УКР РУС

"Якщо вони вийдуть із дому, їх уб'ють": капітан жіночої збірної Афганістану просить допомоги у ФІФА

20 серпня 2021 Читать на русском

Захоплення влади Талібаном ставить під загрозу життя афганських спортсменок.

Капітан жіночої збірної Шабнам Мобарес, яка нині мешкає у США, просить допомогти своїм товаришкам по команді, які змушені переховуватися. Будь-яка активна діяльність (зокрема, заняття спортом) порушує сексистські закони Талібану. Тепер футболісткам загрожує жорстоке покарання та навіть страта.

Екс-гравець юнацької збірної Афганістану загинув під час евакуації – хлопець випав з літака у повітрі

"Я регулярно спілкуюся з ними у WhatsApp і щосили намагаюся їх не підводити. Коли я була капітаном збірної, я говорила гравцям, що все буде добре, що ми все разом подолаємо. Тепер, коли я розмовляю з ними, вони плачуть і бояться за своє життя. Я не можу сказати їм, що все буде добре, тому що я не впевнена у тому, що станеться завтра чи через тиждень.

Вони ховаються в будинках родичів або друзів, не розкриваючи своєї особистості. Я прошу допомоги у ФІФА, бо навіть співробітники Афганської федерації футболу просто зникли. Вони повинні були їх захищати, а там нікого немає. Тепер у нас залишилися всі ці безпорадні жінки, які повинні самі дбати про себе. Я хотіла би мати можливість допомагати їм більше, але ситуація настільки складна, що прямо зараз, якщо вони вийдуть з дому, їх уб'ють. Є шанс, що таліби постукають в їхні двері, і завтра їх більше не буде з нами", – цитує Мобарес Daily Mail.

"Гей, снайпере, ось моя шия, ось моя голова – давай, стріляй". Як грають у футбол під час війни – Афганістан, Сирія, Лівія, Ірак