УКР РУС

90 найважливіших моментів в історії Динамо: три суперкоманди Лобановського, два "Золоті м'ячі", 28 чемпіонських титулів

14 травня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Від першого дня – і дотепер. "Футбол 24" згадує усе.

1. 13 травня 1927 року офіційно зареєстровано Статут Київського пролетарського спортивного товариства "Динамо". Спортсмени підпорядковувалися структурам НКВС, тому за командою закріпилося прізвисько "менти". І хоча перша згадка про футбольне Динамо датується 5 квітня 1928 року (газета "Вечірній Київ"), саме від травня 1927-го ведеться клубний літопис.

2. Перший офіційний матч Динамо провело 1 липня 1928 року проти збірної Білої Церкви, і поступилося – 1:2. Фігурує й інша дата – 17 липня. У той день кияни розписали нічию 2:2 із одеським Динамо.

3. Невдача спіткала динамівців і в першому міжнародному матчі. 14 вересня 1929 року кияни поступилися австрійській команді Дойч Ваграм – 3:4.

4. Перший гол Динамо в історії чемпіонатів СРСР забив Микола Махиня. Це сталося 24 травня 1936 року. Радісну мить затьмарила загальна панорама – кияни розгромно програли московським одноклубникам (1:5).

5. 4 червня 1940 року відбувся поки що найрезультативніший матч в історії київського Динамо. У рамках чемпіонату СРСР українці поступилися Динамо (Москва) – 5:8.

6. Упродовж 4 років тривало будівництво Республіканського стадіону, який планували помпезно відкрити 22 червня 1941 року матчем Динамо – ЦДКА. На територію Союзу прийшла Друга світова війна. Гра не відбулася.

7. Під час війни до рук гестапо потрапило багато футболістів Динамо, адже з’ясувалося, що вони мали військові звання і підпорядковувалися НКВС. У Сирецькому концтаборі розстріляли Трусевича, Клименка та Кузьменка. Вбили у поліції і Коротких. Тим часом на фронті загинули або зникли безвісти ще три динамівці – Качкін, Афанасьєв та Волін.

8. У чемпіонаті СРСР-1946 Динамо посіло останню сходинку і мало негайно понизитися класом. Проте киян залишили в еліті, списавши невдалий виступ на війну, яка помітно прорідила основний склад.

9. З 1945 по 1951 роки у клубі змінилися 10 (!) головних тренерів: Махиня, Корчебоков, Ідзковський, Бутусов, Апухтін, Щегоцький, Сушков, Окунь, Фокін, Ошенков. Екс-наставник ленінградського Динамо Олег Ошенков змінив систему підготовки команди і вже у наступному сезоні привів киян до "срібла". Вище фінішував лише московський Спартак.

10. Рік 1954-й. Перший престижний трофей в історії Динамо – Кубок СРСР! Обігравши вільнюський і московський Спартак, ЦДКА та Зеніт, у фіналі команда Ошенкова забила на м’яч більше, ніж суперник – єреванський "Спартак" (2:1).

11. Є дебютне "золото" всесоюзної проби! У 1961-му київське Динамо стало першою немосковською командою, якій підкорився чемпіонський титул. Найближчого переслідувача – московське Торпедо – українці випередили на 4 очки. Динамівців тоді очолював В’ячеслав Соловйов, а серед гравців виділялися Йожеф Сабо, Валерій Лобановський та Олег Базилевич, які згодом самі увійдуть в історію клубу, як видатні тренери.

12. Динамо – перша команда, якій партія дозволила зіграти в єврокубках. 2 вересня 1965 року здобуто розгромну перемогу над північноірландським Колрейном (6:1) в Кубку кубків. У матчі-відповіді – ще один розгром (4:0).

Хмельницький: Тисяч двадцять пронеслося по спині Медвідя, близько восьми людей зламали ноги

13. Перше єврофіаско. У тому євросезоні Динамо не менш впевнено пройшло норвезький Русенборг (4:1, 2:0), але у чвертьфіналі спіткнулося об Селтік – 0:3, 1:1. Домашній матч проти скотів довелося грати у Тбілісі, позаяк у Києві лютувала зима.

14. Один із найуспішніших сезонів у 90-річній історії Динамо! У 1966-му команда стала чемпіоном та володарем Кубка СРСР, Андрія Бібу визнали найкращим футболістом країни, а Йожеф Сабо привіз із Кубка світу бронзову медаль.

