УКР РУС

Арсенал здобув перемогу над Вест Хемом: 11 хвилин Ярмоленка як вирок, Боуен не вражає, а "каноніри" роблять заявку на ЛЧ

20 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Голи Александра Ляказетта та Едді Нкетії допомогли Арсеналу переграти Вест Хем на його полі (2:1).

Вест Хем зазнав поразки у матчі першого туру АПЛ, що зробило розмови навколо близької відставки Девіда Мойєса ще гучнішими. Шотландський наставник, однак, гнув свою лінію, що знову негативно позначилось на Ярмоленку – Андрій залишився у запасі. Арсенал же тиждень тому розгромив Фулхем, тож на Олімпійському стадіоні "каноніри" вважалися беззаперечними фаворитами. Здавалося, що у "молотобійців" немає шансів.

Ярмоленко має пропозиції з Європи та МЛС, – ЗМІ

Втім, перший тайм виявився дуже поганим для обох команд. У стартові 20 хвилин на полі взагалі нічого цікавого не відбувалося, за виключенням падіння Боуена у штрафному "гуннерів", однак Майкл Олівер справедливо проігнорував пірнання Джаррода. Був також удар головою метрів з шести у виконанні Огбонни на початку зустрічі, але він виявився дуже слабким – Лєно спокійно спіймав м'яч. Арсенал не мав і таких моментів, однак саме підопічні Мікеля Артети відкрили рахунок на 25-й хвилині: Сака розігнав атаку й запустив Обамеянга на лівий край карного майданчика, той подав на лінію воротарського, а Ляказетт замкнув – 0:1! В цьому епізоді була підозра на офсайд, але VAR встав на бік гостей.

На 30-й хвилині Арсенал міг подвоїти перевагу, однак Сака після передачі від Вілліана та вривання у штрафний вистрілив над поперечиною. Після цього Вест Хем перехопив ініціативу ледь не заробивши пенальті на 38-й хвилині – це Габріел підіграв собі рукою й залишився непоміченим арбітрами, хоча цілком можливо, що вони просто розцінили момент як гру плечем. За новими рекомендаціями такий варіат цілком реальний.

Це був єдиний момент Вест Хема у другій половині першого тайму – окрім голу. "Молотобійці" зуміли зрівняти перед самим свистком на перерву: Соучек розігнав атаку та віддав передачу на правий край штрафного, Фредерікс одразу ж прострілив, а Антоніо замкнув метрів з шести – 1:1. Саме з цим рахунком команди й пішли на відпочинок.

Другий тайм Арсенал розпочав активно, однак нічого гострішого за заблокований удар Сака у перші десять хвилин гості створити не змогли. Вест Хем відповідав: на 51-й хвилині Масуаку стріляв з дистанції значно вище воріт, а на 53-й він же навісив на Антоніо – Майкл пробивав метрів з трьох, але влучив у Лєно. Крім того, до 60-ї хвилини "молотобійці" заробили низку кутових і стандартів, однак гостроти, знову ж таки, витиснути не вдалося.

Лєно нудьгував до 67-ї хвилини, коли Антоніо замкнув подачу Масуаку ударом у поперечину. Потім голкіпер "гуннерів" випустив м'яч з рук, дозволивши Антоніо пробити по воротах – постріл накрив Габріел. Через п'ять хвилин удар Соучека з дистанції вже ніхто не накривав, але Томаш не влучив у площину.

Мікель Артета ще на 64-й хвилині випустив на поле Пепе, а на 77-й хвилині додав до атаки Нкетію, однак Арсеналу вдалося лише вирівняти хід гри – але біля воріт Фабіанскі було сухо. Тиск Вест Хема до того часу також здувся, тож Девід Мойєс наважився кинути у бій Ярмоленка. Андрій вийшов на поле на 83-й хвилині, а на 85-й "молотобійці" отримали шанс вийти вперед внаслідок прострілу Фредерікса на дальню стійку – Соучек трішечки не дотягнувся до м'яча. Покарання за марнотратство виявилось миттєвим: Сака розрізав оборону пасом на Себальйоса, який з лівого краю штрафного покотив на лінію воротарського – Нкетія замкнув у порожні. 1:2!

Вест Хем намагався щось організувати на останніх хвилинах, але у господарів не вийшло нічого. Не запам'ятався і Ярмоленко, який встиг лише раз виконати подачу – невдало. Зрештою, дива не сталося. Фінальний свисток зафіксував перемогу Арсенала.

Ярмоленку чітко позначили статус

Андрій вийшов на поле на 83-й хвилині й за цей час встиг зробити сім дотиків – в них помістилися чотири точні передачі з чотирьох, один точний лонгбол і один точний навіс (з двох спроб). При цьому Ярмоленко припустився критичної помилки, адже Нкетія забив гол, вискочивши з-за спини українця.

Помилка катастрофічна, але і без неї очевидно, що Ярмоленку винесли вирок – він не гратиме в основі при Девіді Мойєсі, як би сильно не провалювались його конкуренти і як би не намагався вінгер довести свою необхідність.

У першому турі Боуен отримав жахливі оцінки на статистичних ресурсах і взагалі нічого не створив. Це був провал, який вартував відправки на лавку запасних – і хоча Ярмоленко за 23 хвилини виступив не набагато яскравіше, вболівальники залишились задоволеними. Девід Мойєс дав надію Андрію, випустивши його на кубковий поєдинок з Чарльтоном, а наш співвітчизник сповна скористався шансом – в активі укранця асист і скасований гол. За логікою, Ярмоленко повинен був виходити в основі на наступний матч, або хоча б посилити гру в останній третині поєдинку, однак Мойєс цинічно кинув Андрія у бій на 83-й хвилині.

