УКР РУС

Аталанта – Лаціо: "орли" програли Скудетто, атакувальний рок-н-рол "Богині", Маліновський забив і став другим Шевченком

25 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний поєдинок 27-го туру Серії А між Аталантою та Лаціо перетворився на перестрілку, з якої переможцями вийшли бергамаски (3:2)

Аталанта починала поєдинок з двома змінами у складі, в порівнянні з матчем проти Сассуоло – замість Кальдара в захисті вийшов Толої, а середній лінії наш Руслан Маліновський змінив Пашаліча, в якого був перебір жовтих. Крім того, гру через дискваліфікацію пропускав головний тренер бергамасків Джан П'єро Гасперіні. Можливо, саме тому старт зустрічі "Богиня" провалила.

Маліновський забив розкішний гол у ворота Лаціо божевільним ударом здалеку

З перших хвилин римляни розкатали кілька хороших атак, але на 5-й хвилині вони ледь не пропустили після помилки Стракоші при виносі – Гомес скинув м'яч на Сапату, а той пробив з меж штрафного повз праву стійку. Покарання за марнотратство було миттєвим: Лаццарі втік від захисників правим флангом і прострілив на дальню штангу, а де Рон у спробі перервати передачу зрізав м'яч у дальній кут власних воріт – 0:1. Ще через п'ять хвилин "орли" провели другий гол – це Мінінковіч-Савіч красивим ударом метрів з 24-х спрямував "круглого" у дальній верхній. 0:2. Шок.

Аталанта одразу перехопила ініціативу. Господарі заробили низку стандартів (зокрема, часто фолили на Маліновському), пробивали у римських захисників, кружляли на чужій половині, але жодного моменту за наступні 15 хвилин створити не вдалося. Більше того: на 27-й Іммобіле міг закрити матч, завершивши контратаку крученим ударом метрів з 22-х – повз праву стійку. Поруч із нею Чіро вистрілив і на 29-й, однак перед цим бергамаски таки організували свій перший небезпечний епізод: Гомес класно обігрався з Фройлером на лівому краю штрафного та опинився прямо перед Стракошею – голкіпер парирував удар Папу! На 32-й же до м'яча з дальньої дистанції приклався Маліновський – Стракоша витягнув м'яч з ближнього кута!

Лаціо пішов у розмін, в наступні п'ять хвилин потривоживши гостей перспективою виходу Іммобіле сам на сам та ударом Корреа метрів з 14-ти з розвороту. В обох випадках Голліні зіграв надійно, а Аталанта на кожен епізод відповідала контратаками та стандартами. Зрештою, на 38-й хвилині бергамаски добилися свого: Маліновський викотив класну передачу з глибини на правий край штрафного на Сапату, Дуван скинув м'яч під подачу Хатебуру, а той навісив на дальню стійку – Госенс вистрибнув і замкнув точним ударом головою! 1:2.

Перед самою перервою Аталанта могла і зрівняти рахунок. Так, на 41-й хвилині Хатебур потужно пробивав метрів з шести повз ближній кут, однак перед цим арбітр свиснув фол в атаці. На 45-й же Гомес вирізав передачу з лінії штрафного на лівий край Сапаті, а той скинув м'яч під удар Госенсу з гострого кута – вийшло сильно, але Стракоша спіймав м'яч. Зрештою, відпочивати команди пішли за хиткої переваги Лаціо в рахунку і значної переваги Аталанти в грі.

Другий тайм Аталанта почала активно, затиснувши Лаціо у штрафний. На 49-й хвилині це вилилось у потужний постріл Маліновського з правого краю, однак його встигли накрити. Крім того, Руслан і компанія заробили кілька стандартів, але потім ритм гри дещо збився серією замін "орлів". На 60-х хвилинах бергамаски знову почали раз за разом вриватися у штрафний та замикати різноманітні кроси легенькими ударами, однак все це було "не то". Як треба зрівнювати рахунок, на 66-й хвилині показав Маліновський: Руслан зіграв на підбиранні після кутового, змістився в центр і потужним ударом метрів з 23-х засадив м'яч у ближню дев'ятку – 2:2!

