УКР РУС

"Я аж заплакав. Передзвоніть через 5 хвилин": Фоменко у спогадах – ЦСКА, Таврія, фініш у збірній, рак, остання розмова

29 квітня 14:35 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" зателефонував п’ятьом персонам, яких зводила доля з Михайлом Фоменком. Світлій пам'яті тренера присвячується.

Вранці 29 квітня на 76-му році життя не стало Михайла Івановича Фоменка. Останнім місцем його тренерської роботи була головна команда країни, яку він підхопив після проваленого старту відбору на ЧС-2014 і зумів реанімувати настільки якісно, що її переможну ходу зупинила лише збірна Франції у стикових матчах. На Мундіаль "синьо-жовті" не потрапили, зате поїхали на Євро-2016. Щоправда, атмосферу в тому колективі вже важко було назвати здоровою – над Фоменком нависала тінь молодого наступника. Тож і результат виявився відповідним. Михайло Іванович тихо пішов з посади, а невдовзі дав підсумкове інтерв’ю для Футбол 24.

"Поразка від Франції? Врахуйте, хто тоді був президентом УЄФА". Як живе Михайло Фоменко після провалу на Євро-2016

Про нього майже забули. Володар Кубка кубків та Суперкубка УЄФА у складі Динамо 70-х скромно осів на Сумщині, звідки був родом. Останнім часом боровся із важкою недугою. Та все ж його смерть приголомшила усіх. Сивочолий Йожеф Сабо, дізнавшись гірку звістку від автора цих рядків, навіть взяв 5-хвилинну паузу. Щоб поплакати…

Йожеф Сабо

– Як помер?! А-я-я-й… Шкода такого чоловіка, хорошою людиною був. Молодий іще… Я аж заплакав. Передзвоніть через 5 хвилин.

Так ось… Я переконав Лобановського, щоб він взяв Фоменка, як центрального захисника. У нього все було – швидкість, відчуття позиції, підстраховка, передача. А високий, головою грає! Як людина – ніколи не сварився у мене. І з Лобановським все у нього було нормально. Нехай земля йому буде пухом. Жаль. Відходять наші хлопці… Мені теж уже скільки років. Тут треба думати про це.

Зовсім недавно дзвонив мені один журналіст. Я у нього запитав: "Слухай, а де Фоменко? Куди він подівся?" Сказав, що живе у селі Сумської області. А я у Києві, нікуди не їду, хоча маю у Карпатах дім і можна там закритися. Чекаю. Хочу дожити до того моменту, коли ми вже проженемо ту грязь, тих сволочів з України.

Лебедина пісня Фоменка у збірній України? Він сварився уже з хлопцями деякими. Це я знаю точно, бо тоді ми ще бачилися і розмовляли. Запитував у нього: "Що трапилося? Грали-грали, а потім почалося…" Відповідав мені: "Не ті хлопці, які були. Не дотримуються режиму". Він дуже любив дисципліну. Але коли сваришся з хлопцями, тоді все йде нанівець.

Едуард Цихмейструк

– Дуже сумно. Відходить ціла епоха. Для мене виступи у ЦСКА-Борисфені під керівництвом Фоменка були першим досвідом на такому високому рівні. Він – особлива людина у моєму житті. Михайло Іванович сповідував досить суворі методи роботи. Багато не говорив, а якщо говорив – то доволі тихо. Проте траплялися моменти у роздягальні, коли щось його не влаштовувало, то міг досить гучно та агресивно висловити свої претензії. По-різному бувало. Умів "достукатися" і ефект це давало, звісно, моментальний. Команда розуміла, чого хоче тренер, і намагалася якнайкраще зіграти.

Пригадується матч проти Динамо, коли ми зіграли 0:0 на тоді ще Республіканському стадіоні (сезон 1995/96, – Футбол 24). То був емоційно важкий поєдинок і для нас, і для Михайла Івановича, тому що в них із Сабо "свої" стосунки були.

