УКР РУС

Амстердам на Євро-2020: як доїхати, що подивитися, куди заселитися, де відпочити і як зекономити

12 березня 2020 Читать на русском
Автор: Антон Федорців

Гід по містах Євро-2020 – знову на "Футбол 24". Другим до віртуального буклету потрапив Амстердам. Як дістатися, де зупинитися, що подивитися, де поїсти та як провести час у столиці Нідерландів – у нашому матеріалі ми відповідаємо на усі ці запитання.

Амстердам виріс із невеликого рибальського селища, що виникло на дамбах по обидва береги річки Амстел у низовині. Побудова тут греблі в XIII столітті форсувала оформлення міста Amestelledamme, що зрештою трансформувалося у сучасний Амстердам. Успіху міста посприяло стихійне лихо – Флевонське озеро в 1287 році через повінь перетворилось у затоку, а майбутня столиця Нідерландів поступово стала центром морської торгівлі.

Євро-2020: календар матчів збірної України

"Футбол 24" продовжує цикл матеріалів, присвячений містам, що стануть господарями поєдинків Євро-2020. Друга зупинка – Амстердам, оскільки саме в нідерландській столиці 14 червня свій перший матч у рамках цьогорічного форуму проведе національна команда України.

Загальна інформація

Країна: Нідерланди

Мова: нідерландська

Населення: 1,38 млн (із передмістями, дані 2018 року)

Валюта: євро

Віза: для громадян України – безвізовий режим за умови наявності біометричного паспорта. В іншому випадку потрібна чинна Шенгенська віза.

Матчі Євро-2020, які пройдуть в Амстердамі

14 червня

Група C: Нідерланди – Україна (1 тур, 21:00 за місцевим часом)

18 червня

Група C: Нідерланди – Австрія (2 тур, 21:00 за місцевим часом)

22 червня

Група C: переможець плей-офф Ліги націй (D/A) – Нідерланди (3 тур, 18:00 за місцевим часом)

27 червня

1/8 фіналу: 2-ге місце групи A – 2-ге місце групи B

Стадіон

Матчі Євро-2020 прийме Йохан Кройф Арена – домашній стадіон місцевого Аякса. Арену збудували в 90-х за 140 млн євро, коли морально застаріла тодішня домівка амстердамців Де Мер. Революційний проект із дахом, що зсувається, однак, спочатку обернувся проблемами. Смарагдовий газон постійно чахнув, траві не вистачало сонячного світла й місцевим агрономам доводилося перестилати трав'яне полотно по кілька разів на рік. Згодом труднощі усунули, а стадіон став домашнім і для національної збірної.

У 1998 році тоді ще Амстердам Арена стала господарем фіналу Ліги чемпіонів. Мадридський Реал завдяки голу Предрага Міятовіча Ювентусу повернув собі європейську корону, втрачену на понад три десятиліття. Під час Євро-2000 стадіон прийняв 5 поєдинків форуму. Саме тут "помаранчеві" програли епічну дуель Італії із фантастичним Франческо Тольдо у воротах. Окрім того, на арені давали концерти світові зірки на кшталт The Rolling Stones, Майкла Джексона, Мадонни та Емінема. А до 2005-го стадіон ще й був домівкою фестивалю електронної музики Sensation.

"Професіональний футбол – це війна". Тренер, який тотально обіграв Лобановського

Вперше ідея перейменувати Амстердам Арену виникла 15 років тому. Після смерті творця тотального футболу, "Генерала" Рінуса Міхелса вболівальники Аякса спробували переконати керівництво клубу в доцільності перейменування. Проте, боси "аяксидів" цю позицію не підтримали. Нині, щоправда, під час домашніх матчів амстердамців на трибунах розгортають великий банер "Стадіон Рінуса Міхелса". А перед сезоном 2018/19 стадіон таки перейменували на честь іншої місцевої легенди – Йохана Кройфа. Триразовий володар "Золотого м'яча" помер навесні 2016-го.

Йохан Кройф Арена розташована на південному сході Амстердама, в місцевості Бейлмермеєр. До стадіону найзручніше можна дістатися метро або залізницею. Поруч з ареною розташована залізнична станція Бейлмер, до якої регулярно приїжджають потяги з центру міста. Подорож від центрального вокзалу до стадіону займе 15 хвилин. Із метро трохи складніше. Станція Страндвлієт розташована з північного боку арени, а дістатися сюди із середмістя можна хвилин за 20-30. До стадіону веде 54 лінія метрополітену, якщо їхати з центральної частини міста, 50-та – із заходу та півдня. А ще до арени можна під'їхати автобусами з різних куточків міста (№№ 29, 59, 60, 62, 137, 158, 174 та 175, зупинка Бейлмер).

Архаїчна "Маракана", знайома сірість і тінь Путіна – (не)футбольний Белград за один день неозброєним оком

Українці про Йохан Кройф Арену мають невтішні спогади. Київське Динамо тут двічі програло Аяксу в кваліфікації Ліги чемпіонів (сезони 2010/11, 2018/19). Поступився тут у березні 2015 року і Дніпро. Проте гол Євгена Коноплянки на виїзді дозволив пройти далі українському клубу, а потім сенсаційно дістатися до фіналу Ліги Європи.

