УКР РУС

Баварія вийшла у фінал Клубного ЧС, вибивши Аль-Ахлі – Лєвандовскі готується до битви з Жиньяком, а турнір навіює смуток

9 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Аль-Ахлі не зміг дати бій переможцю європейської ЛЧ, згорівши Баварії у півфіналі клубного Мундіалю.

Клубний чемпіонат світу – дуже цікавий турнір, у якому завжди є місце сенсаціям. Два роки тому з Мундіалю на стадії півфіналу вилетів Рівер Плейт, який тільки-но виграв Копа Лібертодорес, а нинішній переможець південноамериканської ЛЧ несподівано згорів Тігресу. Втім, на клубному ЧС інтрига щодо тріумфатора виглядає живою тільки при ігноруванні європейського слона в кімнаті. Цього разу його роль приміряла на себе Баварія, а шанс створити чергову сенсацію у півфіналі випав каїрському Аль-Ахлі.

Нойєр встановив черговий рекорд Бундесліги – голкіпер Баварії підтвердив статус "нічного жаху" Герти

Ганс-Дітер Флік, вочевидь, дуже поважав "орлів", адже не став випускати другий склад – з резервістів у старт потрапив тільки Марк Рока. На поле вийшли і Лєвандовскі, і Мюллєр, і Коман, і Девіс, і Кімміх, і всі інші зірки. Зрозуміло, що настільки потужному складу гегемон єгипетського футболу міг протиставити тільки глуху оборону з контратаками.

У першому таймі Аль-Ахлі кілька разів непогано проривався по флангах, а одного разу справа навіть дійшла до удару по воротах (Ель-Сулія замикав головою в руки Нойєру), однак майже 70% ігрового часу м'яч залишався в ногах німців. Їхнім захисникам в обороні довелося зробити всього кілька ривків.

Баварія домінувала. Вже на 3-й хвилині Гнабрі розрізав оборону пасом на Девіса, але голкіпер Ель-Шенаві встиг випередити Альфонсо. На 8-й Серж пробив головою після подачі з кутового, але вийшло занадто високо. Ще за п'ять хвилин Ель-Шенаві ледь не подарував гол мюнхенцям, помилившись при навісі з кутового, але на 16-й він врятував Аль-Ахлі – спочатку воротар ногою парирував удар Комана з гострого кута при виході віч-на-віч, а потім спіймав замикання з корнера у виконанні Мюллєра.

На жаль для відважного голкіпера, вже за дві хвилини йому довелося виймати м'яч із сітки. Павар подав з правого флангу в штрафний, "круглий" зрикошетив на Комана, а той прострілив на дальню стійку – там опинився Гнабрі, який замість удару викотив передачу на Лєвандовскі. Роберт розстріляв ворота метрів з десяти. 0:1! Здавалося, це початок кінця.

Дійсно, Баварія після забитого голу і не думала збавляти оберти, обстрілявши ворота "орлів" з усіх дистанцій та кутів. Так, на 24-й хвилині Гнабрі запустив Року на лівий край штрафного, а Марко пробив під дальню стійку – неточно! На 26-й Рока зачепився за відскок і завдав удару метрів з дванадцяти – в руки Ель-Шенаві. На 30-й голкіпер витягнув з-під поперечки дальній постріл Гнабрі, а на 37-й Лєвандовскі вийшов сам на сам, перекинувши воротаря разом з воротами.

Не пощастило і Девісу, якому дали пробити в ближній кут з лінії карного майданчика – м'яч пройшов поруч з каркасом. Хитрощі також не допомогли: перед свистком на перерву Кімміх замість подачі зі стандарту пробив низом з відскоком від газону – Ель-Шенаві парирував перед собою, а захисники вибили м'яч. Зрештою, дотиснути Аль-Ахлі у першому таймі Баварії не вдалося. Відпочивати команди пішли за хиткого рахунку 0:1.

Другий тайм мюнхенці почали без кадрових перестановок. При цьому підопічні Ганса-Дітера Фліка не стали летіти стрімголов уперед, намаючись забити другий гол – європейський чемпіон взагалі збавив активність, притискаючи африканців лишень час від часу. Аль-Ахлі ж серйозно налаштувався на бій, увімкнувши швидкості та техніку на повну потужність – на 50-й хвилині Ель-Шахат навіть створив непоганий момент, хитнувши захисника у штрафному та пробивши по воротах низом. Удар заблокували. На жаль, кращих спроб відкрити рахунок єгиптяни не створили до самого фінального свистка.

Баварія почала загострювати наприкінці 50-х хвилин. Так, на 56-й Коман хитнув захисника та пробив з меж карного майданчика, але Ель-Ханафі встиг заблокувати удар. Подачу з кутового головою замикав Мюллєр – Ель-Шенаві витягнув м'яч з-під поперечки. Ще один навіс з корнера завершився кількома скидками та влучаннями у дальню стійку.