Сабо: Досі не розумію, як Яшин міг пропусти той гол від Беккенбауера

15. У 1967-му – дебют в Кубку чемпіонів. У першому раунді Динамо взяло реванш у Селтіка (2:1, 1:1), але згодом поступилося Гурніку (1:2, 1:1).

16. 25 листопада 1969 року Динамо грало на виїзді у Тбілісі. У цьому матчі головний тренер киян Віктор Маслов випустив на заміну 17-річного Олега Блохіна. Упродовж 18 років він зіграє за Динамо 582 матчі, у яких заб’є 266 голів.

"Я – міцний горішок". Топ-38 нереально крутих ретрофото Олега Блохіна

17. У 1971 році з Рубіна у Динамо перейшов хавбек Віктор Колотов, який упродовж семи років носитиме капітанську пов’язку команди. Одна з найлегендарніших постатей у динамівському сонмі.

18. У тому ж році голкіпера Динамо Євгена Рудакова визнано найкращим футболістом СРСР. До слова, Динамо знову стало чемпіоном.

19. Жовтень-1973. Перед матчем з Карпатами у Львові команді представляють нового головного тренера. Ним став 34-річний Валерій Лобановський. У січні 1974-го на допомогу ВВЛ підтягнули Олега Базилевича. Тренерський тандем одразу дав результат – здобуто чемпіонський титул + Кубок країни.

20. Підкорили Союз – пора підкорювати Європу. У 1975-му Динамо здобуло Кубок кубків, здолавши у фінальному матчі угорський Ференцварош – 3:0 (Онищенко, 18,39, Блохін, 67). Наприкінці року у Києві залишився і Суперкубок УЄФА. Зіркова Баварія програла киянам в обох матчах – 0:1, 0:2.

Володимир Онищенко: "Пішов з посади тренера "Динамо", бо не хотів, щоб мені розповідали, кого ставити"

21. Три ефектні голи Олега Блохіна у ворота Баварії остаточно утвердили його аргументи в боротьбі за "Золотий м’яч-1975”.

"Батько мене розцілував, а мати почала плакати". Три феноменальні українці, які здобували "Золотий м’яч"

22. За підсумками 1975-го Британська асоціація спортивних журналістів визнала київське Динамо найсильнішим клубом світу.

23. У Кубку чемпіонів 1976/77 Динамо зупинилося лише у півфіналі. Після перемог над Партизаном, ПАОКом та Баварією команда Лобановського спіткнулася об менхенгладбахську Борусію (1:0, 0:2). У фіналі кияни могли зіграти із Ліверпулем! Ех…

24. У другій половині сезону-1978 Динамо стало кочівною командою. Республіканський, а також стадіон Динамо закрили на реконструкцію – повним ходом йшла підготовка до Олімпійських ігор-1980. Тому динамівці проводили домашні матчі на київському СКА і навіть у Харкові та Львові.

25. У 1983 році на тренерському містку Динамо – нова людина: Юрій Морозов, який замінив Лобановського. Команда під його керівництвом фінішувала лише сьомою. Валерія Васильовича повернули.

26. 21 серпня 1985 року Олег Блохін забив свій 200-й гол у чемпіонатах СРСР. Історична подія трапилася у Харкові. Динамо розписало нічию із Металістом – 2:2.

27. Вибух на Чорнобильській АЕС не вибив динамівців із колії. Через кілька днів після трагедії, усвідомивши масштаби техногенної катастрофи, динамівці, тим не менше, впевнено обіграли мадридський Атлетіко у фіналі Кубка кубків-1986.

"Стоять топ-моделі із мікрофонами, а мужики міряють нас дозиметрами". Як атомна команда "Динамо" розтрощила "Атлетіко" і привезла Кубок кубків

28. Після тріумфального євросезону Лобановський повіз кістяк команди у Мексику – на Кубок світу. Упродовж 4 матчів Мундіалю на полі з’явилися 10 динамівців: Безсонов, Дем’яненко, Кузнєцов, Рац, Яковенко, Євтушенко, Заваров, Бєланов, Яремчук, Блохін.

29. За підсумками 1986-го форвард Ігор Бєланов став другим динамівцем, якого нагородили "Золотим м’ячем”.

"Зідзвонилися із Марадоною – він мені подякував". Ігор Бєланов – як отримати "Золотий м’яч" і не забити пенальті

30. 24 лютого 1987 року відбувся матч за Суперкубок УЄФА-86. Динамо поступилося сенсаційному тріумфатору Кубка чемпіонів – румунській Стяуа. Єдиний гол у ворота Чанова на 44-й хвилині забив Георге Хаджі.

