УКР РУС

Євро-2022 U-19: Україна на характері з 1 місця йде далі – результативний Ярмолюк, яскраві гравці Динамо та Шахтаря

12 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Збірна України U-19 матчем проти Польщі (2:2) завершила перший етап кваліфікації на юнацький Чемпіонат Європи 2022. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24" у цій новині.

Євро-2022 U-19. Перший раунд кваліфікації, 3 тур

Польща – Україна – 2:2

Голи: Александер Букса, 12, Удод, 31 (авт.) – Ярмолюк, 45+1 (пен.), Удод, 83

Україна U-19: Денис Твардовський – Едуард Козик, Данило Удод, Марк Мампасі, Андрій Булеза (Мар'ян Фаріна, 82) – Єгор Ярмолюк (Михайло Хромей, 90), Олег Очеретько, Іван Лосенко (Олександр Яцик, 46) – Назар Волошин, Ігор Горбач (Артур Микитишин, 68), Денис Шостак (Навін Малиш, 82)

Україна виграла обидва стартові матчі відбору Євро-2022 і підходила до 3 туру впевненим лідером групи 5. По 2 найкращі колективи кожного квартету першого етапу кваліфікації зіграють в еліт-раунді, за підсумками якого переможці 7 груп отримають путівки до фінальної частини турніру, який влітку 2022 року прийме Словаччина. Команда Єзерського набрала 6 очок, відтак у нинішньому поєдинку проти господарів звітного відбору її влаштувала б навіть будь-яка поразка, крім розгромної.

Польща – Україна: онлайн-трансляція матчу відбору Євро-2022 U-19 (відео)

Можливо, саме турнірний розклад дещо розслабив наших талантів, але перший тайм вони провели дуже погано в обороні. Дві атаки правим флангом від Маріуша Форнальчика, який відчував занадто велику свободу в індивідуальних діях, закінчилися повним провалом. Після 30 хвилин гри Україна горіла 0:2. Спочатку капітан "синьо-жовтих" Очеретько за сумнівних обставин порушив правила у своєму штрафному (а чи був фол?) Александер Букса реалізував уже третій пенальті на цьому турнірі. А згодом Удод випередив форварда Дженоа і спрямував м'яч у порожні ворота.

Україна не заслуговувала такого рахунку, позаяк в атаці дуже подобалася. Особливо запалювали на правому краю 17-річний Єгор Ярмолюк (півзахисник СК Дніпро-1 стабільно накручував по 2-3 захисники і пробивав) і динамівець Назар Волошин. Останній заробив уже третій пенальті за 3 тури. Ярмолюк забив свій 3 гол, перший з 11-метрової позначки, адже раніше пробивали інші футболісти. Орендований Маріуполем талант Шахтаря Очеретько, який у першому таймі влучив дальнім ударом у поперечину, наприкінці зустрічі пробив у стійку зі штрафного. Удод виправився за автогол, добивши у порожні ворота.

Головний тренер юнацької збірної Володимир Єзерський отримав після цього другу жовту за те, що пояснював щось Ярмолюку прямо на полі. Це вилучення вже ні на що не впливало. Наша збірна U-19 після замін по перерві виглядала значно цілісніше, довівши статистику влучань у площину воріт до 8:2 на свою користь. Поляки мали певну перевагу в цій грі лише на стандартах і при подачах з гри. Українці показали значно більше креативу, ніж господарі. Брали своє і завдяки командним діям, і на красивому індивідуалізмі. Пропустили трохи забагато (5, на рівні Польщі), але забили найбільше серед усіх збірних, які вже стартували (8, стільки ж лише в Італії, Норвегії та Данії).

Очеретько, Ярмолюк, Волошин дуже сподобалися і польським коментаторам, і загалом на турнірі. Назар у кожному матчі завдяки своїй яскравій техніці створює пенальті на рівному місці у кризовий момент, коли рахунок не на нашу користь. Волошин не випадоко розривав Бенфіку та Баварію в Юнацькій лізі УЄФА. Навички правого вінгера Динамо відверто вирізняються на рівні молоді до 19 років. Шостак, Булеза і Мампасі також моментами непогані. Експерти і скаути висловлюють прогноз, що це покоління має не менший потенціал, ніж наші молодіжні чемпіони світу U-20.

Хлопці під керівництвом Єзерського непогано вели гру як у позиційних атаках, так і тримали удар на контрах. Юні українці не страждають попереду, а грають у на диво обдуманий футбол. Ще більш приємно, що на фоні непоганих поляків, деякі з яких засвітилися у командах топ-чемпіонатів, продемонстрували як ідеї, так і характер – після 0:2 не склалося враження, що можуть ось-ось посипатися. Перше місце України цілком закономірне. Фінляндія відстала на 1 бал і також пройшла далі. Польща з 4 очками сподівається стати найкращою серед третіх команд.