УКР РУС

Аталанта – Рома: черговий класний матч Маліновського, Ілічіч – нестабільна суперзірка, а проект Фонсеки не готовий до ЛЧ

21 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 13-го туру Серії А Рома зазнала нищівної поразки у Бергамо.

Центральним матчем дня у Італії стала зустріч Роми проти Аталанти у Бергамо. Римлянам була необхідна тільки перемога – в разі невдачі вони не тільки б не наздогнали Ювентус у таблиці, а й ризикували випасти із зони Ліги чемпіонів, пропустивши туди Наполі. Бергамаски ж перебували аж на восьмій позиції, але до четвертої не вистачало всього шість залікових балів при матчі в запасі. Четверту сходинку, на щастя, займала Рома.

Коваленко близький до переходу в Аталанту – італійські ЗМІ розкрили подробиці контракту

На цей поєдинок Пауло Фонсека виставив прогнозований склад, а от Джан П'єро Гасперіні через пошкодження втратив Пашаліча. Крім того, Гомес навіть не потрапив у заявку на матч – конфлікт тренера з капітаном вийшов у відкриту фазу. Опальний Ілічіч залишився на банці, тож у старті вийшов наш Руслан Маліновський.

Старт поєдинку шокував Аталанту. Вже на 3-й хвилині Рома вийшла вперед: Мхітарян хитнув Толої на лівому фланзі й викотив передачу в штрафний, а Джеко, відклеївшись від Ромеро, прийняв м'яч та розстріляв ворота. 0:1! Мхітарян, таким чином, став найбільш результативним футболістом Серії А у поточному сезоні за системою гол+пас (7+6), а Джеко зрівнявся з Монтеллою по голах за "джалороссі". У обох по 83 забитих м'ячі.

Ще за шість хвилин класний обіграш римлян у центрі завершився переведенням м'яча на Спінаццолу – Леонардо, побачивши вихід Голліні з воріт, перекинув сферу через голкіпера, однак Аталанту врятувала стійка! На 17-й же хвилині Джеко своєчасно відкрився під передачу на хід і явно виривався віч-на-віч з Голліні – в останню мить його наздогнав Джімшіті. У бергамасків же до 30-х хвилин не було жодного моменту.

Перший удар по воротах гостей пройшов аж на 32-й хвилині – це де Роон зіграв на підбиранні після кутового, пробивши з лету по центру. Міранте спокійно спіймав м'яч. Взагалі, окрім цього епізоду, Аталанта до перерви мала тільки низку стандартів та заблокованих пострілів. Більшість з них була в активі Маліновського – Руслан і фоли на собі збирав, і регулярно відкривався між лініями, і сміливо протягував м'яч у карний майданчик. Два його удари з меж штрафного в останню мить накривав Ібаньєс, а спробу зі стандарту прийняла на себе стінка.

Загалом, після активного початку зустрічі поєдинок у Бергамо скотився до млявої позиційної боротьби. Аталанта намагалася тиснути, але Рома шикарно оборонялася. Наприкінці тайму гості могли ще й подвоїти свою перевагу в рахунку – це Пеллегріні зі штрафного спрямував м'яч у воротарський кут, але цей хитрий удар парирував Голліні. Зрештою, на перерву команди пішли за мінімальної переваги "вовків".

Перший тайм інакше, як провальним, бергамаски назвати не могли. Джан П'єро Гасперіні одразу зробив висновки, знявши з гри Пессіну та Ромеро й випустивши замість них Паломіно з Ілічічем. Гра пішла: вже за дві хвилини по перерві Аталанта мала зрівнювати внаслідок кросу з флангу та скидки Хатебура на Маліновського – у Руслана удар не вдався, але м'яч після його дотику ледь не пірнув у дальній кут!

Після цього господарі провели низку класних атак без завершення, але захист римлян тримався. На 55-й хвилині "джалороссі" навіть огризнулися дальнім пострілом Верету, який у красивому стрибку парирував Голліні, однак це був одиничний момент гостей. Контроль над грою залишався за Аталантою.

Рома нічим не відповідала на швидкі й цікаві атаки Аталанти. Зрештою, це призвело до катастрофи. Спочатку Аталанта зрівняла рахунок: на 59-й хвилині Манчіні перед штрафним вибив м'яч з-під Маліновського точно на Ілічіча, а Йосіп одразу запустив передачу поміж ніг захиснику в штрафний на Сапату – Дуван же розстріляв ворота. 1:1!

Пауло Фонсека намагався парирувати тиск Аталанти заміною Спінаццоли на Бруну Переса, але на 70-й хвилині Рома пропустила вдруге – це Госенс головою замкнув блискучий навіс Ілічіча. Не встигли римляни зрозуміти, що сталося, як прилетів третій гол: Мурієль, який на 71-й хвилині змінив Сапату, на 72-й перехопив передачу в центрі поля й вилетів віч-на-віч з Міранте – 3:1! Знову варто відзначити Ілічіча, який разом з Маліновським змусив суперника обрізатись.

