УКР РУС

Барселона виграла Кубок Іспанії, знищивши Атлетік: "блаугранас" готові до чемпіонства, нові рекорди Мессі, де Йонг – MVP

18 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках фінального поєдинку Кубка Короля-2021 Атлетік зазнав нищівної поразки, пропустивши чотири голи за 12 хвилин.

Фінал Кубка Іспанії-2021 у Севільї був дуже важливим і для Барселони, і для Атлетіка. Каталонці довгий час розглядали цей турнір, як єдину втіху у програшному сезоні Ла Ліги – зараз ситуація інакша, але після поразки в Класіко "блаугранас" потребували компенсації. До того ж, підопічні Рональда Кумана поступилися "левам" у фіналі Суперкубка. Команда Марселіно, своєю чергою, два тижні тому програла фінал минулорічного Кубка, тож сьогодні у неї був останній шанс зачепитися за трофей високого ґатунку.

Неймар поставив Барселоні умову, яка практично унеможливлює його повернення

Обидва тренери виставили на цю зустріч максимально сильний склад. З цікавинок можна відзначити повернення Піке в основу Барси та наявність Дембеле на лавці запасних. На інших позиціях Рональд Куман довірився лідерам. Ансу Фаті, на жаль, не потрапив навіть на банку, хоча були надії щодо його появи у матчі.

На старті зустрічі Барселона прогнозовано притиснула Атлетік. Вже на 5-й хвилині це могло вилитись у взяття воріт: Мессі отримав закидання від Бускетса на правий край штрафного і в дотик скинув м'яч під удар де Йонгу, а Френкі пробив у дальній – стійка врятувала басків! Ще за дві хвилини Дест пробив повз правий кут, а на 11-й Мессі потужно вистрілив метрів з десяти. М'яч пройшов поруч з ближньою штангою! На той момент володіння м'ячем у каталонців доходило до 90%, а баски навіть не переходили за центральне коло.

Втім, в середині першого тайму підопічні Марселіно звели матч до більш зручного сценарію. "Леви" розбивали гру на мікроепізоди, не цураючись жорстких єдиноборств та фолів – Барса навіть за таких умов перегравала басків, але цілісність футболу "блаугранас" похитнулась. Крім того, гравці Атлетіка час від часу виходили у високий пресинг і заробляли стандарти біля чужих воріт. Так, на 12-й хвилині одну з подач Іньїго Мартінес підправив у дальній кут (вийшло слабенько), а за кілька секунд Рауль Гарсія ледь не відібрав м'яч у тер Штегена!

У Барси був хороший момент на 21-й хвилині, коли Мессі увірвався на лівий край карного майданчика й пробив з рикошетом, однак м'яч прикотився точно до рук Сімона. Після цього Атлетік закрився, нічого не дозволяючи біля власних воріт.

Підопічні Рональда Кумана тримали м'яч 82% ігрового часу, однак до кінця першого тайму створити вдалося небагато. Мессі вистрілив зі штрафного у стінку, а Лангле головою слабенько пробив після стандарту – от і вся гострота до перерви. Атлетік же навіть провів кілька цікавих контрвипадів, але з них вдалося витиснути тільки один перспективний простріл від Вільямса в руки тер Штегену.

Відпочивати футболісти пішли за нулів на табло. На другий тайм Більбао вийшов вже без свого легендарного капітана Муніаїна, якого замінив Лекуе. Барселона почала без замін, але з трьома гольовими моментами за чотири хвилини. Перший пройшов на 48-й: Мессі розігнав контратаку й віддав пас на правий край штрафного під простріл Десту, а Сержиньйо викотив м'яч на Грізманна – Сімон скоротив дистанцію й парирував його замикання!

На 52-й Грізманн виступив у ролі асистента, відкрившись під проникний пас Альби й скинувши м'яч під удар Педрі метрів з 20-ти. Сімон витягнув сферу з ближнього кута, а після подачі Бускетс скористався вдалим відскоком, пробивши метрів з п'яти – Сімон знову парирував!

На жаль для басків, тримати такий тиск довго було нереально. Організувавши ще кілька хороших атак, Барса відкрила рахунок на 60-й хвилині: Мессі протягнув м'яч і віддав передачу на правий фланг, звідки де Йонг виконав простріл – Грізманн же прибіг з протилежного флангу на лінію воротарського, розстрілявши ворота у дотик. 0:1!

