УКР РУС

Луго – Альбасете: Кравець отримав овації стоячи, Зозуля втратив найкращий шанс, але став лідером креативу, жахи VAR

18 січня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Луго обіграв Альбасете (1:0) у 24-му турі Сегунди 2019/20. Роман Зозуля і Василь Кравець зійшлися у важливій битві команд другого дивізіону чемпіонату Іспанії.

Іспанія. Сегунда 2019/20, 24-й тур

Луго – Альбасете – 1:0

Гол: Крістіан Еррера, 60

Луго, який не вигравав 8 турів (ще й вилетів з Кубка Іспанії від команди з 4-ї ліги), набравши за цей час жалюгідні 3 очки, приймав Альбасете, безвиграшна серія якого у Сегунді становила 6 матчів плюс гра з Райо Вальєкано, зірвана фанатами мадридців через скандальні образи на адресу Зозулі. Команда Романа також встигла вилетіти з Копа дель Рей від нижчолігового суперника. Відзначимо, що за Луго дебютував після повернення з Леганеса Кравець. Василь грає на правах оренди. Для 22-річного українця це дебютний матч у чемпіонаті в поточному сезоні, позаяк у клубі з Прімери грав тільки кубковий поєдинок.

У мене були й інші пропозиції – Кравець пояснив, чому обрав Луго і камбек у Сегунду

Уже на 53-й секунді Зозуля метрів з 8 замикав подачу з правого флангу, за захист якого відповідає Кравець. Роману не вистачило кількох міліметрів для взяття воріт. На 5-й хвилині вихованець Карпат класно пройшов лівим краєм і нарвався, дуже схоже, на фол у штрафному. Суддя навіть після перевірки VAR не призначив пенальті. І знову з зони Кравця пройшла небезпечна атака. Зозуля скинув головою, а Василь дозволив пробити з-під себе. Луго відверто пощастило. На 9-й Зозуля опинився на вбивчій дистанції, але йому в останній момент не дали пробити захисники – акробатичний етюд від місцевого Марсело.

І знову Кравець. Обіграв одного на дриблінгу, іншого на швидкості. Лише ціною фолу і жовтої картки зупиняють лівого захисника, якого викликали у національну збірну України. Саме же Василь і подав зі штрафного. Партнера підвів приціл. Цікавий жвавий футбол у перші 20 хвилин – 7:2 за ударами на користь Альбасете. Зозуля втратив найкращий момент, але створив ще 2 – партнерам. Кравець також віддав 1 ключовий пас і виглядав найгострішим у складі Луго. Ще один суперечливий епізод не завершився пенальті. Цього разу претендував Альбасете, але гру продовжили влучанням у стійку.

Чергове неоднозначне рішення суддів прийшло після індивідуального проходу правим флангом. Гравець Луго обійшов двох суперників, і його простріл зупинила рука захисника гостей. Рефері й тут навіть після перегляду VAR не наважився призначити пенальті. Наприкінці тайму Альваро Хіменес вивів Охеду на чисту позицію у штрафному – Альбасете відверто пробачив, пробивши у воротаря. Ла Ліга вирахувала, що до перерви команда Зозулі переважала за гольовими моментами з рахунком 4:0, але нулі на табло стали розчаруванням і для Луго. Адже суддя цілком міг би призначити 1-2 пенальті на користь господарів.

Другий тайм розпочався з моменту Луго. Удар з гострого кута мінімально розминувся з ціллю. По перерві почався сильний дощ, і тут уже було не до технічного футболу. Тим не менше господарі таки провели блискавичну атаку в декілька дотиків і вийшли вперед на 60-й. Альбасете дозволив обігратись стіночкою у своєму штрафному, кіпер врятував після першої спроби, але вирішальне добивання Крістіана Еррери уже пройшло за порожніх воріт. Захисник Луго махнув ногою повз м'яч, і Зозулі лише трохи не вистачило, аби покарати за такі дії на 11 метрах.

