УКР РУС

Вольфсбург – Борусія Д: Холанд з конфузом дня, запасний рівня Мессі, найкрутіші захисники і сум від екс-динамівця

23 травня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Вольфсбург програв Борусії Дортмунд (0:2) у 27 турі чемпіонату Німеччини. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Вольфсбург – Борусія Дортмунд на "Футбол 24", стартував о 16:30 за київським часом. Гості виграли 5 поспіль матчів Бундесліги після поразки в Леверзкузені. "Вовки", яким ще грати проти Шахтаря в Лізі Європи у серпні, не поступалися вже 7 турів. У попередніх матчах Борусія переважно громила Вольфсбург, як це сталося і в першому колі.

Вольфсбург – Борусія Дортмунд: онлайн-трансляція матчу суперника Шахтаря

У перші хвилин 15 команда Фавра тримала м'яч понад 70% часу, але програвала 52% боротьби. Досить цікаво комбінували на підступах, а ось з ударами якось не складалося. Першим мовчання перервав Торган Азар на 16-й хвилині. Брат Едена підкручував з лівої у дальній верхній кут – трохи зависоко. Вегхорст відповів на 25-й. Замикав подачу з меж воротарського, було доволі незручно, і влучити у рамку не зумів нідерландець. Перша небезпечна атака в матчі на 32-й хвилині завершилася взяттям воріт господарів. Брандт класно відіграв 3-х захисників одним пасом, Хакімі продовжив на Азара. Холанд до прострілу не дотягнувся, зате Геррейро замикав уже в порожні ворота.

Вольфсбург – Борусія Д – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Ще одну гостру атаку почав першим пасом той же Брандт. І знову Хакімі вибухнув праворуч, та цього разу Азар не влучив з кількох метрів. Борусія впевнено виграла перший тайм. Цікаві ходи, мудра позиційна гра у своє задоволення, постійні переміщення та акцент на правому флангу. Відзначаємо Геррейро – лівий захисник збірної Португалії, який не так давно нічого не зміг вдіяти проти збірної України в Києві, забив уже 3-й м'яч після повернення Бундесліги. У чемпіонаті Німеччини лише в активі Хаверца більше голів (4) за цей відрізок. Натомість Торган Азар (рекорд його німецької кар'єри) поступається за кількістю асистів (12) у сезоні лише одноклубнику Санчо (16) та Томасу Мюллеру (16).

Вихід Джана замість Хуммельса у перерві ледь не став фатальним для Дортмунда. Емре неоковирно зіграв, Штеффен вискочив сам на сам з Бюркі, але вмазав у поперечку. Вольфсбург вперше влучив у площину воріт Борусії на 61-й. І знову Штеффен класно приклався здалеку – воротар виручив. У другому таймі на полі до 70-ї хвилини були лише "вовки". Нарешті почав хоч чимось виділятися у господарів і екс-форвард київського Динамо Мехмеді, який створив 1 момент. І загалом 5:0 за ударами – це якісь непристойні цифри. Вочевидь, "джмелі" подумки були в "золотому" матчі проти Баварії, який відбудеться уже у вівторок.

Тишу трохи перервали Холанд з Санчо, який знову вийшов тільки на заміну. Геррейро завершував атаку партнерів, але з гострого кута не влучив. Усе ще юний англієць зробив другий гол. Санчо протягнув м'яч з центра поля у штрафний і віддав Хакімі – ще один фланговий захисник відзначився. Рахунок 2:0 уже ховав Вольфсбург, а вилучення Клауса на 82-й добивало останні сумніви. Суддя з допомогою VAR визначив, що німець занадто агресивно наступив на ногу Аканджі. Нормально так Фелікс вийшов на 18 хвилин пограти і назад.

Борусія зберігає 4-очкове відставання від Баварії. Вольфсбург продовжує замикати зону Ліги Європи, посідаючи 6-е місце. Дортмунд перед німецьким Классікером (не проґавте, 26 травня о 19:30) залякує лідера своєю формою. У другому колі команда Фавра виграла 9 матчів з 10, забила 33 голи, пропустила 9, а 6 поєдинків виграла насухо. Тільки Баварія за цей період набрала більше очок (28 проти 27). Ох, нас чекає розкішна чемпіонська Битва! Дортмунд, звісно, влаштує лише перемога.

