УКР РУС

Зоря – Рома: історичний урок з АПЛ, позитив наперекір безнадії в матчі Ліги конференцій – Моурінью вдалося здивувати

1 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Зоря поступилася Ромі (0:3) у 2 турі Ліги конференцій 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Моурінью повертається в Україну. Португальський тренер двічі бив Зорю в Лізі Європи, очолюючи МЮ. З Челсі та Інтером брав по 4 очки в дуелях проти Динамо в ЛЧ. Звітний матч, як і онлайн-трансляція Зоря – Рома на "Футбол 24", стартував о 19:45. Італійці очолили групу C після 1 туру. Команда Скрипника посіла передостаннє місце, без особливих шансів поступившись лідеру чемпіонату Норвегії. Римляни йдуть в зоні Ліги чемпіонів на старті сезону Серії А, а їхні єдині втрати очок (дві поразки) припали на виїзні поєдинки. Луганці в УПЛ змагаються відразу з 4 суперниками за третє місце.

Зоря – Рома: онлайн-трансляція матчу Ліги конференцій

Певне домінування римлян на старті зустрічі втілилося у швидкий гол. Простий розрізний пас по центру пропустила оборона Зорі. Ель-Шаараві спокійно обіграв Мацапуру і закотив у порожні ворота. А віддав гольову передачу 20-річний опорник Дарбо, для якого це перший шанс від Моурінью! Українці намагалися відповісти дальніми ударами Громова і Сайядманеша. Назарина класно відірвався від опіки та вивів Булецу на ударну позицію. Дебютну спробу Зорі з меж штрафного зіпсувала повільність думки орендованого динамівця – захисники спокійно заблокували.

Зоря – Рома – відео голів і огляд матчу

Атака гостей 3 в 2. У Пеллегріні було кілька варіантів. Пішов пас праворуч, але Шомуродов відверто пробачив, поціливши у воротаря. Пеллегріні намагався закрутити з кутового. Знущаються "вовки". Крик відчаю з бокової лінії: "Підбирайте м'ячі". Поганенька Зоря у середині поля, провальний і центр оборони, який дуже легко не менш ніж тричі розрізали за перші 30 хвилин. Не дуже кращі справи і з креативом. З легкістю команда Моурінью розбиває високий пресинг господарів, а після цього за лінією м'яча опиняються стабільно не менше 5 гравців.

Уже друга спроба вивести Булецу на удар. І знову на язику одне питання: "Чому ж так повільно вирішувати?" Ель-Шаараві й Дарбо виглядають суперзірками на фоні нинішніх опонентів. Завжди темпераментний Моурінью навіть емоції особливо не проявляє, настільки все спокійно для Роми. Зоря у своєму традиційному стилі (багато шуму з нічого): за ударами ніби й перевага (8:5), але влучність (1:4) і кількість супермоментів (0:2) вбивають останні ілюзії. Ну, хоча б у дриблінгу та боротьбі італійців переважають з відривом.

По перерві сценарій незмінний. "Фараон" Ель-Шаараві міг забити парочку голів. І як же легко проходять ці банальні передачі з центра поля за спини захисникам. Раз за разом Мацапура тримає удар. У Зорі, мабуть, найкращий момент матчу настав після 50 хвилини. Кочергін блискучим пасом вивів Сайядманеша у воротарський. Іранець, утім, замість удару чи нормальної передачі надто сильно віддав на дальню стійку – навіть найшвидша людина світу не дістала б. Дарбо втомився стежити за потугами суперників і партнерів. Гамбійский півзахисник красиво накрутив кількох захисників і пробив у нижній кут – Мацапура не без проблем потягнув.

Екс-форвард Челсі Абрахам відзначив вихід на заміну ударом у стійку. Террі пройшов усю оборону з допомогою простої стіночки з партнером. Вирок вдалося відтягнути лише до 66 хвилини. Колишній центрбек Манчестер Юнайтед Смоллінг легко відтер Громова, замикаючи подачу з кутового, а під розстріл йому віддавав... захисник Зорі Цвек. Не минуло й двох хвилин, як уже Фаворов скинув Абрахаму, чим допоміг оформити розгромний рахунок 0:3. Була підозра на офсайд, але у боротьбі з іншим джокером Дзаньйоло "гольовий пас" віддавав саме захисник суперника.