31. У 1987 році Динамо уклало перший рекламний контракт з іноземним брендом. Під час матчів Кубка чемпіонів кияни презентували Commodore – американського виробника персональних комп’ютерів.

32. Навесні 1987-го Динамо вдруге в історії дійшло до півфіналу Кубка чемпіонів, але знову програло путівку у фінал. Кривдником команди Лобановського став Порту – дві поразки з однаковим рахунком 1:2.

33. 28 червня 1989 року Олег Блохін провів прощальний матч на Республіканському. Очевидцями матчу між збірною СРСР та збірною світу стали 100 тисяч глядачів. Зіграли 3:3, "Король" забив на 90-й хвилині з пенальті.

34. Передчуваючи крах СРСР, лідери Динамо стали масово прорубувати вікно в Європу. Заваров обрав Ювентус, Бєланов – Борусію М, Блохін – австрійський Форвертс, Михайличенко – Сампдорію, Кузнєцов – Рейнджерс, Балтача – Іпсвіч, Протасов та Литовченко – Олімпіакос, Рац – Еспаньйол, Євтушенко – АІК.

35. Останнє, 13-те союзне чемпіонство Динамо оформило у сезоні 1990 року. Це абсолютний рекорд радянського чемпіонату, адже у Спартака – 12 титулів, у московського Динамо – 11. Інші клуби мають менше десяти чемпіонств.

36. 7 березня 1992 року Динамо дебютувало у Вищій лізі чемпіонату України домашнім матчем проти Металіста. Команду очолював Анатолій Пузач, який замінив на цій посаді Валерія Лобановського.

37. Перший гол киян у незалежному чемпіонаті України забив Юрій Грицина. Динамо перемогло Металіст – 2:1.

38. Перехідний сезон-1992 Динамо повністю провалило. Історичне "золото" кияни програли Таврії у фінальному матчі на львівській "Україні" (0:1). Не вдалося здобути і Кубок України – виліт у чвертьфіналі від запорізького Торпедо (0:1, 1:1).

39. У 1993 році вся повнота влади у Динамо переходить в руки братів Суркісів. Старший – Григорій, стає президентом клубу. Згодом очолить ПФЛ та ФФУ, тож у 2002-му передасть Динамо молодшому братові.

40. У 1993-му перші українські титули Динамо приніс Михайло Фоменко. Під його керівництвом Динамо за додатковими показниками випередило Дніпро, а у фіналі Кубка України обіграло Карпати – 2:1.

41. У першому раунді Ліги чемпіонів 1993/94 Динамо вчинило гучну сенсацію: при 100-тисячній аудиторії "Республіканського" обіграно неймовірну Барселону Йохана Кройфа – 3:1. На гол Шкапенка відповів Куман, але два голи Леоненка змусили каталонців капітулювати.

Фоменко: "У "Динамо" штрафували не тільки Леоненка"

42. Через рік – ще одна історична перемога. Цього разу в епічному матчі обіграний московський Спартак – 3:2. Динамо поступалося 0:2, але організувало розкішний камбек зусиллями того ж Леоненка (дубль) і Реброва (переможний гол). Команду на той момент очолював Йожеф Сабо.

43. 1 грудня 1994 року перший гол за Динамо забив 18-річний Андрій Шевченко – постраждав голкіпер Дніпра.

44. Поки Шева тільки "запрягав", Віктор Леоненко вже їхав. Свідчення потужної гри форварда Динамо – його домінування у різноманітних референдумах експертів. Леоненка тричі поспіль називали найкращим футболістом України – з 1992 по 1994 рік.

Віктор Леоненко: Перед виходом на поле дебютного матчу за "Динамо" від хвилювання "з’їв" трохи "Амаретто"

45. Так званий скандал із шубами. Груповий етап Ліги чемпіонів 1995/96 Динамо розпочало із перемоги над Панатінаїкосом (1:0), проте після матчу головний арбітр Лопес Ньєто розповів, мовляв, перед грою кияни намагалися його задобрити хабарем. УЄФА дискваліфікував Динамо на 2 роки. Згодом пом’якшив покарання, скоротивши його вдвічі.

46. Найшвидший гол Динамо в чемпіонатах України забив Андрій Шевченко (20-та секунда). Це трапилося 5 жовтня 1995-го у матчі проти Зорі-МАЛС. Рахунок 1:0 протримався до фінального свистка.