Цей відрізок став найгострішим для мюнхенців у другому таймі – далі вони огризалися одиничними моментами. Перший з них довелося очікувати аж десять хвилин – це Банун на 69-й зрізав у власні ворота простріл Павара. М'яч пройшов у сантиметрах від ближньої стійки. На 73-й хвилині з дистанції над дев'яткою пробивав Толіссо, а на 79-й Алаба метрів з 25-ти вистрілив повз праву стійку.

Аль-Ахлі нічим серйозним не відповідав і, зрештою, пропустив на 86-й хвилині: Мусіала передачею з глибини запустив Сане на правий край штрафного, а той навісив на Лєвандовскі – Роберт замкнув головою з кількох метрів. 0:2! Цей гол виявився останнім у зустрічі.

Таким чином, Баварія вийшла у фінал клубного ЧС. Суперником у битві за трофей стане мексиканський Тігрес. Матч проведуть 11 лютого.

Клубний чемпіонат світу не потрібен

Аль-Ахлі – симпатичний колектив, який заслужив на відзнаку за швидкий перехід центра поля у матчі проти найсильнішої команди Європи, але це все, що можна сказати про єгиптян. Та і про матч загалом. Європейці контролювали його від першої до останньої хвилини, як це зазвичай буває на клубному ЧС.

Можливо, цікавіше буде в фіналі, адже за Тігрес виступає Андре-П'єр Жиньяк (так-так, той самий) – у нього три голи, тож легендарний французький пілігрім побореться з Лєвандовскі за статус найкращого бомбардира. Втім, всі прекрасно розуміють, чим все завершиться – за останні 13 років з неєвропейських клубів перемогу святкував лишень Корінтіанс.

Чиновники ФІФА та УЄФА розуміють, що нинішній формат Клубного ЧС просто не має сенсу. Матчі а-ля Ульсан – Аль-Духайль нікому не потрібні, а зустріч будь-якого клубу з європейцями завершиться перемогою останніх. При цьому фаворити турніру рідко грають у повну силу, однак шанси у андердога все одно мізерні.

Це до правила Босмана було цікаво поглянути на битви між найкращими командами Південної Америки та Європи, але нині різниця в фінансовій могутності настільки кричуща, що про інтригу на клубному ЧС навіть думати смішно. На ці перегони гранди привозять болід Формули-1, який буде змагатись з латиноамериканським Форд Фокусом та азіатсько-африканськими Тавріями.

Престижність перемоги на клубному ЧС також сумнівна – Ліверпулю, наприклад, дозволили провести всього один матч з нашивкою чемпіона світу-2019. Важливість Мундіалю тримається тільки на можливості оформити секстет для представника УЄФА та рекорд для його головного бомбардира.

Попри всю болючість теми Клубного ЧС, чиновники не можуть вигадати чогось цікавішого. ФІФА реформувала Мундіаль, пообіцявши розширення до 24-х клубів з проведенням раз на чотири роки замість Кубка конференцій. Проти виступала Європейська асоціація футболістів та УЄФА, яким необхідно делегувати шість клубів.

Александер Чеферін, своєю чергою, знайшов спонсорів та організаторів для власного проекту – так званої літньої ЛЧ у партнерстві з Relevant Sport, який відомий за проведенням International Champions Cup. Там будуть 24 клуби з найвищих місць європейських ліг, плюс можуть запросити когось із представників КОНМЕБОЛ.

Формат – по три команди в кожній групі, після чого йде плей-офф. Учасники повинні привозити основні склади. Проблема полягає в тому, що дати турніру випадають після дат клубного ЧС від ФІФА, тобто клубам доведеться проводити аж два чемпіонати між сезонами.

Проекти розбиваються об складнощі для календаря. Зараз втиснути ці турніри просто нікуди – європейські клуби і так грають через два дні на третій, не маючи за спиною передсезонки, а попереду Євро. Всі тренери просто кричать про неможливість нормальної роботи – за словами Пепа Гвардіоли, коучі нині змушені не тренувати, а лишень відновлювати своїх футболістів, а Рональд Куман заявив, що таке навантаження призводить до купи травм.

УЄФА та ФІФА хочуть перетворити клубний чемпіонат світу з одноразового побиття дітей у пісочниці на цілих дві грошовиті передсезонки. Суть від цього не змінюється – клуби отримують зайві матчі без престижності перемоги в них. Кому такі турніри потрібні? Чиновникам. От хай би вони самі на задньому дворі у Ньйоні й грали. Це було б набагато цікавіше, ніж матч Аль-Ахлі проти Баварії.

Влетіли Шахтарю, підвели Німеччину в єврокубках, а тепер увімкнули режим Ман Сіті – хто зазіхає на місце Борусії в ЛЧ