УКР РУС

Як євровесна для "Шахтаря" закінчилась ще зимою

24 лютого 2017
Автор: Ігор Саджениця

Харків виявився доволі гостинним містом, але "Шахтарю" це не допомогло пройти іспанську "Сельту".

Про те, що "Шахтар" тепер свої домашні матчі, в тому числі і єврокубки, гратиме у Харкові, стало відомо наприкінці січня 2017 року. Львівські вболівальники команди образились, дирекція "Арени Львів" почала рахувати недоотримані прибутки. Зовсім інша ситуація панувала на іншому кінці України. До Харкова знову повертався великий футбол. Офіційно.

Однак таку радість проявляли не всі. Харківські ультрас одразу показали, що не терпітимуть сепаратистські прояви у своєму місті. І в день матчу "передали привіт" власнику "Шахтаря" Рінату Ахметову. До того ж неодноразово.

Читайте також: "З ким порозумівся Палкін – незрозуміло". Навіщо ультрас "Металіста" проти "Шахтаря", чи пробачили Маркевичу "Дніпро" і чому Курченко – "людина-гівно"

23 лютого. На цей день зазначений матч відповідь стадії 1/16 Ліги Європи між донецьким "Шахтарем" та іспанською "Сельтою" у Харкові. Однак в місті немає жодних ознак масового свята. Жодних банерів, які би сповіщали про те, що на стадіоні матч, "помаранчево-чорних" атрибутів у місті тощо. Хоча це не завадило прийти на матч дещо більше 33 тисячам вболівальників (при місткості ОСК "Металіст" в 40 тисяч).

Перше, що здивувало – чимала кількість правоохоронців, які були навколо стадіону. За потреби, якби вони взялися за руки, то могли б просто оточити арену. Тут була і поліція, і Нацгвардія, і курсанти. Не говорячи вже про рятувальників. Невже були побоювання масових заворушень? Чи це 40 кілометрів до кордону заставило вдатися до додаткових заходів безпеки?

Про сам матч писати тут не варто. Є огляд , є і відео. Єдине, що слід зазначити, що як і на кожному стадіоні, є активна частина підтримки – зазвичай за воротами, так і ті, які роблять масовість. В секторах за воротами, обвішаних банерами, співають "Червону руту" чи "Путін-х**ло" (пісня авторства донецьких та харківських фанатів).

Нанеприємніший момент, мабуть, за всю гру, стало те, що над стадіоном так і не залунав гімн України. Момент для цього був обраний невдало. В той час як фан-сектор хором розпочав "Ще не вмерла…", "Сельта" розігрувала небезпечний штрафний. І гучний гул стадіону, фактично, втопив спів гімну.

Читайте також: Симуляція Гвідетті, або Славко Вінчіч – черговий Педерсен українського футболу

Другий гол став розчаруванням. Стадіон почав миттєво порожніти, хоча до завершення матчу залишався ще час. І коли арбітр своїм свистком сповістив, що в наступну стадію проходить саме "Сельта", ті, хто залишились на ОСК, почали хором кричати "Металіст". Харківська гостинність.

Попереду в "Шахтаря" у неділю, 26 лютого, на цьому ж стадіоні матч проти полтавської "Ворскли". Команда залишилась у Харкові, де й готуватиметься до цієї гри. Однак чи футболісти відчуватимуть тут підтримку, на відсутність якої вони так скаржились у Львові – ще питання. Бо як показав матч, від палкого вболівання до порожніх трибун на матчі минуло лише 120 хвилин гри.

Читайте також: "Шахтар" – "Сельта". "Харків без Ахметова" і Ліги Європи