47. Повернення Валерія Лобановського із арабського світу в рідні пенати. Братам Суркісам таки вдалося переконати легендарного тренера. ВВЛ попрощався із збірною Кувейту і в січні 1997-го почав розчищати авгієві стайні в Динамо.

48. Подвійний розгром Барселони став найкращою ілюстрацією дивовижних перетворень у Динамо. За півроку Лобановський створив суперкоманду, яка восени 1997-го посіла у своєму квартеті ЛЧ першу сходинку, випередивши Барсу, ПСВ та Ньюкасл. Домашні 3:0 і виїзні 4:0 із каталонцями – це класика найвищої проби, звісно ж.

49. Ляпас від "Ювентуса". Ранньою весною 1998-го Динамо поступилося команді Марчелло Ліппі у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. Після виїзних 1:1 на український клуб очікувало домашнє фіаско – 1:4.

"Сидячи на трибуні, я просто не міг повірити в те, що відбулося". Як Індзагі, Зідан і Дель П’єро знищили "Динамо" в матчі з "Ювентусом"

50. Найрозгромніша єврокубкова перемога прийшла до киян влітку 1998-го. У кваліфікації нового розіграшу ЛЧ Динамо познущалося над валлійським Баррі Таун – 8:0. Чотири голи Реброва, дубль Шевченка, м’ячі Герасименка і Белькевича… А потім був подвиг після домашньої поразки від празької Спарти. У серії пенальті головним героєм став Шовковський.

51. Три ефектні перемоги – вихід у чвертьфінал! У стартових трьох матчах групового етапу ЛЧ 1998/99 Динамо набрало лише 2 очки. Проте серія перемог над Арсеналом (3:1), Панатінаїкосом (2:1) і Лансом (3:1) дозволили команді Лобановського посісти перше місце.

52. Вибили чинного володаря трофею – Реал. Всі три м’ячі у чвертьфінальній дуелі на рахунку Андрія Шевченка. У Мадриді нічия – 1:1, у Києві – перемога 2:0.

"Перший тайм ми провалили". Як "Динамо" епічно перемогло "Реал", а Шевченко та Ребров розіграли комбінацію рівня "космос"

53. Втретє в історії програний півфінал Кубка чемпіонів. У сезоні 98/99 Динамо зупинила Баварія. Після київських 3:3 німці перемогли вдома – 1:0. Це був максимум тієї команди Лобановського. Більше на таку висоту вона не підіймалася.

54. Андрій Шевченко – в Мілані. Ставши найкращим снайпером ЛЧ напару із Дуайтом Йорком, форвард Динамо влітку 1999-го приміряв футболку "дияволів". Його трансфер оцінили у 25 мільйонів доларів.

55. Капітан Олег Лужний – в Арсеналі. Синхронно із Шевою відпустили і залізного лідера Динамо. В АПЛ він проведе 4 незабутні роки.

"Збирався у "Ліверпуль", але не зміг відмовити Лобановському". Олег Лужний – про життя та кар’єру, проблеми "Карпат" і війну з Росією

56. Вийшли із групи, маючи рекордний мінімум очок – лише 7. У сезоні 1999/00 Ліга чемпіонів перейшла на формат двох групових етапів. Динамо пробилося в другий етап, хоча програло половину матчів, а ще один поєдинок звело внічию. Проте цього виявилося достатньо, адже в останньому турі Байєр, головний конкурент киян, не зумів обіграти скромний Марібор.

57. У червні 2000-го Динамо залишилося без ще одного культового лідера. Сергій Ребров перейшов у Тоттенхем за 11 мільйонів фунтів.

58. 13 травня 2002 року – смерть Валерія Лобановського. 7-го травня Динамо гостювало у запорізького Металурга. Під час матчу самопочуття тренера різко погіршилося. Зі стадіону його забрала "швидка". Кілька днів боротьби за життя Метра не дали очікуваного ефекту. А через два дні після смерті Лобановського посмертно нагородили званням Герой України.

59. Динамо вперше не зуміло захистити чемпіонський титул. На фініші сезону 2001/02 Шахтар випередив осиротілих киян на 1 очко. В українському футболі розпочалася ера оскаженілого протистояння двох клубів.

60. Олексій Михайличенко – багаторічний помічник Лобановського, став його першим наступником на посаді головного тренера. При ньому Динамо повернуло собі титул, а згодом відстояло його (2003 і 2004 роки). Плюс – перемогло у фіналі Кубка України-2003.

