УКР РУС

Вест Хем переміг Уотфорд: 14 хвилин Ярмоленка без шансів на успіх, тьмяний матч конкурента та фантастична форма Антоніо

18 липня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Уотфорд у завершальному матчі 36-го туру АПЛ зазнав нищівної поразки від Вест Хема.

Перед 36-м туром АПЛ Вест Хем і Уотфорд були сусідами по турнірній таблиці, маючи по 34 залікових бали з відривом від зони вильоту в три пункти. Перемога "молотобійців" фактично б означала забезпечення їхньої прописки в еліті на наступний сезон, адже за два матчі до кінця чемпіонату в активі "хаммерс" було б шість очок переваги над Борнмутом і Астон Віллою при значно кращій різниці м'ячів. До матчу вона складала -15, в той час як у конкурентів було -25 та -27. На такий важливий поєдинок Девід Мойєс вирішив залишити Андрія Ярмоленка в запасі.

Лідс повернувся в АПЛ після 16 років очікувань – команді Б'єлси навіть не довелось виходити на поле

Вест Хем з перших хвилин захопив ініціативу, що вилилось у два голи вже до десятої хвилини. Рахунок відкрив Антоніо, який зачепився за відскок після поперечної передачі, увійшов на лівий край штрафного й з-під захисника влучив поміж ніг Фостеру – 1:0. На 10-й відзначився Соучек, який замкнув навіс Боуена з правого флангу.

Уотфорд огризнувся пострілом Сарра з правої половини карного майданчика, але Фабіанскі парирував. Нічого цікавішого гості до перерви не створили, а на 35-й їм прилетів третій м'яч – це Райс потужним ударом метрів з 25-ти поцілив у дальній кут! Саме з рахунком 3:0 команди й пішли на перерву.

Другий тайм розпочався зі швидкого голу гостей. На 49-й хвилині Дукуре увірався на лівий край штрафного, прибрав захисника й пробив у праву стійку, а Діні тут же зіграв на добиванні – 3:1. Втім, більше нічого цікавого у Уотфорда не виникало, хоча й Вест Хем мовчав аж до 72-ї хвилини. Тоді Девід Мойес кинув у бій Аллє, а той спіймав відскок від Кабаселе й пробив у падінні в спробі перекинути Фостера – м'яч пройшов поруч з лівою стійкою.

Тренерський штаб спробував посилити гру Вест Хема виходом Ярмоленка на 81-й хвилині, але Андрій нічим не запам'ятався, зробивши 9 дотиків і всього 8 пасів. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу господарів – 3:1.

Таким чином, Вест Хем набрав 37 очок, піднявшись на п'ятнадцяту позицію й відірвавшись від зони вильоту на шість залікових балів. Враховуючи різницю голів, можна вітати "молотобійців" зі збереженням прописки в АПЛ. Уотфорд же тримається сімнадцятим, маючи в активі 34 очки.

Андрій Ярмоленко не вразив, але це – не його вина

Можна було б сказати, що 9 дотиків до м'яча та 8 передач за 14 хвилин без ударів та пасів під них – це провал, але насправді до українця не може бути жодних претензій. По-перше, все пізнається в порівнянні: за той же час лише Райс частіше зустрічався з м'ячем, а за кількістю передач Ярмоленко виявився лідером Вест Хема. За всіма іншими показниками у всіх лондонських футболістів були якісь одиничні спроби.

Одного разу Андрій вчасно дістався до нічийного м'яча в центрі й віддав пас, започаткувавши повільну позиційну атаку лівим флангом, а також він заробив на собі фол, красиво прибравши під себе на власній половині поля. Та і взагалі було помітно, що українець старається залишити м'яч під контролем Вест Хема, добігаючи до бровки заради його збереження навіть на останніх секундах. Мінусом була позиційна оборона, в якій Ярмоленко був явним статистом – він розташовувався абияк і одного разу проспав ривок Жоао Педру. І не наздогнав його.