Після цього більше десяти хвилин на полі нічого не відбувалося, що не в останню чергу було пов'язано з великою кількістю пауз – на полі з'явилося шість нових футболістів та було показана одна жовта картка. Маліновський відправився на лавку на 77-й хвилині, а вже на 80-й Аталанта заробила кутовий і вирвалася вперед у рахунку – це Паломіно точним ударом головою замкнув подачу з кутового на дальню стійку!

Лаціо намагався відігратися, але жодна з атак навіть ударом не завершилась, не кажучи вже про гостроту (хоча на полі все одно було нервово). Аталанта ще й запорола кілька шикарних контратак з виходами 2-в-1 і 3-в-1 – на 90-й хвилині Стракоші довелося парирувати удар Гомеса метрів з 11-ти, а Ілічіч пробивав повз каркас. Зрештою, фінальний свисток зафіксував вольову перемогу "Богині".

Таким чином, Аталанта набрала 54 очки, залишившись на четвертій позиції з відривом від п'ятої Роми у шість залікових балів. Лаціо йде другим, маючи в активі 62 пункти. У Ювентуса 66 очок. Схоже, боротьба за Скудетто завершена.

Розкішний поєдинок Маліновського

Руслан Маліновський востаннє виходив у основі аж в січневому кубковому поєдинку проти Фіорентини, а в Серії А – взагалі у грудні минулого року, взявши участь у погромі Мілана. Весь цей час українець не протирав штани, а був одним із перших варіантів на підсилення гри – він навіть забив два голи, а загалом в активі хавбека в Італії їх було вже чотири. Значна частина цих голів виявилась красивою, та і в цілому Маліновський був помітною фігурою на полі, але не вистачало справжнього зіркового перформансу. У матчі з Лаціо Руслан, нарешті, його видав.

Наш співвітчизник діяв високо, швидко, агресивно, а головне – безпомилково. Точність його пасів склала 89% (із 69 передач), з 10 єдиноборств було виграно 8, а за кількістю втрат він йде на рівні своїх партнерів по півзахисту (13).

При цьому Маліновський реально загострював, чотири рази пробивши по воротах (два в площину) та віддавши три передачі під удар – одна пройшла з кутового, дві були поперечними, однак крім них було кілька якісних проникних передач на загострення. Зокрема, саме Руслан з глибини відправив м'яч у штрафний перед першим голом Аталанти. Крім того, в активі українця два обіграші на дриблінгу (з двох спроб) та два відбирання на чужій половині поля, а також він заробив на собі чотири фоли (лідер за цим показником на полі). Зрештою, саме Маліновський гарматним пострілом зрівняв рахунок.

Карта дотиків Маліновського у матчі проти Лаціо

За такий перформанс статистичні портали Sofascore та Whoscored визнали Руслана найкращим на полі, а на La Gazetta dello Sport та Sport Mediaset він ділить лідерство за оцінками з Гомесом (по 7 балів).

Маліновському дуже не вистачало такого яскравого промо. Він забив вже чотири ефектних голи в Італії з-за меж штрафного (більше тільки у Наінголлана) та організував ще кілька забитих м'ячів, але найважливіший та найгучніший стався саме в поєдинку з Лаціо – зараз гармату Руслана смакують у всіх європейських ЗМІ, а Opta встигла нагадати, що Маліновський став першим українським гравцем після Андрія Шевченка, якому вдавалося провести п'ять голів у Серії А за сезон. Такої преси немає у жодного українця в Європі.

Прямо зараз Маліновський – наш найкращий футболіст, але це все одно нічого не значить. Гасперіні на прес-конференції більше виділив Гомеса, Толоя та Паломіно, а також нагадав, що потрібно виводити на пік форми Ілічіча. Конкуренція в Аталанті просто шалена, тож бути зіркою в матчі проти Лаціо замало.

