УКР РУС

Аталанта – Верона: Маліновський створив шедевр, зірвав овації та впорався на чужій позиції, а "богиня" не лякає Шахтар

7 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Аталанта вирвала результативну перемогу над Вероною (3:2) в рамках 15 туру Серії А. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Аталанта перед виїздом до України на вирішальний матч Ліги чемпіонів з Шахтарем приймала на власному полі Верону. У попередньому турі бергамаски перервали невдалу серію розгромом Брешії, але від топ-4 все одно відстали. Верона на чолі з Велозу не виглядала легким суперником, адже показувала солідні результати та розташовувалася у верхній частині таблиці.

Старт поєдинку видався досить сонним, у діях господарів не було звичної спритності, а гості трималися на рівних. Верона зробила два подарунки для Мурієля, коли партнери шукали колумбійця передачами з глибини. Спершу захисники в простій ситуації не зуміли вибити м'яч і вивели Мурієля на побачення зі своїм голкіпером (поганий удар по центру), а потім провалилися в спробі організувати штучний офсайд, коли Голліні вибивав від воріт (Луїс знову вийшов сам на сам, але пробив повз дальню стійку).

А от Верона перетворила в гол одну з перших своїх атак. Фараоні вкинув аут у штрафний майданчик на Ді Карміна, а той у дотик прошив Голліні – 0:1. Не можна сказати, що такий розвиток подій був нелогічним, адже на той момент спостерігалася рівна гра. Ді Кармін міг відразу й подвоїти перевагу, але прорив завершився неточним ударом в ближній кут. Джан П'єро Гасперіні щось емоційно кричав перед камерою, а Папу Гомес нервово апелював до лави запасних.

На 28-й хвилині Аталанту спіткало ще одне горе – травмувався Ілічіч. Маліновський знову розпочав гру в запасі, але після пошкодження словенця з'явився на полі. Руслан замінив партнера по позиції, зігравши правого форварда. Що цікаво, відразу після появи українця Аталанта почала домінувати. Щоправда, з завершенням були звичні проблеми. Чергову спробу Мурієля та гармату Хатебура важко назвати небезпечними, а прицільні удари Гомеса контролював веронський воротар.

Маліновський допомагав розганяти атаки, а наприкінці першого тайму наважився завершити наступ сам. На правому півфланзі отримав пас від Хатебура, підлаштувався та бахнув у дальню "дев'ятку" – розкішний дебютний гол Руслана в Серії А! Реакція Сільвестрі була суперпоказовою – воротар Верони зробив обличчя в стилі "нічого собі, ну і що я міг зробити?" Команди пішли на перерву за нічийного рахунку, хоча Маліновський видав класний пас у розріз на Мурієля – удар заблокували.

Маліновський шедевральним ударом забив дебютний гол за Аталанту в Серії А

На старті другого тайму Руслан знову був у центрі уваги, особливо на стандартах господарів. Віддавав паси п'ятою, непогано подавав. Однак Аталанта після кількох хвилин активності вирішила віддати м'яч супернику. Верона притиснула бергамасків до воріт і створювала момент за моментом. На 57-й хвилині гості вдруге вийшли вперед. Маліновський отримав поганий пас від партнера та дозволив себе запресингувати. Верона миттєво вибігла в контру, Лазовіч прострілив уздовж воріт, а Ді Кармін легко оформив дубль.

Аталанта досить швидко відігралася – Кастань відгукнувся на передачу з протилежного флангу в штрафний майданчик і випередив Фараоні. Захисник сфолив, а арбітр побачив це після втручання VAR. Мурієль впевнено реалізував пенальті – 2:2. Аталанта продовжувала володіти ініціативою, атакувати, але все обмежувалося неточними ударами з лінії штрафного від Маліновського. Руслан стріляв з вигідних позицій – м'яч вперто летів над поперечиною.

Напруга наростала, тиск господарів на чужі ворота також. Удари з гострого кута від Гомеса та Беррова воротар потягнув, як і ще одну ефектну гарматну спробу бергамського капітана з-за меж штрафного майданчика. Однак у компенсований час Аталанта все ж організувала тріумфальну атаку. Душили всіма силами, тому не дивно, що її організували три центрбеки. Паломіно віддає на Толої у бокс, той скидає на Джімсіті, а албанець відправляє м'яч у сітку!