Критикувати Ярмоленка немає сенсу, адже в останні 14 хвилин якогось футболу на полі не було. Гра постійно переривалася на дрібні паузи, темп впав, а м'яч банально не лягав на землю – за виключенням Антоніо, ніхто особливо й не намагався бігати з ним уперед. За 14 хвилин команди провели аж 11 верхових єдиноборств. Доходило до смішного – футболісти кілька разів вибивали м'яч головою, а Ярмоленко бігав поміж них, як у дворовій грі "собачка". Коли ж йому вдавалося зачепитися за нього нормально, жодного варіанту попереду не виникало – доводилось пасувати назад.

Таким чином, називати гру українця провальною абсурдно. У Андрія просто не було шансів, але навіть у супернесприятливих умовах він показав себе пасивним. Його ж основний конкурент відпрацював не набагато краще.

Дуже слабкий матч Джаррода Боуена

Конкурент Андрія Ярмоленка провів на полі 81 хвилину, зовсім не вразивши. В активі Джаррода один заблокований удар та красива гольова подача на Соучека, але це був єдиний вдалий навіс із шести спроб – причому половина цих спроб була зроблена з кутових. Ще важливішим є той факт, що 23-річний вінгер зробив всього 16 передач (Sofascore взагалі дає 10), з яких лише три були спрямовані вперед. Протягнути м'яч на дриблінгу також не вдавалося – єдина спроба обіграшу виявилась невдалою.

Вся гра Боуена у матчі проти Уотфорда – це постійні передачі назад-поперек і відсутність просування. Внесок вінгера в атаку виявився мінімальним – 0,18 xGChain йому накинули суто за асист та заблокований удар, а без них показник падає до нуля. У такого футболіста Андрій Ярмоленко зобов'язаний вигравати конкуренцію.

Майкл Антоніо – звірюга

В матчі Вест Хема проти Уотфорда було багато примітних речей. Марк Нобл проводив 500-й матч в АПЛ і зробив асист, Деклан Райс з нього вколотив фантастичний гол, Трой Діні забив в другому матчі поспіль вперше з березня 2018 року, а Томаш Соучек примудрився виграти 15 верхових єдиноборств із 17-ти. Всі ці епізоди є крутими, але в історію сезону увійде інший футболіст – Майкл Антоніо. Після поновлення чемпіонату цей нападник не тільки найкращий у складі "молотобійців", а й один з накращих футболістів АПЛ взагалі.

30-річний англієць забив дев'ятий гол у сезоні, сім з яких Майкл провів після карантину – жоден інший гравець АПЛ в цей період не забив більше. В попередньому турі він зумів оформити покер Норвічу, а до цього забивав Челсі та Ньюкаслу. Всі ці м'ячі були заслуженими, адже Антоніо за кількістю та точністю ударів після карантину поступається тільки Мохаммеду Салаху – в активі "молотобійця" 27 пострілів (14 в площину), а у єгиптянина за обома показниками на один більше. Саме завдяки Майклу команді Девіда Мойєса вдалося вийти на нормальний рівень результативності – за 11 матчів до карантину лондонці провели 11 голів, а в п'яти останніх поєдинках їх вже 12.

Конкретно в поєдинку проти Уотфорда форвард відпрацював шикарно, забивши гол поміж ніг досвідченому Фостеру зі складної позиції, а також зробивши дев'ять спроб обіграшу на дриблінгу – сім виявились успішними. Крім того, він провів аж 20 єдиноборств, половину з яких виграв, і тричі знімав верхові м'ячі (в шести епізодах). Антоніо був найкращим у складі Вест Хема, за що й отримав найвищу оцінку від Whoscored. Молодець.

Фото: Gettyimages; Faisal HQ

Маліновський на шляху до ЛЧ, битва кризових Ювентуса і Лаціо, класичні протистояння в Кубку Англії – топ-матчі вікенду