УКР РУС

Арсенал – Вест Хем: блискуча перемога Артети, готовність "канонірів" до ЛЧ і шалені перспективи лондонського "дитсадка"

15 грудня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Вест Хем в рамках центрального матчу 17-го туру АПЛ зазнав поразки від Арсенала (0:2), втративши позицію в топ-4 АПЛ. Звіт читайте на "Футбол 24".

Вест Хем перед матчем на Емірейтс тримався на четвертій позиції АПЛ з 28 очками в активі, в той час як Арсенал йшов шостим з відставанням у два залікових бали. Таким чином, зустріч "молотобійців" і "канонірів" приймала характер битви за зону ЛЧ. Осічка для них була неприпустимою не тільки з цієї причини – між лондонськими колективами на дистанції в один пункт розташувався МЮ з грою у запасі, та і Тоттенхем перебував на відстані в одну перемогу від топ-4 (і у "шпор" теж був незіграний поєдинок).

"Обамеянг провідував хвору матір", – Артета зустрівся з гнівом фанатів Арсенала

Підопічні Девіда Мойєса та Мікеля Артети повинні були здобувати звитягу, адже існував ризик запустити конкурентів у відрив. Саме тому в основі "хаммерс" не знайшлося місця Ярмоленку, а "гуннери" виставили той же склад, що і в попередніх двох турах – до речі, такого не траплялося з часів Арсена Венгера. Цікаво, що Обамеянг не потрапив навіть у заявку.

У стартові півгодини тривала позиційна боротьба без моментів. Арсенал за цей період заволодів ініціативою, тримаючи м'яч під контролем і періодично організовуючи непогані підходи до воріт – зокрема, на 29-й хвилині Едегор отримав пас зліва й віддав проникну передачу в дотик на Ляказетта. Александр мав виходити віч-на-віч, але Доусон у підкаті встиг накрити форварда.

Перший реально гольовий момент стався на 35-й хвилині й належав Вест Хему. Він виявився дещо випадковим: "молотобійці" заробили стандарт, подачу з якого Вайт вибивав на фланг – втім, м'яч на куті штрафного підхопив Форнальс. Пабло одразу ж виконав обвідний удар під праву стійку, але сфера пролетіла поруч з нею! Арсенал відповів на 40-й зміщенням Сака з правого флангу та стіночкою з Едегором, після якої Букайо викотив пас під удар Джаці – втім, постріл Граніта метрів з 11-ти встиг накрити Доусон. М'яч відскочив на Тірні, а той з лету пробив у ближній кут – Фабіанскі перевів "круглого" у поперечину!

Арсенал в принципі домінував у другій половині тайму. Перед перервою відчутна ігрова перевага "канонірів" повинна була вилитись у гол: Сака виконав свочасну передачу в зону перед карним майданчиком, Ляказетт звідти вистрілив у правий нижній, а Фабіанскі парирував перед собою – Мартінеллі ж опинився на добиванні! Бути б взяттю воріт, якби Доусон не встиг накрити Габріеля. Зрештою, відпочивати команди відправились за нулів на табло.

Не дотиснувши "молотобійців" наприкінці першого тайму, Арсенал добився свого на старті другого. Вже за хвилину після відновлення гри Мартінеллі отримав пас на хід від Ляказетта й з лівого краю штрафного завдав удар у дальній кут – 1:0! На 51-й же хвилині подвоїти перевагу господарів міг Джака, який пробивав метрів з 16-ти після прострілу з флангу, однак Вест Хем знову врятувала відчайдушна гра Доусона.

Ці два епізоди призвели до певної втрати концентрації з боку "канонірів". За це підопічні Девіда Мойєса мали карати на 53-й хвилині, коли Боуен прорвався на лінії карного майданчика й закрутив м'яч у ліву дев'ятку. На щастя для команди Мікеля Артети, Ремсдейл врятував Арсенал, а Вест Хем після цього моменту не прокинувся. Ініціативою продовжили володіти "гармаші", які організували кілька перспективних атак з вриванням у небезпечні зони.

Зрештою, такий футбол призвів до пенальті у ворота гостей. Ляказетт увірвався в штрафний, а Цоуфал у підкаті вибив м'яч разом із ногою нападника – за це Ентоні Тейлор показав Владіміру другу жовту картку. "Молотобійці" залишились у меншості. Арсеналу залишилсь тільки реалізувати 11-метровий, закривши матч. Ляказетт взявся за цю справу, але його удар у правий кут парирував Фабіанскі!

Вест Хем залишився у грі, однак в меншості футбол підопічних Девіда Мойєса став ще більш депресивним. Коуч "хаммерс" намагався додати свіжості, випустивши на поле Бенрама та Ешбі, однак жодного моменту в останні 20 хвилин команда так і не створила. Можливо, вихід Ярмоленка перегорнув би хід зустрічі, але його так і залишили в запасі.

