УКР РУС

Від чемпіонства та фіналу Кубка УЄФА з Шахтарем до ганьби – круте піке Вердера, якому не зарадив Скрипник

23 травня 2021 Читать на русском

Ще один традиційний клуб вилетів з Бундесліги. З допомогою фотопідбірки пригадуємо, як за останні 20 років регресував Бремен.

Команда, яка не так давно боролася за чемпіонство, безславно прощається з Бундеслігою. Одне очко в 10 фінальних турах стало вироком для Вердера. У наступному сезоні "музикантам" доведеться виступати в другому дивізіоні.

Разом з Бременом вилітає Шальке, там на них вже чекає Гамбург. Це жертви неграмотного управління. Поки в Англії невігласи просять ввести правило 50+1, німецькі клуби показують, що ефективно працювати в таких умовах непросто. Ціна помилки дуже велика.

Якщо вв'язуєшся у гонитву за амбіціями без міцного фундаменту, це може завершитися крахом. Низка неграмотних рішень, кілька провальних трансферів, кілька великих контрактів, постійні зміни тренерів з компенсаціями – і все. Не залишається нічого, крім традицій і фан-бази.

Вердер у сезоні-2003/04 пережив найкращий рік в історії. Дострокове чемпіонство, Аїлтон з 28 голами став топ-бомбардиром Бундесліги, перемога у фіналі Кубка Німеччини з дублем Боровскі, золотий дубль! Віктор Скрипник був частиною тієї команди Томаса Шаафа.

Протягом наступних сезонів Бремен тримався в топі Бундесліги. Два віцечемпіонства, бронзові медалі та постійна участь у Лізі чемпіонів з матчами проти Реала та Барселони. Міро Клозе, Дієго, Аїлтон, Пер Мертезакер, Торстен Фрінгс феєрили в тому колективі.

У 2009-му Вердер з юним Озілом вийшов у фінал Кубка УЄФА, де в компенсований час програв Шахтарю. Жадсон забив переможний гол і підсумував останній пік в історії "музикантів". Через рік Вердер ще раз зіграв у Лізі чемпіонів, але надалі про європейські софіти довелося забути.

"Тепер хочемо повторити це у Лізі чемпіонів": як Шахтар обіграв Вердер із Озілом і привіз в Україну останній Кубок УЄФА

Орієнтуючись на заробітки від Ліги чемпіонів, Вердер продовжував активно витрачатися на трансферному ринку та виписувати новачкам смачні контракти. От тільки коштовні Марін, Арнаутовіч, Веслі, Карлос Альберто, пізніше Еліа не виправдовували очікувань.

Тоді ж клуб затіяв масштабну реконструкцію Везерштадіону, яка затягнула в борги. Вердер зобов'язався щороку виплачувати по два мільйони євро кредиту.

Легенда клубу Томас Шааф успіхами "нульових" зробив себе недоторканим у Вердері та пропустив момент, коли потрібно було піти. Він попрощався у 2013-му, але тоді вже було пізно, прощання назріло значно раніше.

У Бремені змінився не лише тренер, а й менеджер. Але виправити ситуацію не вдавалося ні на полі (Робіну Дутту потрібне було освіження та підсилення складу), ні за його межами (фінанси були далеко не в порядку).

Восени 2014-го свій шанс отримав Віктор Скрипник. Український тренер перейшов з другої команди в першу, взяв у помічники Торстена Фрінгса, однак успіхів не досяг. Скрипник двічі фінішував у нижній частині турнірної таблиці Бундесліги, а третій сезон розпочав з трьох поразок і вильоту з Кубка Німеччини від представника третього дивізіону. Звільнення.

На місце українця прийшла ще одна людина зі структури клубу – Александер Нурі. Нурі стабілізував команду, підняв на восьме місце, проте вже через рік видав 10-матчеву безвиграшну серію і також отримав звільнення. До того ж через конфлікт з Нурі виникли проблеми у Сержа Гнабрі. У підсумку Вердер відпустив молоду суперзірку за смішні 8 мільйонів євро.

Звільнення Нурі, як і його попередників, спричинило позитивний сплеск для Вердера. Керівництво довірилося молодому тренеру Флоріану Кофельдту. У перший сезон здавалося, що ставка зіграла. Вердер навіть боровся за єврокубки, а Кофельдт збирав компліменти від експертів за хорошу якість футболу.

Втім, у наступній кампанії Вердер ледь зберіг прописку в еліті. Команда так і не оговталася від втечі лідера Макса Крузе, сильно вдарили травми, катастрофічна кількість індивідуальних помилок. Бремен врятувався лише в перехідних матчах з Хайденхаймом завдяки правилу виїзного гола.

У поточному сезоні бременці пробили дно. Ще в березні Вердер почувався комфортно, було достатньо слабших конкурентів, але дев'ять поразок у десяти турах відкинули команду на дно Бундесліги. Перед останнім матчем боси в надії на шок-терапію звільнили Кофельдта та запросили Томаса Шаафа.

Не допомогло: Армінія переграла Штутгарт, Кельн здолав Шальке, а Вердер згорів Гладбаху і опустився на передостаннє місце. Вперше за 40 років Бремена не буде в Бундеслізі.

Фото: Imago. За матеріалами SportBuzzer.