УКР РУС

Арсенал – Манчестер Юнайтед: Артета влаштував божевілля, великі камбеки, екс-гравець Шахтаря сяє на фоні "п'яної банди"

2 січня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Арсенал обіграв Манчестер Юнайтед (2:0) у 21-му турі чемпіонату Англії. Рахунок і огляд матчу АПЛ 2019/20 читайте на "Футбол 24".

Матч, як онлайн-трансляція Арсенал – Манчестер Юнайтед на "Футбол 24", стартував о 22:00 за київським часом. Мікел Артета намагався здобути свою першу перемогу за 3 матчі на чолі "канонірів". Сульшер же, якщо продовжив би переможну серію до 3-х матчів, скорочував відставання від Челсі та четвертого місця до 2-х очок. Відзначимо, що у стартовому складі МЮ вийшов екс-хавбек донецького Шахтаря Фред.

Арсенал – Манчестер Юнайтед: онлайн-трансляція матчу АПЛ

МЮ краще розпочав. Екс-хавбек Шахтаря Фред розвернув швидку контру, яку завершував Решфорд. Перший прицільний удар вже на 36-й секунді без проблем потягнув Лєно. Деніел Джеймс змусив Колашинаца заробити швидку жовту. Манчестер Юнайтед змарнував ще декілька швидких контрвипадів, а господарі забили ледь не з першої атаки. Колашинац пройшов лівим флангом, Магвайр спочатку застряг і допоміг супернику уникнути офсайду, а потім покинув свою зону разом з Ліндельофом. Ніколя Пепе розстрілював Де Хеа без жодної опіки. Згодом той же івуарієць познущався з Шоу і навісив під удар Обамеянгу – ефектні бокові ножиці, але вище воріт.

Арсенал – Манчестер Юнайтед – відео голів

Як же самовіддано грає Арсенал Артети. По двоє стеляться в підкатах,аплодують один одному і отримують схвалення тренера навіть тоді, коли якийсь гарний задум не спрацьовує. Господарі перехопили ініціативу (60% володіння станом на середину першого тайму), а той самий швидкий удар Решфорда так і залишається єдиним через грамотну оборону лондонців. Давід Луїс знімав ледь не всі м'ячі, опорники Джака і Торрейра також дуже багато і грамотно переміщуються. Пепе покотив у штрафний, Ляказетт розвернув Магвайра і мав забивати з меж воротарського, але снаряд зірвався з ноги.

Той же Ніколя віддав на Торрейру, уругваєць простим фінтом перехитрив Фреда і ще кількох суперників, однак мінімально не влучив. Арсенал знову дуже подобається в першому таймі, але з Челсі це завершилося поразкою. Схоже, "каноніри" зробили висновки. Де Хеа допасувався, що подарував Пепе м'яч – стійка після обвідного удару. Подача кутового, Ляказетт відривається на ближній стійці, воротар МЮ рятує, але від спини Ліндельофа снаряд отримує Сократіс. Розстрільний удар, до цього все йшло – 2:0 у роздягальню.

Магвайр замикав подачу Фреда (найкращий у нинішньому посередньому МЮ) зі штрафного компенсований час. Слабкий удар з кількох метрів – а це вже щось, але як же бездарно втрачено момент. Лише другий постріл за тайм від "дияволів". Пепе просто монстр – 4 створені моменти за 45 хвилин, забитий м'яч, лідер у дриблінгу (3 з 4 обведень пройшли). Арсенал кращий у всьому: контроль (58% на 42%), точність передач (90% на 82%), удари (7:2, і що найважливіше – з меж штрафного 6:1), боротьбі (28 єдиноборств на 19), повітряних дуелях (4:0), перехопленнях (10:3).

Манчестерці знову краще розпочали тайм. Фред здалеку приклався, Лєно на місці. Та загалом Арсенал без проблем оборонявся, дозволяючи собі навіть холоднокровні паси на воротаря верхом. Подвійна заміна від Сульшера. 18-річний Грінвуд замість Джеймса. Перейра вийшов, і відразу ж став героєм гострого моменту. Матіч знайшов Андреаса у штрафному, снаряд потурбував сітку з зовнішнього боку. За 20 хвилин другого тайму пробиває тільки МЮ – 4:0. Арсенал відчуває проблеми з налагодженням гри, час замін. Пепе і Колашинаца замінили Нелсон і Сака.

Картина змінилася не дуже сильно. Манкуніанці тиснули, Арсенал відбивався, але проблема в тому, що команда Сульшера створювала не дуже якісні моменти, а одного контролю і покращеної статистики єдиноборств та точності пасів мало. Утім, і "каноніри" розчаровували, якось безглуздо легко втрачаючи нагоди для вбивчих контр. Оговтався таки Арсенал. Ляказетт запоров вихід у штрафний для удару. Де Хеа парирував удар Сака. Трохи хаотичного футболу, але гості не можуть скористатися певним простором, коли "гармаші" розкриваються в атаках. Схоже, що ривок МЮ відразу після перерви забрав занадто багато сил.