Як дістатися до Амстердама

Нідерландська столиця має регулярне авіасполучення з Києвом. Прямий рейс із Борисполя до амстердамського аеропорту "Схіпгол" на початку червня обійдеться орієнтовно в 500 євро в обидва боки. Політ займає 3 години. Удвічі дешевше коштуватиме подорож, якщо футбольний турист готовий летіти до Нідерландів із пересадкою у Ризі, Відні чи Празі. Щоправда, і час вояжу тоді збільшиться години на дві.

Ще один варіант зекономити – летіти лоукостом з Польщі, Словаччини, Угорщини чи Румунії. Однак, рейсу до Амстердама наразі не пропонують. Проте, є можливість долетіти до Ейндховена (60-100 євро в обидва боки). Звідти до нідерландської столиці всього 120 км, які можна здолати залізницею чи автобусом. Останній вид транспорту коштуватиме орієнтовно 25 євро.

Є ще спартанський варіант із поїздкою автобусом прямісінько з України. З Харкова, Дніпра, Одеси, Києва та Львова автобусний квиток наразі вартує 115-125 євро. Та, враховуючи ціну, час поїздки (більше доби) та загальний антураж, краще полетіти літаком. За винятком випадків аерофобії, як-от у легендарного нідерландського нападника Денніса Бергкампа.

Поруч із амстердамським летовищем є залізнична станція, а в приміщенні аеропорту десятки вказівників ведуть до неї. Потяги до центру міста від'їжджають кожні 15 хвилин цілодобово. Вартість квитка – 5,50 євро, дитячий – 2,50 євро. Також можна дістатися до середмістя автобусами (№ 397 і № 97), які відвезуть пасажирів до Музейного кварталу. Ціна квитка – 6,50 євро, а їхати орієнтовно 30 хвилин. Трансфер автомобілем економ-класу, таксі вартують 40-50 євро. Також у "Схіпголі" можна орендувати авто – від 50 доларів за добу.

Де зупинитися у столиці Нідерландів

Варіантів житла в Амстердамі – на будь-який смак і розмір гаманця. На червень місця для двох дорослих у скромних готелях наразі можна забронювати від 100 євро. Значно дешевше обійдуться хостели. Ще один варіант зекономити – оренда кімнати в квартирі або цілих апартаментів для великої компанії. Зрештою, літній Амстердам існує не для того, щоб сидіти в чотирьох стінах. Тому шукати розкішний готельний номер чи великий будинок немає потреби. Зайві кошти краще інвестувати у знайомство з містом.

Звісно, можна скористатися і принадами портового міста та заселитись у ботель. Це судно, що стало готелем або хостелом на воді. Таких пришвартованих суден в Амстердамі чимало. Ботелями стали або спеціально збудовані для ночівлі приміщення, або справжні судна, що вийшли на "пенсію". Тому, якщо не бентежить морська хвороба, Welkom!

Найкращий бюджетний варіант – не звертати увагу на район міста при виборі житла, а оселитися поблизу станції метрополітену. Це дозволить швидко дістатися до середмістя фактично в будь-який час. Головний принцип, якого варто дотримуватися – щойно твердо вирішили їхати до Амстердама на Євро, відразу бронюйте житло. Наближення форуму такого масштабу традиційно стане спусковим гачком для росту цін.

Що подивитися

Нідерландська столиця наділена такою кількістю туристичних принад, що побувати всюди навіть за кілька днів нереально. Мальовничі канали, затишні парки, людні майдани, мости кохання, старовинні палаци та багато іншого створюють унікальний портрет міста. Та є кілька місцин, що входять до категорії must-see. Перша – це квітковий ринок Bloemenmarkt. Нідерландські тюльпани підкорять ваше серце, навіть якщо зазвичай віддаєте перевагу трояндам чи ромашкам. А в частині ринку квіти продають прямо з барж, що тільки-но пришвартувалися до амстердамського берега.

"Будинки, що танцюють" – ще один пункт призначення. Специфічні палі, на яких стоять архітектурні споруди, дозволили втриматись їм на заболоченій місцевості. Та поступово час бере своє. Будиночки осуваються, а досі їх втримує лише підтримка таких же кривих сусідів. Проблема, що схожа до труднощів італійської Венеції та Пізанської вежі, може невдовзі спровокувати радикальні кроки влади. Варто поспішити, поки "будинки, що танцюють" не знесли з міркувань безпеки.

І третій пункт – тур містом на човні. Подорож усіма каналами міста за понад годину відкриє унікальні краєвиди та запам'ятається на все життя. Коштуватиме така екскурсія близько 20 євро, хоча ціна може варіюватися від кількості учасників. Квитки можна придбати в будь-якому куточку середмістя. У центрі Амстердама майже на кожному кроці є офіси Tours & Tickets, де й можна купити перепустки.

