УКР РУС

Аталанта розбомбила Брешію: результативна феєрія Маліновського, тіньовий герой Госенс і футбол 1950-х від бергамасків

15 липня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Брешія у прем'єрному матчі 33-го туру Серії А зазнала нищівної поразки від Аталанти (2:6).

Джан П'єро Гасперіні на ломбардійське дербі проти Брешії зробив кілька перестановок у складі, в порівнянні з поєдинком проти Ювентуса. Так, замість Голліні у ворота став Спортьєлло, в лінії оборони з'явились Кальдара та Тамезе. Присіли на лавку Хатебур, Фройлер і Гомес, а Ілічіч взагалі пролетів повз заявку. Натомість, місце у старті знайшлося Пашалічу та Маліновському. Звісно ж, бергамаски були фаворитами зустрічі.

Маліновський шокував Брешію розкішним голом і двома асистами – відео результативних дій українця

Свій статус господарі підтвердили вже на 2-й хвилині зустрічі, коли Маліновський виконав пас на Пашаліча у зону між захисниками – Маріо увірвався на край штрафного та пробив повз голкіпера, 1:0! Брешія одразу ж огризнулася невдалим виходом Торрегросси віч-на-віч із Спортьєлло, а на 8-й хвилині Торрегросса отримав другий шанс – цього разу капітан Брешії не схибив. 1:1! Здавалося, що зараз почнеться рубка, але гра несподівано притихла на 15 хвилин. Аталанта домінувала, Брешія намагалася тікати в контратаки, але моментів не виникало.

Здавалося, що гості вирівняли хід зустрічі, але в другій половині першого тайму "Богиня" показала, хто тут претендує на срібні медалі, а хто йде на виліт. Спочатку прилетів другий гол – Госенс на 25-й хвилині обігрався у стіночку з Сапатою та прострілив у штрафний на де Роона, а той ударом зльоту шведою поцілив під дальню стійку. На 28-й свою гармату метрів з 30-ти розрядив Руслан Маліновський – точно в правий кут, 3:1! Ще за дві хвилини українець викотив передачу на лівий фланг Госенсу, а той виконав навіс на лінію воротарського під замикання Сапаті – 4:1! На 37-й хвилині Госенс міг і сам забивати ударом з межі воротарського майданчика, але Робін пробив повз ближню стійку.

В останній третині першого тайму моментів вже не виникало, однак на старті другого Аталанта продовжила знущання над принциповим суперником. Так, вже на 46-й хвилині Маліновський пробив по центру метрів з 20-ти (сейв Андреаначчі), а на 55-й Руслан видав розрізний пас у штрафний на Пашаліча – Маріо вивалився віч-на-віч і вистрілив повз голкіпера, 5:1. Ще за три хвилини Маріо оформив хет-трик, розстрілявши ворота з меж карного майданчика з передачі Тамезе. Брешія змогла огризнутися слабеньким ударом Доннарумми та неточним пострілом Чансельора із близьких дистанцій.

Звісно ж, останні півгодини зустрічі стали чистою формальністю. Аталанта намагалася розіграти свої моменти до вірного, але в площину воріт влучити не вдавалося – та і загалом тільки удар Коллі з меж штрафного вище воріт можна згадати одразу. Джан П'єро Гасеріні зняв з гри лідерів, зокрема і Маліновського (на 74-й хвилині), а на 80-й хвилині навіть дозволив собі познущатися над суперником, змінивши воротаря. Насмішка не пройшла без покарання – на 83-й контратака за участі Тоналі та Шпалека завершилась пострілом останнього з правого краю карного майданчика точно під дальню стійку, 6:2. Це був останній гол у матчі. Аталанта святкувала шалену перемогу.

Таким чином, Аталанта набрала 70 очок, піднявшись на другу позицію в турнірній таблиці – втім, конкуренти свої матчі ще не зіграли. Брешія, маючи в активі 21 заліковий бал, залишилась передостанньою.

Класний матч Руслана Маліновського, в якому знайшлися інші герої

Власне, тут нічого довго розмазувати: українець вийшов у дербі Ломбардії замість фантастичного капітана Гомеса, забив прекрасний гол у фірмовому стилі, віддав два асисти та один передгольовий пас. Про що тут взагалі можна говорити? Маліновський в третьому матчі поспіль покидає поле з результативною дією й демонструє прекрасну статистику. На порталі Whoscored Руслан разом з Пашалічем отримав найвищу оцінку серед усіх футболістів (10).

Маліновський став лідером за кількістю ударів по воротах (три, два в площину), нікому не поступився за успішними обіграшами на дриблінгу (два з двох спроб), виграв шість з восьми єдиноборств і заробив на собі три фоли. Він був дуже активним, зробивши 85 дотиків до м'яча та віддавши 67 передач – сім з них виявились неточними, але на такому тлі це некритично. 26,9% цих пасів були спрямовані уперед – серед футболістів групи атаки це другий показник після де Роона, а загалом вищі цифри продемонстрували тільки центрбеки. При цьому в українця не дуже багато пасів спрямовано назад – всього 10,4%. Тільки Пашаліч (8,3%) та де Роон (3,5%) продемонстрували кращі цифри.