Арсенал теж не організував вагон небезпечних епізодів, але поєдинок тримався під повнем контролем північних лондонців. Як наслідок, на 79-й хвилині господарі могли забити другий гол завдяки вдалому прострілу на Сака та його замиканню в дотик – Фабіанскі парирував. Втім, на 87-й йому таки довелося виймати м'яч із сітки. Все той же Сака розігнав контратаку й віддав передачу на хід свіжому Сміту-Роу, а Еміль, змістившись до півкола, потужно пробив під праву стійку – 2:0! Вест Хем капітулював.

Таким чином, Арсенал набрав 29 очок, піднявшись на четверте місце у турнірній таблиці й потіснивши "молотобійців" на п'яте. У підопічних Девіда Мойєса всього на 1 заліковий бал менше.

Заслужена перемога Арсенала

Перемога над Вест Хемом стала для Арсенала однією з найкращих у поточному сезоні. Більше яскравих емоцій вболівальники "канонірів" отримали хіба що у дербі з Тоттенхемом, однак в тактичному плані воно мало забагато нюансів – "молотобійців" же винесли в одні ворота, практично без шансів для останніх. Північні лондонці тримали м'яч 57% ігрового часу, завдавши 21 удар (11 з меж штрафного, 8 у площину) і награвши на 2,7 очікуваних голів. Показник xG особливо важливий – він виявився найвищим у матчах проти Вест Хема в матчах АПЛ за останні два роки.

Червона картка Цоуфала на картину гри особливо не вплинула. Арсенал і в рівних складах домінував, що прекрасно демонструють розкладки росту xG та гостроти атак. В більшості господарі навіть збавили оберти. Вест Хем за весь матч награв на 0,4 очікуваних голи, створивши всього два реальних моменти – причому перший був відверто випадковим.

Гострота атак

Зростання xG

Арсенал продовжив традицію успішних домашніх матчів проти Девіда Мойєса, не програвши його команді у 18-му поєдинку АПЛ поспіль (14 перемог, 4 нічиї). Цікаво, що колишній підопічний Мойзі – Мікель Артета – в якості головного тренера ще жодного разу не поступився екс-босу, здобувши 3 перемоги й розписавши 1 нічию (у перестрілці з рахунком 3:3).

Можна сказати, що Вест Хем був приречений заздалегідь – і справа не тільки у прекрасній статистиці "канонірів" у зустрічах з Мойєсом. Просто Арсенал у сезоні 2021/22 тримається на одному рівні з Ман Сіті за результатами в домашніх поєдинках – по "домашках" обидва колективи очолюють турнірну таблицю. Підопічні Мікеля Артети в рідних стінах перемогли у 6-ти матчах чемпіонату поспіль із сумарним рахунком 13:1, причому в останніх 5-ти вони не пропустили жодного гола. Після поразки "містянам" у третьому турі вони жодного разу не програли на Емірейтс.

Внаслідок перемоги над "молотобійцями" Арсенал піднявся на четверту позицію. Востаннє завершити тур у зоні ЛЧ "гармашам" вдавалося аж 425 днів тому, в жовтні 2020-го. Цей прорив виглядає абсолютно заслуженим – північні лондонці ще не готові тягатися з лідерами, але бити середняків та працювати на рівних з прямими конкурентами підопічні Мікеля Артети вчилися ще на початку 2021-го, плавно прогресуючи.

Арсенал видав прекрасний матч проти МЮ на Олд Траффорд, впевнено здолав Тоттенхем і переїхав Вест Хем. За очікуваними очками "каноніри" теж йдуть вище, причому відрив від "дияволів" та "шпор" становить 4,02 й 6,76 пунктів відповідно. Крім того, у Арсенала невеликий перебір за цим показником (набрали всього на 3 більше, ніж очікувалось), а от манкуніанці та сусіди з Північного Лондона отримали одразу 6-7 балів зверху.

З таким футболом Арсенал буде боротися за ЛЧ до останнього туру, час від часу покидаючи й повертаючись у топ-4. Аналітики з порталу FiveThirtyEight прогнозують рівність очок для Арсенала й МЮ по завершенні сезону, однак за кількістю голів саме "дияволи" повинні вийти в ЛЧ – у них є Роналду, Санчо, Бруну та купа інших зірок, а молода команда Артети до останнього туру йшла з негативною різницею м'ячів. Втім, прямо зараз у Манчестера +2, а у Арсенала – +1. За розкладками помітно, що Тоттенхем і Вест Хем теж будуть боротись до останнього.

Картинка клікабельна

В будь-якому разі, приємно говорити про "канонірів" у контексті боротьби за топ-4. Англійській Прем'єр-лізі дуже не вистачало сильного й стильного Арсенала.