Не бачились ми з Фоменком дуже давно – мабуть, ще з 2000 року. Мене не було в Києві тривалий час, я ще грав. Потім також шляхи не перетиналися. Останніми роками, наскільки розумію, тренер перебував у себе в рідних краях – на Сумщині. Нам усім він дуже багато дав. Тоді багато чого могло не подобатися, але з часом розумієш – і фізичні навантаження, і тактичні речі були потрібними. Вони давали результат.

Артем Федецький

– Михайло Іванович відіграв у моєму футбольному житті велику, шалену роль. Він довірив мені місце в складі збірної. Завжди був відкритий до спілкування. У мене склалися з Фоменком дуже гарні відносини. Полюбляв ділитися з нами своїм життєвим досвідом, згадував епоху в Динамо, де працював з багатьма легендами, роботу у Таврії. Людина з величезним життєвим та футбольним стажем, цим усе сказано. Міг дати добру пораду. Коли збиралася збірна, цікавився, як справи в тому чи іншому клубі, як працюється з тим чи іншим тренером.

Пам’ятаю кожен свій матч за ту збірну. Найчастіше мені згадують гру проти Франції (перемога 2:0 у Києві, – Футбол 24). Але я не вважаю, що то був мій найкращий поєдинок. Нема жодного матчу, де б я був цілком задоволений собою. Завжди були якісь помилки, доводилося над чимось працювати, щось покращувати. Грали проти класних команд – Англії, Іспанії, Франції. Коли одягаєш футболку збірної – неважливо, граєш проти Сан-Марино чи Бразилії. Національна команда – це вершина для кожного футболіста. А я зіграв левову частину матчів саме під керівництвом Михайла Івановича.

Володимир Гоменюк

– Фоменко посприяв моєму становленню у Таврії, як професійного футболіста. У мене, в принципі, дитячих тренерів не було, тож основний досвід перейняв у нього. Михайло Іванович ставився до всіх суворо, але й правильно з точки зору розуміння життя. Наголошував, що повинен бути порядок у житті, в побуті – тоді буде порядок і на футбольному полі.

Найкраща гра при Фоменку? Перемога над Шахтарем – 3:2. Це сталося за кілька турів до фінішу, тож зіграло на руку Динамо, яке стало чемпіоном.

Під час матчу, якщо події складалися не на нашу користь, по Фоменку можна було "прочитати" незадоволення – виплескував емоції на тренерській лаві. А ось після фінального свистка, у роздягальні, розібрати його настрій було вже важче. Розбори польотів, звісно, були, але наступного дня – на свіжу голову, по-спокійному.

Востаннє ми спілкувалися, коли я телефонував Михайлу Івановичу, щоб привітати його із 70-літнім ювілеєм. Він вже перебував на творчій пенсії, почувався нормально, не було ніяких нарікань.

Орест Баль

– Михайло Іванович – родом зі Сумщини, мав там будинок, в якому жив з дружиною. Відколи звершив тренерську кар’єру, перебрався туди. Нікуди не хотів переїжджати. Де народився – там і пригодився, як то кажуть.

Як почувався? А як може почуватися людина, яка знає, що в неї онкологічне захворювання? Він боровся, боровся… У лікуванні тих хвороб багато залежить від організму, сили волі, а також стадії. Попри це, продовжував стежити за футболом – залишався професіоналом до кінця.

Пригадую, коли Фоменко прийняв рівненський Верес, я повернувся зі Словаччини. Він мене взяв на роботу до себе. Це був мій перший досвід тренерської діяльності. Довго у Рівному не затримався, але був професіоналом в усіх сенсах – як щодо себе, так і до колективу.

Коли людина хворіє, інколи не потрібно набридати. Тож ми востаннє спілкувалися ще минулого року – у його День народження. Дуже весело зі мною розмовляв. Навіть важко було сказати, що Михайла Івановича точить якась недуга. Тоді якраз до нього Володимир Онищенко приїхав. Друзі не забували, підтримували…

"Людина без недоліків": Сергій Баланчук у спогадах