Шахаб і Крістіан замінили Сайдманеша і Булецу. Майже відразу Зоря створила цікавий момент. Кочергін пробивав метрів з 13 – заблокували. Рома креативить далеко не так натужно. Постійні моменти з короткими стіночками, луганці просто не встигають нікого накрити. Добре, що Мацапура витягну черговий обвідний удар. Шахаб заробив жовту для суперника і фол практично на лінії штрафного. Сам іранець і виконав стандарт. Непогано, але над хрестовиною. Відкритий футбол наприкінці матчу. Навіть за обрізки в центрі поля Зоря не може покарати римлян.

Уже після того, як спливли 3 хвилини, Снурніцин пробивав з кількох метрів. М'яч дивом не залетів у ворота. А міг відзначитися захисник, який вийшов на 90+2! Було б красиво. А так перша розгромна перемога Моурінью за 7 матчів проти українських клубів (з Челсі, Інтером і МЮ не вийшло). У Зорі ж все стабільно. Прокидаються на фініші гри, пропускають 3, а тепер ще й осідають на дні таблиці. У сусідньому матчі групи C Буде-Глімт та софійський ЦСКА розійшлися миром (0:0). Відтак лише бронзовий призер УПЛ залишився без очок після двох турів. Рома набрала 6 балів, і в команди Моурінью попереду автострада, що веде у плей-офф.

Зоря не мала шансів, навіть якби показала найкращий футбол

Відсутність центра поля і оборони. Злива моментів біля своїх воріт. Випадкові власні нагоди. Гравці Зорі десь побачили величезний прогрес, якщо порівнювати зі стартом у Лізі конференцій проти норвезького лідера. Це хибна оцінка. Все знову було дуже безнадійно. Перший тайм формально "взяли". Виграна боротьба та й за ударами 8:5. Але послухайте, а звідки били, давайте поглянемо. Багато у футболі забивають з 20-30 метрів? А з 10-15 хіба не більше? Другий тайм – просто прірва. За пострілами загалом 4:13. У площину воріт 1:6. З меж штрафного 2:7.

Видно, що команда Скрипника віддавала останнє, в бажанні та самовіддачі традиційно не дорікнеш. Однак клас опонентів був незмірно вищим. Якщо чимсь і здивували Моурінью, який чекав традиційної важкої дуелі в Україні, то легкістю здобутого результату. Тим, що два юні дебютанти з центральної вісі почувалися королями поля. Все виглядало десь так, як було в Баварії з Динамо напередодні. Різні планети.

Суперники ніби не грають у ту саму гру. Наш максимум – б'ємось, лягаємо кістьми, питань нема, але і так не встигаємо. Вони не сьогодні програли, а ще в дитячо-юнацьких школах, академіях. Як навчили, так і бігаємо. Не читаючи гру, а завжди на крок позаду. А суперники чомусь завжди технічніші, кмітливіші. У наш час, що особливо прикро, навіть фізика в далеко не лідерів топ-чемпіонатів на значно крутішому рівні.

"Робимо ніби те саме, але вони все швидше виконують", – ось така самокритична оцінка Кочергіна значно ближча до істини. Різниця у швидкостї дії та ніг просто колосальна. Ніби група здоров'я проти спортсменів-професіоналів. Це не в образу футболістам, готовим віддати все. Така наша школа. Яка видає гравців-діамантів малесенькими порціями приблизно раз на десяток років. Тож у всіх інших в Європі просто не виходитиме те, що приносить перемоги в УПЛ. Не проти Роми. І не проти команд з топ-5 чемпіонатів, чиї гравці настільки голодні до перемог.

Смоллінг та Абрахам роблять різницю, а "Фараон" просто в ударі

Ель-Шаараві забив у 4 з останніх 5 єврокубкових матчів. "Фараон" забивав Шахтарю в минулому сезоні, продовжив карати українців і в останній день вересня. А ось атлетичні хлопці родом з АПЛ показали, наскільки величезний розрив між футболом, якого вчили їх, і який пізнали наші. Абрахам за 43 хвилини в Лізі конференцій забив 2 голи. Стільки ж, як Ель-Шаараві.

