УКР РУС

Аргентина – Хорватія: Мессі творить унікальну історію, пастка і виклик Мбаппе – герой 1/2 ЧС-2022 починав з українцями

13 грудня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Аргентина розгромила Хорватію (3:0) у півфіналі Чемпіонату світу 2022. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Непереможена в Катарі команда Даліча, яка частіше за всіх інших грала овертайми, але не поступалася навіть головним фаворитам букмекерів. Вони вже засмутили одного форварда ПСЖ Неймара, вибивши в серії пенальті Бразилію. Матч, як і онлайн-трансляція Аргентина – Хорватія, стартував о 21:00. Мессі робив усе, аби втілити свою мрію про золото на Мундіалі. У попередніх поєдинках видав 4 плюс 2 за системою гол+пас (більше результативних дій, 7, мав лише Мбаппе). Цікаво, що на минулому Чемпіонаті світу аргентинці зазнали нищівного фіаско. "Полум'яні" розгромили Лео і компанію на груповому етапі 3:0, а ось 24 роки тому тріумфували вже "альбіселестес" (1:0).

Аргентина – Хорватія: онлайн-трансляція матчу 1/2 ЧС-2022

Перший удар аж на 16 хвилині трапився. Після розіграшу кутового Юрановіч подав з правого флангу, Ловрен головою не дуже вдало пробив. Мак Аллістер пройшов центром і скинув трохи назад під дальній удар. Ліваковіч красиво потягнув удар Енцо Фернандеса, хоча там снаряд міг і не залітати у ворота. Мессі нахабно обікрали на чужій половині. Ковачіч і Крамаріч швидко розігнали контру з рулетками Зідана, завершилося все тактичним фолом аргентинців. Дібу Мартінес так боїться кутових ("альбіселесте" – 2 найнижча збірна турніру), що стелиться в підкаті далеко від воріт.

Аргентина – Хорватія – відео голів і огляд півфіналу ЧС-2022

Перішіч після пасу Ковачіча пробив невлучно. Альварес після закидання з глибини виборов пенальті – Ліваковічу пощастило заробити лише жовту. Мессі дуже впевнено реалізував 11-метровий, забивши 5 гол і повністю зрівнявшись з Мбаппе на ЧС-2022. Найкращий бомбардир Аргентини в історії чемпіонатів світу (11). Хорватія привезла собі неприємності на стандарті. Мессі підхопив, його збили. Снаряд відскочив до Альвареса, який з центра поля потягнув і висміяв оборону команди Даліча.

Мак Аллістер дивом не забив з кількох метрів після подачі кутового. Цього разу Ліваковіч виручив. Серія атак Хорватії, з який найбільше запам'ятався удар Модріча в обличчя супернику та невдалий простріл Пашаліча, який змусив Мартінеса виловлювати м'яч з ближнього кута. Аргентина вміло віддала контроль європейцям, витиснувши зі своїх 38% володіння 1,57 очікуваного гола. "Шашкові" вдарили лише на раз менше (4), однак з нулем влучань та й потягнули ці моменти на 0,17 xG.

Тріумф улюбленої команди на ЧС подарує незабутні емоції, проте навіть це не зрівняється з нашою перемогою над окупантами. Наближати її легко: до кінця 2022 року 10 гривень з продажу кожної пляшки HLIBNY DAR буде відраховуватись до фонду “Повернись живим”. Більше про акцію дізнавайтесь на сайті. Разом збираємо на перемогу!

Даліч зробив 3 заміни з 46 по 50 хвилини. Аргентина так само майже без м'яча, але загрози йдуть лише від неї. Паредес бахнув здалеку, Мессі обігрався з Енцо, але також влучив у Ліваковіча. Хуліан Альварес, до слова, забив 1 гол на золотому для України молодіжному ЧС-2019 U-20. Це менше, ніж там же відзначилися Сікан (4) чи Супряга (2). Однак тут і тепер саме аргентинець пробивається у фінал дорослого Мундіаля. За годину гри статистика ударів у площину воріт – повний погром (6:0) у тенісному стилі.

