УКР РУС

Барселона перемогла Вільяреал та наздогнала Мадрид – Грізманн затьмарив Мессі, чемпіонський почерк каталонців

25 квітня 2021 Читать на русском

Вільяреал поступився Барселоні в рамках 32-го туру Ла Ліги. Читайте рахунок та огляд матчу на "Футбол 24".

Барселона напередодні отримала хороші новини – Реал не зміг виграти свій матч звітного туру, розписавши "суху" нічию з Бетісом. Таким чином каталонці отримали можливість наздогнати Мадрид, та ще й маючи гру в запасі. Однак для Рональда Кумана головною ціллю залишається чемпіонство. Атлетіко свій поєдинок виграв, тому потрібно було також перемагати, щоб не пустити "матрацників" у відрив. Своєю чергою, у Вільяреала цілі скромніші. "Жовта субмарина" мусить боротися за потрапляння у зону єврокубків. Так, команда все ще виступає в Лізі Європі, але ставити все на "улюблений" турнір Унаї Емері було б занадто необачно. Та й болюча поразка від Барси у першому колі (0:4) вимагала сатисфакції.

Переможний дубль Грізманна і звірячий фол проти Мессі у відеоогляді матчу Вільяреал – Барселона – 1:2

Відтак нікому не потрібно було часу на адаптацію. Гострота почала виникати зі стартовим свистком. Більш активними були господарі. Для розуміння ситуації – у перші 5 хвилин серед усіх гравців Барси найчастіше з м'ячем зустрічався тер Штеген. Каталонці намагалися залучати у розіграх м'яча усіх трьох центрбеків, але Вільяреал пресингував біля чужого штрафного великими силами. Чи давало це результат? Суперечливо. Активний тиск нібито й створював ілюзію гостроти, але можемо пригадати хіба неточний удар Морено після подачі з кутового.

Рональд Куман відмовився від пресингу на чужій третині, зробивши ставку на дует Мессі-Грізманн. Така пара форвардів часто опинялася у програшному становищі після вертикальних закидань зі своєї половині. Проте, варто було їм лише зачепитися за м'яч, і у Вільяреала починалися проблеми. Друга хвиля атаки каталонців була вкрай потужною: Дест і Альба допомагали з флангів, а Педрі та де Йонг – з центру. Нідерландець у першій третині тайму взагалі часто опинявся ледь не на позиції центрфорварда. Саме Френкі створив перший небезпечний момент, коли скидав під удар Грізманну – захисники заблокували, та й там, ймовірно, був офсайд.

Мессі зробив покупку за понад 7 мільйонів євро, яка натякає на місце продовження кар'єри

На 16-й хвилині все той же де Йонг не забив лише дивом. Хавбек з меж воротарського переправляв у порожні ворота після прострілу з лівого флангу від Альби, але якимось дивом встиг згрупуватися Асенхо і в стрибку відбити, а потім нідерландець з метра також примудрився не добити в порожні, влучивши ногою в стійку. Претенденти на сейв та курйоз туру!

Вільяреал огризнувся напівмоментом у Морено, а потім трапилося якесь божевілля – два майже голи-близнюки за хвилину. Спочатку Пау Торрес довгим пасом перед чужим штрафним знайшов Чуквуезе, проти якого чомусь діяв Альба, хоча гості вийшли з трьома центральними. Нігерієць легко прибрав Жорді, обіграв тер Штегена і закотив у порожні. Сповна насолодитися своїм успіхом "Жовта субмарина" не встигла. Буквально у наступній же атаці Барселона зрівняла. Ще один центрбек (цього разу Мінгеса) закинув на Грізманна. Француз прийняв за спинами та елегантно перекинув м'яч над Асенхо. Не минуло й десяти хвилин, а каталонці вже були попереду. Грізманн підстеріг жахливий ляп суперників. Фойт віддавав на свого голкіпера, але передачу перехопив Антуан, якому залишалося лише пробити повз шокованого Асенхо – 1:2.

Догравали першу половину за безапеляційної переваги Барселони. Гості тримали м'яч, а господарі з великими проблемами відбивалися. У Вільяреала перестали вдаватися навіть контратаки. Лише майстерність Асенхо дозволила піти на перерву, поступаючись у рахунку мінімально. Склалося враження, що після відпочинку на поле вийшли зовсім інші команди. На минулу інтенсивність не було й натяку. На початку другого тайму Барса майже не бачила м'яча, а контроль Вільяреала був стерильним. Все завершувалося максимум на підступах до штрафного майданчика суперника.

Унаї Емер спробував втрутитися у гру, провівши подвійну заміну. Невдовзі після цього "Жовта субмарина" мала розкішний шанс, але створили його не свіжі футболісти. Чуквуезе зліва увірвався у штрафний, фінтом вклавши на газон Педрі, та покотив під удар Капуе. Француз бив на силу, але влучив у тер Штегена, який майже завалився у інший бік. Це могло б надати господарям імпульс, але своїх партнерів підставив Трігерос. Мануель безглуздим чином заробив вилучення – у середині поля хавбек прямою ногою влетів у гомілку Мессі. Безапеляційна червона.