У Арсенала прекрасне майбутнє

У кадровій політиці Арсенала ще з кінця "нульових" особливе місце посіли молоді футболісти. Їх купують, їх виховують, їх постійно вводять у основу й дають дуже багато шансів. Частково ця довіра пояснюється невеликою кількістю топ-зірок, за якими не пробитись у старт – даному факту є своє пояснення, але це вже предмет іншої статті. Зараз же важливо відзначити, що після років поневірянь "каноніри" зуміли підібрати надзвичайно перспективну й при цьому дуже молоду команду.

Середній вік складу Арсенала становить 25,5 років – це третій з кінця показник серед усіх клубів АПЛ. Зараз у заявці "гармашів" є всього 3 футболісти, яким виповнилось 30+ років, але в основі грає лишень один (Ляказетт). При цьому під началом Мікеля Артети зібрано одразу 11 виконавців віком до 23 років. Серед них – Едегор, Сміт-Роу, Сака, Мартінеллі, Ремсдейл, Томіясу, Габріел, Локонга та Тавареш, які вже зараз грають в основній обоймі. Власне, перша п'ятірка з цього списку стала найкращою у поєдинку проти Вест Хема.

16 з 23-х останніх голів Арсенала забили футболісти віком до 23-х років. 10 з них провели гравці віком до 21-го року. В жодному клубів АПЛ у поточному сезоні виконавці U-21 не мають такої ваги у роботі на результативність.

Одним з головних героїв зустрічі з "молотобійцями" став Сака, який видав одразу 4 передачі під удар і розігнав другу гольову атаку. З ним у зв'язці шикарно працював Едегор, в активі якого 2 ключових паси та низка коротких обіграшів у карному майданчику – зокрема, саме Мартін міг вивести Ляказетта віч-на-віч на 29-й хвилині й саме він обігрався з Букайо перед влучанням Тірні в поперечку. Обидва придають Арсеналу ламповий венгерівський стиль з короткими ефектними перепасовками.

Мартінеллі після поєдинку з Вест Хемом почали порівнювати з Анрі, адже його гол дійсно нагадував найкращі перформанси легендарного Тьєррі. Габріель забив вже 7-й м'яч в АПЛ – серед бразильських футболістів віком до 20 років у чемпіонаті Англії більше забивав тільки Габріель Жезус (16 голів).

Мартінеллі вразив вболівальників та експертів не тільки шикарним голом, а і фантастичною статистикою. 9 дотиків до м'яча у чужому штрафному, 5 проникних передач, 1 пас під удар, 4 постріли по воротах (два в останню мить накрив Доусон), 7 перемог у єдиноборствах на землі (у 11-ти епізодах), 4 відбирання (з 6-ти спроб) – і все це у 20 років з позиції лівого вінгера (щоправда, досить формальної).

На жаль, Мартінеллі отримав пошкодження й покинув поле на 77-й хвилині, поступившись місцем Сміту-Роу – ще одному сонечку з лондонського дитсадка. 21-річний атакувальний хав, якого Transfermarkt оцінює в 28 млн фунтів стерлінгів, добив Вест Хем шикарним голом у фірмовому проході до лінії штрафного. Між іншим, це вже 6-й гол Еміля у нинішньому чемпіонаті – він є найкращим бомбардиром "канонірів" і другим після Варді англійським бомбардиром в АПЛ (у Джеймі на три м'ячі більше). Крім того, за кількістю голів за Арсенал (8) Сміт-Роу перевершив Вілшера, з яким Еміля часто порівнюють.

Гол Сміта-Роу і Сака став показовим, адже він був створених на швидкому просуванні м'яча. В цьому плані Еміль та Букайо є одними з найкращих футболістів віком до 23 років у світі.

Вертикальна вісь – кількість проходів, що просувають м'яч до воріт суперника, в середньому за 100 дотиків
Горизонтальна вісь – кількість передач, що просувають м'яч до воріт суперника, в середньому за 90 хвилин

Зрештою, не варто забувати і про Ремсдейла. Його придбання ніхто не зрозумів, але 23-річний воротар зумів всадити у запас самого Лєно. Без його сейву на 54-й хвилині матч проти Вест Хема міг піти за іншим сценарієм. Нині в активі англійця 8 "сухих" матчів з 14-ти – це більше, ніж у Едуара Менді (7 у 15-ти). Тільки Аліссон і Едерсон мають більше "кліншитів".

Величезна група молодих футболістів може зіграти з Арсеналом злий жарт у другій половині сезону, адже юнакам притаманна нестабільність – особливо після таких ривків у розвитку, як зараз. Вона проявляється і нині в тих же поєдинках з Манчестером чи Евертоном. Втім, за рівнем таланту й перспектив ця група Артети є однією з найсильніших за останні 10 років в АПЛ. Якщо Арсенал збереже її надовго, то в майбутньому можна буде стати стабільним учасником ЛЧ.

Ман Сіті – Лідс: Зінченко довершує історичний погром у матчі лідера АПЛ – супертріо на 10 балів, "угода" українця з VAR