УКР РУС

Ювентус здолав Наполі у грі з сімома голами: повернення "Сарріболу", новачки-голеадори партенопейців і трагедія Кулібалі

1 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 2-го туру Серії А Наполі зазнав драматичної поразки від Ювентуса (4:3).

Ювентус зі стартовим свистком захопив ініціативу й став проводити атаки із логічним завершенням. Перша з них сталася на 4-й хвилині, коли Роналду на швидкості прорвався лівим флангом та потужно пробив з-під Кулібалі – Мерет парирував. Сенегальський центрбек Наполі взагалі був найбільш помітним футболістом гостей у цей період, вибивши кілька кросів та у красивому підкаті зупинивши прорив Де Шільйо по флангу. Наполі не виглядав розгублено, але чекав на помилки суперника.

Ювентус – Наполі: онлайн-трансляція матчу Серії А – як це було

Шанс відзначитись неаполітанці отримали на 14-й хвилині: Інсіньє розвернувся у штрафному й викотив передачу на Аллана, а той з лінії напівкола вистрілив у правий нижній кут – Щенсни встиг скластися й парирувати. Одразу після цього гості заробили стандарт, який розіграли низом і завершили потужним ударом з дистанції прямо в обличчя Бонуччі. Так і стартувала гольова контратака Юве: Дуглас Коста підхопив відскок і втік у контратаку 3-в-1, хитнув захисника на лівому краї та викотив передачу в центр під удар Даніло. Той вийшов на заміну всього хвилину тому, тож бразилець забив дебютним дотиком – 1:0.

Не встиг Наполі оговтатись від першого голу, як на 19-й стався другий. Позиційна атака туринців завершилась передачею Матюйді з лівого краю штрафного в центр на Ігуаїна, а Гонсало, красиво обігравши Кулібалі, пробив у дальню дев'ятку – 2:0!

Мертенс ганебно "намалював" пенальті в матчі проти Фіорентини – симуляція дня

Наполі не відійшов від шоку до самої перерви, так і не створивши жодного небезпечного моменту. Ювентус же мав прекрасний шанс влаштувати розгром вже у першому таймі: так, на 30-й хвилині швидка контратака завершилась пасом під удар Хедірі, який опинився прямо перед голкіпером і вистрілив метрів з 11-ти – Мерет парирував! На 33-й же Самі пробив з дальньої дистанції, влучивши точно у поперечку! Втім, поступово підопічні Мауріціо Саррі збавили темп, навіть віддавши м'яч супернику. Зрештою, перший тайм добіг кінця при рахунку 2:0 на користь туринців.

По перерві Карло Анчелотті кинув у бій Руя та новачка Лосано, і Наполі прогнозовано пішов уперед. Вже на 52-й хвилині це могло завершитися голм: Аллан обікрав Матюйді в центрі поля та віддав передачу під удар Мертенсу, а той потужно пробив у дальній кут – м'яч розминувся з каркасом воріт на лічені сантиметри! Ювентус огризнувся на 54-й пострілом Матюйді з лінії карного майданчика під праву стійку, однак Мертенс на 56-й відповів ударом з краю штрафного під поперечину – в обох випадках блискуче зіграли голкіпери.

Поступового атакувальний запал Наполі впав. Ювентусу вдалося збити темп і вирівняти гру, а на 62-й хвилині туринці ще й забили третій гол – це Роналду ударом в лівий нижній кут замкнув прострільну передачу Дугласа Кости. Здавалося, що інтрига в матчі закрита, однак всього за чотири хвилини Наполі відквитав один гол зусиллями Маноласа, який пробив головою після навісу зі штрафного – 3:1!

На обличчі Костаса особливої радості від гола не було, а трибуни Ювентус Стедіум взагалі проігнорували цей епізод. У камбек гостей мало хто вірив, але на 69-й хвилині партенопейці забили другий м'яч – це Лосано замкнув простріл Зелінскі. Такий розвиток подій вже не влаштовував туринців, а особливо Дугласа Косту. На 71-й хвилині він спробував відновити гандикап у два м'ячі, наважившись на удар метрів з 35-ти – поперечина врятувала Наполі! Втім, неаполітанці тут же відповіли атакою з дальнім пострілом Руїса, який Щенсни парирував перед собою; Лосано міг добити, але трішки не встиг.

К'єлліні зазнав травми хрестоподібних зв'язок коліна – капітан Ювентуса може вилетіти на півроку

На 70-х хвилинах гра серйозно пригальмувала, чому сприяли часті паузи на заміни та купа дрібних фолів. Один з них призвів до стандарту на 80-й, а також до третього голу у ворота Ювентуса. Все вийшло максимально просто: неаполітанці заробили штрафний, Кальєхон виконав подачу з нього, а Ді Лоренцо замкнув ударом головою з кількох метрів – 3:3! І знову забив літній новачок!

Здавалося, що ендшпіль поєдинку подарує справжню зарубу за очки, однак фізичних та моральних сил командам після такого побоїща забракло. Втім, Ювентус виглядав гостріше: у туринців можна згадати кілька небезпечних підходів до штрафного, неточний удар Дибали з гострого кута та потужний постріл Дугласа Кости метрів з 15-ти вище воріт. Здавалося, що матч завершиться бойовою нічиєю, але на 90+3-й хвилині туринці несподівано вирвали перемогу. Її подарував Кулібалі, який зрізав подачу зі штрафного у власні ворота – 4:3!