Не встигли баски прийти до тями, як Барса забила другий гол. Вийшло доволі просто й навіть принизливо, як для найкращої оборони при кросах у Іспанії: Альба подав з лівого флангу, а де Йонг, випередивши захисників, замкнув головою метрів з шести – 0:2! Це вже була вагома заявка на перемогу в фіналі. Атлетік мав йти вперед.

Марселіно на 67-й хвилині пішов ва-банк, знявши з гри Альвареса (центрбека), Вільямса (практично незамінного) й Лопеса заради Берчіче, Вільялібре й Нуньєса. Втім, вже за хвилину Барселона забила третій гол: Мессі та де Йонг розірвали правий фланг через красиву комбінацію, в завершенні якої Ліонель увійшов на край штрафного, прибрав захисника й покотив у дальній кут – 0:3!

Ще за чотири хвилини "кулес" провели чергове взяття воріт: Мессі запустив передачу на хід Альбі, а той віддав пас на лінію карного майданчика під постріл Лео в ближній кут – Сімон зачепився за м'яч, однак той все одно закотився у ворота. 0:4. Винос.

Після цього каталонці заспокоїлись. Рональд Куман почав знімати з гри лідерів, випустивши на останні хвилини Морібу, Серхі Роберто та Араухо, а футболісти біля власних воріт відверто сачкували. Баски ж намагалися забити гол престижу: на 75-й хвилині Лекуе головою пробив над каркасом, на 77-й Вільялібре зачепився за відскок і закинув м'яч за комірець кіперу (сфера перелетіла ворота), а на 84-й Рауль Гарсія замкнув навіс з кутового ударом з відскоком від газону – над поперечиною! Барса могла покарати за марнотратство на 86-й, коли Грізманн реалізував вихід віч-на-віч з Сімоном, однак від маніти "левів" врятував офсайд.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "блаугранас" з рахунком 0:4! Барселона – офіційний володар Кубка Короля-2021.

Каталонці готові і до чемпіонства

Після програшного Класіко існували побоювання, що Барселона наступить на старі граблі, розбившись об баскську стіну. Благо, у Атлетіка досвід виносів каталонців за останні роки набрався пристойний – вони вибили "блаугранас" з минулорічного розіграшу Копа дель Рей і забили каталонцям три голи в фіналі цьогорічного Суперкубка. Крім того, у чемпіонаті "леви" поступилися Барсі з рахунком 2:3, а їхній тренер – Марселіно – переміг "кулес" в фіналі Кубка-2019.

Словом, на Олімпійському стадіоні в Севільї очікувалась битва. Тим паче, що для Атлетіка цей матч був останнім шансом зачепитись за трофей. Битву баски дали, однак їх вистачило всього на годину – хоча все могло завершитись у перші 15 хвилин. Після провального старту й до перерви підопічним Марселіно вдалося відвести гру від власних воріт, але Барса все одно мала достатньо передумов для розгрому – команда заробила кілька перспективних штрафних, не вилазила з останньої третини поля й нічого не дозволяла супернику. 7:1 за ударами, 406-55 за передачами, 88% володіння – ось результат фаворита до перерви.

При високому відсотку володіння гол Барселони стає лишень питанням часу. Варто було каталонцям знайти шпарини на флангах оборони й підняти темп, як Атлетік остаточно посипався – і це сталося одразу зі стартом другого тайму. До 72-ї хвилини на табло вже горіли 0:4, хоча при більшому везінні там мали б світитись 0:7. Каталонці шматували басків, як Тузік ганчірку, відпустивши їх лишень в ендшпілі зустрічі.

Чи багато значить ця перемога для Іспанії? Здається, що так. Барселона програла Класіко, однак чемпіонства кують у матчах проти ось таких міцних непоступливих Атлетіків – "блаугранас" же переїхали цей доволі потужний колектив у фіналі Кубка, навіть не помітивши спротиву. Можна поставити мільйон на те, що Реал чи Атлетіко настільки переконливо з басками не зіграли б – власне, обидва мадридські претенденти на титул переграли "левів" у Ла Лізі з величезними проблемами (причому "вершкові" ще й програли у півфіналі Суперкубка).

