рефері одразу ж показав центрбеку Атлетіка червону картку та вказав на "позначку"!

Після цього близько п'яти хвилин арбітри вирішували, чи був фол. Зрештою, Хав'єр Естрада Фернандес сам підійшов до екрану, після чого скасував червону картку для Мартінеса, показавши жовту. В пенальті ж ніхто не сумнівався. Мікель Оярсабаль впевнено його реалізував – 0:1! Реал Сосьєдад вийшов уперед.

В середині другого тайму підопічні Іманола Альгуасіла могли подвоїти свою перевагу. Так, на 67-й хвилині вони заробили стандарт в метрах 20-ти від воріт, однак Ісак з нього пробив у стінку. Крім того, захисники Атлетіка програли кілька ривків на власній третині поля – гравці Сосьєдада, однак, не скористалися подібними нагодами. От, власне, і все, що створив "королівський клуб" за 20 хвилин після голу. Команда Марселіно, своєю чергою, взагалі нічим не відповідала – і це при виході на заміну Лопеса, Вільялібре та Весги!

В завершальній частині зустрічі Атлетік так нічого і не вигадав, хоча до десяти хвилин основного часу рефері додав ще вісім. Сосьєдад теж нічим цікавим не відповідав, за виключенням епізоду на 90-й – це Оярсабаль увірвався на лівий край штрафного та пробив у Сімона. Унаї тільки з другої спроби зафіксував м'яч у руках. Зрештою, свисток Хав'єра Естрада Фернандеса зафіксував мінімальну перемогу "королівського клубу".

Таким чином, Атлетік втратив шанс виграти перший за 37 років Кубок Короля, але вже за два тижні у підопічних Марселіно буде другий шанс – у фіналі-2021 проти Барси. Реал Сосьєдад, своєю чергою, святкує тріумф у турнірі вперше з 1987 року!

Фінал середняків не потрібен

Баскський бунт у Кубку Іспанії 2019/20 був видовищним. Атлетік вибив з турніру Барселону, а Реал Сосьєдад виніс Мадрид на Бернабеу з рахунком 4:3 – та і в поточному сезоні обидва клуби йдуть здорово. "Королівський клуб" довгий час боровся за Лігу чемпіонів, а "леви" вийшли у ще один фінал Кубка й виграли у Барси Суперкубок. Словом, баскський фінал, крім історичної примітності, здавався ще й вельми цікавим суто в футбольному плані. Очікування від цього поєдинку були навіть більшими, ніж від фіналу-2021.

На жаль, не все сталося, як гадалося. Атлетік і Реал Сосьєдад, опинившись перед можливістю виграти перший за понад 30 років Кубок, вирішили не ризикувати – команди банально закрилися, нічого цікавого не створюючи. В якусь мить здалося, що баски таким чином просто знущаються із заклятих іспанських друзів, змушуючи їх переглядати найбільш нудний фінал Кубка за останні десятиліття. "Леви" за 98 хвилин провели всього три незаблокованих удари по воротах, а "королівський клуб" – два (з шести, один пройшов з пенальті). У цьому поєдинку не було нічого, крім пострілу Іньїго та пенальті.

Прикро, що в останні 30 хвилин Атлетік нічого не зміг організувати, але й Реал Сосьєдад не загострював гру. Подібне трапляється, коли середняки проводять дуже важливий матч. Їм часто не вистачає класу та нервів для переконливих перемог у таких поєдинках. На гранда вони можуть хоча б налаштуватись, але у фіналі Кубка проти рівного суперника дуже важко змусити себе ризикувати.

На жаль, гучна вивіска баскського фіналу себе не виправдала. Не сталося ні красивої історії, ни шикарного футболу. Більше не хочеться бачити такі фінали середняків. Великим матчам потрібні великі клуби.

Меріно та Іньїго Мартінес – головні герої матчу

Оярсабаль забив пенальті та мав ще один удар з гострого кута, але головним героєм Реал Сосьєдада варто назвати саме Меріно. По-перше, тому що саме Мікель вирізав найкращу передачу у матчі, запустивши м'яч на Порту – саме він і створив пенальті. По-друге, Мікель сумарно приніс найбільше користі переможцю фінала.

В його активі – 71 дотик до м'яча (більше тільки у Горосабеля), 2 обіграші на дриблінгу (з 2-х спроб), 3 виноси, 2 відбирання, 1 заблокований удар і аж 27 єдиноборств! На землі він виграв 6 з 11-ти епізодів, а у повітрі баск виграв 9 з 16-ти. Між іншим, за верховими дуелями він став найкращим футболістом за останні 10 фіналів Кубка.

На протилежному полюсі маємо центрбека Атлетіка – Мартінеса. Жоден футболіст "левів" не зробив для перемоги стільки, скільки зробив він. Іньїго виконав найкращий удар у матчі (з дальньої дистанції під поперечку), провів ще один (слабенький), а також віддав 7 точних довгих передач з 10-ти спроб. Загалом, він віддав 41 точний пас із 47.

Особливо круто Мартінес виглядав в обороні, виконавши 5 виносів, заблокувавши 3 удари по воротах і вигравши 6 із 7-ми верхових дуелей. Не землі ж Іньїго виграв половину з 4-х єдиноборств. Кілька разів центрбек відверто врятував Атлетік – тим більш прикро, що саме його помилка призвела до пропущеного голу. Так буває. Це навіть сильніше підкреслює масштаб його персони у фіналі.

Вундертім: австрійська революція для футболу Європи – як Уго Майзль створив професіональні ліги, ЛЧ, Євро та тікі-таку