Фред класно задумував з черпачком на Марсьяля. Не пройшло, сам же бразилець вступив у боротьбу і заробив кутовий. Розкрилася гра під завісу другого тайму. Обамеянг вривався у штрафний, але його невдалий пас ледь не привів до контрвипаду. Грінвуд якось наївно напоровся на оборонця. Решфорд пробив у Лєно на 90+3 – німець сьогодні був впевнений навіть на виходах. Фред зі штрафного пробив так, що тільки потішив лондонських фанатів, хоча бразилець і так був найкориснішим на полі в сіреньких "дияволів". Арсенал переміг вперше за 5 матчів АПЛ і вийшов на 10-й рядок, набравши 27 очок. У п'ятого МЮ лише на 4 бали більше.

Артета змушує божеволіти всіх

Здобути 4 очки з 9 можливих? У нас би ніхто і уваги не звернув. Та чутливу до найтонших змін у командах Англію, схоже, охопила, Артетоманія. І Мікел сповна заслужив усіх цих компліментів, аплодисментів і старого, як світ, "бажання вмирати за свого тренера". Виявляється, у "канонірів" не така і провальна оборона. Давід Луїс так взагалі постав воїном світла, який здатен буквально покладати все своє тіло на вівтар команди. Артета даремно хвилювався, що не зовсім справедлива і логічна поразка від Челсі вплине на впевненість і стан команди.

Сьогодні вони видали ще сильніший перший тайм, а кінець другого не тільки не віддали, а й зіграли краще, ніж 30 хвилин до того. Він ні секунди не перебуває на лаві чи в межах технічної зони, бігає, підказує, аплодує своїм гравцям навіть у моменти неточних пасів чи ударів. Трибуни шаленіють, плескаючи просто кожному переведенню м'яча на фланг. Партнери б'ються один за одного і свого нового тренера. Так, це той Арсенал, який майже 3 місяці не міг здобути перемогу в рідних стінах. Він довів скептикам, що здатен не тільки грати красиво, а і не пропускати.

Всюдисущий Озіл раптово знову виглядає крутим (10 разів повертав володіння, ніхто на полі не робив цього більше), Луїс знову серед лідерів за виносами, заблокованими ударами і дальніми пасами, Пепе вміє відпрацьовувати немалі гроші на свій трансфер і бути вирішальним. Фулбеки, Ляказетт і Обамеянг також додають. Командний механізм рухається нещадно і перемелює зірок, не готових працювати і віддаватися справі на повну. За 2 попередні місяці вони виграли стільки ж, як за 1 день нового року, але найголовніше – у цих хлопців не просто прокидається, а божеволіє жага до гри.

Королівський Пепе як символ цього Арсенала

З іншого боку вони все ще далекі від бездоганності, і класніша команда могла б використати їхні слабкості. Арсенал поки не здатен душити суперника всі 90 хвилин, як би не прагнув до цього Артета. Другі тайми виходять стабільно гіршими, їм доводиться страждати в обороні, наступаючи на горло своїй атакувальній пісні. Це виглядає десь так само, як гра Ніколя Пепе в цей вечір. Хлопця, який навіть при новому тренері зіграв 14 хвилин у попередніх матчах.

Єдиний на полі, хто досягнув 100-відсоткової точності пасів (загалом 26), поступився тільки Фреду за кількістю єдиноборств (16 проти 23) та ще Ляказетту за виграними (9 і 8). Створив 4 гольові моменти, ще стільки ж разів обігравав суперників, але більшість гостроти видав за перші 45 хвилин. Він грав велично, але заміна напрошувалася ледь не відразу після перерви. Та цей хлопець однозначно видав свій максимум на сьогодні.

Фред – лідер МЮ, але це погано

З одного боку добре, що колишній півзахисник Шахтаря повертає собі втрачену могутність. Бразилець – єдиний, хто вижив у м'ясорубці "канонірів": 23 дуелі, 12 перемог (лідер у матчі), 4 зароблені фоли, найбільше дотиків до м'яча серед усіх гравців (115) створений стовідсотковий момент, 6 точних дальніх передач, 5 з 5 спроб дриблінгу, 3 удари. По суті своїй опорник з усіх сили намагався нівелювати відсутність загадково травмованого Погба. Він не тільки боровся з подвоєною енергією, а й відповідав за креатив – 7,4 як від Whoscored, так і Sofascore. Найкращий бал у команді, у топ-6 матчу.

І тут ми підходимо до головної претензії щодо гри Манчестер Юнайтед. "П'яна банда безладу", як про них написала Squawka. Вони хиталися і падали в нападі, немов пересвяткували новорічну ніч. Якщо кожен польовий гравець Арсенала, який вийшов у стартовому складі, здійснив бодай одну успішну спробу відбору, то манкуніанці на їхньому фоні виглядали командою, що або втягується в сезон, або сприймає матч як товариський. Коли підопічні Артети зробили свою справу і віддали їм м'яч, ті вкотре просто не відали, що з ним робити.

Інертні фланги (якщо Джеймс ще намагався брати гру на себе, то його ігнорували, частіше атакуючи ліворуч, а тренер так взагалі замінив першим), відсутній №9 (Марсьяль більше подобався в підіграші, ніж завершенні), Лінгард знову і знову показує, що ніякий він не плеймейкер. Усе в атаці цього МЮ не працювало так, як має, бо суперник практично не залишав вільних зон чи подарунків у фінальній третині. Артета змусив Юнайтед мучитися, як проти середняків та аутсайдерів, і це було геніальним рішенням. Уперше за 7 матчів сезону "дияволи" програли команді з великої шістки. Арсенал же вперше обіграв команду з топ-10 (5 поразок, 4 нічиї).