При цьому у "вершкових" зараз випали майже всі захисники (і не тільки вони), а "матрацники" в дев'яти останніх матчах оформили по три перемоги, нічиїх та поразки. Барса ж у фіналі Кубка в черговий раз довела, що у матчах із середняками розмова буде коротка – над андердогом познущаються. Це ж вже не перший випадок – за останній місяць Сосьєдад дефрагментували (6:1), Уеску розгромили (4:1), Севілью принизили (3:0), а тепер настала черга й Атлетіка. Конкуренти "блаугранас" так якщо й можуть, то не настільки нечасто.

Словом, статистичний портал FiveThirtyEight не помиляється – Барса дійсно є фаворитом у гонитві за золотом Ла Ліги (портал дає 48% вірогідності). Матч проти Атлетіка у фіналі Кубка лишень підтвердив цю тезу.

Прекрасний матч де Йонга

Мабуть, Френкі заслужив на звання MVP матчу, адже саме його дії справили вирішальний вплив на результат. Нідерландський хавбек взяв участь одразу у трьох голах Барселони – двічі він асистував партнерам, а ще один м'яч де Йонг закотив сам. Таким чином, Френкі став першим після Мессі футболістом у XXI столітті, якому вдалося зробити це у фіналі Кубка Іспанії.

Де Йонг видав просто феєричні цифри статистики. В його активі – 67 передач з 96% точності, 3 паси під удар, 4 успішних обіграші на дриблінгу (з чотирьох спроб), 8 переможних єдиноборств (з 11-ти), гол і влучання у стійку. Його комбінація з Мессі перед третім взяттям воріт – це справжнє мистецтво.

А всього рік тому Френкі вважався інородним тілом у складі Барселони. В кращому випадку, нідерландця ставили в один ряд з футболістами на кшталт Брейтвейта – тепер же без де Йонга уявити команду неможливо. У поточному сезоні він провів сім голів та п'ять асистів за "блаугранас", а за показником залученості до атак де Йонг йде другим після Мессі. За залученістю до атак без урахування ударів та пасів під них Френкі взагалі лідер Барси. Браво!

Мессі – крутий

Перед фіналами футболісти часто відмовляються голитись, однак Мессі підійшов до поєдинку з Атлетіком навіть без натяків на бороду. Без неї Ліонель виглядає значно молодшим – і не тільки в плані віку. Без бороди він і грає, немов у свої 17 років. Фінал Кубка Іспанії став черговим підтвердженням цього факту.

Ліонель став залученим одразу до трьох голів у цьому матчі. При першому він розігнав контратаку з пасом під простріл де Йонгу, другий Лео забив сам внаслідок шикарної комбінації, а третій прилетів внаслідок фірмового обіграшу з Альбою та потужного удару. Крім того, саме Мессі розпочав атаку з ударом Грізманна метрів з шести на старті другого тайму. Загалом, в активі аргентинця у фіналі Кубка – 4 точних передачі на просування, 2 паси під удар, 3 постріли в площину й 3 зібраних на собі штрафних.

Мессі забив вже дев'ятий гол у фіналі Кубка Іспанії. Наскільки це багато? Ну, це новий рекорд турніру. Лео обійшов за результативністю легендарного Тельму Сарру. До того ж, капітан Барселони примудрився забити у фіналі два голи за чотири хвилини – востаннє подібне провернув все той же Сарра у 1950 році.

Загалом, це вже 35-й трофеї Ліонеля в кар'єрі, але вже давно не вдавалося бачити його настільки щасливим. Мессі носився з титулом, немов дитина, але для своєї команди він – божество. Просто погляньте, як гравці Барселони стають у чергу, аби сфотографуватись з кумиром.

Мессі часто критикують за непомітність у великих матчах. Це дійсно трапляється, адже в них Барса часто залишається без м'яча та з перекритими лініями передач. Коли ж у "блаугранас" є володіння та варіанти обіграшу, Лео перетворюється на суперфутболіста. Фінал Кубка Іспанії став черговим підтвердженням цього факту.

Реал Сосьєдад – Атлетік: баскський фінал розчарував, Меріно – архітектор тріумфу "королівського клубу", драма Мартінеса