Мессі зробив третій гол проходом на правому фланзі. Ще одне тотальне знищення захисту, раніше відзначалися Соса з Ловреном, зараз аматором виглядав Гвардіол. Альварес легко оформив дубль і поступився місцем Дибалі, який отримав таки перші хвилини на ЧС-2022. Найбільше пенальті на одному Мундіалі: Португалія-1966, Нідерланди-1976, Аргентина-2022. Єдиний прицільний удар Хорватії за 73 хвилини – Перішіч зі штрафного без проблем для Мартінеса. Ще одна цікава спроба Майєра, який замінив Модріча на 81-й. Ковачіч як єдина людина, яка може хоч щось створювати для Хорватії.

Мартінес по суті так і простояв без роботи. Дибала встиг супермомент для Мак Аллістера створити – друга сотка, яку запоров хавбек Брайтона. Це був єдиний удар фіналістів, який пройшов повз ворота! Мессі, до слова, став першим гравцем за всю історію, який взяв безпосередню участь у 20 голах на чемпіонатах світу (11 голів та 9 асистів). Лео випередив таких легенд, як Клозе, Роналдо, Герд Мюллер і Пеле. Аргентина виграла усі свої 5 півфіналів на мундіалях, забивши в них 12 м'ячів і пропустивши лише 2! У фіналі 18 грудня Франція. Або Марокко.

Цікавий момент. Аргентина головним напрямком атак обрала центр (58,5%, решта майже порівну краями), тоді як хорвати всі свої моменти розподілили флангами: 59,6% ліворуч, 40,4% праворуч. Альварес набив на 1,5 xG, однак з врахуванням гостроти пасів (xT) Мессі з показником 1,57 встиг дещо обійти автора дубля, який взяв участь у всх 3 голах. Третім найгострішим у матчі виявився Алексіс Мак Аллістер, який міг і сам забивати двічі, і ще стільки ж моментів створив партнерам. Ми прогнозували, що Хорватії відверто не вистачить палива після виснажливої перемоги над Бразилією. Так і сталося. Ковачіч (виграв 9 з 14 дуелей внизу, більше боровся лише Мессі – 6 з 16), Модріч (7 з 8) і Влашіч (5 з 6 за 45 хвилин), звісно, серйозно перевершили аргентинців у єдиноборствах.

Проте цього замало, щоб пробити залізний прагматизм команди Скалоні, який навіть не тішився особливо першому взяттю воріт. Відзначаємо виступ Тальяфіко – найбільше з усіх на полі повертав контроль м'яча (4), хоча це лише перший його старт у Катарі. Аргентина не соромилася віддати м'яч, зловивши суперника у пастку. Хорвати легковірно повелися. Мовляв, суперники не можуть навіть володіння повернути, програють центр поля. У підсумку надто висока лінія оборони пропустила 2 атаки в перехідній фазі. А далі Мессі й компанія не посоромилися повернутися до схеми з 3 центральними захисниками. Дуже солідний майстер-клас з претензією на золото, хоча з реальними топами Аргентина до фіналу ще не зустрічалася.

Альварес же вкотре показав, що його незаслужено часто ігнорував Гвардіола. Божевільні 40 з лишком днів, які стартували з 2+1 в ЛЧ проти Севільї, продовжилися взяттям воріт ще у 2 матчах, після чого був гол-анонс у спарингу з ОАЕ. І знову банка, хоча Аргентина набирала лише 1 бал за 2 тури до його виходу замість Лаутаро Мартінеса проти Мексики. Потім 4 поспіль матчі у старті, 4 голи – лише Нідерланди не постраждали від форварда Манчестер Сіті, який тишком-нишком вибрався ділити 3 місце серед бомбардирів з Жиру.

До півфіналу Франції тільки Мессі та Мбаппе стоять вище. Наймолодший автор дубля в півфіналі після Пеле (рекорд протримався 64 роки) став ідеальним партнером для Лео, який творить унікальну магію – гол плюс асист у 4 різних матчах на чемпіонатах світу ще ніхто не оформляв.

Кейн вступив у клуб легенд: топ-5 найбільш сумнозвісних промахів з пенальті в історії чемпіонатів світу