Лаціо програв чемпіонат

Сумно, але після поновлення сезону інтрига в боротьбі за Скудетто не прожила і тижня. Лаціо після 21 туру без поразок здувся прямо по ходу першого ж матчу, причому ще до перерви – а одразу після у Індзагі ще й зламалися два футболісти. Яскраво розпочавши з двох шикарних голів і низки моментів, "орли" завершили з рахунком 2:3 та статистикою ударів 6:25, завдавши лише два постріли за весь другий тайм (один в молоко, інший у захисника, і все це на 88-й хвилині). Бергамаски зробили 17 проникних передач проти чотирьох у римлян, а за інтенсивністю пресингу вони переважали в два рази.

На Лаціо було важко дивитись, але ця картина не нова. За три останніх роки підопічні Сімоне Індзаги регулярно провалювали завершення сезону, набираючи в середньому не більше 1,25, 1,88 та 1,1 очок за останні два місяці. Особливо ефектно вийшло в 2018-му, коли Лаціо за три останніх тури випав із зони ЛЧ, у вирішальному поєдинку з Інтером програвши йому четверту позицію (а ще був виліт з чвертьфіналу ЛЄ).

Чому так? У Лаціо менший ресурс на лавці, ніж у Юве з тим же Інтером, а сама система гри тримається на хиткому балансі використання найкращих якостей ключових виконавців – наприклад, Іммобіле так багато забиває в Італії, тому що ніколи не пресингує. Запас міцності у грандів вищий навіть на тактичному рівні.

Відіграти чотири очки у Ювентуса, в принципі, реально. Туринці при Мауріціо Саррі можуть злити будь-кому – але навряд чи втомлений та поламаний Лаціо, тактично не пристосований до великої кількості матчів за короткий проміжок часу, не буде оступатися ще. Скудетто здавалося величезним дивом і до карантину, а тепер шанси залишаються суто теоретичними. Потрібно концентруватися на обороні місця в ЛЧ.

Атакувальний рок-н-рол Аталанти

Гасперіні – доволі прискіпливий тренер, в нього завжди є претензії до футболістів після перемог, але у матчі з Лаціо навіть він був у захваті, не стримуючи емоцій. "У мене склалося враження, що цій команді більше не потрібен тренер! Вони точно знають, що робити, і все, що потрібно – це жест чи слово, щоб змусити їх рухатись", – заявив наставник бергамасків, який сидів на трибунах через дискваліфікацію (в минулому турі отримав червону за суперечки з арбітром). Дійсно, його Аталанта виглядає інфернально потужно.

На днях "Богиня" увійшла в історичну топ-5 за швидкістю результативності у Серії А, забивши 74 м'ячі за 26 матчів – більше за цей відрізок забили тільки Юве, Торіно, Мілан та Фіорентина, і всі вони так бомбили ще у 1950-х. Тепер в активі бергамасків 77 м'ячів – вони повторили власний рекорд за кількістю голів за сезон, встановлений у минулому році. В Аталанті навіть захисники йдуть на атакувальні звершення – Робін Госенс (взагалі-то він латераль, але Opta вважає його захисником) забив восьмий гол у цьому чемпіонаті. Останнім захисником, якому вдалося досягти більшого в одному розіграші Серії А, був Крістіан Маджіо в сезоні 2007/08 (дев'ять голів).

Прикро, що все хороше колись завершується. Можливо, вже у наступному році команда Джан П'Єро Гасперіні буде нагадувати бліду тінь самої себе в сьогоднішніх умовах, тож давайте просто насолоджуватись "Богинею". Таких команд в Італії не було вже 60 років – і не факт, що в такі з'являться в наступні 60. Тим паче, у маленькому містечку Бергамо.

Аталанта – Сассуоло: Маліновський сконфузився, але наблизив супершанс, вилучення Гасперіні як символ, 70-річний рекорд