УКР РУС

Маліновський фірмовою гарматою приголомшив Ювентус, зірвав 20-річні чари та затягнув Аталанту в топ-3 Серії А

18 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Аталанта мінімально здолала Ювентус (1:0) у центральному матчі 31 туру Серії А. Огляд матчу та відео гола Маліновського – в цій новині на "Футбол 24".

Аталанта і Ювентус зустрілися в одному з найважливіших поєдинків з огляду на боротьбу за Лігу чемпіонів і медалі Серії А. Гості з Турина приїхали без Роналду – Кріштіану має м'язові проблеми. Бергамаски ж повернулися до гри з трьома захисниками після експериментів зі схемою в попередніх турах.

Маліновський забив переможний гол – відеоогляд матчу Аталанта – Ювентус

Жертвою такого рішення Гасперіні став Маліновський. Руслан віддав 4 асисти у двох останніх матчах, але сьогодні залишився в запасі (як і Віктор Коваленко). Компанію двом колумбійським форвардам у старті склав Пессіна.

На перших хвилинах пішла рвана гра. Команди почергово атакували, але створити хороший момент нікому не вдавалося. Мурієль просив пенальті, а Дибала програв забіг голкіперу. Сапата та К'єза обмінялися неточними в'ялими ударами. У першому таймі 10 з 18 пострілів були заблокованими – це найкраще характеризує картину матчу до перерви. В'язкий непоступливий футбол.

Прем'єрний момент виник у Пессіни, який завдяки рикошету опинився на самоті перед воротами, але не зумів влучити у кут. Ударам Сапати бракувало точності. Ближче до перерви Ювентус перехопив ініціативу та організував кілька непоганих моментів. Допомогли самі бергамаски – Меле та Голліні грубо помилялися у власному штрафному.

Мората хитро прокинув повз голкіпера у порожні ворота, але Джімшиті виніс м'яч з лінії. Гозенс самовіддано кинувся під удар Маккені, Паломіно не дав забити К'єлліні, а де Лігт сам не влучив у площину. Гра рівних команд: Юве створив більше, але ближчою до гола все ж була Аталанта.

По перерві явною перевагою заволоділа Алатанта. Господарі і м'яч більше контролювали, і моменти кращі створювали. Мурієль з гострого кута трішки не влучив у ворота. Гасперіні підсилив атаку замінами – вийшли Пашаліч, Ілічіч і Маліновський. Йосіп відразу ж вирізав класний навіс у штрафний майданчик, але Сапата пробив повз ворота.

Руслан з'явився на полі на 72-й хвилині, замінивши латераля Меле, і розпочав на правому фланзі. Арбітр відразу ж показав Маліновському жовту за два фоли в центрі поля, після чого українець перемістився наліво. Розігнав пару атак, шукав ударні позиції та допомагав оборонятися.

А потім Маліновський став героєм матчу! Спершу Руслан зі штрафного пробив у "дев'ятку", хоч і послизнувся в момент удару. Щенсни витягнув і перевів м'яч на кутовий. Але через декілька миттєвостей українець виграв дуель у польського голкіпера. Потужний удар Руслана, підкоректований рикошетом від Сандро, став результативним.

Маліновський забив єдиний гол у зустрічі, вирвав перемогу для Аталанти і затягнув команду в топ-3 Серії А – бергамаски (64 очки) обійшли якраз Ювентус (62 бали).

Маліновський двома шедеврами проти Фіорентини повернув Аталанту у зону ЛЧ – українець повторив досягнення Фігу

Маліновський вирішив долю рівної битви за топ-3

Ні Ювентус, ні Аталанта не награли на перемогу. Цифри підтверджують загальне враження. 0.98 проти 0.8 за xG, 7:8 за ударами з меж штрафного, 1:1 за явними гольовими моментами. Ювентус краще провів кінцівку першого тайму, Аталанта – початок другого. А в інший період на полі була рівна гра без явної переваги когось із суперників.

Гості розчарували в плані креативу. Моменти виникали хіба що на стандартах, або ж після грубих помилок суперників (та й ті Мората змарнував). Дибала через відсутність Роналду отримав шанс проявити себе, але загострював вкрай мало. Пара передач під удар зі стандартів – от і весь доробок аргентинця. Кріштіану хоча б гарантує пів дюжини ударів за матч. Дуже-дуже слабкий Юве.

Щоправда, шанси Аталанти також виникали спорадично і були радше випадковістю, ніж наслідком продуманих атак. Гол Маліновського – яскраве підтвердження. Руслану допоміг рикошет, а в першому таймі рикошет допоміг Пессіні. До речі, про конкурента українця... Маттео вийшов на поле після коронавірусу та відіграв посередній тайм. 2 з 3 ключових передач Пессіни – чиста формальність, а до динаміки його переміщень були питання.

У перерві Пессіну замінив Пашаліч, але хорват ніяк про себе не нагадав. Ілічіч? Так, майстер. Першим же дотиком створив супермомент для Сапати, а потім викотив під вирішальний удар Маліновському, стягнувши на себе суперників. Інше питання, чи Ілічіч – конкурент Маліновському? І взагалі, яка позиція основна для Руслана?

Після зміни схеми в попередніх матчах українець грав правого атакувального хавбека. Сьогодні Аталанта повернулася до трьох захисників, що й стало, ймовірно, головною причиною прольоту Руслана повз стартовий склад. Гасперіні випустив його знову на правий фланг, але в Маліновського відразу ж не пішла гра. Він не встигав за суперниками, фолив і швидко сів на жовту картку.

Зліва частіше вже фолили проти Маліновського. Оцінювати його гру за виділеними 20 хвилинами важко, але Руслан знайшов дві можливості розрядити гармату. Перший постріл – ефектне влучання в "дев'ятку", яке не стало голом завдяки прекрасному сейву Щенсни. Другий постріл – гол. Не забуваємо про рикошет, але ж удар-то відмінний (як і рух Маліни перед ударом).

У липні минулого року Маліновський вже був за крок від того, аби забити переможний гол Ювентусу – тоді свято зіпсував 11-метровий від Роналду. Сьогодні "б'янконері" не знайшли, чим відповісти українцю. Руслан приніс Аталанті першу перемогу над Юве в чемпіонаті за 20 років! Чари "старої синьйори" знято.

"Маліновський зачарував, а Роналду вбив його мрію". Італійська преса возвеличує українця, протиставляючи Крішу