Окрім того, є маса тематичних екскурсій. Від відвідин кофішопів до подорожі "єврейським" Амстердамом із візитом до музею Анни Франк, від середньовічних веж до готичної Палати ваг, від королівського палацу та Музею мадам Тюссо до історичної площі Дам. А ще Нідерланди – батьківщина геніальних митців на кшталт Вінсента ван Гога та Рембрандта, тому і їхні музеї з десятками інших розміщені в столиці. Вартість квитків – до 20 євро, діє система знижок.

Якщо захочеться втекти від гаміру великого міста, то можна поїхати за межі Амстердама. Найпривабливіші варіанти – парк мініатюр Madurodan, містечко Волендам із його ляльковими будиночками та 4-місячним сирним фестивалем, а також квітковий парк Keukenhof. Екскурсія удвох в одне з цих місць коштуватиме до 80 євро, у групі – в кілька разів дешевше.

Міський транспорт

Амстердамці для пересування містом використовують трамваї, автобуси та метрополітен. Квитки продаються у газетних кіосках і спеціальних автоматах, безпосередньо на станціях метро. Купувати квиток у водія – доступна, але дорожча опція. Ціни на транспорт залежать від часових рамок: година вартує 2,9 євро, 24 години – 7,5 євро, 2 доби – 12,5 євро.

Для туристів є спеціальна I amsterdam City Card. Вона дозволяє не тільки їздити всіма видами громадського транспорту, а й відвідати майже чотири десятки музеїв чи здійснити круїз міськими каналами. Вартість спеціальної карти на 24 години складає 65 євро, на 5 днів – 130 євро. Є також 48-, 72-, 96-годинні її варіації. Поїздка на таксі коштуватиме 10-20 євро. Його краще замовляти за телефоном, а не ловити посеред вулиці.

Де поїсти

Побачити Амстердам і померти з голоду – неможливо. Нідерландська столиця за концентрацією кав'ярень, пабів і ресторанів на квадратний кілометр, вочевидь, входить до чільної п'ятірки Європи. Глобалізація зробила свою справу, тому тут не проблема скуштувати страви будь-якої кухні. Сотні французьких ресторанів, десятки італійських піцерій, величезна кількість пекарень і фаст-фудів із різних куточків планети. Є і альтернатива – вегетеріанські кафе.

Та покуштувати в Амстердамі варто місцеву класику. Справжньою тутешньою гастрономічною гордістю є оселедець. Влітку його у бутерброді з дрібно нарізаною цибулею і хрусткою булкою продають прямо з наметів на вулицях. Ціна питання – кілька євро. У закладах харчування варто звернути увагу на традиційні місцеві страви – стамппот (пюре з тушкованою капустою і сосисками) і гахеє (гуляш).

Крім того, у серці батьківщини голландського сиру не можна не скуштувати його автентичного. Місцева гауда чи маасдам, а також легендарний сорт "Старий Амстердам" далеко попереду своїх родичів із прилавків за межами Нідерландів.

А у пошуках амстердамського колориту непогано було б зайти до т. зв. коричневих кафе. Це недорогі ресторани, що нагадують британські паби. Головна принада тут – місцеве пиво (броварні Heineken, Grolsch, Bavaria) до 5 євро, а вся їжа вважається лише закускою до хмільного напою. Є ще eetcafe, які нагадують "коричневі", але роблять більший акцент на стравах. Порція чогось гарячого тут коштуватиме 15-20 євро.

Безпека та інша важлива інформація

Амстердам, як і будь-яке інше велике туристичне місто, має звичні проблеми. Головне під час отримання насолоди від краєвидів нідерландської столиці – не забувати про особисті речі. Фотокамера, гаманець, смартфон та інші цінності легко можуть стати здобиччю кишенькових злодіїв. Окрім того, не варто спокушатися пропозиціями придбати з рук легкі наркотики чи інші стимулятори.

Окрема тема – місцеві мешканці. Оскільки чи не головним засобом пересування Амстердамом для них є велосипеди, то треба зважати на правила. Зокрема, в жодному разі не варто виходити без потреби на велосипедні доріжки. Пощастить, якщо покарання прийде у вигляді міцного слівця, але може закінчитися і реальними травмами від зіткнення з веломашиною. У Кварталі червоних ліхтарів, який варто відвідати з туристичною метою, краще забути про селфі та інші світлини. Жриці кохання цілком резонно можуть відправити смартфон чи камеру в найближчий канал.

Також табу мають стати сумнівні операції на вулицях міста на кшталт обміну валют, підписання петицій чи придбання товарів. У міському транспорті не варто спокушати долю та їхати "зайцем", оскільки можна зіпсувати відпочинок суттєвим грошовим штрафом. А в будь-якій незрозумілій ситуації у нагоді стануть місцеві правоохоронці. Вони не тільки володіють англійською, а й стали "моєю новою поліцією" задовго до того, як це перетворилось у мейнстрім.

Рим на Євро-2020: як доїхати, що подивитися, куди заселитися, де відпочити і як зекономити