Фінальний свисток зафіксував перемогу Аталанти – 3:2. Верона з 18 очками залишилася на 9 місці Серії А, а Аталанта набрала 28 балів і закріпилася на шостій сходинці в таблиці. У середу бергамаски зіграють з Шахтарем у Харкові за вихід у плей-офф Ліги чемпіонів.

Маліновський перевершує всіх за неоднозначним показником, а Аталанта залякує Шахтар 87-річним рекордом

Великий матч Маліновського: постійно в центрі уваги, старання, шедевр і овації трибун

Джан П'єро Гасперіні залишив Руслана в запасі та випустив лише від безвиході після травми Ілічіча. І навіть тоді наставник не думав створити для нього комфортні умови – жодних перебудов, Маліновський замінив словенця по позиції та грав правого форварда. Щоправда, діяв він зовсім не так, як лівіше Мурієль. Українець постійно опускався за м'ячем в центр й чекав передач у ноги в статиці – чіплятися за паси на хід з його швидкістю складно.

Маліновський по-своєму інтерпретував позицію, щоб бути корисним команді. І це вдалося. Він віддав декілька непоганих передач з глибини та розганяв атаки, а свій шедевральний гол також забив після підключення ззаду. Трибуни вперше прокричали складне українське прізвище та виділили пів хвилини овацій для Маліновського. Те влучання з 0.02 xG – посмішка Фортуни, але Руслан вже стільки настріляв дальніх ударів за Аталанту, що в сумі вони й потягнуть на цей один гол. Інші 3 удари хавбека з-за меж штрафного полетіли далеко в молоко.

Варто відзначити хороші показники Маліновського у єдиноборствах – він виграв 6 з 7 дуелей на газоні. Він опускався за м'ячем і у своєму стилі притримував його, а не віддавав швидкий пас. В інших матчах це грало в мінус, але сьогодні українець дуже грамотно прикривав сферу корпусом і змушував суперників фолити. На ньому напрацював на жовту Боккетті, на ньому перший "гірчичник" заробив Давідовіч (поляк потім отримав другу жовту та був вилучений з поля, а Аталанта завдяки більшості дотиснула Верону).

А ще Руслан добре грав на підбираннях після стандартів біля власних воріт, завдяки чому вдавалося розганяти контрвипади. Словом, порція компліментів у Італії йому гарантована. Як і низка претензій до Гасперіні, який тримає хавбека в запасі. Тамтешні ЗМІ вже вправляються у красномовності, описуючи гол. Оцінки статистичних порталів чудові: SofaScore – 7.7 (третій у команді), WhoScored – 7.4 (четвертий у команді).

Однак один серйозний мінус у Маліновського зберігається – слабке взаєморозуміння з партнерами. Він непогано виконує стандарти, але бергамаски на ці подачі не відгукуються; він задумує зміщення з обміном позицій, а гравці Аталанти його не завжди підтримують. Є над чим працювати.

Аталанта вразлива – Шахтар повинен впоратися

У бергамасків зберігається старий недуг – реалізація. Вони створюють задосить моментів, але бездарно їх тринькають. Мурієль ще в першому таймі мусив оформити дубль. У другій половині футболісти Аталанти постійно виводили один одного на ударні позиції, але били у голкіпера. Сільвестрі з 7 сейвами провів хороший матч, але це наслідок поганого завершення господарів.

Перший гол – індивідуальна майстерність Маліновського, другий – пенальті, а з гри результативних комбінацій бракувало. Все впирається в жахливий останній дотик. Аталанта досі не навчилася втілювати ігрову перевагу в цифри на табло. Завдяки цьому Шахтар виграв виїзний матч проти "богів", а тепер має всі шанси здолати команду Гасперіні вдома та вибити її з Ліги чемпіонів.

Оборона Аталанти також не вражає. На старті другого тайму, коли Верона перехопила ініціативу, бергамські захисники виглядали розгублено. 11 грудня в Харкові Тайсон, Тете, Мораєс і Ко випробують міцність "чорно-синіх" редутів.