УКР РУС

Вирване у Манчестер Сіті очко майже не допомогло – 5 сценаріїв для Шахтаря на останній тур Ліги чемпіонів

27 листопада 2019 Читать на русском

Українська команда може потрапити у плей-офф Ліги чемпіонів, може вилетіти в Лігу Європи, а може взагалі залишитися без єврокубкової весни. Пояснюємо, чому домашній матч з Аталантою вирішить все.

Шахтар здобув престижну виїзну нічию з Манчестер Сіті (1:1). Дехто захоплюється таким результатом, інші запевняють, що вирваний у Гвардіоли бал ніяк не допоможе "гірникам". З'ясовуємо, хто має рацію та які шанси у Шахтаря на вихід з групи.

Шахтар – Аталанта: анонс матчу Ліги чемпіонів

У паралельному матчі 5-го туру Аталанта переграла загребське Динамо (2:0). Після 5 турів турнірна таблиця групи С виглядає так:

Манчестер Сіті достроково гарантував собі перше місце у квартеті. Три інші команди розіграють другу путівку в плей-офф Ліги чемпіонів в останньому турі. Шахтар прийматиме Аталанту, а Сіті поїде в Загреб. Матчі відбудуться 11 грудня о 19:55 за київським часом.

Нам не страшно зрівнятися за очками з хорватами, бо маємо перевагу в очних поєдинках. Між поразкою Динамо від Манчестер Сіті та нічиєю в тому матчі Шахтарю ні холодно ні жарко. Тому розглядаємо ці події разом.

У чемпіона України такі можливі сценарії:

1. Шахтар обігрує Аталанту і виходить у плей-офф з другого місця

Манчестер Сіті – 11 (12, 14) очок
Шахтар – 9
Динамо З – 8 (6, 5)
Аталанта – 4

2. Шахтар розписує з Аталантою нічию, а Манчестер Сіті не програє Динамо – плей-офф наш

Манчестер Сіті – 12 (14)
Шахтар – 7
Динамо З – 6 (5)
Аталанта – 5

3. Шахтар розписує з Аталантою нічию, а Манчестер Сіті програє Динамо – "гірники" вилітають у Лігу Європи

Манчестер Сіті – 11
Динамо З – 8
Шахтар – 7
Аталанта – 5

4. Шахтар поступається Аталанті, Манчестер Сіті не програє Динамо – третя сходинка і Ліга Європи

Манчестер Сіті – 12 (14)
Аталанта – 7
Шахтар – 6
Динамо З – 6 (5)

5. Шахтар поступається Аталанті, Манчестер Сіті програє Динамо – останнє місце в групі та виліт з єврокубків

Манчестер Сіті – 11
Динамо З – 8
Аталанта – 7
Шахтар – 6

*****

Тепер коротко про те, що ж нам дала нічия на Етіхаді. У разі програшу, Шахтар зараз мав би в активі 5 балів. Моделюємо вищеописані ситуації, віднімаючи скрізь у "гірників" один пункт (пам'ятаємо, що при рівності очок Шахтар знову ж таки буде вище Загреба за додатковими показниками). І бачимо, що позиція донеччан могла б змінитися (3-тє місце на 4-те) лише у четвертому сценарії – якщо Динамо З зіграє внічию з Ман Сіті, а не програє.

Тобто успіх в гостях у Гвардіоли дійсно майже не допоміг Шахтарю в турнірній боротьбі. Це була хороша реклама клубу та показник того, що команда Луїша Каштру готова до змін і прогресу. А от подальша єврокубкова доля вирішуватиметься в Харкові з Аталантою.

Манчестер Сіті – Шахтар: заслужена сенсація нової команди Каштру, особлива роль Тете на фланзі Зінченка, солідна оборона