Автор гола Луго спробував подвоїти перевагу після подачі зі стандарту. Удар з-під Зозулі намертво взяв Томеу Надаль. На 72-й хвилині Василь Кравець, який здійснив безліч ривків і віддав усі сили на полі, залишив його межі. Трибуни, які сьогодні вмістили 2377 глядачів, проводили українського захисника оплесками стоячи – їм сподобалося. Луго став вміло сушити гру. Зозуля по-баскетбольному завис у повітрі на 85-й, але не було кому замкнути його скидання на межу воротарського. Подача штрафного завершилася ударом у стійку, утім форвард гостей забрався в офсайд.

І знову екс-нападник Динамо та Дніпра створив момент. Зозуля притримав снаряд і віддав під удар – кутовий. Епізод завершився невлучним ударом Романа. Українця тримали уже двома руками, а він все намагався продертися вперед – заробив жовту для Марсело Джало. Контра Луго – Надаль виручив у ближньому бою. Подача за подачею, однак Зозулю насамперед крили дуже пильно. Альбасете (28 балів) опускається на 15-е місце. Луго відривається від зони вильоту, набираючи 25 очок і посідаючи 17-й рядок. Відразу за командою Кравця на останному рятівному місці розташувався Ов'єдо Луніна, який свій матч проти Уески зіграє 19 січня.

Луго заслужив бити Альбасете – Кравець кращий за Зозулю

Якщо у першому таймі гості довели до ударів 4 гольові моменти проти 0 в суперника, то після перерви цифри були такими ж, але на користь господарів. Два різні тайми, значно краща реакція Луго у вирішальній фазі зустрічі. Вони заслужили на швидкий пенальті, який практично заробив Кравець, якби у VAR сьогодні вистачило хоч трохи рішучості. Галісійці були створювали значно більше моментів у другій половині, прекрасно захищаючись. Утім, реалізуй Зозуля на 1-й хвилині – матч пішов би зовсім за іншим сценарієм. Моментів вистачало і в Альбасете, але трохи гірших. Така собі перемога за очками, висловлюючись боксерською термінологією.

Кравець довго був одним з найкращих за версією Sofascore, але його партнери в підсумку отримали ще вищі бали. У Василя 6,9, і він як мінімум фартовий – саме з його дебютом перервали безвиграшну серію аж на 9-му матчі. З головних мінусів – тричі дав себе пройти на дриблінгу, лише 1 з 8 флангових кросів знайшов адресата, став лідером за втратами (20). Плюсів теж вистачало. Це і самовіддана гра на оборону: по одному виносу та заблокованому удару, у топ-5 матчу за відбираннями (2) та виграними єдиноборствами внизу (6 з 11). Ну, і креатив попереду: серед 3-х найкращих дриблерів (3 з 5 спроб вдалі), у топ-5 за кількістю контактів з м'ячем (67), швидкість і запал, величезне бажання.

Якщо Кравець з кожною хвилиною набирав впевненості, то Зозуля знову більше мучився. У нього трохи нижчий бал (6,7), відняли за те, що не реалізував 100-відсотковий момент. Ще восени забивав такі з заплющеними очима. Якщо з реалізацією маємо проблеми, то як асистент і в повітрі себе проявив відмінно. Найкращий у матчі за кількістю створених моментів (3), дуже бережно поводився з м'ячем (лише 6 втрат), лише Хіменес частіше пробивав (2 рази Зозуля дав повз ворота, 1 – заблокували) виграв 5 повітряних дуелей з 11 (це 3-й результат). Також двічі підчищав за партнерами у своєму штрафному. Утім, головна проблема в тому, що Роман не забиває уже 3-й місяць (9 матчів, 1 пропустив), і це дуже відчувається – за цей час Альбасете набрав 6 балів, а втратив 24.

"Мовчазний пасажир Зозуля – жертва пропаганди": іспанські ЗМІ виправдовують українця, але є смішний "компромат"