УКР РУС

Аталанта виграла у Кальярі перестрілку з сімома голами – Маліновський став жертвою видовищності, але довів свій рівень

4 жовтня 2020 Читать на русском

Аталанта розгромила Кальярі в рамках 3-го туру Серії А. Читайте звіт про матч Аталанта – Кальярі на "Футбол 24".

Звітний матч став для Аталанти першим у нинішньому сезоні на домашньому стадіоні. Бергамаски розпочинали кампанію виїзними зустрічами з Торіно та римським Лаціо – дві перемоги. Перед стартовим свистком капітан господарів Алехандро Гомес нарешті отримав свій приз. Ліга Серія А визнала аргентинця найкращим півзахисником чемпіонату Італії минулого сезону.

Папу Гомес отримав приз найкращого хавбека Серії А минулого сезону – одноклубник Маліновського відразу оформив шедевр

Після всіх урочистостей гра стартувала. Як і належить матчам за участю Аталанти, небезпечних моментів довго чекати не довелося. Щоправда, Кальярі теж не обрав тактику глухого захисту, а намагався пресингувати дуже високо. Відповідно за спинами захисників сардів утворювалися величезні вільні зони. Жозе Паломіно довгим пасом запустив у прорив Мурієля (який, до речі, замінив у стартовому складі Руслана Маліновського). Колумбієць втік віч-на-віч із голкіпером і відкрив рахунок. Тривала сьома хвилина гри. Однак арбітр зафіксував офсайд, гості провели свою небезпечну атаку, і лише тоді асистент VAR вирішив втрутитися у гру. На повторі видно, що Мурієль все ж уникнув положення поза грою, і гол нарешті зарахували.

Кальярі не знітився і продовжив спроби грати у свій футбол. За бажання грати в атаку проти Аталанти Еусебіо Ді Франческо можна лише похвалити. Але потрібно враховувати різницю у класі виконавців, яка просто разюча. Дієго Годін, який проводив дебютний матч за свою нову команду, зумів не на довго відновити інтригу. Центрбек прийшов на кутовий, і ніхто не завадив йому переправити м'яч у сітку – 1:1.

Довго радіти острів'янам не довелося. Вже за 5 хвилин Гомес закріпив отриману нагороду черговим шедевром. Впоратися з розкішним ударом Алехандро у голкіпера Кальярі шансів не було. Ви ж знаєте, що Аталанта ніколи не зупиняється? А от Ді Франческо, напевно, – ні! Гості не намагалися ніяк перебудуватися і прогнозовано за це поплатилися.

Пашаліч, Сапата і Госенс на 37-й хвилині влаштували захисту Кальярі справжній майстер-клас. Через короткий пас партнери вивели Маріо на ударну позицію, звідки хорват без надзусиль переграв Алессіо Краньйо. Невдовзі Дуван Сапата вирішив, що іти на перерву без забитого м'яча якось негоже. Форвард отримав м'яч на лівому фланзі, сам протягнув його у штрафний суперника і блискуче закрутив під дальню стійку. Перший тайм став для Кальярі справжнім жахом.

Друга половина стартувала так, ніби команди і не йшли на паузу. Міг відзначити появу у старті Аталанти голом Крістіан Ромеро, але його удару забракло точності. А потім сталося дежавю. Знову 7-ма хвилина тайму і знову гол. Щоправда, цього разу м'яч із своїх воріт діставав уже Марко Спортьєлло. Кальярі блискавично розігнав контратаку, яку з меж штрафного завершив Жоау Педро. Ледь не відразу скоротити відставання до мінімуму міг Джованні Сімеоне, але аргентинець пробив дуже неточно. Там ще напрошувався пас на зовсім самотнього партнера, але коли центрфорвард повинен відзначатися альтруїзмом?

Аталанта – Кальярі – 5:2 – відео голів та огляд матчу

На 65-й Гасперіні зробив подвійну заміну, випустивши Ламмерса та Маліновського (з поля пішли Сапата і Гомес). Руслан розпочав дещо невдало. Поки українець шукав момент для удару по воротах Краньйо, його обіграли. Контратака Кальярі вийшла гострою і цілком могла завершитися пропущеним голом. Все обійшлося кутовим, після якого м'яч підібрав саме Маліновський і добре розіграв атаку Аталанти, яку Ламмерс та Сапата втратили на підступах до чужого штрафного.