Вихованець Челсі ніби згадав, що відвантажував Динамо U-19 в Юнацькій лізі УЄФА по 2 голи в кожному матчі. Якби не стійка, оформив би дубль і сьогодні. Смоллінг грав проти Зорі ще в ролі капітана Манчестер Юнайтед і, пам'ятаючи ті домашні 1:0 на Олд Траффорд, налаштувався аж надто серйозно. Показав здатність одним пасом створити розкішний момент. Трохи різкіше стартував до м'яча і забив з-під Громова. В обороні ветеран теж не давав особливих шансів. Певний збій стався лише на 90+4. Маємо й історичну мить. Вперше в історії Роми відразу 2 англійці відзначились голами в одному матчі.

Навіщо українські футболісти говорять про суддівство після таких "битв"

Португальські судді допоможуть земляку Моурінью? Суперечливе рішення УЄФА. Десь такий заголовок довелося прочитати перед грою. Таке враження, що гравці Зорі начиталися всього цього. Громов полюбляє говорити про арбітраж. Ось і цього разу рефері, мовляв, усі суперечливі епізоди трактували на користь Роми. Хоча по суті, можливо, лише епізод з третім голом тягнув на перевірку VAR. Усе ж Фаворов від ноги Дзаньйоло відправив снаряд до Абрахама, а той заліз в офсайд. Але той момент абсолютно на ні що не впливав.

Учора динамівці затягували пісню з нібито фолом проти Сидорчука, через який Сергій зіграв рукою і спровокував пенальті. Сьогодні Зоря. Слухайте, це судді так заважають нашим футболістам, що за 6 єврокубкових матчів на груповому етапі маємо аж 1 забитий гол? У найслабшому турнірі. Чи арбітри змушують так помилятися, що суперникам не треба особливо щось вигадувати, аби ламати оборону? Сьогодні всі 3 голи привезли собі самі. Лише 5 хвилина, а 3 гравці пішки спостерігають, як йде один пас у центр на абсолютно вільного гравця, і другий такий же.

Тільки тоді, коли Ель-Шаараві вже виходить на Мацапуру, починають вмикатися. Діра між двома центрбеками Зорі й так гігантська, а тут ще партнери недопрацьовують. По перерві 2 "асисти" від господарів. Хороші гостинні хлопці вийшли на поле. Якщо серйозно, найбільше засмучує повне нерозуміння гравців, чому так діється. Зоря грає у свій стиль хоч би що? Похвально, але навіщо ж так легко моменти суперникам дарувати... Де хоч якийсь натяк на компактність і підстраховку. Так ще би атакою компенсували, але ж ні. Кілька перспективних підходів і по суті єдиний вбивчий момент аж у компенсований час.

Команда Скрипника все одно дає приклад нашим грандам

Гравці, які після розгромної поразки, підходять до мікрофонів і відповідають на численні запитання журналістів? А що так можна було? Відповідають не для галочки загальними словами, пропускають все через себе, шукають причини, намагаються аналізувати щось. Ця небайдужість підкуповує, адже її так мало в нашому футболі. Зоря вже давно не виглядає так мужньо на полі, принаймні в серйозних матчах, як оспівували її колись.

Але вона все ще дуже мужньо і в європейському стилі переварює всі ці удари за межами арени битви. Деякі команди швидко здаються. Чи то рахунок 3:0 на їхню користь, чи 0:3. Різниці ніби немає. Просто кидають грати, бережуть сили, знижують інтенсивність, думають, як красиво провести вечір у компанії милих дам. Ці ж хлопці намагаються показати себе до останнього. Недарма вони виграли на 19 єдиноборств більше, ніж Рома.

Недарма забили єдиний гол на основній стадії єврокубків на 3 команди за 2 тури. Просто футбол трохи ширша складніша гра, ніж просто боротьба. Але ті ж Кочергін (створив 3 моменти, на рівні з найкращими сьогодні) та Мацапура (7 сейвів, 6 після розстрільних спроб), вдалі заміни (хоч відверто запізнілі!) дають просочитися ноткам стриманого оптимізму. Попереду найбільш доступний суперник групи, хоч не будемо казати – прохідний. Спарка із софійським ЦСКА, мабуть, буде якщо не за результат, то за престиж і гідність вже точно. Минулого року саме з АЕКа у схожих обставинах почався підйом. Тут уже виправдань не буде жодних.