Українець класно відкривався, розганяв атаки Аталанти й заслужив на максимально схвальні відгуки, але тут ми підходимо до невеличкої проблеми. Навіть у попередніх абзацах помітно, що Маліновський виступив або на рівні з іншими лідерами, або лише другий після них. Італійські медіа одностайно віддають найвищі оцінки Пашалічу й публікують про нього статті, Джан П'єро Гасперіні на післяматчевій прес-конференції взагалі не згадав про Руслана, а на статистичному порталі Sofascore він другий після Маріо, який нічого, крім трьох голів, і не зробив. Неприємно, але нічого страшного.

Головне, що в активі українця вже вісім голів та чотири асисти за Аталанту в дебютному сезоні в Італії – і це ще в статистику не потрапив гольовий пас з Міланом! Маліновський раз за разом виходить на заміну або під ротацію й робить результат, а останнім часом ще й потрапляє на перші шпальта провідних ЗМІ. Сьогодні для них знайшовся інший герой, але це не означає, що ніхто не помітив колосальної користі від дій Руслана. Маліновський – перший наш атакувальний легіонер з часів Вороніна у Бундеслізі, який грає, забиває (ще й як!), асистує та входить у число найкращих гравців команди на регулярній основі, а не одиничними спалахами, як Коноплянка з Ярмоленком. Браво!

Робін Госенс – тіньовий герой

Хайп-машина італійських ЗМІ розгорнула свої потужності навколо автора хет-трику, залишивши у тіні Маліновського, однак не тільки Руслан може поскаржитись на несправедливий світ. Навіть більше за атакувальних хавбеків Аталанти заслужив на відзнаку Робін Госенс, який став найбільш небезпечним у складі бергамасків.

В активі Госенса – чотири передачі під удар (дві гольові), що є найвищим показником у зустрічі. Крім того, він двічі пробив по воротах – одного разу Робін міг забивати з близької дистанції, але промазав. За показниками ж xGChain (внесок у атаку включно з ударом чи ключовим пасом) та xGBuildUp (те ж саме, але без урахування останніх) німець увійшов у топ-3 на полі, награвши на 1,76 / 1,09 гола відповідно. Він регулярно вривався у штрафний і продемонстрував височенну культуру роботи з м'ячем.

Робін став одним з лідерів за кількістю дотиків, хоча і втрат у нього найбільше – аж 17. Із 75-ти пасів лише 63 стали точними, але це також нормально для латераля. Тим паче, що проблеми з точністю Госенс компенсував просуванням атак – в його активі чотири точних навіси з чотирьох спроб і чотири точних лонгболи з шести. Крім того, він з двох спроб двічі обіграв суперника на дриблінгу. В обороні Госенс також відзначився, вигравши п'ять із шести єдиноборств, знявши один верховий м'яч і тричі відібравши м'яч (при чотирьох спробах), а також двічі його перехопивши.

Загалом, Госенс за більшістю показників був найкращим на полі. Більше того – серед усіх захисників Європи він є найбільш результативним, взявши участь у 17 голах Аталанти (забив дев'ять і асистував вісім разів). Втім, доля несправедлива – італійські медійники до наступного туру будуть розкручувати автора хет-трика. Таке життя.

Аталанта б'є рекорди і повертає 1950-ті

Здавалося, що Аталанта побила вже усі рекорди, але команда Джан П'єро Гасперіні знаходить нові. Зокрема, матч проти Брешії став вже четвертим для бергамасків у цьому сезоні, в яких вони забили шість голів – жоден інший клуб у топ-5 ліг Європи не був настільки агресивним. При цьому варто враховувати, що у трьох з цих поєдинків футболісти "Богині" забили ще й сьомий м'яч, а загалом в їхньому активі 93 голи за сезон – тільки Баварія забила більше.

Щонайголовніше, за останні 60 років ніхто, крім Наполі у сезоні 2016/17, не забивав стільки – неаполітанці тоді провели 94 голи за 38 матчів, у бергамасків ще п'ять турів попереду. Взагалі, за всю історію чемпіонату за 33 матчі стільки голів забивали тільки Мілан і Торіно. Таким чином, команда Джан П'єро Гасперіні повернула футбол до романтики 50-х.

Його підопічні змагаються і з власними рекордами. "Богиня" в поточному сезоні здобула вже 21 перемогу, побивши своє досягнення із сезону 2016/17. Маріо Пашаліч же забив у ворота Брешії найшвидший гол Аталанти в нинішньому чемпіонаті – приємно, що асистував йому Руслан Маліновський. Хочеться, щоб наступний рекорд бергамасків безроздільно належав саме українцю.

Освячений у храмі Шеви: він подолав 6000 кілометрів смертельної небезпеки, щоб забити у Мілані і стати надією Кальчо