Шокована Рома не могла прийти до тями після трьох пропущених голів за 13 хвилин, однак Аталанта і не думала зупинятись. На 77-й хвилині непоганий дальній удар Госенса голкіпер взяв лише з другої спроби, а на 78-й Фройлер увійшов на край штрафного й перекинув Міранте – Ібаньєс виніс м'яч з лінії воріт! Паоло Фонсека після цього моменту провів серію замін, але це не рятувало. Зрештою, на 84-й хвилині розвал гри "джалороссі" завершився четвертим голом: Ілічіч отримав м'яч перед карним майданчиком, пройшов двох захисників і ще з-під двох пробив у ближній кут – 4:1! Це був останній гол.

Таким чином, Аталанта набрала 21 очко й піднялася на сьому позицію в турнірній таблиці. Рома має в активі 24 залікових бали й залишається четвертою, але Наполі сьогодні може потіснити "вовків".

Хороший матч Маліновського

Вихід Руслана на Рому очікувався, адже після конфлікту з двома лідерами-центрхавами, травми Пашаліча та недавнього COVIDа у Міранчука тренерський штаб не мав особливих варіантів. Не поставити українця було б абсурдом – тим паче, що у поєдинку проти Ювентусу преса визнала Маліновського найкращим футболістом. Зараз для нашого співвітчизника наступив ідеальний момент, щоб увірватися в основу надовго. Від нього саме цього нині і чекають.

І Руслан не підводить. У першому таймі Маліновський виглядав однозначно найкращим футболістом у складі Аталанти – він класно працював між лініями, протягував м'яч у штрафний, постійно виходив на ударні позиції, збирав на собі купу фолів і садив суперників на жовті картки. 99% усіх квазімоментів бергамасків до перерви були створені за безпосередньої участі українця.

В другому таймі Руслан виглядав не так яскраво, але це лишень на тлі перформансу конкурентів. Статистично ж Маліновський тільки додавав: до перерви у нього було 58% точності передач, а після – 92%; спочатку був один обіграш на дриблінгу, а по перерві – три; в першому таймі він мав тільки напівмоменти, а після – один гольовий, участь в гольовій атаці і вдалий пресинг перед третім голом.

Загальний вплив на гру у Маліновського виявився вкрай відчутним. Українець заробив на собі сім фолів і дві жовті картки (лідер у матчі), став найкращим за кількістю єдиноборств (23 епізоди, 11 успішних) і обіграшів (4 успішних із 7 спроб), а за залученістю до атак Аталанти він увійшов у топ-3 гравців на полі – причому одними лише діями без ударів та пасів під них Руслан награв на 0,52 голів (найвищий показник у зустрічі). Словом, наш співвітчизник дав шалений об'єм роботи, зробивши важливий внесок у розгром Роми.

Щоправда, Маліновський також став одним з лідером за втратами м'яча (22), однак цей недолік в певній мірі можна пояснити високою активністю. Крім того, варто розуміти, що українець грав надзвичайно високо – практично на позиції нападника. У нього апріорі було менше простору й часу для правильних дій – показово, що такий же показник втрат має Джеко. Втім, частина втрат була пов'язана і з неправильними позиційними рішеннями та довгим підбиранням м'яча під ліву ногу – Руслан занадто показує свою одноногість, а захисники цим користуються.

Маліновський провів дуже хороший матч, однак чи достатньо такого футболу для того, щоб стати повноцінною заміною Гомеса та Ілічіча? На тлі Папу наш співвітчизник виглядає не таким вигадливим і технічним, та і діє він вужче за Алехандро – власне, капітан влаштував суперечку з Гасперіні саме через небажання працювати в центрі, а не по всьому полю. Маліновський явно не тягне на роль феєричного вільного художника Гомеса. Та і стабільності йому не вистачає.

Втім, бути другим Алехандро і не потрібно. У Маліновського є свої сильні якості – він більш дисциплінований, фактурний, з хорошим баченням поля та вмінням грати у різних стилях. У матчі з Ромою він продемонстрував свої сильні якості, ставши одним з найкращих на полі.

Ілічіч – нестабільна суперзірка

Показово, що зламати злагоджену командну роботу Роми вдалося тільки після виходу на поле Йосіпа – він одразу почав робити різницю, в перші 20 хвилин де-факто організувавши три забитих м'ячі й під кінець забивши гол туру. Словенець вивів Аталанту на рівень справжнього топ-клуба з ЛЧ, на що у Роми просто не знайшлося відповіді. І все це – на тлі розмов про конфлікт з тренером та бажання покинути клуб.

