УКР РУС

Якою буде оновлена Ліга чемпіонів – збільшення кількості учасників, незвичний формат, ліквідація групового етапу

21 квітня 2021 Читать на русском

Днями УЄФА оголосив про реформу єврокубків – нововведення наберуть чинності в сезоні 2024/25. Все, що відомо про новий формат Ліги чемпіонів – в матеріалі "Футбол 24".

Після тривалих консультацій УЄФА все ж наважився на реформу євротурнірів. Ліга чемпіонів, Ліга Європи та новостворена Ліга конференцій, перший розіграш якої стартує вже за кілька місяців, у сезоні 2024/25 змінять формат. Союз європейських футбольних асоціацій зазначив, що основне завдання змін – бажання йти в ногу з часом та посилити інтерес до турнірів шляхом їхнього вдосконалення.

УЄФА офіційно затвердив новий формат Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій

Ліга чемпіонів у нинішньому форматі проіснує ще 3 роки, після чого турнір відбуватиметься по-новому. Додаткові деталі – зокрема, конкретні схеми кваліфікації та посіву команд, розподіл фінансів, коефіцієнти тощо будуть прийняті УЄФА до кінця 2021-го.

Як зміниться ЛЧ

Головні реформи ЛЧ – відмова від групового етапу та збільшення кількості учасників турніру. Якщо зараз у змаганнях беруть участь 32 команди, то через 3 роки їхня кількість зросте до 36-ти. Але традиційного поділу на групи по 4 команди в кожній вже не буде – суперники гратимуть за так званою "швейцарською системою".

Всі 36 команд потраплять у єдину лігу. Кожен клуб, який здобуде право виступати в ЛЧ, проведе в основному турнірі мінімум 10 матчів – на 4 більше, ніж зараз. При цьому всі ці поєдинки будуть проти різних суперників – кожна команда зіграє 5 поєдинків вдома, і 5 на виїзді. Відповідно, учасники Ліги чемпіонів матимуть змогу протистояти більшій кількості суперників топ-класу. На думку УЄФА, такий формат дозволить зберегти турнірну інтригу та мотивацію до останнього ігрового дня, а також забезпечить більшу кількість поєдинків між топ-клубами на ранній стадії змагань.

Влаштуй незабутній перегляд Ліги Чемпіонів разом із футбольним боксом від Pepsi та Lay's. Спостерігай за грою топових команд, попиваючи смачний напій та насолоджуючись улюбленими чипсами. Футбол смакує краще з Pepsi та Lay’s!

Хто вийде у плей-офф

За підсумками всіх поєдинків буде сформована загальна турнірна таблиця з 36-ти учасників. Як і раніше, за перемогу команда отримає 3 очки, а за нічию – одне. Вісім найкращих команд автоматично вийдуть в 1/8 фіналу. Клуби, які посядуть місця з 9-го по 24-те, проведуть спарені стикові матчі за право приєднатися до топ-8.

Ті, хто посяде місця з 9-го по 16-те, на жеребкуванні стикових матчів будуть сіяними і зіграють з командами, що посіли місця з 17-го по 24-те. Сіяні команди зіграють матчі-відповіді на своєму полі. Переможці стикових матчів вийдуть в 1/8 фіналу, де зіграють з одним із топ-8 клубів загального етапу. З цього моменту Ліга чемпіонів триватиме у звичному форматі двоматчевого плей-офф.

Команди, які посядуть місця з 25-го і нижче, завершать єврокубковий сезон без продовження боротьби в Лізі Європи. З цього випливає, що команди, які програють у стикових матчах за плей-офф ЛЧ, продовжать боротьбу в Лізі Європи, але УЄФА поки цього не уточнює.

Кваліфікація в ЛЧ

Як і зараз, у Лігу чемпіонів потраплятимуть за підсумками національних чемпіонатів – жодних "абонементів" не передбачено. Чотири додаткові місця, які УЄФА вводить, починаючи з сезону 2024/25, розподілятимуться за наступними критеріями:

– Одну путівку отримає клуб з п'ятої асоціації в рейтингу УЄФА (наразі нею є Франція). Рейтинг ґрунтується на результатах виступів клубів асоціації в п'яти попередніх розіграшах Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

– Друга путівка дістанеться національному чемпіону з найвищим клубним коефіцієнтом серед усіх національних чемпіонів, які не вийшли напряму до загального етапу ЛЧ.

– Ще дві путівки отримають два клуби з найвищими клубними коефіцієнтами, які не вийшли напряму до загального етапу ЛЧ, але пробилися або в кваліфікацію Ліги чемпіонів, або в Лігу Європи чи Лігу конференцій.

Формат фіналу Ліги чемпіонів

Тут вирішили нічого не змінювати. Як і зараз, володаря трофею визначать за підсумками одного поєдинку. Фінал ЛЧ зіграють на нейтральному стадіоні, який буде оголошений УЄФА заздалегідь.

Дискваліфікації на Євро і ЧС та захист футболу від смерті – Чеферін розніс засновників Суперліги, УЄФА погрожує війною