Це вже смішно, але ще смішнішим є той факт, що Девід цінує нашого вінгера. Коли шотландець наважується на атакувальні заміни, першим завжди виходить Ярмоленко – але скільки у нього часу на подвиг в АПЛ? В завершенні минулого сезону Андрій виходив проти Челсі на 15 хвилин (забив переможний), проти Ньюкасла – також на 15, проти Норвіча – на 10, проти Уотфорда – на 13, і лише з Астон Віллою українець зіграв тайм (забив рятівний гол). У поточному сезоні було 23 хвилини з Ньюкаслом і всього 11 проти Арсенала.

Ярмоленку потрібно серйозно задуматись над продовженням кар'єри у Вест Хемі. На Емірейтс йому чітко позначили статус глибокого резервіста без шансів на основу – і покращення не буде до самої відставки Мойєса. Цілком можливо, що вона станеться зовсім скоро, але не факт, що новий тренер стане довіряти частіше. А трансферне вікно ще відкрите.

Боуен – нічого особливого

Основний конкурент Ярмоленка – 23-річний Джаррод Боуен – провів на полі 83 хвилини. З позитиву в його діях можна відзначити велике бажання та високу залученість до атак Вест Хема. За цим показником вінгер став другим у команді (0,79 xGChain), а без урахування ударів та передач під них – так і взагалі лідером (0,58 xGBuildUp). Між іншим, саме він розігнав гольову атаку "молотобійців". Це серйозний прогрес у порівнянні з попереднім матчем. Джаррод дійсно був помітним у підготовчій роботі, однак із безпосереднім загостренням у нього взагалі не пішло.

Боуен взагалі нічого не зробив у першому таймі, однак в другому активізувався. На відрізку від 60-ї до 67-ї хвилини він провів аж чотири удари по воротах, однак небезпечними їх назвати не можна – жоден не влучив у площину, а сумарна їхня вага склала 0,21 xG. Тобто, в такому стилі Боуен міг би забити лише з двадцятої спроби, однак ті чотири постріли стали єдиними для Джаррода у матчі.

Передач під удар англієць не віддавав. Взагалі, з дистрибуцією у Боуена виникли серйозні проблеми – точність його пасів стала найнижчою у команді (75%). Особливо невдало Джаррод виконував своє безпосереднє завдання, зробивши всього один точний навіс із шести спроб, а з двох лонгболів лише один знайшов партнера. З вінгерською роботою також не пішло – у Боуена всього одна спроба обіграшу на дриблінгу, та й та невдала. В єдиноборствах теж стався провал – п'ять епізодів, три програші. Втім, в активі Джаррода два відбирання у трьох моментах, а для Мойєса це дуже важливо.

Загалом, можна констатувати, що якісної переваги на правому фланзі Боуен не створив, а помилок у нього було занадто багато. Якби стільки помилявся Ярмоленко, він би сів на лавку запасних вже через 20 хвилин, і більше б ніколи не виходив на поле – Джарроду ж дозволяють набивати гулі. Цікаво поглянути, чи продовжиться ця історія з приходом нового тренера.

Арсенал повернув клас

Склалося враження, що "каноніри" зіграли з економією сил, увімкнувшись всього у двох епізодах – і цього вистачило для перемоги. Звісно ж, підопічним Мікеля Артети так легко не було: Вест Хем провів вдвічі більше ударів (14:7), пробивав у поперечку й настріляв на два очікуваних голи проти одного у гостей, однак результат на табло – 1:2 на користь Північного Лондона. Якщо згадати матчі "гуннерв" проти грандів, то там Арсенал також програвав по статистиці, але перемагав.

Це означає, що у команди нарешті з'явився клас. Раніше лондонці тиснули весь матч і прогорали, а тепер Арсенал карає за першу ж помилку будь-якого суперника – хоч Ліверпуль, хоч Манчестер Сіті, хоч Фулхем з Вест Хемом. Причому карає не випадковими голами, а круто розіграними комбінаціями з класними пасами під красиві удари. Навіть при Венгері цього іноді не вистачало, а Мікель Артета демонструє такий рівень вже кілька місяців. Круто!

Варто розуміти, що така демонстрація класу не пов'язана з якимось фартом. Так, Вест Хем перестріляв Арсенал за ударами, але за влучаннями у площину рахунок рівний – 3:3. При цьому "каноніри" перевершили "молотобійців" у пресингу (12,76 PPDA vs. 18,26), провели 18 проникних передач проти чотирьох, та і загалом віддали вдвічі більше пасів з вищою точністю (86% проти 82%). В ігровому плані підопічні Мікеля Артети виглядають цілісним колективом, в якому немає провисань – це помітно навіть по тепловій карті. Критичного ухилу на якийсь із флангів також не помітно: так, з Вест Хемом Арсенал 44% атак провів через лівий, але через центр пройшло 32%, а справа – 24%. Більш-менш рівно.

В останніх восьми матчах "каноніри" відсвяткували сім заслужених перемог, прибивши на своєму шляху Манчестер Сіті, Ліверпуль (двічі), Челсі, і ось тепер новий сезон стартував зі звитяг над Фулхемом та Вест Хемом. Що це, як не заявка на боротьбу за ЛЧ? Звісно, поки що зарано робити такі оптимістичні прогнози, але Арсенал при Артеті почав одужувати стрімкими темпами. Фектс.

"Ярмоленко – найкращий з відривом, це буде трансфер за безцінь": українець зачарував фанатів Вест Хема і викликав бурю