Фінальний свисток зафіксував драматичну перемогу Ювентуса, якому вдалося набрати шість очок. Туринці очолили турнірну таблицю, в той час як Наполі, маючи в активі лише 3 залікових бали, опустився на восьму сходинку.

"Саррібол" повертається

Ювентус провів дуже неоднозначний поєдинок. В перші 62 хвилини питань до "Старої Синьори" бути не могло: господарі завдали вдвічі більше ударів у площину, частіше обігрували та, зрештою, перемагали з рахунком 3:0 – хоча кількість голів могла бути значно вищою. Наполі при цьому тримав м'яч і навіть вів по основних статистичних показниках, однак вирватись з-під лещат контрпресингу туринців колективу Карло Анчелотті не вдавалося. Гості регулярно помилялися й наривалися на контратаки, які Ювентус розганяв у два-три дотики.

Туринці цілком могли розгромити суперника з рахунком 5:0 ще до перерви, однак вже у другому таймі команда Мауріціо Саррі несподівано збавила оберти. Більше того: в перші 15 хвилин по перерві неаполітанці завдали три небезпечних удари по воротах і тримали м'яч 62% ігрового часу, а після голу Маноласа "б'янконері" посипалися остаточно, дозволивши Наполі влаштувати камбек.

В цей момент згадалися часи критикованого Аллегрі. При прагматичному Максі навіть уявити втрату переваги в три м'ячі за 15 хвилини було неможливо – його підопічні засушили б гру ще після другого голу. Саме так туринці штампували Скудетто, а от вчорашній Юве більше нагадував класичний Наполі часів Саррі – та команда частенько втрачала очки у феєричних перестрілках.

Чи є це показником класу Мауріціо, чи просто так зійшлися зірки, покаже час. Все ж таки, травмувався К'єлліні, Де Лігт ще не зігрався з партнерами, а сам Саррі досі лікується від пневмонії. Втім, це вже другий поєдинок Ювентуса, в якому команда шикарно починає й нервово завершує. Для двох турів цього забагато.

Фортуна любить новачків Наполі

Якби неаполітанці втримали нічийний результат, президет Де Лаурентіс точно б преміював працівників скаутського відділу клубу. Всі три голи, які гості провели за 15 хвилин другого тайму, забили літні новачки Наполі – Костас Манолас, Ірвінг Лосано та Джованні Ді Лоренцо.

Щоправда, було б несправедливо говорити про їх вкрай успішний початок у синіх футболках. Особливо це стосується захисників, які у перших двох турах пропустили вже сім голів – і хоча прямої вини за провал у Турині на них не висить, Манолас і Ді Лоренцо діяли недостатньо щільно та жорстко. Удар Хедіри у поперечину яскраво продемонстрував цю проблему: Самі скористався відсутністю тиску з боку центрбеків, спокійно розвернувся й пробив метрів з 20-ти.

В атаці від Лосано та Ді Лоренцо прямої користі було небагато – у них всього по одному пострілу по воротах, а також одна передача під удар та один обіграш на двох. Звісно, оцінювати їхню гру виключно по моментах не дуже справедливо, адже обидва непогано обігрувалися в останній третині поля, але три голи новачків – це просто приємне співпадіння.

Кулібалі – антигерой зустрічі

Ауреліо Де Лаурентіс влітку забанив усі спроби грандів придбати сенегальського центрбека, не бажаючи розглядати пропозиції нижче 150 мільйонів євро. За таку високу оцінку Кулібалі відплатив у Турині високою активністю, яка завершилась катастрофою.

Не можна сказати, що Каліду діяв жахливо. Попри низку помилок, він зробив 5 успішних відбирань (при шести спробах), виграв 7 з 11 єдиноборств та зняв 2 верхових м'ячі, а також тричі виносив м'яч з меж карного майданчика й мав одне перехоплення в центрі поля. Крім того, центрбек активно підтримував атаку, часто тікаючи у глибокі рейди на чужу половину поля – одного разу він пройшов аж до лінії штрафного, звідки й пробив у захисника. Неймовірно, але сенегальський великан ще й двічі обіграв суперників на дриблінгу.

Втім, Каліду цілком заслужено можна назвати помічником Ювентуса. Саме з-під нього прилетів другий гол туринців – такий досвідчений центрбек, як Кулібалі, не мав права бути легко обіграним Ігуаїном біля власних воріт. При третьому він також повинен був уважніше зіграти проти Роналду – тим паче, що той був єдиним футболістим гостей у штрафному. Крім того, кілька разів сенелець обирав неправильні позиції або діяв недостатньо щільно – особливо яскраво це продемонстрував момент з виходом Хедіри віч-на-віч.

Критикувати Кулібалі за автогол сенсу немає, адже подібне нещастя може статися з кожним. Втім, цей момент ідеально розкрив зміст матчу сенегальця: він був максимально помітним, допускав результативні помилки й гарно підтримував атаку – це й вилилось у майстерне замикання на останній хвилині. Ну, shit happens.

Північнолондонське дербі, гладіаторський бій у Римі, Зінченко і Ко у погоні за Ліверпулем: топ-5 матчів євровікенду