Схоже, чисельна перевага подіяла на Барселону заспокійливо. Каталонці притиснулися до власних воріт і давали супернику будувати свої атаки майже без спротиву. Відтак, Вільяреал регулярно загострював і мав кілька нагод зрівняти рахунок. На ударній позиції по черзі опинялися Чуквуезе, Еступіньян та Морено. Можливо, у розрахунку на контратаки Куман випустив знаного спринтера – Усмана Дембеле. Однак француз проявив себе в іншому, вивівши на побачення з голкіпером де Йонга. Френкі вкотре із вигідної позиції не зумів влучити у ціль.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Барселони. Каталонці набрали 71 очко, зрівнявшись з Реалом при грі у запасі. Атлетіко випереджає переслідувачів на два пункти. Вільяреал втратив шанс випередити Бетіс та Реал Сосьєдад, залишившись на сьомій позиції.

Чемпіонський почерк

Барселона витратила на цей матч рівно стільки сил, скільки було потрібно. До перерви команда Рональда Кумана буквально розривала свого опонента. Вільяреал забив буквально з нічого, хоча на той момент вже мав би поступатися у зо два м'ячі. Це чітко видно на графіку очікуваних голів. За таку марнотратність потрібно звинувачувати лише одного гравця – Френкі де Йонга. Сьогодні нідерландець отримав цілковиту свободу пересувань в атаці і легко мав оформляти дубль. Його xG з відривом найкращий на дві команди – 1,62. Своєю чергою, господарі дали майстер-клас з ефективності, реалізувавши свій єдиний(!) гострий момент, який потягнув на половину xG команди за увесь матч.

Зрештою, Барселона, пропустивши першою, не стала панікувати, а оперативно взяла своє. Більше дивує, що після цього команда практично зупинилася. Мовляв, результат зроблено – час поберегти сили. У цьому не важко знайти логіку – через чотири дні належить провести перенесений матч проти Гранади, тоді як конкуренти будуть відпочивати. А втрачати очки каталонцям не можна. Так, саме їх експерти та букмекери вважають головними претендентами на чемпіонство, але це ще належить довести справами.

У 2021 календарному році Барселона виглядає монструозно, набравши 46 із 51 можливого очка. Це дозволило відіграти понад 10 очок відставання від лідера. Однак Атлетіко все ще попереду на два пункти. Це зовсім не критично, враховуючи майбутню очну зустріч з "матрацниками", але до неї бажано підійти з мінімальними втратами (ідеально – взагалі без них). Саме тому в умовах щільного графіка не можна віддавати занадто багато сил в одному матчі, бо можна поплатитися за це вже у наступному. Сьогодні у підопічних Кумана з цим все було гаразд. Як тільки Барса вийшла вперед, відразу увімкнувся економ-режим. При чому, не було жодного сумніву, що гості втримають необхідний результат. Це і є почерк чемпіона, який уміє правильно розподіляти сили на дистанції, а не демонструвати поодинокі спалахи.

Грізманн затьмарив Мессі

Три дні тому аргентинець став головним героєм перемоги над Хетафе. Річ навіть не у його дублі та результативній передачі. Вже у компенсований час Мессі легко міг оформити хет-трик, але віддав право виконати пенальті Антуану Грізманну. Француз звично для себе виконав чималий об'єм роботи, але з гри забити не зміг. А от із позначки не схибив. Можливо, саме це додало форварду впевненості.

Сьогодні солістом каталонського оркестру став саме Грізманн. Міг, звісно, забрати собі ці лаври де Йонг, але він занадто багато фальшивив. Натомість француз зіграв показово ефективно, витиснувши максимум із ситуації. Саме так, як від нього чекають. Зазвичай буває навпаки – у Грізманна багато моментів, але він їх марнує. З Вільяреалом Антуан набрав лише 1,14 xG. Тобто, згідно зі статистикою, мав би забити лише раз. Що ж, саме за такі показники результативності каталонці і платили 120 млн євро. Топ-рівень передбачає регулярний оверперформ.

У 2021 році серед усіх гравців Ла Ліги Грізман посідає третє місце за кількістю результативних дій в усіх турнірах. Унього 13 голів та 9 асистів. Попереду лише Жерер Морено (18+6) та, власне, Лео Мессі (23+9). Однак у цей вечір капітан Барселони був непомітним. Аргентинець традиційно став лідером за кількістю зароблених фолів та спроб дриблінгу, але це й усе. За xG аргентинець поступився не лише Грізманну та де Йонгу, але й Морібі, який провів на полі лише півгодини. А за очікуваними асистами у Ліонеля взагалі нулі. Словом, лідер Барси провів дуже посередній поєдинок з точки зору ефективності. В інший день критики уникнути не вдалося б, але сьогодні у каталонців знайшовся інший герой.