Холанд загубився, але його конфуз став переможним

О диво, але це вже 4-й матч Бундесліги з 10, в якому він не забив. Усе, чим запам'ятався норвезький бомбардир, це кілька оригінальних спроб дриблінгу та два втрачені супернагоди. Ерлінг рідко коли настільки наближається до рівня простої людини. Часто дійсно здається, що це "Термінатор", надприродна здатність якого забивати в будь-яких обставинах не вичерпується принаймні на рівні Бундесліги. Але ні, інколи Холанд все ще залишається лише 19-річним хлопчиною, яка наступає на м'ячі у воротарському.

Форвард Борусії лише на 1 раз більше торкався м'яча, ніж воротар його команди. А Санчо за відведені йому 25 хвилин практично наздогнав Ерлінга в інтенсивності дій. Норвежця зустрічали високо, намагаючись максимально вивести його за межі штрафного, і цей тактичний хід виявився вдалим рішенням. Тим не менше навіть його конфуз став переможним. Холанд хлюпнувся на землю, махнувши повз м'яч так продуктивно, що відіграв голкіпера. Справу Геррейро це полегшило тотально, тож схибити було б чимсь на кшталт смертельного гріха.

Борусія – на мінімалках, екс-динамівець розчарував, а Шахтар може не хвилюватися

Дортмунд ледь нашкрябав на 1 очікуваний гол, показавши загалом відмінну реалізацію. Вольфсбург після чудового другого тайму майже награв на нічию, але клас вирішив усе. Поки Борусія активно душила суперника Шахтаря блискучим контролем м'яча, не було жодної загрози. "Вовки" просто багато бігали, доволі успішно нівелювали загрози, але виконавський клас Брандта, Хакімі, Азара та Геррейро дозволив витиснути максимум. І навіть потуги команди Гласнера після перерви не потягнули на щось більше ніж 0,5 очікуваного гола за моделлю xG.

Словом, нічого особливого. Якщо навіть Олександрія гідно виглядала проти Вольфсбурга, то що вже казати про лідера чемпіонату України. "Вовкам" дуже складно проти команд з якісним контролем. Штефен, Вегхорст та Арнольд – схоже, цього замало для серйозних викликів. Доволі непомітно відіграв і екс-динамівець Мехмеді. Багато боровся і не сказати б, що дуже успішно. Віддав лише 1 ключовий пас, а якість стандартів викликала питання. Загалом середній бал у команді (трохи більше 6 за версією різних порталів), навіть лідери якої і так не дуже вразили.

Санчо зайвий, але його статистика на рівні еліти топ-чемпіонатів

Третю гру поспіль найкреативніший гравець Бундесліги опиняється в ролі запасного. І все ж Санчо навіть так знову увірвався в історію Борусії. Його 16-й гольовий пас в одному розіграші – це найкращий показник за всі часи серед гравців Дортмунда. Додайте ще 14 забитих м'ячів, і це вже рівень Мессі. Тільки Лео (31 гол+асист), Джейдон (30), а також Іммобіле (34) та Лєвандовскі (30) взяли пряму участь у 30 взяттях воріт за сезон 2019/20. Натомість дабл-дабл підкорився лише Санчо та лідеру Барселони.

Тим не менше у виграшній структурі Фавра 20-річний англієць все ще не виглядає тим, за ким варто сумувати. Юліан Брандт та Торган Азар крутять у фінальній третині поля такі каруселі, що про вихованця Манчестер Сіті не доводиться особливо згадувати. Хоча, звісно, клас Санчо дає про себе знати. Здається, ніхто не може похвалитися такою вибуховою швидкістю і гольовим чуттям. Розрахунок наставника Борусії, якщо він саме так усе продумав, може спрацювати ідеально – до Баварії Джейдон має підійти голодним і свіжим.

Пара фулбеків, з якими зрівняються лише захисники Ліверпуля

Мабуть, найкраща пара флангових оборонців після Робертсона та Александера-Арнольда. Принаймні деякі європейські ЗМІ уже прирівняли цю парочку до гравців Ліверпуля. Схожість насамперед помітна в їхній агресивній грі попереду. Геррейро забив 3 м'ячі за тиждень. Хакімі за останні 7 турів оформив 2+4 за системою гол плюс пас. Обоє блискуче почуваються у схемі 3-4-3, де можуть більше зосереджуватися на креативі.

Ашраф найчастіше у Борусії опиняється з м'ячем і показує рівень Реала вже сьогодні. Крім їхньої продуктивної ролі в атаці, фулбеки Фавра відповідальні за надійність своїх редутів. Геррейро сам зізнавався, що нова роль допомагає йому краще реагувати та нейтралізувати опонентів при обороні, а також отримувати додаткову підстраховку. За останні 6 турів Дортмунд 5 разів не пропускав жодного гола. Уся система працює блискуче, але її чекає великий екзамен Баварією.