Тренери провели ще по кілька замін. Це остаточно збило тем гри і вирівняло ситуацію на полі. Команди і надалі демонстрували відкритий футбол, але разючої переваги у господарів вже не було. У складі Кальярі варто відзначити активність Соттіля та Жоау Педру. За Аталанту відповів Маліновський – його удар із зони правого напівфлангу став здобиччю Краньйо.

П'ятий гол Аталанта забила у позиційній атаці. Ламмерс не полінувався врятувати м'яч від виходу поблизу кута поля. Сем залучив Хатебура і Де Рона, який розвернув у центр, де Маліновський і Пашаліч через стіночку вивели на удар все того ж Ламмерса. Нідерландець красиво хитнув захисника і оформив дебютний гол за "нерадзуррі". Відразу Сем міг забивати другий, але втратив момент, а добивання Маліновського заблокували захисники. Останні хвилини взагалі стали продуктивними для Руслана. Він мав іще кілька хороших нагод. Спочатку потужно стріляв з-за меж штрафного – Краньйо врятував. Згодом Пашаліч вивів українця на удар, той намагався закрутити у дальну дев'ятку – вище.

Зрештою, Аталанта продовжує іти без втрат. 9 очок означають, що бергамаски принаймні тимчасово одноосібно (теоретично ще 4 команди мають шанси наздогнати команду Гасперіні за очками) очолили турнірну таблицю Серії А. У Кальярі залишився один заліковий пункт.

Маліновський став жертвою видовищності

Джан П'єро Гасперіні зробив у складі лише три заміни, якщо порівнювати з попереднім матчем проти Лаціо. Зважаючи на дуже несподівану відсутність Рафаеля Толої навіть у заявці, можна здогадатися, хто саме той неназваний гравець команди з позитивним тестом на коронавірус. Дві інші заміни ж були зроблені з тактичних міркувань. Наставник бергамасків розкусив план свого візаві ще до матчу. Гасп, очевидно, чекав від Кальярі сміливої гри і високого пресингу, тому підлаштував свою команду саме під такий стиль.

Як би не прикро було українським уболівальникам, але жертвою таких перестановок став наш Руслан Маліновський, а також швейцарець Ремо Фройлер. В опорну зону вийшов більш орієнтований на атаку Мартен де Рон, а замість Маліновського взагалі з'явився форвард Луїс Мурієль. Гасперіні чудово розумів, які вільні зони будуть за спинами захисників "россоблу", тому йому були потрібні саме два форварди. Пожертвувати Гомесом він, звичайно, не міг, а правильність його рішення була підтверджена вже на 7-й хвилині, коли Мурієль відкрив рахунок. Загалом рахунок можна вважати справедливим. Обидві команди забили більше, ніж мали б згідно з даними xG (3.61 проти 0.66), але справедливість підсумкової різниці в рахунку це лише доводить.

Також Гасперіні вгадав із замінами. Маліновський і Ламмерс, який вийшли на поле одночасно, стали найбільш ефективними запасними у цьому матчі. Нідерландець навіть забив свій дебютний гол за "Богиню". Руслан теж дуже хотів відзначитися. Це було помітно візуально і це підтверджує статистика. Українець за майже півгодини на полі наніс 3 (більше лише у Сапати та Мурієля) удари по воротах, які сумарно потягнули на 0,16xG. Це шостий показник у матчі взагалі і другий для гравців, які виходили на матч з лави запасних. Перший у Ламмерса, а якщо у Сема забрати гольовий удар (аж надто вбивчою була позиція), то рівних Руслану просто не буде. Плюс, не можна сказати, що ці удари були для протоколу – щонайменше двічі Краньйо довелося добряче попрацювати, щоб впоратися з пострілами.

Така активність Маліновського зрозуміла і варта компліментів. Він намагається довести Гасперіні, що заслуговує на більше ігрового часу і може бути корисним навіть у подібних матчах, де Аталанті потрібно більше швидкості та варіативності в останній третині. Похвалимо Руслана за старання і вкотре наголосимо, що його відсутність в основі сьогодні мала виключно тактичні мотиви. У куди важливіших і складніших матчах місце у стартовому протоколі йому знайдеться. А сьогодні наставник Аталанти пожертвував українцем заради видовищності. Мусимо визнати, що це спрацювало.