"Коли Коноплянка забив "Барселоні", я засумнівався". Правила життя "ворога Москви" Олексія Михайличенка

61. Звитяга над непереможним Арсеналом. У ЛЧ 2003/04 Динамо завдяки голам Шацьких і Белькевича вирвало 3 очки в команди Венгера – 2:1. У тому сезоні "каноніри" стануть чемпіонами Англії, не поступившись у жодному із 38 матчів Прем’єр-ліги.

62. Шокова терапія Сабо. У кваліфікації Ліги чемпіонів 2004/05 Динамо поступилося Трабзонспору (1:2) на власному полі. Замість Михайличенка аврально призначили Сабо, а той налаштував команду на впевнений виїзний камбек 2:0. Динамо ні в чому не поступалося Реалу, Байєру і Ромі в осінньому квартеті, проте посіло третє місце, програвши першим двом клубам 1 очко.

63. "Золотий м’яч” Андрія Шевченка. За підсумками 2004-го форвард Мілана випередив Роналдінью та Деку і здобув найпрестижнішу індивідуальну нагороду в світі футболу. Привізши трофей до Києва, Шева одразу поїхав до пам’ятника Лобановському – вшанувати наставника і висловити йому подяку.

"Мілан" золотої епохи Шевченка. Де вони зараз

64. Рік без єврокубків. При Леоніду Буряку Динамо сенсаційно спіткнулося у 2-му кваліфікаційному раунді ЛЧ 2005/06 об швейцарський Тун. Вдома – 2:2, на виїзді – 0:1. Відставка тренера через 2 місяці після призначення + сумне існування за бортом ЛЧ.

65. Найшвидший гол Динамо в єврокубках. Діого Рінкон розмочив рахунок у кваліфікаційному матчі ЛЧ проти Фенербахче вже на 25 секунді. Тоді, у серпні 2006-го, Динамо перемогло 3:1.

66. 1000-й гол Динамо у чемпіонатах України забив Діого Рінкон – у ворота донецького Металурга. Історична подія зафіксована 9 вересня 2006 року в Донецьку.

67. Вперше – без жодної перемоги в ЛЧ. У сезоні 2006/07 Динамо набрало лише 2 очки у квартеті з Ліоном, Реалом та Стяуа.

68. Наступний сезон – ще провальніший: 0 очок в ЛЧ. У групі з МЮ, Спортінгом та Ромою – 6 поразок, лише 4 забиті м’ячі і 19 пропущених. Командою почергово керували одразу три тренери: Дем’яненко, Сабо та Лужний.

69. Перший іноземний тренер в історії клубу. Рятувати Динамо від катастрофічної кризи довірили росіянину Юрію Сьоміну. З перших днів 2008 року він взявся до роботи. Якщо брати до уваги, що в епоху СРСР росіяни Маслов, Соловйов чи Ошенков не вважалися іноземцями, статус Сьоміна – особливий.

70. Вихід у півфінал Кубка УЄФА. Юрій Павлович з першої спроби подарував Києву насичений євросезон. Восени 2008-го була Ліга чемпіонів, де Динамо виступило гідно і посіло 3 сходинку своєї групи. А стартувавши з 1/16 фіналу Кубка УЄФА, динамівці дійшли до півфіналу – і лише там склали зброю перед Шахтарем (1:1, 1:2).

71. Епічне побоїще Спартака. До речі, у кваліфікації чемпіонської Ліги сьомінське Динамо познущалося над історичним суперником – дві перемоги з рахунком 4:1. Чотири голи Мілевського, три голи Бангура, ефектна гармата Алієва. Є що згадати із насолодою!

"Сьомін був №1". Мілевський, Алієв, Бангура і Ко – найкращий сезон "Динамо" після смерті Лобановського

72. Впевнене чемпіонство. Чемпіонат України 2008/09 Сьомін виграв у Луческу надзвичайно впевнено – з перевагою у 15 очок. Такого відриву кияни не мали з часів золотої гегемонії 90-х.

73. Російська ротація. Влітку 2009-го Юрій Сьомін несподівано покинув Київ і очолив рідний московський Локомотив. Його ж замінив ще один росіянин Валерій Газзаєв.

74. Повернення Шеви. У серпні 2009-го головний тренер Мілана Карло Анчелотті заявив, що не має особливих планів на форварда-ветерана. Той прийняв рішення повернутися до рідного клубу. Дебют відбувся у домашньому матчі з донецьким Металургом. Наприкінці матчу Шева реалізував пенальті.

75. Відставка Газзаєва. Надовго у Динамо російський спеціаліст не затримався. У Лізі Європи 2010/11 Динамо ганебно поступилося молдавському Шерифу (0:2), що й вирішило долю Газзаєва.