Існує спокуса сказати, що такий вияв класу переважає всю користь від об'єму корисних дій Маліновського, але це не зовсім так. Йосіп сам по собі має схожу з Русланом статистику: 76% точності передач, 5 виграних єдиноборств з 9-ти, 14 втрат, 2 удари – якби словенець теж зіграв 81 хвилину, то останні три показники вирівнялись би. При цьому перший гол Аталанти стався після відкривання Маліновського перед штрафним, а третій – після спільного з ним пресингу. Наш співвітчизник круто доповнював Йосіпа.

Індивідуальна різниця полягає у швидкості рішень та якості виконання. Руслан намагається грати тонко та без заминок, але Ілічіч робить це одразу та в значній кількості. Відскок у словенця моментально перетворюється у пас між ногами у штрафний під удар, а маленька шпарина між захисниками – у обіграш чотирьох та гол. Ілічіч занадто сильний у загостренні – всі вже забули, але в березні цей футболіст оформив покер у ворота Валенсії. Маліновський же у матчі з Ромою грав ледь не на позиції нападника, але більшість його пострілів блокували, а пасів під удар не було.

Замінити Ілічіча в якості топ-страйкера Маліновський поки що не може – він більше про створення структури та організацію просування атак. Взагалі, із півзахисників Аталанти тільки Гомес і праймовий Пашаліч можуть змагатися з Йосіпом у загостренні. Він – суперзірка, однак словенцю страшно бракує стійкості. Перформанс проти Роми став першим за 294 дні матчем, в якому Ілічіч відзначився результативними діями (до того був покер Валенсії). Це пов'язано з депресією, через яку хавбек взагалі може покинути розташування клубу перед вирішальним поєдинком.

"Ілічіч – той гравець, який на піку форми здатний істотно додати нам якості, однак поки він нестабільний як на тренуваннях, так і в матчах. Він схильний втрачати впевненість у собі, коли справи йдуть не так. Але на цьому тижні він добре тренувався, і я знав, що він щось покаже в цій грі", – заявив Джан П'єро Гасперіні.

При цьому головний тренер відзначив Маліновського і навіть Міранчука. Це підводить до думки, що скоро у Руслана поменшає топ-конкурентів – з Гомесом, схоже, все вирішено, а от тримати в клубі майже 33-річного нестабільного Йосіпа з хорошим цінником для клубу просто нелогічно. Тим паче, що на його позиції явний перебір хороших виконавців. Журналіст Sky Sports Паоло Кондо, наприклад, місяць тому порівняв Ілічіча зі збитими вершками, на яких тренер занадто сильно зациклився.

Щоправда, вчора Ілічіч радісно обіймався з Гасперіні, а 33-річного топ-футболіста Аталанта може залишити і собі. В будь-якому випадку, нестабільність Йосіпа грає на руку Маліновському, але у матчі з Ромою конкурент видав космічний рівень.

Рома не готова зробити левел-ап до ЛЧ

Рома досі тримається у зоні Ліги чемпіонів, але після матчу з Аталантою виникають питання – а чи готові римляни до цього турніру? Бергамаски розтрощили "джалороссі" за тайм, випустивши одного топ-футболіста по перерві. Підопічні Паоло Фонсеки розвалилися навіть не за тайм, а менше, ніж за півгодини. Головний тренер "вовків" бачить проблему у психології.

"Я не хочу шукати виправдання. Рома грала дуже інтенсивно в першому таймі, але в другому – по-дитячому. Це була гра чоловіків проти хлопчиків. Ми грали дуже широко і неагресивно. Це фатально проти такої команди, як Аталанта". Справа не в фізиці, а в психології. Це питання налаштування", – заявив Паоло Фонсека в післяматчевому інтерв'ю Sky Sports Italia.

Втім, це – занадто поверхневий погляд на проблеми Роми. Якщо поглянути статистику особистих зустрічей між командами топ-9 у Серії А, то в активі "вовків" можна буде побачити всього три очки. Такого низького показника немає ні у кого. Рома в цих матчах гірша за Верону та Сассуоло.

3:3 з Міланом, 2:2 з Юве, 0:0 з Вероною (при технічній поразці), 0:4 від Наполі, 1:4 від Аталанти, 0:0 проти Сассуоло – хіба це рівень Ліги чемпіонів? В кращому випадку "вовки" можуть стримати лідера, але у матчах проти команд свого рангу вони провалюються – а це, між іншим, ігри за місце у топ-4 в турнірній таблиці. Тобто, підопічні Паоло Фонсеки не вивозять топ-рівень навіть у себе в чемпіонаті – а що тоді робити в ЛЧ?

Це не скасовує симпатичність роботи португальця. З обмеженим складом він витискує з Роми все можливе – наприклад, перша реальна поразка "вовків" була зафіксована аж 29 листопада. Втім, навіть у таких умовах "джалороссі" повинні давати більше. Звісно, якщо вони бажають виступати в ЛЧ.

FIFA The Best-2020: Мессі "визначився" з новим клубом, принизив тер Штегена і отримав ножа в спину, а Роналду – лицемір?