76. Магічний камбек Сьоміна. И снова здравствуйте! Юрій Павлович врятував занедбану Газзаєвим турнірну ситуацію, вивів Динамо в плей-офф Ліги Європи, де впевнено розібрався із Бешикташем і Ман Сіті. Проте у чвертьфіналі Брага стала для киян несподіваним бар’єром – 1:1, 0:0. Завдяки виїзному голу далі пройшли португальці.

77. Другим і останнім трофеєм для Сьоміна на посту наставника Динамо став Суперкубок України-2011. Кияни перемогли Шахтар (3:1), а Мілевський, забивши останній гол у матчі, заварив чималий скандал, адресувавши секторам із донецькими вболівальниками красномовний жест (не середній палець, як ви могли подумати).

78. Сезон 2011/12 став останнім для Андрія Шевченка у футболці рідного клубу. У червні 2012-го він ще зіграв за збірну України на домашньому чемпіонаті Європи (оформив дубль у ворота шведів), а тоді закінчив кар’єру.

79. 25 вересня 2012 року новим головним тренером Динамо став Олег Блохін. Щоправда, спогади про діяльність легенди на тренерському посту у вболівальників "біло-синіх" – не найкращі.

80. Усунення Мілевського. На презентацію Блохіна Артем прийшов у… халаті. З того часу стосунки між обома форвардами гіршали з кожним днем. У листопаді 2012-го тренер перевів Мілю в "дубль". Вирватися з Києва опальний футболіст зумів лише через 10 місяців – поповнив склад турецького Газіантепспора.

"Чи прийняв би пропозицію "Шахтаря"? Ніколи". Артем Мілевський у цитатах

81. Антирекорд в чемпіонатах України. У сезоні 2013/14 Динамо посіло унікально низьке для себе місце – четверте. Попереду опинилися Шахтар, Дніпро і Металіст. 16 квітня 2014 року Блохіна відправили у відставку.

82. Новим тренером Динамо став помічник Блохіна – Сергій Ребров. Спершу як "в.о.", але здобуття Кубка України-2014 остаточно утвердило його на посаді.

83. 1 серпня 2014 року не стало Валентина Белькевича – білоруського плеймейкера, зірки останнього складу Лобановського. Смерть 41-річного футболіста поклала початок серії шокуючих втрат знаменитих динамівців.

"У Ялті біг тест Купера при +47 і усміхався". Валентин Белькевич в ексклюзивних спогадах знаменитих "динамівців"

84. 9 серпня 2014 року перестало битися серце 56-річного Андрія Баля, зіркового захисника 80-х, авторитетного тренера. Помер раптово, граючи у футбол із ветеранськими командами.

85. 17 вересня 2014 року розбився Андрій Гусін. 41-річний півзахисник, а на той момент вже тренер, не впорався із керуванням мотоцикла на автодромі "Чайка".

86. Ребров повернув чемпіонський титул у Київ – вперше за останні 6 років! Динамо рівно пройшло турнірну дистанцію чемпіонату 2014/15, здобувши 20 перемог і лише 6 разів зігравши внічию. Шахтар відстав на 10 очок.

87. Вперше за 17 років Динамо пробилося у плей-офф Ліги чемпіонів. У непростій групі із Челсі, Порту та Маккабі команда Реброва посіла 2-гу сходинку, поступившись "аристократам" 2-ма балами і на 1 бал випередивши португальців. Щоправда, в 1/8 фіналу Динамо потрапило під коток Ман Сіті – 1:3, 0:0.

88. Останнє чемпіонство. У сезоні 2015/16 Реброву вдалося захистити чемпіонський титул. Шахтар знову далеко позаду – на відстані 7 очок. Але цей тріумф для Динамо залишається поки що останнім. Сезон 2016/17 – провалено. І це в рік ювілею клубу…

89. Прощання Олександра Шовковського та Олега Гусєва. Взимку Динамо покинули одразу дві легенди: 42-річний голкіпер оголосив про закінчення кар’єри, а 34-річний хавбек-універсал досі перебуває у пошуку команди.

90. Смерть Віктора Чанова – видатного голкіпера клубу і збірної СРСР 80-х. Легенди не стало зовсім нещодавно – 8 лютого. Чанову було 57 років.

Сторінка автора у Facebook

Як Шевченко змусив замовкнути "Лужники", Ребров – "Камп Ноу", а Коноплянка – "Вемблі". Найкращі голи нашого життя